Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Viihdettä vai politiikkaa?

Katsoin eilen illalla parhaaseen katseluaikaan Ylen ohjelmaa, jossa televisiota kotisohvillaan katsovat ihmiset kommentoivat ohjelmaa, jossa jonnekin lomakohteeseen panemaan lennätetyt muodostivat pareja. Nyt on päästy siihen pisteeseen, josta kerroin ensimmäisessä blogijutussani yli kahdeksan ja puoli vuotta sitten:

Koska laumat eivät ajattele mitään, niille tarjotaan hömppää. Mitä enemmän hömppää tarjotaan, sitä vähemmän lauma ajattelee ja vaatii yhä enemmän hömppää. Tähän itseään ruokkivaan kierteeseen ei ikävä kyllä ole lääkettä. Lauma ei halua oppia uutta, se haluaa viihdettä.

Tähän saumaan iskee kiinni poliittinen populisti. Hän tietää, että mitä paksumpaa tavaraa hän suoltaa nykyajan politikointivälineessä Twitterissä, niin sitä varmemmin hän saa näkyvyyttä viihteeksi muuttuneissa ajankohtaisohjelmissa. Tarkoitan nyt Laura Huhtasaaren pillastumista koululaisten julisteesta ja välitöntä pääsyä Marja Sannikan ja Sanna Ukkolan juontamaan ohjelmaan, mutta ihan yleisemminkin ajankohtaisohjelmat ovat muuttuneet viihteen suuntaan.

Haastattelu sinänsä oli oiken hyvä, ja Sannikka grillasi Huhtasaarta ammattitaidolla. Ehkä vika on minussa, kun en ymmärrä ohjelman formaattia. Studioon kutsutaan viikon suurimman pöräyksen päästäjä selittämään sanojaan, olipa kysessä sitten vaikka ihmisroskasta puhunut kunnallispoliitikko tai pillusta puhunut rehtori. Sitten kansa saa kotisohvillaan ja sosiaalisessa mediassa paheksua tai kehua häntä. Toisessa osiossa etsitään kahden ääripään välistä keskusteluyhteyttä. Se ei tietysti ihan huono ajatus ole, mutta joskus mietin, että yhtä hyvin voitaisiin studioon kutsua rikollinen ja hänet tuominnut tuomari etsimään yhteistä näkemystä.

Ajat ja mediat muuttuvat, ja annan Sannikalle ja Ukkolalle täyden tunnustuksen siitä, että he pysyvät mukana. Itse en taida pysyä. Olen sen verran vanhanaikainen, että haluaisin keskittyä myös politiikassa asioihin, en ihmisiin. On samantekevää kuka ajaa mitäkin asiaa, sillä asia on tärkein.

Olen kuulemma joskus sanonut, että pidin ihmisiä keskimäärin melko älykkäinä siihen asti, kunnes sosiaalinen media keksittiin. Silloin paljastui karmea totuus. Nykyisin yhä harvempaa tuntuu kiinnostavan asioiden taustojen ja faktojen selvittäminen. Siksi mikä tahansa menee läpi, ja siksi elinkeinoelämän edustaja voi huoletta lasketella löysiä irtisanomisen vaikeudesta ja poliittisten lakkojen kiellosta muissa Euroopan maissa. Kun joku auktoriteetiksi mielletty puhuu, niin häntä on helppo uskoa faktoja tarkistamatta.

Tällä henkisen laiskuuden lisääntymisellä on karmeita seurauksia. Populistit heittelevät mitä sattuu, ja jäädessään kiinni valheesta he lisäävät löylyä ja valehtelevat lisää. Heitä tukevat pelkoa ja vihaa lietsovat valemediat. Tutkimuksen mukaan väkivaltaa pelkäävät eniten ne, jotka käyttävät tietolähteenä muun median lisäksi Hommaforumia ja MV-lehteä.

Politiikka on viihteellistynyt, koska kansa haluaa viihdettä. Sanokaa vain vanhanaikaiseksi, mutta minun mielestäni politiikka on edelleen yhteisten asioiden hoitamista, ja asialliset hommat hoidetaan asiallisesti. Muuten voidaan olla kuin Ellun kanat ja tanssia tähtien kanssa omalla ajalla.

Kommentit (73)

 1. stunned

  Ylellä on hyvä sarja DDR-Nukkumatista (Unser Sandmännchen), jota meilläkin pyöritettiin 1973 alkaen TV2:lla. TV:stä tulee roskaa, mutta radion kuunnelmapuolelta löytyy helmiä. En saa sanotuksi podcast.

  Ajankohtaisen kakkosen lopettaminen oli vedenjakaja. Se oli muurin murtuminen. Mainosröynän vastainen suojamuuri ja valistuneen informaation suojavalli. Nykyään vedetään ajankohtaisesti kakkoseen, parhaaseen katseluaikaan, kuivana.

  • Kimmo Paaso

   😅😅😅

  • Jonis Lusis

   Juhalle, Juhanalle ja Mikaelille tekisi hyvää katsella ajatuksella Hinkua ja Vinkua.

 2. Hilma

  Viihteestä puheen ollen: Ei taida olla yhtään poliittista satiiria enää tv:ssä, radion Raimo on ainoa, jonka olen löytänyt. Milloinkahan sekin kielletään? Katselumaksut vaan nousevat eikä mitään katsottavaa enää tule, ajankohtaihohjelmatkin on niin hallituksen äänellä tehtyjä, että ilettää.

  • Timppa

   Onhan toki, Noin Viikon Studio jatkaa virnuilua ihan mukavasti.

   • Harri Heiskanen

    löysää kuraa..verrattuna edelliseen totanto ryhmään.

  • Luukas Pyykorpi

   Radio Suomessa myös mainio jyväskyläläinen toimittaja Mikko Maasola vetää satiiria politiikastakin.
   Jostain syystä Yle lähettää sen pääkaupunkiseudulla todella aikaisin aamulla ja ikinä ei tule uusintaa, kuten monista huuhaa ohjelmistaan monta kertaa vuorokauden aikana

 3. Kimmo Paaso

  Samaa olen miettinyt ja sanonut laumoista vuosikymmeniä. Ja minuthan on laumojen toimesta leimattu tylsäksi ja tosi koksi, tyhmäksi ja hulluksi. Vain hullu kun ei ymmärrä bb:n aitoutta, selviytymisohjelmien todellisuutta sekä talent-ohjelmien rehellisyyttä. Kummasti vain tuossakin talent-ohjelmissa joka maasta löytyy yksi poikkeava, jolle tuomarit nauraa ja yleisö buuaa, aina siihen asti kunnes hölmö juntti avaa suunsa ja alkaa laulaa.

  Täyttä paskaa työnnetään kansalle, ja kansa nauttii paskan oluen ja sipsien, suklaan ja irtokarkin sekä perheen kera. Aivot tekee työtä täydellä teholla, kun mietitään ottaako se Jussi sen Anitan vaimoksi vai vetääkö Eeva Jussilta (käteen) jalat alta ja välistä.

  Radiossa periaatteessa jokaisella asemalla on sama formaatti, pari miestä ja nainen. Radion saa soittaa ja keskustelu on pelkkää tyhjää lässytystä. Eilen joku nainen energiaa tihkuen puhui jostain love Island-ohjelmasta. Oli NIIN hyvä. Mieleen tuli, miten nainen oli osannut painella aseman puhelinnumeron, vai saiko siihen apua.

  Täyttä totta taas kerran. Ihmisille työnnetään paskaa, ja ihmiset uskovat että muutkin tykkäävät paskaista ja katsovat sitä, ja kierre on valmis.

  Henkilökohtaisesti halveksin ihmisiä yleisesti ottaen, koska yleisesti ottaen nuo paskaohjelmat ovat suositumpia kuin laatu ohjelmat. Se kertoo aika hyvin ihmisten suuren tyhmyyden.

  Paska maa ja paska kansa.

  • Luukas Pyykorpi

   Jokaisella kanavan lisäyksellä ( radio tai TV ) laatu puolittuu ! Ovat MAINOSALUSTOJA.

  • Raija

   Joskin iso osa tykkää tuollaisista ohjelmista niin on meitä jotka ei niitä katso varmaankin enemmän vaikka emme ehkä ole yhtä äänekkäästi niitä ohjelmia haukkumassa kuin kehujat kehumassa.

   • Kimmo Paaso

    Ihan vaan oman kokemuksen nojalla eri ympäristöissä havaintoja tehneenä voin sanoa, että harvassa on ne jotka ottavat puheeksi koskettavan dokumentin tai paljastavan ajankohtaisohjelman. Kun taas seiskalehden ja iltapaskojen juttuja kerrotaan suupielet vaahdossa ja silmät loistaen, ja tähdet tähdet tanssivat rakkaussaarella bb-tyttöjen ja julkkiskokkien kanssa äänestäen ulos milloin sitä ja milloin tätä.

    Ymmärsit varmaan mitä tarkoitan. JOS suurin osa arvostaisi enemmän laadukkaita dokumentteja, mainioita britti sarjoja ja luonto-ohjelmia, ja vaikkapa Timosen juttuja, sen pakostakin kuulisi jossain vaiheessa. Mutta ei: kun jostakin ”uutisesta” puhutaan, on se juurikin iltapaskojen lööpistä lukaistu harhaanjohtava juoru.
    Suurin osa kansasta on tyhmiä, se on valitettava fakta.

    • Niilo

     Tai jos eivät tyhmiä, niin ainakin älyllisesti laiskoja. Eivät jaksa rasittaa aivojaan, vaan menevät aina siitä missä aita on matalin.

     • Isoäiti

      Ihmisen perusominaisuuksia on laumasieluisuus ja mukavuudenhalu. Siksi meille saadaan markkinoiduksi ja myydyksi vaikka mitä. Osta tämä, niin olet yksi meistä. Hanki tämä, niin elämäsi on miellyttävämpää.

      Some paljasti sen, mikä on saanut osan ihmisitä aikanaan hurahtamaan tulppaanisijoituksiin, pykäämään noitarovioita ja ryntäämään mukaan jos jonkinmoisiin lahtaustalkoisiin. Laumasieluisuuden.

      Samoilla keinoilla nuo samat ihmiset saadaan toimimaan myös toisin. Vaan niin kauan, kuin johtajat eivät toimi viisaasti ja vastuullisesti, väki rynnii kohti halkoliiteriä hakemaan polttovärkkejä.

      Onneksi on Sakun kaltaisia mielipidevaikuttajia, jotka jaksavat saarnata, että noitia on vain saduissa ja niille klapeille on järkevämpääkin käyttöä. Aina sieltä joku joukosta pysähtyy ja poistuu nolona muihin askareihin. Saku tekee itse asiassa sitä, mitä monen meistä tulisi tehdä joka päivä.

 4. Ilkka Pasanen

  ”Eivät ne tahdo totuudesta mitään tietää. Ne tahtovat varmoja mielipiteitä.” Samuli Paronen.

  Vaikuttaisi siltä, että Parosen Maailma on sana-teoksesta tulisi ottaa uusi painos ja jakaa se poliitikoille ja liittää koulun opintomateriaaliksi.

  • Juntti

   Lisää Samuli Parosta: ”Mitä enemmän ne saavat rahaa sitä vaikeampi niiden on sitä jakaa.” ”Kun omistaa on millä alistaa.” – Kaiken viihteellistyminen ja viihteellistäminen on kansan unnuttamista.

 5. Riitta Tiihonen

  Mutulla mennään. Kun asiallista tietoa ei jaeta niistä kanavista mistä pitäisi, kiistellään esimerkiksi lakialoitteesta, josta olisi harmia kaikille. Kun olemattomien tietojen eli luulojen pohjalta aletaan reagoida, yritetään ratkaista ongelmat poistamalla oireet kuten kieltämällä/yrittämällä kieltää poliittiset lakot.

 6. Timo Harju

  ”Olen kuulemma joskus sanonut, että pidin ihmisiä keskimäärin melko älykkäinä siihen asti, kunnes sosiaalinen media keksittiin. Silloin paljastui karmea totuus.”

  Siinäpä se oli. Valitettavasti.

  Joka hallitsee tiedotuksen, hallitsee mieliä. Tajunnantäyttöteollisuudella on tänään merkittävämpi asema kuin historiassa milloinkaan.

  ”Lehtimies heittää vihaista hiekkaa yhteiskunnan rattaisiin/ ja tapahtuu ihme/ hiekka voitelee koneiston toimimaan.” Kirjoitti Väinö Kirstinä kauan sitten.

  Tänään hiekka lentää yhä harvemmin. Ja hiekanheittäjät savustetaan, ostetaan ja aivan näkyvästi jopa pääministerin toimesta pelotellaan hiljaiseksi

  Radion kuunnelma- ja esitelmäpuolella löytyy vielä kiintoisaa ja laadukasta tavaraa. Nekin pitää melkein hakea Areenasta. Tänään voi ajaa Kotkan kärjestä Utsjoelle ja väännellä autoradioa asemalta toiselle kuulematta muuta kuin levynpyörityksen silloin tällöin katkaisevaa vähämielistä mökellystä. Ja tietysti urheilua. Sehän on vaaratonta.

  • Luukas Pyykorpi

   ”Tänään hiekka lentää yhä harvemmin. Ja hiekanheittäjät savustetaan, ostetaan ja aivan näkyvästi jopa pääministerin toimesta pelotellaan hiljaiseksi”
   Nykytoimittajiksi aikovien tulee nähtävästi käydä vaikka Kauppis tahi Hanken. Kriittinen journalismi on passé – myy nyt ensin vaikka mummosi ( aatteita ei heillä tulevilla toimittajilla saa olla – mikäli aikovat työllistyä ns. ”mediateollisuudessa” )

 7. Seppo Juhani

  Aluksi Yle siirrettiin ensiksi henkisesti 1950-luvulle. Nyt ollaan Ylessä jo kuin 1930-luvulla. Surkeata. Ajankohtaisen kakkosen lakkauttaminen oli tämän linjauksen tärkein voitto.

  • Luukas Pyykorpi

   Kuvastaa nykyhömppäytymistä Ylellä, että uusin 1.9.2018 aloittanut toimitusjohtaja on kadun toiselta puolelta Maikkarilta ( MTV3 Oy – omistajat ketä lie nykyään ) – Merja Ylä-Anttila oli pitkään MTV:n uutisten vastaavana päätoimittajana. ( Toki uutiset toimivat jotenkin, mutta muuten MTV:ltä tulee harvoin mitään katsottavaa )

  • stunned

   Surullisinta on huomata, että Yleä katsotaan, koska muut kanavat ovat vielä huonompia. Ehkä broadcast-tv:hen ei enää kannata panostaa ollenkaan. Yle on silti verovaroin kustannettuna vapaa tekemään ohjelmaa. Laadukas ohjelmisto vaatisi laadukkaat tekijät pitkillä vakisoppareilla.

 8. Antonio

  100%sti samaa mieltä Sakun kanssa!

  Eräs tuttavani julkaisi ennen Internet-aikaa lehteä, jonka nimi suomeksi olisi ollut ”Pahoinvointi”.
  Hän kirjoitti pelkästään yhteiskunnallisista epäkohdista, poliitikkojen ja virastojen väärinkäytöksistä, paljasti epämukavia yhteyksiä ja valisti kansaa pokkuroimaan vähemmän ja vaatimaan oikeuksiensa mukaista kohtelua.
  Lehti oli halvalla tehty ja halpa, mutta täynnä tuhtia tavaraa, suosittu ja sai aikaan paljon edistystä ja muutoksia, mutta vähin erin mainostajien rohkeus mainostaa sellaisessa lehdessä lopahti –
  ja lopahti valitettavasti lehtikin.

  Onkohan muuten sellaista droonia kehitetty, joka pudottelisi lentolehtisiä (valistavia aiheista
  a la Saku)…?

  • SERGEY

   Kyllä Amazon.com esim. On kehittänyt dronen joka pudottaa rahdin sinne minne tilattu. Toki se on valjastettu kaupalliseen toimintaan. Siitä toki voi kehitellä vaikka koneen joka lentää tietyn reitin ja tiputtaa lehtisen vaikka 5 sekunnin välein. Useampi tuhat A4 paperia ne jaksaa kantaa.

 9. Mm

  Luen mielummin tämän blogin kuin avaan telkkarin ja katson tosi-tv:tä. Onneksi kirjoitat. Se on ainoa tapa pysyä järjissään tässä hullussa ajassa. Kirjoitat niin selkeästi, että minäkin ymmärrän.
  Siksi en lakkaa kiittämästä.

  On uskomatonta että jaksat jatkaa vaikka päivä päivältä aina vain typerämpiä ihmisiä on asioitamme hoitamassa. Ja osa tietenkin tietää mitä tekee ja tekee sen ahneuttaan.
  Presidenttimme on myös niin ovela, kun jotain yritetään taas eduskunnassa sikailla niin hän ryntää taas kertomaan muutaman jutun puolisostaan. Siinä on meidän presiden ttimme. Siinä ja vain siinä.

  • jiipee

   Taikka ryntää kirjailijamessuille haukkumaan kirjansa kirjoittajat mikä sinällään ihan hienoa kun uskalsi mennä suorana paikalle. Hattua pitää kuitenkin eniten nostaa nuorelle toimittajalle mikä sen nimi nyt olikaan joka uskalsi suoraan suorana haastaa Niinistöä hänen vallankäytöstään. Tällaisia rohkeita toimittajanplanttuja lisää ilmaa puhdistamaan tarvitaan. Tuliko ihan Leif Salmen mieleen.

   • jiipee

    https://areena.yle.fi/1-50008686
    Turun Kirjamessut: Puhetta politiikan kirjoista
    51 min la 6.10.2018 toistaiseksi 5178 katselua
    Presidentti Sauli Niinistö, Risto Uimonen, Tuomo Yli-Huttula ja Lauri Nurmi keskustelevat politiikan kirjoista.

    • jiipee

     Pitää vielä mainita, että jos Niinistö olisi suoraselkäinen poliitikko, hän ymmärtäisi jäävätä itsensä vallasta niissä tapauksissa joissa presidentin vallankäyttö ei ole sopivaa ja oikeutettua. Tätä jääväämistä saadaan luultavasti odottaa ikuisuuksiin. Kunnarilyönnin paikka.

   • Pertti Ikonen

    Virolainen kirjoittaa aika usein Niinistön tempuista julkisuudessa :
    http://jyrkivirolainen.blogspot.com/

  • Raija

   Jospa preidentti ei olekkaan ovela vaan taantumassa mieleltään eikä enää osaa puhua kuin puolisostaan, lapsestaan ja koirastaan, ovathan he päivittäin mukana hänen elämässään joten ei ihan ensimmäisenä unohdu ajatuksistakaan.

 10. Sirpa Hyttinen

  Aiemmin seurasin ajankohtaisohjelmia mutta en enää. Kaipaan asioiden käsittelyä monipuolisesti niin että kansalaiset voivat muodostaa oman mielipiteen asiasta. Sellaisia ohjelmia ei enää televisiosta tule. Nyt mennään henkilö ja kohu edellä. Hömppäohjelmista ei ole pulaa. Yle taitaa ajaa itseään alas. Alle 40 vuotiaat tuttuni eivät katso televisio-ohjelmia millään laitteella.

  • SERGEY

   Minä, 44v mies, en katso enää juuri mitään muuta kuin YLE uutiset toisinaan. Mieluummin suoratoistopalvelusta laadukkaita dokumentteja. Valitettavasti ajankohtaista asiaa siellä ei ole tarjolla.

 11. Samppa Haapavaara

  Tuota noin. Minulla ei kauniit sanat riitä kuvaamaan tätä politiikaa, jota Isokallio viljelee
  https://blogit.iltalehti.fi/kalle-isokallio/2018/10/07/tulonsiirtopeninsilliini/
  Työttömyys on siis sairaus, ja kroonikoilta letkut irti.

  • Timo Harju

   Isokallio jäi eläkkeelle 42-vuotiaana 11 työvuoden jälkeen. Ruhtinaan eläkkeen hommasi appiukko Mika Tiivola. Siitä pitäen Nokian letkut ovat pumpanneet turvallisuutta ja elinvoimaa pirteään iloiseen eläkeläiseen, joka jaksaa kantaa huolta heikompisaattoisten röyhkeästä yhteiskunnan kuppauksesta.

   • Samppa Haapavaara

    Tämä tunnettua. Kari Uoti kirjoitteli Isokalliosta blogisaan vuosia sitten aikamoisia. Mutta se ei ollut syy, miksi linkitin tämän.

    Työttömyys on tauti. Pitkään sairastaneille kroonikoille ei ole pelastusta. Tämä rivien välistä.

   • äimänkäki

    On yksi niitä johtajaeläkkeitä joita duunarit maksavat yli 100 miljoonaa vuodessa eläkemaksuina palkastaan.

 12. Eino

  Etabloitu joukkotiedotus meillä pääsääntöisesti peesaa, tukee ja vahvistaa vallalla olevaa taloudellispoliittista systeemiä. Kaikki esineellistävässä, kaiken markkinallistavassa kilpailuyhteiskunnassa kansalaisille tarjottavat ”sirkushuvitkin” kaikessa säihkeessään vetoavat jatkuvasti yksilöiden kilpailullisuuteen samalla kun ihmisten taipumus altruismiin ja yhteistyöhön useimmiten ohitetaan. Näin meidät kiedotaan osittain valheelliseen ”Matrixiin”, (virtuaaliviihteen ex-kuluttajana käytin tuota myös M Ruppertin käyttämää elokuvametaforaa, koska se on asiayhteyteen niin sopiva) jonka ulkopuolisesta todellisuudesta voi saada selvyyttä ainoastaan omaehtoisella tiedonnoukinnalla. Linkissä esimerkki sisällöstä, jonka kaltaiseen valtavirtamediassa koskaan tuskin tulee törmäämään.

 13. HV

  ”Olen kuulemma joskus sanonut, että pidin ihmisiä keskimäärin melko älykkäinä siihen asti, kunnes sosiaalinen media keksittiin. Silloin paljastui karmea totuus.” Veit sanat suustani ja tässä sitä nyt ihmetellään, että miten oletettua tyhmemmiksi (ja siksi vaarallisiksi) paljastuneisiin kanssaihmisiin pitäisi suhtautua.

  • Jarkko

   Itse käytin nettiä Linuxin komentoriviltä jo 90-luvun alussa aikana jolloin mitään graafisia käyttöliittymiä ei ollut eikä hiiriä. Netti oli suhteellisen siisti paikka siihen asti kun sinne pääseminen oli vaikeaa ja vaati nörtin taitoja, sekä asetusten laittelua kymmeniin eri paikkoin. Sen jälkeen kun nettiin pääsi pelkästään osaamalla kytkeä piuhat kiinni ja painaa virtanappulaa osaamisella sen jälkeen siitä tuli kurakellari.

   Toki silloinkin oli trollaamista ja muuta, mutta se oli paljon älykkäämpää kuin nykyään.

   Se on kyllä hyvä kysymys miten pitäisi suhtautua ihmisiin, jotka toivovat sinulle pahaa ja haluavat tuhota sinut, sekä viedä viimeisen makuupaikkasikin tällä maapallolla. Itse tiedän faktana sen, että en enää tämän ikäisenä tule mihinkään nöyryyttämisen alistumaan. Tosin opin jo kouluaikoina sen, että suurin osa ns. kiusajista oli kyllä loppujen lopuksi paskahousuja kun oikeasti pistää kovan kovaa vastaan. Kouluaikoina koulun pahikset kiusasivat yhtä Marko nimistä poikaa niin kauan (vuosia), että tämä teki itsemurhan. Yrittivät minuakin kiusata, mutta meikä pistikin vastaan ja kun eivät pärjänneet niin sitten sama porukka itku kurkussa huusia naisia, äitiä, sekä opettajaa apuun ja oli olevinaan niin uhria että vaikka oli olevinaan niin kovista. Vaikka vuosien ajan hakkasivat ja muilla tavoin kiusasivat Markoa kunnes hän teki itsemurhan. Se ei ole minulle vielä vuosikymmeniäkään myöhemmin selvinnyt miten jotkut dissosioivat omat tekonsa niin, että tappavat jonkun kiduttamalla ja sitten kaikki omat teot unohtuvat ja muututaan uhriksi kun ei pärjätäkkään.

 14. Jonis Lusis

  Vähemmistön takia ei kannata tehdä ja tuottaa asiaohjelmia. Satsataan kaikki paukut enemmistöön
  joiden aivot höyryää narikassa. Nauravat ja itkevätkin yhtäaikaa.

  • Luukas Pyykorpi

   ”Satsataan kaikki paukut enemmistöön joiden aivot höyryää narikassa. Nauravat ja itkevätkin yhtäaikaa.” Hei selfie & belfie kans, Facebookkia ilman et ole kanssaihmisten kirjoissa ja puuttuuko WhatsAppi ?

 15. Rintsu

  Syy median alamäkeen on yksinkertainen. Se on lyhyesti sanottuna internet… niin ja raha. Ja televisiokanavien digitalisoiminen. Ei digitalisointi itsessään vaan kanavamäärien moninkertaistuminen.
  Joka kanavalle pitää löytää ruuduntäytettä koko ajan mutta kun tuotantopuolelle ei olla lisätty resursseja niin sit vaan tehdään paljon, nopeasti ja halvalla.
  Hardwickin ansiokas televisioura loppui kun hänelle sanottiin, että ohjelmaideaasi ei ole varaa mutta hae puvustamolta tekonenä ja hassu hattu ja keksi jotain hauskaa. Mitäs teet jos ei anneta millä tehdä?
  Niinpä ruutua täytetään kokkaavilla julkkiksilla ja ohjelmaideaksi hyvin kelpaa se, että laitetaan tusina julkisuuden kipeää huoneistoon ja kuvataan mitä tapahtuu. Jos mitään ei tapahdu niin laitetaan ovesta laatikko viinaa niin alkaa tapahtumaan.

  Vähäisen laadun lähetysoikeuksien hinnat ovat karanneet pilviin eikä ylellä ole varaa näyttää kanavillaan edes kotimaista jalkapalloa.

  Printtimedian tilausmäärät vähenevät vuosi vuodelta ja uutiset luetaan näennäisilmaiseksi verkosta ja ne pitää julkaista heti ennen kuin muut ehtivät. Ei siinä faktantarkistuksiin jää aikaa. Mutta jos kirjoitetaan myöhemmin oikaisu niin saadaan samasta aiheesta kätevästi kaksi juttua.
  Joku Watergaten tapainen jää helposti tekemättä kun harvalla mediatalolla on varaa pitää palkoissaan henkilöitä jotka tutkivat jotain josta ehkä ensi vuonna saa jutun.
  Poikkeuksena illalla tuleva ”Keisari Aarnio” josta siitäkin siis on tehty kymmenosainen viihteellinen telkkarisarja.

  Kaikki mediakanavat kaipaavat ja tarvitsevat sisältöä. Nykyään enemmän kuin koskaan. Mutta kun kaikki sisältö jaetaan ilmaiseksi netissä niin maksuhalukkuutta sisällöntuottajalle ei oikein ole.
  Sisältöä pitää olla mutta se ei saisi maksaa mitään.
  Kyllä siinä laatu tuppaa kärsimään.

 16. AKK

  Niinhän se on että yksinkertaisiin ihmisiin uppoavat yksinkertaiset asiat, mutta välttämättä yksinkertaisia asioita esittävät ihmiset eivät ole yksinkertaisia vaan taitavia valtaa tavoittelevia manipulaattoreita.

  En usko että kenellekään tarkasti Sannikan kysymyksiin ja Huhtasaaren vastauksiin keskittyneelle olisi jäänyt epäselväksi se miten huonosti Huhtasaari vastasi kysymyksiin, oikeastaan hän ei vastannut niihin lainkaan. Toinen asia on sitten se miltä Huhtasaari sai viestinsä kuulumaan niiden korvissa jotka eivät myöskään halunneet kuulla kysymyksiä, vaan sen mitä Huhtasaari sanoi, sanoi hän mitä tahansa. Sen verran kuitenkin uskon Suomen kansaan, ettei ainakaan tuollaiselle hölynpölylle tule löytymään niin merkittävää kannatusta että se vetäisi koko Suomen päätöksenteon lokaan, vaikka jotain vaikutuksia sillä väistämättä onkin. Hömppä koukuttaa ja Helppoheikit ja Laurat koukuttavat, mutta eiköhän suomalaiset ole jo pääosin ainakin riittävän sivistyneitä erottamaan pelkät populistit vastuullisista poliitikoista niin halutessaan. Niinhän se on että osa vaan haluaa elää faktamaailman ulkopuolella omissa kaupunkitarinoissaan ja heille Huhtasaari on idoli, toisille vain tyhjänpäiväinen populisti.

  Yksi esimerkki siitä ettei aina korkea koulutuskaan takaa kykyä kriittiseen ajatteluun on dosentti Arto Luukkanen joka kyllä ilmaisee itseään liukkaasti, mutta lienee niin syvällä ”persuideologiassa” ettei selvästikään kykene minkäänlaiseen objektiivisuuteen. Jos esim. Halla-aho, Huhtasaari, Hakkarainen tai muu pesu sortuu mihin tahansa älyttömyyteen julkisuudessa niin Luukkanen on valmis puolustamaan heitä koko tarmollaan ja kaikin populistisin sanallisin vastahyökkäyskeinoin. Lopulta uhrina on aina väärin ymmärretty ja kohdeltu populisti. Populisti uhriutuu, puolustautuu, hyökkää, syyttää, vääristelee, jatkaa faktoista välittämättä jne. pahimmillaan jopa niin pitkälle että joku voi ajatella onko kaikki kunnossa. Ehkei aina olekaan!

  Pidetään mielessä miten meitä voidaan manipuloida. Mitä poliitikko sanoikaan, puhuiko hän asiaa vai asian vierestä sillä sujuva ilmaisu ei ole tae asiasta. Älä oleta, tarkista että faktat ja taustat ovat oikeat ja että ymmärrät ne oikein.
  Jos joku alkaa kierrellä faktoja ole varuillasi, samoin jos joku ei vastaa esitettyihin kysymyksiin vaan johonkin muuhun.

  • Joni Pelkonen

   Luukkanen oli aiemmin ihan fiksu mies ja varmaan vieläkin siinä mielessä että tuskin uskoo mitä suustaan päästää, mikäli sieltä tuleva sisältö on erityisen typerää.

   Arvelen että ahneus iski ja kaveri hyppäsi persukelkkaan puolueen suosion ja vallan huipulla uskoen että sieltä urkenee vähintään korkean poliittisen virkamiehen ura tuosta vain tekemättä juuri mitään. Persujen imuhan oli parhaimmillaan sellaista, että persuehdokas sai kunnallisvaaleissa enemmän ääniä nukkumalla kotonaan kuin muiden puolueiden ehdokkaat seisomalla kymmeniä tunteja vaaliteltalla ja jakelemalla tuhansia vaaliesitteitä.

   Valitettavasti persujen imu on kadonnut. Niinpä Luukkasta nyt ehkä harmittaa kun käteen jäikin mustapekka, maine tuli myytyä melko halvalla ja persujen vaikutusvalta on romahtanut, mikä tarkoittaa myös että Luukkanen ei tule saamaan poliittisten yhteyksiensä kautta juuri mitään, ei esimerkiksi paikkaa persuministerin erityisavustajana – sillä persuministerejä ei tule.

   Olisi kannattanut mennä politiikkaan rehellisin keinoin, oikealla työllä ja pidempää reittiä vaikka Kokoomuksen kautta eikä hölpöttämällä persumantraa luullen että se menee läpi ikuisesti. Politiikassa pikavoittojen kalastelu yleensä kostautuu pahasti ja nyt Luukkanen joutuu latelemaan itseäänkin punastuttavia hölmöyksiä loppuikänsä, ellei jossakin vaiheessa siirry kokonaan sivuun.

 17. Raija

  Minä olin Stubbista sitä mieltä aikoinaan ja kirjoittelinkin siitä että Stubbin hallitus jää suomen historiaan kaikkien huonoinpana halituksena mutta en voinut silloin kuvitellakkaan mitää Sipilän hallituksen kaltaista suomen tuhoamiseen keskittyvää hallitusta. Mietin vain että mitä Sipilä oikeasti luulee saavansa aikaan tällä tuhovimmallaan. Luuleeko hän mielessään että koko Suomi kääntyy hänen seurakunnakseen joka sokeasti uskoo ja tottelee kun hän jotain sanoo enkä tällä tarkoita sitä uskoa mihin hän sanoo uskovansa vaan näyttää kuin hän pyrkisi kaikkein ylimmäksi kaikkein ylimmän paikalle.

 18. Juntti

  Pakenetko sinä tunnissa lukitusta huoneesta? Suomalaiset hurahtivat pelihuoneisiin… Niinpä, joutaville jottain! Talvi- ja jatkosodassa suomalaiset saivat paeta oikeasti henkensä edestä.

 19. Jarmo Mäkinen

  Ostaisiko joku aikaisemmin paljonkin katsotun telkkarin. ei enää tule avattua kuin sen verran, että voi taas sulkea. Ei noita kiljuvia ja taputtavia humalaisia ja tekopirteitä aina samoja juontajia kestä katsella ja jos paneskelua haluaa nähdä pornonäyttelijät tekevät sen paremmin. Myös radiosta on asia supistettu minimiin, ”musiikki” on hokemista, kiljumista ja älyttömiä sanoituksia, jos niistä edes saa selvää. Useimmiten onneksi.

  Meiltä peritään pakkomaksua silkasta roskasta, mediamaksuna ja kuluttajahintoihin upotettun. UGH!

  • stunned

   Onneksi on Areena ja podcastit. Siitä vielä kannattaa maksaa. Työmarkkinatuella ei maksua kuitenkaan peritä.

   • Esa J.

    Taidan avata televisioni.

    Ja katsoa DVD:n ”Likainen Harry”.

    Muuten se saa olla kiinni…

    • stunned

     Minulla ei ole televisiota (laatikkoa, jossa näyttöpaneeli ja viritin). Katson tietokoneella DVD:t ja tv-ohjelmat. Harvoin suorana. Parhaat dokkarit lataan koneelle yle-dl:llä. Siksi suosittelen Areenaa. DVD:t ja CD:t rippaan omista levyistä, koska tiedostoa on helpompi kuunnella tai katsella kannettavalla, padilla tai puhelimella.

     Uskoisin, että Yle taantuu poliittisista syistä, mutta myös siksi, että broadcast-TV on kriisissä streamaus-palveluiden ja yhtenäiskulttuurissa tapahtuneen muutoksen vuoksi. Lisäksi nuoriso ei ehkä katso telkkua ollenkaan. Nekin, joilla on TV-laite, käyttävät vehjettä nettipäätteenä sohvasurffailuun, Netflixiin, Spotifyhyn ja sen sellaiseen toistopalveluun. Urheilu on ehkä parhaiten säilyttänyt katsojansa, jotka vielä liimautuvat töllön eteen, mutta kuumat matsit tulevat maksukanavilta.

     Toistaiseksi Areena on vielä tarjonnut laadukasta ohjelmaa.

 20. Antti

  Siellä taas joukkovoimassa Timosen opetuslapset uhkailee hallitusta murhilla. Ja Ruotsin autopalot on tullut myös nyt suomen malliin . Ja joukkovoimassa nämä hyväksytään.

  • stunned

   Pitikin tuosta kirjoittaa. Kannattaa aina kysyä tärkein kysymys: kuka hyötyy (autopaloista)?

   Maahanmuuttokriittinen siipi aina siteeraa uusnatsistista aforismia ”Oppiaksesi kuka hallitsee sinua, selvitä, ketä et saa arvostella”. Luulevat, että lause on Voltairelta.

   ”Always follow the money.” Tai sitten tuhopoltot ovat vain jonkun copycatin tekosia, kun omiin suorituksiin ei rahkeet riitä.

  • sakutimonen

   Minulla ei ole opetuslapsia, eikä minun tietääkseni joukkovoimassa ketään murhalla uhata tai autopaloja hyväksytä. Jos uhataan ja hyväksytään, niin on sen ryhmän moderaattoreiden asia poistaa asiattomat kommentit. Minä en ole ryhmän ylläpitäjä. Jos sinä tiedät kuka autoja polttaa, niin ilmoita poliisille, älä tänne. Sinun kommentointisi täällä loppuu nimittäin tähän.

  • Joonas Virta

   Toit esille tärkeän asian Antti. Meillä on tosiaan hallitus jonka murhasta suomalaiset puhuu avoimesti. Ei siihen riitä yksi Saku: jotain on kamalasti vialla jos suomalainen kokee että hallitus on pysäytettävä tarvittaessa väkivalloin.

   Minä en sitä pandoran lipasta halua avattavan joten en hyväksy näitä uhkauksia.

   Tästä huolimatta: asiat ovat huonosti jos näin puhutaan. Jokin yhteiskunnassa on mennyt pahasti rikki poliitikan puolelta jos ihmiset ovat niin epätoivoisia että näkevät väkivallan tai jopa murhat asiallisiksi ratkaisuiksi. Sinuna olisin tyytyväinen että on Sakun kaltainen lukijoita saanut kirjoittaja joka ei kannusta radikalismiin.

   Jos tilalle tulee joku ihan oikeasti kansaa kiihottava niin olkiukkosi voi käydä toteen. Onneksi meillä on siis Saku.

 21. Sirpa Kärkkäinen

  Reality ei ole lempparini, mutta silti kommenttien taso mietityttää. Tv:stä kun näyttää tulevan ”pelkkää paskaa” ja radion musa on ”hokemista, kiljumista ja älyttömiä sanoituksia”. Makuasioista debateeraminen on yksi elämän suurista iloista, sitä ei kiellä kukaan. Mutta sohjolla ja kuralla ampuminen vetää koko homman mutapainiksi. Vaikka varmaan jokaisesta se oma maku on kaikkein paras, fiksuin ja filmaattisin (ainakin salaa itsekseen ajateltuna), niin oman ylemmyydentunteen julistaminen paatoksella ja vailla huumorin häivää on tahattoman koomista. Jollekulle ne ”älyttömät” sanoitukset on täyttä tavaraa. Teeveepaska taas lannoittaa arjen ruusuja – kun ei joka päivä työpaikan kahvipöydässä kuitenkaan keksitä uutta suhteellisuusteoriaa, niin onpahan muutakin yhteistä puhumista kuin duuniasiat.

 22. Robert Ryömä

  Ihan mielelläni haluaisin keskustella tuomarien kanssa. Esimerkiksi sen Heinäveden käräjäoikeuden tuomarin, joka annettuaan minulle 13 kuukauden ehdottoman vankeustuomion ”Siviilipalveluksen välttämisestä” katsoi asiakseen lausua, että hän ei hyväksy minun vakaumustani. Tai sen Harjavallan käräjäoikeuden tuomarin, joka nimitti minua ”Ryömän rakkariksi” heti oikeudenkäynnin alussa. Tuli heti selväksi, että puolueetonta oikeudenkäyntiä ei ole odotettavissa.

 23. Turja

  Miksi poliittisten lakkojen kieltämistä puoltava näkemys on ”löysien puhumista”?
  Eikö demokraattisesti valitun eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen toimien vastustaminen ole demokratian vastustamista?

  • sakutimonen

   Demokratiatiassa vaalit eivät anna hallitukselle diktaattorin valtuuksia, vaan hallitusta saa myös vastustaa.

  • Jyrki

   Eli tarkoitat, että demokratiaksi riittää. Kun kirjoittaa vaaleissa äänestyskopissa sopivaksi katsomansa ehdokkaan numeron 4 vuoden välein lappuun? Sen jälkeen on vain syytä pitää turpa kiinni niin sanotusti tapahtui mitä tahansa? Ja odottaa 4 vuoden kulumista?

  • Joonas Virta

   Demokraattisessa järjestelmässä on modernissa valtioissa monenlaisia turva- ja varajärjestelmiä joilla mahdollistetaan järjestelmän jatkuvuus esim. vallankaappausten varalta. Niihin kuuluvat myös yhdistymis -ja järjestäytymisvapaus joiden kollektiivinen jatke lakko-oikeus on. Niitä säätelevät suuntaan ja toiseen tietyt lait jotka on tehty siksi että saataisiin järjestelmä jossa asiat neuvotellaan.

   Tämä neuvotteluasetelma haluttiin koska vaihtoehtona oli korpilakkoilua, sabotaasia ja väkivaltaa. Neuvotteluiden tuloksina saatiin kansankunta jossa työntekijä saattoi turvallisesti ennakoida tulevaa ja perustaa vaikka perheen.

   Näiden säännösten ja lakien turvaaminen on hallituksen tehtävä. Näiden lakien uhkaaminen ulkoparlamentaariselta ryhmältä taas on demokratian vastustamista.

   Ongelmana lienee että olet saanut käsityksen että demokratia on enemmistön valtaa. Se on vain osa sitä, sillä kaikki modernit valtiot sisältävät takeita myös vähemmistöille ettei niitä hommia ratkottaisi asein joka vaalien välissä.

  • stunned

   Demokratian puolustaminen ja työ yhteiseksi hyväksi alkaa vasta sitten, kun vaalit on käyty. Demokratia on jatkuva kestoprojekti. Kansalaisyhteiskunnassa dialogi ja keskusteluyhteys on oleellinen osa. Hallitus ei ole kuitenkaan halunnut toista puolta kuulla. Siksi lakko.

   Olet ymmärtänyt demokratian luonteen väärin. Demokratia ei ole kasino tai ruletti, jossa voittaja vie kaiken.

  • Jarkko

   Surullista tässä on se, että en ole ikinä äänestänyt yhtäkään tällähetkellä hallituksessa olevaa puoluetta ja olen osallistunut kaikkiin vaaleihin 90-luvun alusta saakka mitä on ollut. Valitettavasti itseni äänestämät puolueet harvemmin pääsevät hallitukseen, koska äänestäjien määrä ratkaisee eikä äänestäjien laatu. Suomessa on liikaa äänestäjiä, jotka ovat valmiita asumaan vaikka viemärissä kaikkein pahimman hajuisen paskan keskellä kunhan maahanmuuttajat joutuvat myös asumaan viemärissä ja tulevat sen lisäksi ruoskituksi.

   Hyvin ironiseksi tämä menee kun tullaan naamalekkerillä väittämään, että hallitusta ei saa vastustaa yhtään missään.

 24. Jarkko

  Suomi on kyllä ainoa maa jossa voi mennä läpi ehdotus Tanskaakin huonommasta irtisanomisuojasta, mutta sillä erolla, että työttömyysturvan taso on 1/3 Tanskan tasosta ja työttömyysturvaan liittyy kuukausien karenssit jos tulee irtisanotuksi.

  Suomi on kyllä ainoa maa jossa menee läpi selitykset ”elämäntapa” työttömistä ilman, että asiaa edes tarvitsee tutkia objektiivisesti mitä siellä on taustalla. Itse väittäisin, että siellä on taustalla sairastumista, rajua kiusaamista, post-traumaattista stressioireulua, pitkälle edennyttä ulosulkemista, sekä ihan suoranaista hyväosaisten harjoittamaa syrjintää.

  • Lea Bäckman

   Totta, Jarkko puhut! Osatotuudet ja suoranaiset virheelliset otaksumat saavat vapaasti muokata ihmisten käsityksiä Tanskan työttömyysturvan tasosta ja irtisanomissuojasta. Propagandan lietsomisessa kuten sodassakin totuus on se ensimmäinen uhri.

   Ja ns.elämäntapatyöttömiksi leimatut ihmiset, joita heikossa työllisyystilanteessa syrjitään ja nimitellään julmasti, eivät saa tukea mistään! Eikö esim. TE-toimisto voisi joutessaan selvittää ja kartoittaa objektiivisesti, millaiset olosuhteet ja tilanteet ovat edeltäneet työttömäksi joutumista. Kuten sanoit – ja suomalaista raakaa työelämää hieman tuntevana – voin yhtyä käsitykseesi rajusta kiusaamisesta, ulossulkemisesta, syrjinnästä ja kaikesta tästä seuraavasta post-traumaattisesta stressioireilusta. Mitään terapiaa tai hoitoa on vaikea saada, ellei asiaa tunnusteta ja esim. TE-toimiston tukemana osoiteta mainittuihin julmuuksiin syyllisiä tuomioistuinten tutkimuksen ja oikeudenkäyntien avulla vastuullisiksi ja vanhingonkorvausvelvollisiksi. Prosessit voivat olla pitkiä ja aikaavieviä, mutta ne kannattaa viedä loppuun asti. Myös ammattiliitoilta saa asiantuntevaa apua työriitojen ja irtisanomisten selvittämisessä. Ilman nopeaa puuttumista epäasiallisiin käytäntöihin, huonot tavat saavat jatkua ja uhreja tulee aina vain lisää. Voimia taistelussanne oikeudenmukaisuuden ja asiallisuuden puolesta!

 25. Saara Nieminen

  Kyllä sitä kaksinaamaisuutta löytyy nyt molemmilta puolilta. Huhtasaarta syytetiin siitä, että julisteen tekijöiden nimet tulivat julki. Tosiasiassa nuo nimet ovat olleet julkista tietoa jo kuukausia. Eikä kukaan valittanut asiasta. Tulevat vaalit saavat eri puolueiden edustajat tekemään mitä tahansa julkisuuden saamiseksi. Enkä tarkoita pelkästään Huhtasaarta. Kyllä niitä syyllisiä löytyy tässä tapauksessa kaikista muistakin puolueista. Tosin yhdenkään muun puolueen edustaja ei ole närkästynyt itse julisteesta, missä perussuomalaisten puheenjohtajasta ja Huhtasaaresta tehdään murhaajia. Mitäs jos olisi tehty juliste, missä olisi Turun terrori-iskun uhreja ja Antti Rinteen kuva samalla puolella ja sitten Halla-aho ja Huhtasaari toisella puolella. Yläpuolella teksti: ”Monikulttuurisuus vai rajat kiinni?

  Kirjoitin tahallani provosoivan kirjoituksen, että huomattaisiin myös ne omat virheet tässä tapauksessa. Ei pidä syytellä, jos itse syyllistyy samaan. Nyt kannattaa jokaisen laittaa jäitä hattuun, kyllä ne vaalit tulevat sieltä vähemmälläkin sirkustouhulla.

  • Saara Nieminen

   Tuohon täytyy vielä lisätä vähän. Perussuomalaisten Huhtasaari on jatkuvasti esillä. Ja media juoksee perässä. Taktiikka toimii. ”Tärkeää ei ole mitä kirjoitetaan, vaan se että kirjoitetaan”. Perussuomalaiset pysyvät esillä kokoajan, kiitos muiden puolueiden edustajien ja median. Ilmaista mainosta vaaleja varten.

   • stunned

    Oliko siinä julisteessa jotain maahanmuuttokriittisen puolueen ohjelman vastaista? Oppilaat heittivät sanan srapnellit juoksuhaudastaan takaisin vastapuolelle. Omat sanat purivat.

 26. UllaM

  Tilasin hesaria yli 33 vuotta. Sitten myös hyvin monessa hesarin numerossa alettiin usein iltapäivälehtien tapaan käsitellä pyllyyn liittyviä asioita. Muiden juttujen taso köykäistyi.
  Nuoruudessa oli pyllylehdet erikseen ja sitten vakavastiotettavat uutislehdet erikseen.
  Oi nuoruus…

 27. Markku T Koivisto

  Mihin hävisivät esim. A2, Maailma Sanojen Vankina ja Kuningaskuluttaja? Astuttiinko liian isoille varpaille?

  Lähes kaikki mielenkiintoiset ylen dokkarit on sijoitettu myöhäisiltoihin, ettei vaan kukaan niitä vahingossakaan katso.

  • stunned

   Lottoarvontakin meni maikkarille.

  • äimänkäki

   Niinpä. YLE ”virtaviivaistaa tiedonvälitystään” kaupallisten yhtiöiden kanssa. Kaupallisessa tedonvälityksessähän ei kritiikkiä tietyille tahoille sallita. Enää ei YLEssäkään, vaikka rahat tulevat veroista. Maikkarikin pääsi julkisen tuen piiriin kun oli konkurssikypsä. Maksamme vähän sinne ja tänne että saamme yksisilmäistä tietoa.

   Hyvät dokkarit eivät ole YLEn tekemiä, kuten Ulkolinja. Pakko niitä on varmaan joskus yöllä näytellä ettei tiedonvälitys alkaisi muistuttaa Pohjois-Koreaa, mitä se jo pitkälle onkin. Minun silmissäni YLE menetti viimeisetkin rippeet puolueettomana tiedonvälittäjänä, kun antoi Sipilän pitää vapaasti maallikkosaarnansa teeveessä siinä pääministerikautensa alkumetreillä.

 28. äimänkäki

  Jos syöt hampurilaisia, juot CocaColaa, istut sohvalla ja katsot teeveestä humbuugia (muuta sieltä ei tule), etkä seuraa politiikkaa, olet kunnon kansalainen ja länsimaisen arvoyhteisön jäsen.

  • Jyrki

   Paitsi jos teet saman työttömänä, niin no tiedätte…

Kommentoi »

Comments are closed