Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ajatelkaa lapsia!

Ennakkohysteriasta päätellen lasten ja nuorten piti jo eilen kuolla nälkään JHL:n kaksipäiväisen lakon takia. Aktivoituneet vanhemmat, spontaanit kansanliikkeet, yksittäiset yrittäjät ja muutamat miljonäärit riensivät pyytettömästi apuun. Jopa niin pyytettömästi, että yksi yritys lähetti päiväkotiin pyytämättä pizzoja, ja muisti kutsua MTV:n kuvaamaan nälkäänäkevien lasten iloa. Päiväkodilta ei kuitenkaan muistettu kysyä mahdollisesta avuntarpeesta.

Todellisuus ylitti parodian, sillä jo eilen aamulla Tino Lintunen kirjoitti Kansan Uutisten blogissaan vastaavan fiktiivisen tarinan.

Lapset saivat eilen syödäkseen, eikä mitään katastrofia mediarummutuksesta huolimatta tullut.  Huomenna taas pienipalkkaiset työntekijät, joiden lomarahoja kiky-sopimus leikkasi, tekevät tärkeää työtään. Tämän hallituksen aikana on kasvatettu ryhmäkokoja, leikattu lapsilisiä ja jäädytetty kansaneläkeindeksi ja siihen sidotut etuudet, kuten peruspiväraha ja työmarkkinatuki alle vuoden 2014 tason. Yksikään hallituksen toimenpide ei ole saanut näitä nyt aktivoituneita huolestumaan.

Hysterian on aiheuttanut uutisointi. Vastuullinen media eroaa valemediasta siten, että vastuullisen median uutisissa faktat ovat totta. Media kertoi, että tulee kaksipäiväinen lakko, joka vaikeuttaa ruokahuoltoa tai jopa keskeyttää sen. Samalla kuitenkin korostettiin vanhempien tuntemaa huolta ja nostettiin se elämää suuremmaksi asiaksi. Lakon syyt ja lakkoilevien näkökulma jäivät paljon vähäisemmälle huomiolle. Kyse on puhtaasti näkökulman valinnasta. Pienet lapset ja huolestuneet vanhemmat herättävät kiinnostusta enemmän kuin lakon syitä selittävät ay-liikeen edustajat. Vanha kunnon Ajatelkaa lapsia –huudahdus myy aina.

Kansalaisen tehtäväksi jääkin sitten miettiä uutisen tarkoitusperiä, sillä niitä ei koskaan kerrota. Vedotaan siihen, että uutinen sinänsä on totta ja faktat kunnossa.

Puolueeton media on harvoin oikeasti puolueetonta. Kärjistäen voidaan sanoa, että muutaman viime päivän aikana media on selvästi valinnut puolensa. Se on hallituksen ja työnantajajärjestöjen puoli.

Tällaisia uutisia ei oikeasti ole ollut, mutta kiusallisen tutulta tämä uutisparodia näyttää. Kiusalliselta median kannalta. Jos näin uutisoitaisiin, niin asiat näyttäisivät tältä. Asioita koetaan kuten niitä halutaan koettavan, ja kokemus riippuu näkökulman valinnasta.

Kuva: Facebook/Stefan Smirnov

Kommentit (62)

 1. stunned

  Holodomor, neuvostopartisaanien lastenmurhat, Maon Kiinan nälänhätä… Huomenna kommunismin mustaan kirjaan kirjoitetaan uusi lohduton luku, tällä kertaa Suomen kouluissa ja lastentarhoissa.

  https://twitter.com/ylijuonikas/status/1053943266373222400

  Holodomor, napalmia päiväkoteihin.

  • Fromsovjet!

   En muista nähneeni= tunteeneeni nälkää Neuvostoliiton aikana Eestissä. Äidilläni oli työpaikka ja pystyi jopa yksinholtajana ostamaan asunnon. Kaikilla tutuilla ympärillä oli työpaikka. Sain myös paljon parempaa hoitoa lääkäreiltä siellä. En ole yhtään ” Stunned” että taas yksi suomipoika puhuu asiasta mitä itse ei ole läpikäynyt.

 2. AikaMies

  Ymmärtäähän tuon. Yksinkertaisesti vanhan kansan viisauksia toistaen:
  Sitä kuusta kuuleminen jonka juurella asunto.
  Meinaan jotta niinhän se menee, että toimittaja tekee minkä päätoimittaja käskee. Päätoimittaja puolestaan kuuntelee isännän ääntä. Muuta kirjoittava on helposti vapaa toimittaja ja päätoimittajaakin vaihto uhkaa.

  Toistoa: Ei jutun tarvitse totta olla, riittää kun se on ”hyvä”.

  • Pentti Sorsa

   Ikivanha viidakon sanonta: Hyvä juttu menee pilalle jos siihen otetaan pelkät tosiasiat.

  • Esa J.

   Tai: mitä raflaavampi juttu, sitä isompi myynti lehdellä. Menevät joka tapauksessa raha edellä!

 3. Tolovasen Ana

  Jok ikinen kolmesta lapsestani sai normaalin päiväruuan omissa instansseissaan pääkaupunkiseudulla huolimatta YLE:n toitotuksesta eväiden syönnistä.
  Asian vierestä, paikallislehdet ”uutisoivat” tänään työttömyyden vähenemisestä joka maakunnassa. Voisitteko arvon kansalaiset esimerkiksi lehtien kommentti-kentissä vaatia toimituksia tarkentamaan tietojaan, miten nämä luvut muodostuvat. Minulle ei ole vielä selvinnyt, jakavatko lehdet virheellisiä(en pidä kuntouttavaan menoa työllistymisenä) tietoja tarkoituksella (maksusta), vai omaa typeryyttään.

  • työtöntyötön

   Itse kysäisin kerran paikallislehden toimitukselta tarkennusta erääseen työttömyyteen liittyvään juttuun mutta eipä ole silmiini sattunut korjaavaa/korvaavaa uutisointia.

 4. äimänkäki

  Ja kun töihin mennään se ei yhtäkkiä olekaan minkään arvoista vaan pitää tehdä Elli-korvauksella.

 5. Jyrki

  Tästä puuttuu enää ehkä, että etsimällä etsittäisi nälän ja nälkäkuoleman partaalta sairaalahoitoon päätynyt lapsi, vanhus jne. Ja siinä sitten kävisi mediat omaa sirkustaan ja asiasta huolestuneet voivottelisi sairaalansängyn ”vierellä” jne. Ehkä jopa joku suomen hallituksen huolestunut ministerikin kävisi potilasta tervehtimässä ja esittelemässä pahoittelunsa näiden lakkoilijoiden puolesta, kun eivät itse ymmärrä tulla pahoittelee, koska ovat niin julmia että antoivat näin käydä.

  Kukaan ei tietenkään kertoisi, että tälläiseen sairaalahoitoa vaativaan aliravitsemustilaan päätyminen on vaatinut paljon enemmän kuin pari päivää. Se on saattanut vaatia vanhuksen/lapsen hoidon laiminlyöntiä enemmän kuin pari päivää, mutta ehkä totta kyllä lakko paljasti tämän pidemmän laiminlyönnin. Mutta se ei ole se juttu minkä takia mediat hyökkäisi yrittäjät ja muut ”huolestuneet” kintreillään sairasvuoteelle nokkimaan säälipisteitä suomen hallitukselle.

  Sillä laiminlyönti on alkanut jo siitä, kun vanhuksen leikattu eläke ei ole enää riittänyt kaikkiin hoitomaksuihin. Tai lapsen hoitaminen on käynyt vanhemmille/vanhemmille ylivoimaiseksi. Samaan aikaan kun karenssit, aktiivileikkurit ja vaikka 9e/pvä orjatyöt jauhaa vanhempia aina vaan syvemmälle ja syvämmälle ahdinkoon. Jonne päätyvät myös lapset, joita ei tietysti saisi olla työttömillä kun eivät kerran työtäkään tee jne. Ja tuomitsijoita löytyy joka suunnalta, mutta ketää ei kiinnosta mahdollinen oikea totuus asian takana. Miksi kiinnostaisi saisihan se suomen hallituksen ikävään valoon pahimmillaan jos liian moni tajuisi mistä oikeasti kyse.

  Ja nyt täytyy ottaa huomioon, että tämäkin skenaario oli hyvin lievä versio mitä voisi vielä olla tulossa ulos. Mediossa kun on meuhkattu suureen ääneen, että nyt jopa kuolee lapsia ja vanhuksia nälkään ja kauhu on käsin kosketeltavaa! Kaikki on lakkoilijoiden vika ei kenenkään muiden!!!

  • Pia

   Huoli pois. Varmasti tällainen esimerkkitapaus on huomiseksi jo löytynyt…

 6. Anna-Katriina Lius

  Tuntuu siltä, että nyt on purskahtanut esille myös hallituspolitiikan kiihkeämielinen kannatus: aiemmin olemme nähneet kiihkeän vastustuksen ohella vain hyväksyvää hymistelyä.

  Oikeasti osa kansalaisista on hiljaa hyväksynyt kun pienituloisemmilta on vähä vähältä viety yhä enemmän. Nyt kun ilmassa leijuu uhka, että tämä päättyykin pian, vastarinta on hallituksen kannattajien puolella kiivas.

  Järkevät ja maltillisetkin porvaripuolueiden kannattajat kirjoittelevat nyt ay-liikkeestä yhteiskunnallisena syöpänä, Rinteestä häikäilemättömänä entisenä ay-jyränä, kiroavat vasemmistoa sekä haukkuvat lakkolaisia ja haluavat rajoittaa heidän lakko-oikeuttaan. Samalla he ylistävät Sipilän hallitusta.

  Aavistukseni siitä, että hallituksen itsekkyyttä suosivalle räikeän eriarvoistavalle politiikalle on oikeasti kansalaisten keskuudessa kannatusta, pitää siis paikkansa. Ja tuo vähäeleisenä aiemmin pidetty kannatus onkin luonteeltaan syvää ja voimakasta. Siinä yksi selitys, miksi poliittisen historiamme kunniattomimmin toiminut hallitus on voinut istua kaatumatta.

  Ja niinkuin Saku Timonen kirjoittaa, median puolen valinta näkyy yhä selvempänä. Lienee silläkin vaikutuksensa, että hallituksen ja työnantajien kannattajaleiri on saanut uutta puhtia.

  • Jarkko

   Onneksi tässä voi nauttia siitä osaamattomuudesta yritysten johtamisessa mitä osoittaa poliittiseen toimintaan näkyvästi mukaan meneneminen varsinkin kiistanalaisissa poliittisesti jakautuneissa asioissa. Sellainen yritys näet kääntää selkänsä isolle osalle potentiaalisia asiakkaitaan. Erityisen osaamatonta se on liiketoiminnassa, jonka asiakkaita ovat pääasiassa kuluttajat. Se, että ei hauku mitään automerkkejä tai ota kantaa poliittisesti jakautuneisiin asioihin kuuluu ihan johtamisen perusasioihin, joissa suomalaisilla yritysten johdolla tuntuu olevan puutteita.

   Esim. K-ryhmän kauppiaat ovat näkyvästi tukeneet sitä näkemystä mitä suurin osa heidän asiakkaistaan vastustaa tutkimusten mukaan. Kehoitankin kaikkia ketkä hyväksyvät poliittiset lakot olemaan jatkossa asioimatta yhdessäkään k-ryhmän kaupassa (jos vaihtoehtoja on saatavilla). En ole toistaiseksi vielä löytänyt yhtään uutista missä S-ryhmä tai Lidl olisi osallistunut lakon murtamiseen. On näet naurettavaa, että näin työtaistelun alla nämä piirit huolestuvat lasten ruuan saannista, mutta kun kaikki köyhimpiin tehdyt leikkaukset tehtiin kukaan ei ollut huolestunut köyhien lasten ruuan saannista.

   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005871412.html

  • Make

   Ei pidä aliarvioida sitä, kuinka paljon AY-liikettä vastaan nostetaan nyt vihaa ja mitä se tulee vaikuttamaan vaaleissa. Sitäpaitsi sekä Maikkari että YLE ovat melko lailla Kokoomuksen asialla.

   Ja edelleen olen sitä mieltä, että Sipilä ja Pentikäinen henkilöinä ovat tässä suurimpia syyllisiä. Hyvää tarkoittavat, mutta keinot ovat julmasti vääriä. Vähän kuin lastenkasvatuksessa vielä 100 vuotta sitten.

 7. Saara Nieminen

  ”Kansalaisen tehtäväksi jääkin sitten miettiä uutisen tarkoitusperiä, sillä niitä ei koskaan kerrota. Vedotaan siihen, että uutinen sinänsä on totta ja faktat kunnossa.

  Puolueeton media on harvoin oikeasti puolueetonta. Kärjistäen voidaan sanoa, että muutaman viime päivän aikana media on selvästi valinnut puolensa. Se on hallituksen ja työnantajajärjestöjen puoli.”

  Sellaista se on, kun asioista kerrotaan vain se, mikä sopii lehden linjaan.
  Hmmmm. Déjà-vu?

 8. Timppa

  Katselin eilen Ylen iltauutisia aika hämmentyneenä – soppatykki oli vedetty koulun pihaan ja lapsilta kyseltiin miltä ruoka nyt maistuu. Nälkäänäkeville lapsukaisille saatiin oikein kunnon äitien valmistamaa kotiruokaa. Aivan kuin olisi palattu ajassa jonnekin hyvin kauas, ehkä talvisodan muistoihin tai vielä edemmäs. Näin nämä asiat koetaan. Ihme kyllä korskeimpia temppuja kuten pizzalähetyksiä ei sentään mainittu.

  Onneksi ajankohtaisohjelma uutisten jälkeen palautti luottamusta kun Koskinen ja Korkman avasivat omaa näkemystään kiistan syistä ja mahdollisista ratkaisuista varsin ansiokkaasti vaikkakin lyhyesti.

  • Ramses

   … mutta mitä tapahtuikaan Ylen sivuilla A-studion jälkeen.

   Molemmat herrat, etupäässä kuitenkin Sixten Korkman, tuomittiin oitis yrittätoimintaa vihaavan Lasse Laatusen hengenheimolaiseksi ja Yle sai monisanaisen, haisevan vastalauseen siitä, että tällaisia kommunisteja ruutuun saatetaan.

   • Make

    Kun Laatusta ja Korkmania aletaan haukkua kommunisteiksi, niin voidaan jo puhua lievästi sanoen tulehtuneesta tilanteesta 😂.

  • Työsuhde-etuna astma

   Työtön, joka saa töitä tunniksi on työllistynyt.
   Talousasiantuntija, joka tosiasioihin ja vuosikymmenten kokemukseen nojautuen on eri mieltä yhteiskuntaa ja hyvinvointia murentavasta ja vastakkainasettelua edistävästä työllisyyspolitiikasta, ei ole asiantuntija.
   Totuus on katsojan silmässä.

 9. Siru Pola

  Eilinen Korkmanin ja Koskisen haastattelu saattaa jollekin avata hieman , että mistä on kyse.
  Laatusen ja Saloniuksen haastatteluista saa niistäkin jonkinlaista apua käsityksenmuodostukselle.

  Sipilähän voisi nyt ulostulollaan ratkaista koko homman. Päästäisiin taas maaliin.

  • Ässä hihassa nro 50

   Selkeämmin tuskin Laatunen ja Salonius olisivat voineet asiaansa ilmaista, mutta ei näytä menevän mitenkään perille. Samoin eilinen Korkmanin ja Koskisen haastattelu oli sikälikin ilahduttavaa, että on meillä maassamme vielä järkeä jäljellä, alkoi jo usko loppua. Onneksi keskusjärjestöt ovat ammattitaitoisina työelämän asiantuntijoina taustalla tästä sopasta keskustelemassa. Tätä taustaa vasten ei voi kuin ihmetellä, miten SY on onnistunut sekaantumaan maan työelämän valtavan laajoihin ja monimutkaisiin asiantuntijatyönä luotuihin toimintamalleihin. Kun ei tiedä eikä tunne, mutta luulee tietävänsä.

   Mielenkiintoista, sitä nämä lähipäivät ovat, kun odotellaan Sipilän esiintuloa.

 10. Sauli

  Onhan tässä historian siipien havinaa. 100 vuotta sitten oltiin tilanteessa jossa kansakunta oli vahvasti jakautunut kahtia. Molemmat osapuolet levittivät toisistaan valeuutisia ja probakandaa. Mitä raaempi ja kauempana totuudesta uutinen oli, sitä enemmän se sai ihmiset vihaamaan toisiaan ja lopputulosta ”juhlitaan” tänään herättelemällä vanhat rajalinjat uudelleen henkiin. Lapset suorastaan imevät vaikutteita, arvoja ja asenteita kotoaan vanhemmiltaan. Kun lapset vedetään mukaan aikuisten riitojen välikappaleeksi ja lyömäaseeksi, ollaan aika arveluttavien asioiden äärellä. Näillä teoilla ja puheilla muokataan tulevaisuuden Suomen rakentajia.

  Kyllä, onhan se kauheaa että piltit joutuvat turvautumaan omiin eväisiin. Mutta jos tästä nyt revitään positiivisuutta, niin eväät ovat hyvä muistutus siitä kuinka hyvin meillä normaalisti asiat ovat tässäkin suhteessa. Suomi ja pohjoismaat ovat poikkeus säännöstä, joka on, etteivät lapset saa ilmaista lämmintä ateriaa koulussa. Tai jos saavat, se on jotain jota valveutuneet äidit eivät suomessa syöttäisi lapsilleen kuin pakosta. Jos vanhempien pitäisi jostain olla huolissaan, niin siitä ettei mennä Amerikan malliin, maksulliseen kouluruokaan jolla saa pizzaa ja burittoa.

 11. Erna Hartgivsson

  https://yle.fi/uutiset/3-10469858
  ”Järjen ääni”, mutta kuuluuko se kaiken tämän ”soppa-tykki”-mediametelin seassa?

 12. Työsuhde-etuna astma

  ”Koulussa tai päiväkodissa tarjottu lounas voi olla lapsen ainoa lämmin ateria”
  Niin, mistähän se muuten johtuu…? Käsittääkseni näin oli jo ENNEN tätä pöyristyttävää kahden päivän lakkoa.

  • Make

   Ei kiinnosta miljonäärejä.

 13. Topi

  En muista, että mikä sivusto se olikaan, joka väkersi iltapäivälehtien otsikoista satiirit päivittäin ja höysti fiktioita tarinoilla? Onko sitä enää olemassa?

  Olisi vaan kiva käydä katselemassa ja ei mitään MV-lehteä tai sellaista.

  • Maisa

   Tarkoititko kenties noin viikon uutisia, löytyy youtubesta.
   myös Itsevaltiaat oli aikoinaan hyvä sarja https://youtu.be/Mo6AKRr3c4s

   • Topi

    En. Tarkoitin just noita lehtien otsikoita, jotka ovat väännetty satiiriksi ja sitä klikkaamalla saa höystettyä fiktioita. Sellainen oli olemassa ja minä kun en vaan enää muista. Siitä on jo monta vuotta sitten, kun olin viimeksi vilkaissut ja naureskellut niille väännöksille.

    Koitin miettiä aikani välissä eri sanoja etsiä ja vasta lopulta muistin, että tämä se oli, yksi muiden ohessa: http://www.iltapaska.com/sipilan-uusi-suunnitelma-tama-oli-vasta-alkua/

    En kyllä ihmettelisi, jos lehdistö nielee koukun siimoineen ja lähtee kiireesti rustaamaan lennokkaita tarinoita, ei väliä sillä, onko totta vai ei…

    Siltä se minusta tuntuu, että nykyään media heittää käsittämättömiä uutisointeja ja lässyttää työttömiä, vedetään lapsikortit esille ja syyllistetään.

    Kukaan tässä ei ole syyllinen AY-puolelta eikä yrittäjilläkään vaan ainoastaan hallituksella, joka turvautuu vain mutu-tietoihinsa.

 14. AKK

  Hurskastelun ja tekopyhyyden on huomattu purevan erityisesti kulutusyhteiskunnan uusavuttomiin ja herkkähipiäisiin kasvatteihin, joita sitten käytetään julkisuudessa surutta hyväksi toisia tavallisia ihmisiä vastaan. Ajattelematta he sitten toistavat sitä mitä heidän mieliinsä taitavasti iskostetaan. Kun media yhdistelee sopivasti nämä ajattelemattomat lausunnot toisten aivopesemiseksi niin tuloksena on lisää uusavuttomia herkkähipiäisiä ihmisklooneja, eräänlaisia massatuotteita jotka sanovat ja ajattelevat niinkuin heidät on ohjelmoitu ajattelemaan.

  Mitä muuta voi sanoa ihmisistä joiden maailma romahtaa, jos kouluruokailu pitää järjestää kahtena päivänä omatoimisesti.

  Lakkoilijat ovat ihan tavallisia työtätekeviä ihmisiä. Keitä ovatkaan nämä nykyajan uusavuttomat ja herkkähipiäisesti uhriutuvat toimittajat ja muut mielensäpahoittaja kansalaiset?

  Oli ilahduttavaa kuulla esikoululaisten suusta että on kiva kun saa syödä välillä omia eväitä. Väitän että pienimmille lapsille ja vähän isommillekin, parin päivän poikkeava ruokailu on lopulta positiivisesti mieleenjäävä kokemus, oikea kokemus jota ei tarvitse ostaa rahalla. Totuus tulee lasten suusta, niiden lasten joiden ajatukset syntyvät vapaasti. Isompien lasten, opiskelijoiden, ajattelu on jo paljon ohjatumpaa ja monien aikuisten jo täysin ulkopuolisten esim. median muokkaamaa. Ajatellaan niin kuin oletetaan haluttavan ajatella!

  Manipulointi jatkuu, ”Lakkoilkaa työajan ulkopuolella”, ”Kukaan ei palkkaa irtisanoakseen”, ”Eikö työpaikat ole hyvä asia”. Ei, nämä eivät ole Matti Nykäsen lausahduksia vaikka siltä kuulostavatkin.

  Jospa huoli lapsista ja vanhuksista säilyisi yhtä suurena ja näkyvänä jatkossakin. Pidetään huoli siitä etteivät ainakaan nyt äänekkäimmin huolestuneet lakkaa osoittamasta vastaavaa huolestumista päätettäessä lastenhoitoon, koulutukseen ja vanhustenhoitoon ja toimeentuloon liittyvistä asioista. Vai olisivatko he sittenkin vain omaa etuaan ajavia tekopyhiä hurskastelijoita.

 15. Markku T Koivisto

  Onhan se hellyttävää, kun mijonäärit ja muutkin yrittäjät/liikemiehet ovat köyhien lapsiperheiden puolella.

  No, keskiviikkona voidaan taas jatkaa köyhien kyykyttämistä vanhaan malliin.

  • Arska

   Eilen huomasin erään lomautetun eli siis työttömän reagoivan asiaan juurikin niin että nuo miljonäärit ovat hyväntekijöitä ja kysyessäni että miksi eivät miljonäärit reagoineet siihen kun indekstokorotukset ja työmarkkinatuen aktiivimallin leikkuri vie lapsiperheeltä ruokarahoja pois niin olipa ukko hiljaa… ei ymmärtänyt asiaa.

   Että näin.

   • AKK

    Näitä ymmärtämättömiä löytyy turhan paljon ja he ovat juuri niitä joihin medialla isketään. Samanlaiseen tilanteeseen olen törmännyt useasti, joko he eivät ymmärrä asioiden vaikutuksia tai ymmärtävät vasta kysyttäessä ja vaikenevat siksi. Ottavat kuitenkin kantaa moniin tärkeisiin asioihin sanomalla mitä sylki suuhun tuo ja vieressä saattaa toinen ymmärtämätön kompata että niinhän lehdessäkin luki. Toisaalla sitten ihmettelevät kun oma asema vain heikkenee, vaikka ollaan niin tolkun ihmisiä että kaikki käy? Miksiköhän heikkenee?

  • K.m

   Olisi hienoa, jos nämä samat miljonäärit ja yrittäjät rientäisivät köyhien lapsiperheiden avuksi myös koulujen loma-aikoina. Silloinkaan ei ole lapsille kouluruokaa ja monessa perheessä talous on tosi tiukalla. Eikä se johdu silloinkaan lakosta.

   • töytön

    Tuotapa sais joku kysästä päin naamaa näiltä hyväntekijöiltä. Veikkaan, että virne naamalla hävittäs paikalta, niin että kravatti vaan heiluu.

   • Corruption of Finland

    Juuri näin. Tämän päivän uutidointi on niin järjestelmällisesti ohjattua puolueellista journalismia mikä toisella nimellään on korruptiota.. suomen valta media on jo vuosia tehnyt näin eikä koskaan puolistanut tosiasioita.. tosiasiat ja faktat tunnutaan jättävän yleensä taustalle jos on kiudallisia aiheita kuin vaikkapa maahanmuutto.. tämä kirosana väännetään vaikka väkisin kaikessa muodossaan kannattavaksi ja syomea rikastavaksi vaikka kaikki luvut kertoo jotain ihan muuta..

 16. Jukkis

  Aamulehti uutisoi isosti miten kurulaiset vanhemmat roudasivat soppatykin koulun edustalle. Jotenkin tuli ironisesti mieleen että siellä tuntuu olevan vanhemmilla aikaa ja halua moisiin puuhiin koska eihän niillä kulmilla kellään mitään töitä ole koska valtaapitävät on aikaa sitten lopettaneet kaikki turhat työmaat.

 17. pena

  Täällä paikallisessa miljoonakeinottelijassa ja muutamissa muissa heräsi yllättäen ja pyytämättä kristillinen auttamisen halu. Syntyi alta aikayksikön uusi Pelastakaa Lapset ry. Todellinen lesken ropo. Mutta mikä ettei. Täytyyhän keinottelijoiden osittaa solidaarisuutta omalle etujärjestölleen, Suomen hallitukselle.

 18. Rainer Rajakallio

  Saku, kun mainitset lapsilisien leikkaukset, sultakin jää joskus mainitsematta, että lapsilisät katsotaan edelleen tuloksi, joka vähennetään toimeentulotuen perusosasta. Eiks näin mene. Jos, niin se on hirmuinen vääryys.

  • Anonyymi köyhä

   Näin se menee. Eli käytännössä toimeentulotukea saavat vanhemmat eivät saa lapsilisää. Onneksi Sauli ja Jenni saavat, ettei lapsi näe nälkää…

 19. HTK

  ”Puolueeton media” voi ainoastaan väittää olevansa puolueeton.

  Yksikään media ei voi olla riippumaton tai sitoutumaton, saati puolueeton. Kaikki mediat ovat taloudellisesti riippuvaisia kustantajastaan, rahoittajistaan (pankit, sijoittajat, valtio tai yhdistykset), omistajistaan ja ilmoittajiensa maksuista sekä lukijoidensa tilaus- ja irtonumeromaksutuloista. Mediat voidaan jakaa kaupallisiin, tunnustuksellisesti puolueellisiin, järjestöomisteisiin ja viranomaismedioihin. Kaupallisesti ja avoimen poliittisesti sitoutuneet mediat ovat sidottuja omistajiensa ja taustayhteisöjensä intresseihin. Puolueettomiksi ilmoittautuneet mediat eivät halua reilusti tunnustaa myötäilevänsä joidenkin poliittisten puolueiden näkemyksiä. Ainoa aito puolueettomuus on kuolleen puolueettomuutta.

  Jokainen media tarkastelee ympäröivää maailmaa ja elämää aina jostain näkökulmasta eikä mikään näkökulma voi olla kaiken kattava. Nobelisti Gunnar Myrdalin mukaan ei ole olemassa mitään intressitöntä tietoa. Intressi-sanalla monta eri merkitystä: mielenkiintoa, kiinnostusta, harrastusta, etua, ja pyydettä. Yhteiskunnallisessa toiminnassa nämä kaikki kietoutuvat toisiinsa. Kenen ja keiden intressejä media yhteiskunnallisissa ristiriitatilanteissa haluaa edistää? Se riippuu siitä, kenellä on valta kyseisessä mediassa. Sekä tiedottaminen, tiedon ja uskomusten välittäminen että myös opettaminen on aina vallankäyttöä: mitä tuodaan esille ja mistä vaietaan? Media-sana tarkoittaa keskellä eli välissä olevaa, välittäjää. Media ei ole itsenäinen toimija, vaan ainoastaan välikäsi. Myytti eli uskomus ”puolueettomasta” mediasta on harhaanjohtava. Media ottaa aina kantaa viesteissään, myös silloinkin kun se vaikenee tärkeistä asioista.

  Nämä, edellä esitetyt, ovat kriittisen medialukemisen alkeita. Suomen kansan medialukutaidon edistäminen on tarkoituksellisesti laiminlyöty. Samanlaista laiminlyöntejä harjoittavat vallanpitäjät kaikkialla maailmassa.

  • AKK

   Suosittelen kaikkia miettimään miten meitä manipuloidaan, siinä on haastetta kaikille ja kaiken aikaa. Jos jostakusta tuntuu ettei osaa vastata edes miten, niin todennäköiseti häntä viedään kuin litran mittaa. Ei ihme jos silloin ei edes huomaa kun poliitikko vie satasen lapsiperheiltä tai miljonääri kiertää veroja ja haluaa samalla heikentää työntekijöiden työehtoja, mutta innostuvat suunnattomasti kun saavat poliitikolta kympin takaisin tai miljonääri tarjoaa yhden aterian saadakseen huomiota poliittiselle agendalleen ja mainosta liiketoiminnalleen.

  • Jonis Lusis

   Totuus luo tuskaa ja vastuullisen median tulee sitä lievittää..

 20. äimänkäki

  Pitäisi kuulemma tarjota Sipilälle vastaehdotus. Miksi ihmeessä? Sipilälle ei kenenkään tarvitse tarjota yhtään mitään. Päinvastoin, pitää ottaa kaikki pois.

 21. antonio

  Kymmenisen vuotta sitten jonkin tutkimuksen mukaan hämmästyttävät 94% suomalaisista luki vähintään yhden
  sanomalehden päivittäin, ja kotiinkantoa pidettiin tiedonsaantia upeasti edistävänä asiana.
  Samaan aikaan vastaava luku toisessa kotimaassani Italiassa oli 28%! Siellä ostetaan edelleen uskomattoman vaikeaselkoisella tekstillä (tarkoituksellisesti?) kirjoitettu, poliittisia käsittämättömiä (ja koskaan selittämättömiä) lyhenteitä vilisevä lehti, olipa nimeltään/kannaltaan mikä tahansa, edelleen 99%sti kioskista, tai luetaan häthätää baarissa aamuespressolla.
  Eikä keskivertokansa ymmärräkään yhtään mitään, on väsähtänyt ja luovuttanut valtansa populisteille, jotka naama punaisena karjuvat tv- uutisissa puppuaan.

  Miten lienee nyt, kun rahat eivät kummassakaan maassa entiseen tapaan niinsanotusti riitä (korruption kukoistaessa), hallitus patahullu molemmissa, ja Suomen posti kantaa lehdet milloin sattuu, ellei asu lehdenjakajien alueella…?

  Mahtaako Suomen media olla paljonkin noista ajoista muuttunut? Enemmän kai sometellaan sirpaletietoa, vilkaistaan pinnallisesti otsikot ja kuvat netistä?, elämä muuttunut kiihkeämpitempoiseksi ja porukkka lyhytjänteisemmäksi?

  Näillä plus median valeuutisoinnilla, puolueellisuudella ja hallituksen ”uusiokielellä”, jossa tarkoituksellisesti hämärretään merkityksiä ja ohjataan lauma-ajattelua,
  lienee suorastaan JÄTTIMÄINEN vaikutus nykyiseen pohjoismaisen hyvinvointivaltion rapautumiseen?

 22. Mikko

  Tuossa paikallisessa kapakassa yrittäjä valitteli että kalja loppuu kohta kun tulee lakko totesin vain että ei hyvää päivää. Vähän kummallista ylireagointia tämä lakkohulluus

 23. Tanja

  No minulla on idea työllisyyteen. En tiedä miten idean laittaisin liikkeelle, joten laitan tänne ja Sakun pohdittavaksi. Ja lukijoiden. Työttömien yleislakko. Kaikki kieltäytyisi menemästä palkatta työskentelemään. On toki aktiivileikkuri uhka, mutta joukkovoimalla ei väki piittaisi. Ja tadaa-Suomessa olisi luultavasti jopa kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Pakko olisi alkaa ihan palkkaa maksaen ottaa kun ei ilmaisia työntekijöitä saisi koko ajan. Miten sitten tämänkin idean saisi leviämään, se on asia erikseen.

 24. miina

  tämän lakkoilun syy on koko hallituksen työlisyys talous poliiiikka
  ei mikään yksi syy

  PAM sen sanoi selkeällä suomen kielellä jonka jo kaikki tiesivätkin oikeaksi syyksi

  mikähän tämän hallituksen kannatus prosentit ovat kansalaisten mielipiteiden perustella

  mikse talous sanomia kiinosta gallubin tehtailut nyt

  siksi että Eero lehden omistamat tutkimusjohtajat saisivat sydänkohtauksen

  ja tuloksen jota ei voisi millään manipuloida positiiviseksi
  Sipilän hallitus nautii kansan luottamusta propakandaksi kuten aina ennen

 25. Lauri

  Jonkinlaisena takaiskuna Sipilän – Pentikäisen jengille voitaneen pitää sitä, että ennakko-odotuksista ja voimakkaasta media rummutuksesta huolimatta kukaan ei nääntynyt nälkään.

 26. miina

  siis ylen taloustutkimuksella teetämä kysely loistaa poissa olollaan
  kukahan sen kyselyn on kieltänyt

  itse ylen päätoimitajako vai …………………………ISOT Kuhat
  juha – Petteri Urpot

 27. Rintsu

  Minulla on Sipilälle vastaehdotus!

  Hänestä tulisi loistava poliittisen komedian käsikirjoittaja johonkin tuotantoyhtiöön. Ideat ei näy ihan heti loppuvan ja varmasti katsoisin jokaisen jakson naurusta hytkyen. Etenkin se lentokone- ja takakonttijakso olivat ihan huippuja. Ja nauroin vedet silmissä kun hallitus itse teki itsestään välikysymyksen.
  Ja entäs se jakso jossa hallitus sai maan lakkoilemaan ja työnantajatkin ihmettelivät, että mitä on meneillään?

  Tää ”Hullu Hallitus” on ihan hemmetin hyvä telkkarisarja. Oletteko seuranneet?
  Se tulee lähes päivittäin.

 28. antonio

  Minä kirjoittaisin tämmöiset pääjaksot Tosielämän farssiin:

  Eka Osa: Uusi Hallitus
  Toka Osa: Erikoinen Hallitus?
  Kolmas Osa: Outo Hallitus!
  Neljäs Osa: Tosi Outo Hallitus!
  Viides Osa: Hullu Hallitus!
  Kuudes Osa: Patakahju Hallitus!
  Seitsemäs Osa: Veen Hallitus
  Kahdeksas Osa: Snan Tunarihallitus!
  Yhdeksäs Osa: Nyt riittää Hallitus!
  Kymmenes Osa: Yleislakko

  Joka Osa kattaisi 5-10 episodia.
  Kyllä tämä pitäisi kasaan vääntää, jotta herkkuhetket jäisivät muuallekin kuin kuiviin arkistoihin ja historiankirjoihin. Väitöskirjatkaan kun eivät hersyttele mielipuolisilla ja uskomattomilla yksityiskohdilla…

 29. Ramses

  Helsingin Sanomat ilmoitti aiemmin olevansa puolueeton lehti. Nykyään se ilmaistaan hienostuneemmalla tavalla. Jokaisen pääkirjoituksen lopussa on pienellä fontilla teksti:

  ”Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa”.

  Periaatelinjan ratkaisee luonnollisesti lehden omistajat. Hallituksessa ei juuri tavallisen reppahousun nimeä vilahtele.

 30. Jonis Lusis

  Sikaa pala kuin pala! ( Ei potka , ei kyljys, ei kinkku ei kylki ei kieli eikä korvat). Pidätämme
  oikeuden muutoksiin.

 31. Pokkeli

  Nyt kyllä nauroin ääneen. Ari Ojala kertoo Uudessa Suomessa, kuinka AY-pamput estävät TE-keskusta työllistämästä kansalaisia. Ovet kiinni vartioiden lakon takia. Koska viimeksi TE-toimisto on ketään työllistänyt? https://www.uusisuomi.fi/comment/815394#comment-815394

  • sakutimonen

   Vartijoiden tehtävä onkin suunnilleen estää asiakkaiden pääsy virkailijoiden juttusille, joten lakko saattaisi jopa edistää työllistymistä. Jos ovet eivät olisi lukossa.

   • Kati

    Tuon linkitetyn kommentin kirjoittaja ei ole ollut TE-keskuksen kanssa ilmeisesti missään tekemisissä vuosikausiin. Vielä n.20 vuotta sitten pääsi/joutui virkailijan puheille, mutta kun valmistuin ammattiin reilu kymmenen vuotta sitten ja piti ilmoittautua kortistoon, paikanpäälle käveltyäni minua tuijotettiin panssarilasin takaa kuin halpaa makkaraa ja käskettiin palaamaan kotiin. Netin kautta piti jo silloin asiansa hoitaa. Että ei tää lakko tuohon työllistämiseen vaikuta. Etenkään kun työkkäristä ei enää vuosikymmeniin ole niitä töitä edes saanut.

 32. Eläkeläinen

  Täällä päivittäin kotosalla YLE:n kanavia radiosta kuuntelevana olen jo jonkin aikaa kummastellut toimittajien linjaa. Silloin, kun ministeri Lindström järjesti tiedotustilaisuuden , jossa kerrottiin esitystä muutetun 20 hengen yrityksistä 10 hengen yrityksiin, niin haastatteleva naistoimittaja sanoi tähän tylliin; Suomen kansa on huolissaan näistä poliittisita lakoista, kun Suomen tilanne on tällainen – ???? Minä olen tuiki tietämätön, mikä tilanne Suomessa nyt on? Enkä tunne sellaista kansaa, joka näistä lakoista olisi huolissaan, ja minulla on erittäin laaja ystävä ja tuttavapiiri. Toimin myös yhteiskunnallisesti vapaaehtoistyössä.

  Tästä lasten eväspäivistä on tullut päivä- ja tuntitolkulla ohjelmaa, niinkuin siinä nyt jotain kummallista olisi. Minulla on lapsenlapsia, eikä heillä ollut mitään ongelmaa eväidensä kanssa. Joku toimittaja esitti suureen tyyliin, että nyt äidit joutuvat laittamaan eväitä – niin, mitä ihmeen kummaa siinä on, että laittaa ruokaa lapsilleen? Mikä YLE:ssä mättää? Puolueettomuus on kaukana.

  On tosi kummallista, että on niin paljon ihmisiä, joista osa toimittajia, joilla ei ole mitään käsitystä minkälaisia elämiä ihmisillä on. Kuka tahansa voi joutua irtisanotuksi, kuka tahansa voi sairastua, eikä sairastuttuaan saa sosiaaliturvaa. Siis Suomessa on valtaisa joukko ihmisiä, jotka eivät saa sairauspäivärahaa, vaikka ovat sairaita, he eivät myöskään ole oikeutettuja eläkkeeseen. Voiko joku älykäs ihminen elää niin kuplassa, että ei tiedä, mitä kaikkea mahtuu meidänkin rajojemme sisään? – ei voi. Minulle ratkaisuksi aktiivimalliin tuli eläkepäätöksellä, olen siis kaunistanut niitä tilastoja.

 33. Jonis Lusis

  Vaikea ymmärtää miksi Sipilä oman arvovaltansa uhallakin sekaantuu työmarkkinapolitiikkaan?
  Kenttään, joka on hyvin monimutkainen ja herkkä tilannevaihteluille. Ala jossa toimii ammattitaitoiset
  substanssin omaavat ihmiset.
  Hämmentäminen ja epävakauden luominen. Kuuluvatko ne pääministerin työkalupakkiin? Kysymys on
  vastuusta ja viime kädessä sen kannosta.

 34. miina

  tuli mieleen
  että kun nuori ihminen liityy jonkun puolueen aktiiviksi se kyseinen puolue alkaa välitömästi aivopesemään sitä henkilöä sen puolueen arvomaailman fanaatiseksi kannatajaksi ja noudatamaan puolue kuria olivat sen puolueen ulostulot kuinka järjetömiä tahansa
  nämä nyky valtapolitikothan ovat siten kuin jotain robootteja omassa kuplasaan

  onko tälläinen järjestelmä oikeasti terve

  keskustan jokavuotiset puolueen kokous rituualit esim
  näyttävät enneminkin joltain pakanalisilta tilaisuuksilta kuin poliitisen puolueen tilaisuuksilta

  ovatko poliitikot sittenkin aivopestyjä oman edun oman puolueensa aivopesun uhreja narsistisia psykopaatteja

  siltä se vaikutaa

  Juha Sipilä valitaan Keskustan puheenjohtajaksi Rovaniemellä 2012

 35. äimänkäki

  Uutisointi työntekijöitä vastaan näyttää menevän 10 – 0. Nauratti kun kamreeri Ala-Nissilä vaati ”poliittisten lakkojen” liittokorvauksia verolle. Ovat huikeat 100 euroa. Miljardien veronkierrosta hän ei tietenkään välitä / tiedä. Ei varmaan katso YLEn Mot ohjelmaa https://areena.yle.fi/1-4303249
  Kertoo missä lillukanvarsissa meidän päättäjät sekoilevat. Täysin kuutamolla ovat. Noopelisti Holmströn kehoitti ay-liikettä heräämään uuteen maailmaan. Kiitos samoin, sanoisin. Olihan hän aikanaan yksi Nokian ”menestystarinan” tekijöitä. Ay-liikkeen puolella heräämistä näyttää jo tapahtuvan.

 36. Heikki Kauppi

  Mielestäni ammattiyhdistysliike on oikeassa ja hallitus on väärässä. Päivä- ja vanhainkotien valinta kohteeksi osoitti silti huonoa pelisilmää, kuten myös se SAK:n mainos, jossa pää paketissa olevalle miehelle annetaan potkut. Kumpikin antaa aivan liian helpon aiheen vastapuolen kansankiihotukselle.

 37. Upa

  Niin, tylsintähän tässä on se, että nyt on huolestettu niiden vähempiosaisten lasten kohtalosta, joiden perheillä ei ole varaa laittaa lapsille eväitä. Silloin kun hallitus leikkasi vähempituloisten saamia tuloja, niin se ei kiinnostanut ketään.

Kommentoi »

Comments are closed