Ajatelkaa lapsia!

Ennakkohysteriasta päätellen lasten ja nuorten piti jo eilen kuolla nälkään JHL:n kaksipäiväisen lakon takia. Aktivoituneet vanhemmat, spontaanit kansanliikkeet, yksittäiset yrittäjät ja muutamat miljonäärit riensivät pyytettömästi apuun. Jopa niin pyytettömästi, että yksi yritys lähetti päiväkotiin pyytämättä pizzoja, ja muisti kutsua MTV:n kuvaamaan nälkäänäkevien lasten iloa. Päiväkodilta ei kuitenkaan muistettu kysyä mahdollisesta avuntarpeesta.

Todellisuus ylitti parodian, sillä jo eilen aamulla Tino Lintunen kirjoitti Kansan Uutisten blogissaan vastaavan fiktiivisen tarinan.

Lapset saivat eilen syödäkseen, eikä mitään katastrofia mediarummutuksesta huolimatta tullut.  Huomenna taas pienipalkkaiset työntekijät, joiden lomarahoja kiky-sopimus leikkasi, tekevät tärkeää työtään. Tämän hallituksen aikana on kasvatettu ryhmäkokoja, leikattu lapsilisiä ja jäädytetty kansaneläkeindeksi ja siihen sidotut etuudet, kuten peruspiväraha ja työmarkkinatuki alle vuoden 2014 tason. Yksikään hallituksen toimenpide ei ole saanut näitä nyt aktivoituneita huolestumaan.

Hysterian on aiheuttanut uutisointi. Vastuullinen media eroaa valemediasta siten, että vastuullisen median uutisissa faktat ovat totta. Media kertoi, että tulee kaksipäiväinen lakko, joka vaikeuttaa ruokahuoltoa tai jopa keskeyttää sen. Samalla kuitenkin korostettiin vanhempien tuntemaa huolta ja nostettiin se elämää suuremmaksi asiaksi. Lakon syyt ja lakkoilevien näkökulma jäivät paljon vähäisemmälle huomiolle. Kyse on puhtaasti näkökulman valinnasta. Pienet lapset ja huolestuneet vanhemmat herättävät kiinnostusta enemmän kuin lakon syitä selittävät ay-liikeen edustajat. Vanha kunnon Ajatelkaa lapsia –huudahdus myy aina.

Kansalaisen tehtäväksi jääkin sitten miettiä uutisen tarkoitusperiä, sillä niitä ei koskaan kerrota. Vedotaan siihen, että uutinen sinänsä on totta ja faktat kunnossa.

Puolueeton media on harvoin oikeasti puolueetonta. Kärjistäen voidaan sanoa, että muutaman viime päivän aikana media on selvästi valinnut puolensa. Se on hallituksen ja työnantajajärjestöjen puoli.

Tällaisia uutisia ei oikeasti ole ollut, mutta kiusallisen tutulta tämä uutisparodia näyttää. Kiusalliselta median kannalta. Jos näin uutisoitaisiin, niin asiat näyttäisivät tältä. Asioita koetaan kuten niitä halutaan koettavan, ja kokemus riippuu näkökulman valinnasta.

Kuva: Facebook/Stefan Smirnov

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (62)
 1. Holodomor, neuvostopartisaanien lastenmurhat, Maon Kiinan nälänhätä… Huomenna kommunismin mustaan kirjaan kirjoitetaan uusi lohduton luku, tällä kertaa Suomen kouluissa ja lastentarhoissa.

  https://twitter.com/ylijuonikas/status/1053943266373222400

  Holodomor, napalmia päiväkoteihin.

  1. En muista nähneeni= tunteeneeni nälkää Neuvostoliiton aikana Eestissä. Äidilläni oli työpaikka ja pystyi jopa yksinholtajana ostamaan asunnon. Kaikilla tutuilla ympärillä oli työpaikka. Sain myös paljon parempaa hoitoa lääkäreiltä siellä. En ole yhtään ” Stunned” että taas yksi suomipoika puhuu asiasta mitä itse ei ole läpikäynyt.

 2. Ymmärtäähän tuon. Yksinkertaisesti vanhan kansan viisauksia toistaen:
  Sitä kuusta kuuleminen jonka juurella asunto.
  Meinaan jotta niinhän se menee, että toimittaja tekee minkä päätoimittaja käskee. Päätoimittaja puolestaan kuuntelee isännän ääntä. Muuta kirjoittava on helposti vapaa toimittaja ja päätoimittajaakin vaihto uhkaa.

  Toistoa: Ei jutun tarvitse totta olla, riittää kun se on ”hyvä”.

  1. Pentti Sorsa
   23.10.2018, 10:38

   Ikivanha viidakon sanonta: Hyvä juttu menee pilalle jos siihen otetaan pelkät tosiasiat.

  2. Tai: mitä raflaavampi juttu, sitä isompi myynti lehdellä. Menevät joka tapauksessa raha edellä!

Kommentointi suljettu.