Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Eihän uskosi todeksi?

Mitäpä tuumaisitte, jos teille ilmoitettaisiin, että lainanne takaaja ei enää kelpaa lainan takaajaksi, ja siksi lainan korko nousee huomattavasti? Tai mitä sanoisitte, jos yksityinen firma voisi kutsua teidät juttusilleen, tehdä teille asiakassuunnitelman ja määrätä tulemaan seuraavana päivänä suunnitelman mukaisesti palkattomiin töihin?

Ei sellaista voi tapahtua, eihän?

Jos sote- ja maakuntauudistus runnotaan väkisin maaliin, niin veronmaksajille uhkaa tulla satojen miljoonien lisälasku. Valtio ei välttämättä enää kelpaa kuntien ja kuntayhtymien nykyisten ja tulevien velkojen takaajaksi. Sote- ja maakuntauudistuksessa kunnilta ja kuntayhtymiltä siirtyisi näillä näkymin ainakin 3,5 miljardin euron arvosta lainoja maakuntien ja Maakuntien tilakeskuksen vastuulle.

Nykyinen kuntien takausjärjestelmä on notifioitu vuonna 2004 Euroopan komissiolle. Jos takausjärjestelmää muutetaan, niin myös muutos olisi notifioitava. Nykyisin kunnat saavat edullista lainaa, koska niillä on verotusoikeus ja lainojen takaajana toimii Kuntien takauskeskus. Sotessa maakunnilla ei ole verotusoikeutta. Lisäksi on epäselvää, voisiko valtio edes taata niiden varainhankintaa. Jos takausta ei ole, rahoitus kallistuu.

Hallitus ei ole ottanut tätäkään varoitusta kuuleviin korviinsa. Jo aiemmin hallitus on kieltäytynyt hankkimasta varmuutta sille, sisältääkö sote kiellettyä valtiontukea vai ei. Tästä takauksiin liittyvästä ongelmasta ei ole edes puhuttu.

Entäpä sitten tuo toinen mahdottomuus? Näillä näkymin se tulee toteutumaan, jos ja todennäköisesti kun julkiset työvoimapalvelut yksityistetään. Asia liittyy periaatteessa maakuntauudistukseen, mutta hallitus irroitti sen tästä kokonaisuudesta ja ajaa sen joka tapauksessa läpi. Hallituksen esitys on jo käynyt lausuntokierroksella, ja kohta se tulee eduskunnan hyväksyttäväksi.

Esityksen mukaan julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettua lakia muutetaan siten, että työ- ja elinkeinoviranomaisten lisäksi myös palveluntuottajat voivat hoitaa työnhakijan palveluprosessiin liittyviä tehtäviä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työvoimaviranomaisten tähän asti viranomaistoimintana hoitamat tehtävät voidaan yksityistää.

Virallisten perustelujen mukaan tavoitteena on lisätä julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen asiakaslähtöisyyttä ja vaikuttavuutta mahdollistamalla markkinoiden hyödyntäminen palveluprosessien hallinnassa ja palvelujen tuotannossa sekä hymttäntyy. Tavoitteena on, että mahdollisuudet tarjota yksilöllisiä, erilaisten työnhakijaryhmien tarpeisiin vastaavia palvelukokonaisuuksia sekä henkilökohtaista asiointia paranisivat nykyisestä.

Tosiasiassa tarkoitus on ulkoistaa palvelut rekrytointifirmoille, jotka laskuttavat valtiota siitä, että voivat määrätä työttömän itse järjestämälleen kurssille. Ne voivat määrätä hänet myös omaan tai kaverin firmaan palkattomaan työkokeiluun työttömyysturvan menettämisen uhalla. Yksityinen palveluntuottaja määrittelee työttömän palvelutarpeen ja toimenpiteet, jotka se myös toteuttaa.

Ei voi pitää paikkaansa, niinkö? Kyllä pitää, se sanotaan suoraan lakiluonnoksen 4 luvun 5 §:ssä:

Työkokeilun järjestäjänä voi olla yritys, yksityinen elinkeinonharjoittaja, kunta, kuntayhtymä, muu yhteisö, säätiö taikka valtion virasto tai laitos. Palveluntuottaja, joka hoitaa työnhakijan palveluprosessiin liittyviä tehtäviä, voi järjestää työkokeilun, jos järjestämisestä on sovittu hankintasopimuksessa.

Tällä hallituskaudella on tullut selväksi, että mille asialle ja kenelle ihmiselle tahansa voidaan tehdä ihan mitä tahansa. Kansalaiset maksavat laskun tavalla tai toisella, ja rahat menevät minne nyt sitten menevätkään.

***
EDIT 31.10.2018 klo 9.50: Lisätty lakiluonnoksen 4 luvun 5 §.

Kommentit (62)

 1. Huhuh mitä touhua

  Jo nykyisin TE-toimiston virkailijat ovat karanneet johonkin normalityöelämän ulottumattomiin. Hyvin läheltä seuranneena voin sanoa, että TE-toimistolla ei ole edes halua päästää ihmisiä oikeisiin töihin, vaan haluavat lähinnä hallita ihmisten elämää. Vaimoni ilmottautui TE-toimistoon ja samalla ilmoitti, että hänelle on tarjottu töitä. Kaikkien yllätykseksi tämä TE-virkailija ilmoitti, että ei nyt ainakaan ennen kuin tämä heidän suunnitelma on tehty kannata töitä ottaa vastaan. No muista syistä työnaloitus hiukan siirtyi ja nyt tuli tämä ”suunnitelma”. Siinä oli kyllä asiallisesti huomioitu koulutuksen tarve, mutta toisena vaihtoehtona esitettiin työharjoittelu!! Siis ihmiselle, jolla oli jo ihan vapailta työmarkkinoilta työtä tarjolla. Tämän koulutuksen ja työn yhteen sovittaminem oli muuten myöskin tämän virkailijan mielestä mahdotonta, että työhön kannustava tämä suomalainen järjestelmä on! Viranomaisten kostonhimo tietäen, toivon että tämän voi julkaista nimimerkillä.

  • Servitus

   Kaikki inhimillinen on vierasta hallitukselle, TE-toimistolle ja Kelalle.

   Minulla saattaa olla edessä tilanne, että sukulaisen hautajaiset osuvat työpäivälle, jonka vuoksi voi olla mahdollista, etten saa pienellä keikkatyölläni kasaan 18 tuntia työtä aktiivisuuden osoituksena. Eli olisi valittava joko liki 5 % leikkaus työttömyysturvasta tai hautajaisista poisjääminen; armoa ei tunneta.

 2. stunned

  Kaikki palvelut saman katon alla yhdeltä luukulta.

  Täysin fiktiivinen Robana Arbeitsdienst Oy löytää työttömälle ”työpaikan” tytäryhtiössään Robana Rehab Oy palkattomana kuntoutujana/harjoittelijana. Robanan palveluvastaava antaa kahden kuukauden karenssin, jos työtön kieltäytyy Robanan ilmaistyötarjouksesta. Saman konsernin Robana Kredit Oy myöntää vippejä, ja kolikon kääntöpuoli Robana Repoman Oy perii rästit. Mikä voi enää mennä pieleen?

  • Työsuhde-etuna astma

   Tästä puuttui vielä se Robana Hireman Oy, joka kauppaa vuokratyövoimaa nollatuntisopimuksin.

   • koo-jii

    Entäs Robana Hitman (ei julk yhtiö), jolle on ulkoistettu ne vaativammat perinnät?

    • Katja K

     Entäs: Robana Case Closed -hautaustoimsto?

  • Jussi Parviainen

   Arbeit macht frei! Mitä muuta voi odottaa kansalta joista puolet on natseja! Eipä ole tyyli muuttunut sitten viime sotien kun kuuluttiin saksan leiriin ja hyökkäiltiin naapureiden kimppuun!

 3. Kauanko vielä

  Korjatkaa jos olen väärässä, mutta eikö jo nyt lain mukaan työntekijälle langeteta karenssi, mikäli saa potkut ”luottamuspulan” vuoksi tai muutoin henkilökohtaisista syistä? Onko tämä karenssi niinkin pitkä kuin 90 päivää?

  Voin olla väärässä ja myönnän etten tunne asiaa.

  Mikäli kuitenkin olen oikeassa ja asia on kuten ilmaisin, tällöin työnantaja käyttää viranomaisvaltaa langettaessaan karenssin henkilölle josta ei pidä. Tyhmempi voisi luulla että tällainen lainsäädäntö voisi olla vain diktatuureissa ja sotilashallinnon alaisissa maissa, ehkä myös kommunistisen hallinnon alla, mutta ei länsimaassa.

  Sikäli Sakun kuvaama kehitys ei ole muuta kuin jatkoa nykyiselle käytännölle. ”En pidä sinusta, saat potkut ja karenssin” saa jatkoa lauseella ”sinä teet mitä käsket vaikka ilmaiseksi tai vien työttömyyspäivärahasi ja osan toimeentulotuestasi”. Eihän tämä toki kovinkaan monia koske, ei ehkä miljoonaakaan suomalaista vuosittain.

  Saapa nähdä kauanko kansa ottaa tämän kaiken vastaan.

  • Metti

   Mitäpäpä tuota korjaamaan – noinhan se menee. Kaiken kukkuraksi hallitukseen himmelinrakentajat on nyt ”sovintoesityksessään” esittäneet, että ”no joo, olkoon sitten vaan 60 päivää, mutta sitten sen kädenojennuksemme vastineeksi suostutte 3 muuhunkin kohtaan”. Yksi niistä laajentaa saman irtisnomisasian sitten koskemaan ihan kaikkia yrityksiä (kun kerran kipeää tekee eriarvoisuus tässä) ja kaksi niistä antaa jopa ay-väelle pensselin kouraan, jotta nämä ilolla alkaisivat himelinkuvaa koristemaalata – tai taustamaalata hallituksen ”esityksen” merkitykseessä julkikuvan – fasaadin, muraalin – taustaa värjätä. Tai hallituksen kasvoja meikata ja kuvaa photoshopata. Ei siis tarvita enää keskustelua aktiivimallin kaatamisesta, vaan ainoastaan siitä miten sitä sievistettäisiin tai miten luotaisiin sille YHDESSÄ jatkoa! ”Saat ihan itse takoa kahleesi, saat ihan itse värjätä hirttoköytesi”. Ollaan NIIN neuvottelevaisia, että!

   • JiiPee

    ”Kaiken kukkuraksi hallitukseen himmelinrakentajat on nyt ”sovintoesityksessään” esittäneet, että ”no joo, olkoon sitten vaan 60 päivää”

    Oliko se Tanskassa kolme viikkoa? Tuskin Ruotsissakaan poikkeaa tuosta paljoa. Kolme kuukautta on älyvapaa aika ja nyt sitä vähennetään vain kahteen kuukauteen joka on edelleenkin älyvapaa rangaistus perustoimeentulolla eläville.

  • Työsuhde-etuna astma

   Kunhan secpotkulaki vielä runnotaan läpi, niin vain taivas on rajana karensseista saataville säästöille.

   • Jari Eeva

    Eppäillä soppii, että valtio saisi noista firmoista mitään verotolppaa.

    • Jari Eeva

     Ai, tuo tuli tähän.

 4. Markku Isometsä

  Jos noin tapahtuu se on paska juttu. Siis työttömille mutta toki se voi olla lottovoitto monelle. Saa nähdä sillä vaalit käydään ensin.

 5. Ville

  Olenko ymmärtänyt tämän nyt oikein, että huutolais ajat palaavat lopullisesti? Kuka halvimmalla järjestää aikuisten päiväkotitoimintaa ja ilmaistöitä? Mikä intressi tässä on saada ihmiselle oikea palkkatyö? Nyky järjestelmässä on jo sitä vikaa, että kunnat pyörittävät ihmisiä toimenpiteissä, jotta kunta saa siitä mahdollisimman paljon rahaa. Kun yksityiset ottavat tuon vallan, niin ne saavat ne rahat ja todennäköisesti vielä kierrättävät rahansa veroparatiisien kautta tai muuten tekevät agressiivista verosuunnittelua, jolloin sekin raha katoaa vierahille maille?

  Taas yksi puoli kus… valmisteltu laki, joka tulee lisäämään yhteiskunnallisia ongelmia ja pahoinvointia.

 6. AKK

  Opposition on laitettava riittävästi poliittista painetta että tarpeelliset Soten ja maakuntauudistuksen EU-notifioinnit tulee tehtyä. Jos hallitus ei vie epäselviä asioita notifioitavaksi niin jonkin muun tahon kannattaa se tehdä ennenkuin lait astuvat voimaan, mikäli se on mahdollista ja sillä on juridista merkitystä. Vai onko niin että vain hallitus voi pyytää notifioinnin. Jos notifiointi jää tekemättä ja asia tulee vastaan myöhemmin, niin mikä onkaan hallituksen vastuu?

 7. WotMeWorry

  Mikähän minä oikein olen?
  TE-toimiston mukaan työllinen, olen tehnyt siis vähintään tunnin töitä viikossa.
  Edelleen TE-toimiston mukaan työtön, koska olen tehnyt töitä keikkaluontoisesti.

  Kun olen tässä työn perässä muuttamassa, niin en oman kassani mukaan voi saada liikkuvuusavustusta, koska kyseessä on sama työnantaja (jolle nyt pääsen muuton jälkeen tekemään täydet tunnit, vaan ei kelpaa…). Työsuhdetta ei minulla kuitenkaan ole, koska kyseinen yritys ei sellaisia solmia.

  • töytön

   Olet työllistynyt Sipilän tilastoissa. Suomen jallitus-hallitus sai maailmanlaajuisen talouskasvun käyntiin.

   • Jyrki

    Tähän nyt pakko kommentoida, että enpä ole muuten kuullut maantalouden ehkä jopa maailmanlaajuisen romahtamisen olevan minkään hallituksen syy ei edes suomessa. Se on aina tietysti viimekädessä heikko-osaisten syy lopulta ne kun ei pysty juurikaan puolustautuu eivät edes jaksa rahan valtaa vastaan, kun ei heikoilla sitä rahaakaan ole tippunut edes PALKKAtyön muodossa.

    Mutta suomen hallitus näyttää kyllä ottavan kunnian koko maailmanlaajuisen talouden noususta itselleen. No onhan meillä toki pääministerinäkin henkilö, joka insinöörinä uskoo ihmeisiin aivan omin sanoin sanottuna. Niin että tässä valossa sitten voidaan kait sanoa myös, että muutama miljoonainen pieni suomenkansa vetää muutaman miljardin ihmisen talouden nousuun ympäri maapallon. Ihme sekin uskoo ken tahtoo.

    • töytön

     Ihmeidentekijä tosiaan. Paskakaivokin pitäsi kuulemma uusia, tuli lappu juuri postissa. Enpä laita tikkua ristiin asian eteen, kun ei ole ylimääräistä rahaa. Mitenhä lie nuo Talvivaaran ”päästöt” kunnossa minun pökäleisiin verrattuna.. Ja KUKAS/ketkä ne muuten tälläkin paskalailla rikastui..

 8. JiiPee

  ”Tai mitä sanoisitte, jos yksityinen firma voisi kutsua teidät juttusilleen, tehdä teille asiakassuunnitelman ja määrätä tulemaan seuraavana päivänä suunnitelman mukaisesti palkattomiin töihin?”

  Asiakassuunnitelma pitää laatia yksilöllisesti. Luulisi Suomen laista löytyvän pykälät joilla tällainen työttömien kyykytys saadaan eliminoitua. Ja jälleen, se Tanskan malli, joka siis räätälöidään asiakkaan henkilöhistorian mukaan! Missä viipyy?

  Mutta mitäpä tämä hallitus ei mielivaltaisesti olisi saanut läpi murjottua. Ellei siis olisi aina törmännyt perustuslakiin. Luottamus mennyt täysin nykyhallituksen tekemisiin, ei jatkoon. Harmillista kun Ville Niinistökin jättäytyi pois kansanedustustehtävistä, tämä saattaa laukaista opposition vihervasemmistoenemmistöhallituksen muodostamisen ensi keväänä koska kukaan tulevasta Vihreiden puh.johtajasta ei saa hilattua kannatusta takaisin 16-18% ylös(kuten Ville sai), ja on pakko ottaa jopa kokoomus-riistopuolue mukaan seuraavaan hallitukseen.

 9. Antti Linnanvirta

  Eikö tämä painajainen koskaan lopu. Kempeleen Pillipiipari vie meidät tuhoon.

  • Esa J.

   Elo sippiveikon huolineen ja murheineen, se on vain väliaikainen…!

   Kyllä se vaan loppuu. Aamutonta yötä ei ole vielä koskaan tullut. Se vaan, että tuo fasistihallitus ehtii vielä tehdä lisää pahaa ennen vaalipäivää…

 10. Jussi Parviainen

  Eipä taida ”kolmikantaisessa” näkyä työttömien edustajia!

  • AKK

   Kaikkien liittoihin kuuluvien työttömien kannattaa kuitenkin olla aktiivisia ja viedä viestiä omaan liittoon siitä mitä asioita pitää korjata. Asiat eivät välttämättä ratkea heti, kaikki asiat eivät koskaan, mutta muutokset tapahtuvat vain aktiivisuuden kautta. Ja muistakaa äänestää ja kehottakaa muitakin!

  • Jyrki

   Eikös se olisi paremminkin nelikantainen silloin jos työttömätkin kutsutaan mukaan rahaa kunniallisesti saavien pöytään. Ja miksi ei kutsuttaisi? Toki mitäpä ne työttömät siinä? He kun ei saa kunniallista PALKKAA he saavat kunniottamattomia etuuksia/almuja samasta työstä mistä muut sitä kunniallista PALKKAA.

   Työtön saa ”palkkansa” etuisuuksina siis, jotka voidaan kohta puoliin yksityisen mielivallan avulla evätä niin haluttaessa. Toki päätös menee virkamiesten syynin läpi. Mutta miksi virkamies jättäisi karenssin asettamista työttömälle puoltamatta? Sehän kaiken lisäksi sotisi tätä työvoimapalvelujen ykstyistämisintoa vastaan. Kun yksityisten valta ei olisikaan maksimaallista työttömiin tulevaisuudessa. Helpompi käytännössä varmasti pakkokin vaan lyödä hyväksyttyleima yksityisen suositteleman karenssin päälle ja työtön karenssiin jos orjatyö ei kiinnostanut työtöntä riittävästi. Helpottaa tulevaisuudessa virkamiehen työtäkin. Ja jos valituksia tulee valitukset toki käsitellään aivan varmasti aikanaan ajan kuluessa hitaasti. Lopputuloksena työtön näkee joka tapauksessa nälkää valituksen ajan ja sen jälkeenkin, koska luonnollisesti työtön on pääsääntöisesti väärässä. Ja ehkä joskus silloin tällöin oikeassa muodon vuoksi.

   Mutta tässä nelikantaisessa neuvottelupöydässa työtön ei olisi koskaan oikeassa paitsi silloin jos on sitä mieltä, että orjatyöt on työttömälle hyväksi ei se oikea PALKKA. Mielenkiintoiseksi tilanne menisi ehkä jos joku tässä pöydässäasettuisikin työttömän puolelle, mitä ei tule tapahtuun niin kauaa aikaa, kun työtön saa vain etuisuuksia ei oikeaa kunniallista PALKKAA samasta työstä mitä ne oikeaa PALKKAA saavatkin saa.

   Ja kyllä tykkään kirjoittaa PALKAN isolla, koska sitä ei voi korostaa enää nykyään liikaa. Ennen muinoin kun puhuttiin työstä PALKKA oli itsestään selvyys, sitä ei tarvinnut erikseen mainita. Nykyään kun puhutaan työstä itsestäänselvyys on vain siitä saatava etuus ainakin toistaiseksi vielä. Oli se sitten KELA:lta tuleva etuus työttömyyskorvauksena tai tulevaisuudessa ruokajonon jonotusoikeus riittävän lue useamman tunnin työmäärän jälkeen, jotta saat parin euron säilyketölkkejä mukaasi 2-3kpl ja jotain vanhaksi menossa olevaa leipää ehkä myös. Tähän järjestelmää hivutetaan koko ajan. Onhan meillä jo KELA:n sivuilla vaihtoehto kuntouttava/palkkatyö yhdistelmäkin. Sieltä vaan katsomaan KELA-sivuilta työttömyysajan ilmoituslomaketta. Ei tuota yhdistelmää sinne tuskin ilman taka-ajatuksia ole ajettu/laitettu? Vai?

   • JiiPee

    En ole kuullut kenenkään hallituspuolueen edustajan puhuvan eduskunnan istunnoissa PALKKAtyöstä, mutta mikä ihmeellisintä ei tule oppositiopuolueistakaan ketään mieleen.

    Voisiko joku viesittää tästä esim. demareille? Heinäluoma kun karjaisisi PALKKAtyön puuttumisen hallituksen työllistämiskokeiluissa torstain kyselytunnin alussa, siitä alkaisi opposition voitollinen vaalityö ! ! !

    • Jyrki

     Hyvä huomio. Niin ei ole tainnut puhua oppositiokaan PALKKAtyöstä. Koska asiaan saataisi korjaus? Että alettaisi edes puhumaan. Eihän sekään tarkoita, että tarvitsee alkaa maksaa PALKKAA tehdystä työstä. Ei suinkaan. Puhuminenkin asiasta taitaa olla pelottava ajatus eduskunnassa. Miksi?

     • JiiPee

      Tässä on oppositiolla paikka sivaltaa. Sopii kysyä todellakin miksi kukaan ei puhu palkasta. Jos jonkun tehtävä se on niin opposition, ja sehän on hyvä vaaliase.

      ”Miksi hallitus puhuu koko ajan työstä ja sen tärkeydestä, muttei sanallakaan mainitse työn yhteydessä PALKKAtyötä?”

      • Antonio

       Minä olen kirjoittanut oppositiolle, tehkää muutkin sama, aina paree!
       Ei kannata muita pyydellä kun sen voi itsekin tehdä suoraan haluamaasi puoluetoimistoon.

 11. Olli Wuori

  Soten ajamista putkeen kuvaa käsite nimeltä polkuriippuvuus. Periaatteessa se on asioiden härkäpäistä ajamista päin seinää kunnes rysähtää. Ulkopuolisen maailman muutosta tai reunaehtoja ei oteta huomioon.

  Polkuriippuvuuden syitä voidaa kuvata ainakin kolmella tapaa. Ensiksi ovat uponneeet kustannukset, eli rahaa on jo palanut. Ellei jatketa ne ovat menetetyt. Esimerkiksi ikiliikkujan suunniteluun on mennyt paljon rahaa, kyllä se pitää toteuttaa. Toinen polulla pitävä seikka on, että käytetty menetelmä toimii riittävän hyvin. Hevonen ja rattaat on paljon tehokkaampi tapa kuljettaa kuin ihminen ja kottikärryt. Kolmas syy löytyy jo raamatusta: ”Minkä kirjoitin, sen kirjoitin”. Ei pystytä muuttamaan päätöstä, koska se on itse tehty ja ottaa kunnian päälle perua puheitaan.

  Varmaan muitakin syitä löytyy. Voihan syynä olla vaikka jonkin jumalan antama ilmoitus, että tehtävä on suoritettava. Ainakin päättäjä voi tulkita saaneensa tällaisen ilmoituksen. Tai sitten kyseessä voi olla ns. ”follow the money” -juttu. Asiaa ajetaan putkeen henkilökohtaisen edun vuoksi, vaikka tehdään muillle suurta vahinkoa.

  Erittely tuntuu kuvaavan hallituksen ja pääministerin toimintaa eleismminkin. Tosin kuorruttavat asiaa ylevillä lauseilla. Hevonen ja rattaat osio kuvaa vaikkapa suhtautumista yritystukiin. Eikä rahan seuraamistakaan tule unohtaa.

 12. Kyösti Hyttinen

  ”Eihän uskosi todeksi?”
  Kyllä tämä on aivan totta. Maamme elää yhden ismin kurjistettavana (austerity). Tämä talouspoliittinen suuntaus on uusliberalismi.
  Eräs tämän suuntauksen lahko, Ajatuspaja Libera, kertoo olevansa puoluepoliittisesti sitoutumaton ja itsenäinen ajatuspaja, joka tukee ja edistää yksilönvapautta, vapaata yrittäjyyttä, vapaita markkinoita ja vapaata yhteiskuntaa.

  Uusliberalistisen suuntauksen keinot päästä ylväisiin tavoitteisiin on yksityistää kaikki vähänkin tuottava toiminta, siirtyä paikallisiin työsopimuksiin, murtaa ay-liike ja saattaa näin kaikki työvoima vapaan yrittäjätoiminnan vapaasti käytettäväksi resurssiksi.

 13. Make

  Nyt sitten pienyritysten pitäisi vain päästä ns. mätäpaiseista eroon, koska kohta on saatavilla runsaasti ilmaista työvoimaa ”työkokeiluun.”
  Näinkö se tosiaan menee?

  No pysyypä ilmapiiri hyvänä, kun on motivoitunutta palkatonta orjatyövoimaa.

 14. Isoäiti

  Osui silmiini K.J. Ståhlbergin sitaatti ”Maata hallitaan lailla ei tunteilla”. Nyt voisi sanoa, että Suomea pyritään hallitsemaan tunteilla ja laki halutaan alistaa tunnepohjaisten pyrkimysten työkaluksi, joita vaurauden- ja vallanhimo, kateus, viha ja välinpitämättömyys päähän pulpauttavat.

  Kun tuota työvoimapalvelujen ostoa yksityisiltä yrityksiltä tarkastelee sieltä palveluja myyvän yrityksen kautta, ei tietenkään ole näille yrityksille edullista saada työttömien määrä mahdollisimman matalaksi. Näiden yritysten kannattaisi edistää sitä, että työttömys säilyy nykyisellä tasolla tai kasvaa. Jos näet työttömien määrä vähenisi huomattavasti, heidän liiketoiminnaltaan katoaisi kysyntä. Firmaa uhkaisi selvitystilaan joutuminen ihan Osakeyhtiölain mukaisesti. Yrityksen on tehtävä voittoa. Elleivät yritykset sitten toteuttaisia roimia hinnankorotuksia palveluilleen. Ne roimat hinnankorotukset lankeaisivat jokaisen veronmaksajan maksettavaksi. Tietenkin yritys voi kehittää myös uusia hintavia ”palvelukonsepteja ja tuotteita”, joilla ei työtön työllisty, mutta kauppa käy.

 15. Seppo Juhani

  Tämä on siis salattu sote-valmistelussa. Kertoo paljon Sipilän ja Orpon moraalista. Tai moraalin puuttumisesta.

 16. Rosa Warski

  Tässä ollaan tosiaan palauttamassa historiallista orjuutta.

  Ennen puhuttiin isännistä. Nykytermi on uuskielen mukaisesti ”palveluntuottaja”. Aiempi haki orjan markkinoilta, nykyinen TE-keskuksesta. Erona on, että isäntä joutui sentään maksamaan orjasta. ”Palveluntuottajalle” puolestaan maksetaan siitä, että ottaa orjan.

  Vain suora fyysinen rangaistus puuttuu. Epäsuoraa fyysistä rangaistusta on kärsitty jo pitkään. Kun niskottelevan nykyorjan toimeentulotuesta leikataan karenssilla 40%, seuraus on nälkää ja ravintoköyhän jätteen syömistä roskiksesta.

  • Pertti Ikonen

   Jotta totuus ei pääse unohtumaan, Ylen Areenalta on tietokoneella katsottavissa Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -elokuva. Kesto 2h 58min :

   https://areena.yle.fi/1-1532434

 17. anonyyli

  Mutta mitä sanoo asiaan Valtion maksuperustelaki ja -asetus? Eikös siellä ole maininta, että palveluiden maksu pitää hoitaa mahdollisuuksien mukaan omakustanteisesti eli ilman liikevoittoa? Koska en ole lainoppinut, niin en osaa tulkita lakia varmaan oikein.

 18. Katja K

  Olisiko ”tyhjä ajatuskupla, johon kukin voi säveltää lauseessa aiemmin kirjoitetun kaltaisia paljonpuhuvia mutta mitään kenellekään sanomattomia symboleja”?
  Tai sitten en vain ymmärtänyt, mitä lauseessa sanottiin.

  En kyllä enää ymmärrä muutenkaan juuri mitään siitä, miten tähän on tultu, että asiat etenee tällä mallilla. Tai mihin vielä joudutaan.

 19. Topi

  Saku. Kerro mitä se ”hymttäntyy” tarkoittaa. Google tai missään netissä ei ole olemassa sitä sanaa ja sensuroit tietoa tarvitsevaa kommentoijaa? Selitä.

  Tarkoittaako se:
  ”Virallisten perustelujen mukaan tavoitteena on lisätä julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen asiakaslähtöisyyttä ja vaikuttavuutta mahdollistamalla markkinoiden hyödyntäminen palveluprosessien hallinnassa ja palvelujen tuotannossa sekä hynttyyt yhteen.” Siis hynttyyt yhteen?

  • sakutimonen

   Voi herranen aika. Hymnttäntyy ei tarkoita mitään, ja se on piruilua lakiesityksen perustelujen kapulakielelle, joka sekään ei käytännössä aukea lukijalle.

 20. Rintsu

  Onko Sipilällä ihan oikeasti lentolupakirja?
  Ohjaamon jokainen varoituslaite huutaa ja vilkuttaa punaista ja hän vaan tuumii, että ei tässä nyt ehdi moisiin pikkuseikkoihin keskittymään.

  Niin no, mitäs väliä niillä on, kone tulee alas joka tapauksessa joskus.

  • äimänkäki

   No kuule, on tuttuja niissä piireissä jotka sanoivat että ei ole. Ainakin yksi lappu on puuttunut. Mene ja tiedä, mutta ehkäpä siinä vieressä istuva kaveri on se oikea lentäjä. Eikä se tässä tappauksessa ole Pentikäinen.

  • Jyrki

   Olen kuullut, että lentämisessä on oikeastaan vain yksi vaikea asia loppujen lopulta. Ja se on lentoon pääsy. Kaiken muun hoitaa painovoima lopulta. Sipilän hallitus ja kumppanit tekeekin tällä hetkellä kaikkensa päästäkseen lentoon.

   Mutta loppuuko kiitorata kesken? Ei siniset enkelit pelasti täpärästi.

   Tukkiiko joku sen? Voi olla että valiokuntia pitää raivata vielä tieltä.

   Riepotteleeko tuuli liikaa? Laittaako kansa liikaa kansalaisaloitteita, että ei kerkee niitäkään käsittelee? No mitäpä väliä enää tässä on enää noin puolivuotta aikaa ja parempaakin tekemistä.

   Onko huono näkyvyys. Huuteleeko lakiasioihin perehtyneet perustuslakiuskovaiset perustulain perään. No siinäpä huutelee kyllä maailmaan ääntä mahtuu.

   Lähtöluvan saamista Sipilän hallitus ja kumppanit ei ainakaan tunnu odottelevan lennonjohtotornista rullataan vaan röyhkeästi kiitoradan alkuun sehän on tyhjä tai tyhjenee kyllä laitetaan vaan koneisiin kierroksia. Ja lentoonlähdön tarkistuslistakin on selkeästi tehty hutiloiden useammasta kohtaa. Mutta sekin aivan sama senkun laittaa jonkun huuteleen torille juopoista ja rikkaruohoista ja asia kuitattu. Ja menee itse vaikka savusaunaan somettaa siksi aikaa kun kansa mölisee jostain velvollisuuksista.

   Lopulta mitä väliä millään noilla jos vaan saadaan pyörät irtoon kiitoradasta. Niin ei voi kuin voittaa. Ja voikin helpottuneena antaa kapteenin kuulutuksen hyvät veljet ja siskot. Me teimme sen me voitimme! Minä voitin! Kansa maksaa! Jokainen enemmän tai vähemmän kipeesti. Ja on aika suunnata hyvien veljien ja siskojen kanssa vaikkapa Cayman saarille tutustumaan heidän verotuskäytäntöihin sellaiset pitää saada suomeenkin toki vain rajatulle joukolle seuraavaksi, kuten vakuutuskuoret rikkaille ja sopeutumiseläkkeet ne ansainneille. Lypsylehmät kyllä odottelee kurissa ja nuhteessa parsinnavetoissaan suomessa sillä aikaa. Nykyaikaiset vapaammat pihattonavetat olisikin ollut liian hyvää niille.

 21. äimänkäki

  No eipä uskoisi todeksi ei, jos ei olisi mustaa valkoisella. Puheet hyvinvointivaltiosta voidaan lopettaa. Ei kestä selvinpäin kuunnella siitä enää sanaakaan. Suomi on ottanut pitkän loikan eroon pohjoismaisista hyvinvointivaltioista. Tai oikeastaan monta loikkaa. Liian monta näin lyhyessä ajassa, vain kolmessa vuodessa.

  Tulee joskus mieleen Sakun blogeja lukiessa, että mitähän se meidän oikeuskansleri mahtaa puuhastella. Pitäisikö sekin virka ”uudistaa” ja nimetä oikeusgangsteriksi. Niin kuin ajantasaistaa sekin nimitys. Jos olisin siinä virassa ja toimessa, panisin ministereille sulan perseeseen ja potkaisisin kuuhun koko porukan. Tämä on tietenkin kuvannollista kieltä, koska kaikki tietävät, että ihmisen voimilla ei sellaista voi tehdä. Oikeasti palauttaisin lait uudellen valmisteltavaksi ja kehottaisin vakavasti ottamaan huomioon, että eivät ole ristiriidassa Perustuslain kanssa. Jos semmonen toimivaltaan kuuluisi.

  • Seppo Juhani

   Oikeuskanslerin pitäisi tietysti tutkia myös sote-valmistelu ja epäilyt sen perustelujen manipuloinnista. Mutta kiinnostaako se uutta oikeuskansleria?

  • Lea Bäckman

   Äimänkäki: ” … panisin ministereille sulan perseeseen ja potkaisisin kuuhun koko porukan”.

   Niin, sulkahan on ruotsiksi fjäder … 😉

 22. Jonis Lusis

  Kim Jong-un on myöskin lentoveikkoja. Johtajissa on ehkä muitakin yhtäläisyyksiä.

 23. Arska

  Elämme melkoista aikaa kun palkka ja työ on eriytetty toisistaan, sama kuin realitalous ja pörssikin kulkevat omia polkujaan… nyt siis ihmisistäkin tehdään kauppatavaraa poliittisin perustein, aivan kuten kommunismissa… sinulle määrätään työ, ilman mitään palkkaa (tosin kommarisysteemissä sai palkkaa työstä) ja sanotaan että sosiaaliturvan eteen pitää tehdä työtä. Samalla rikkaat ottavat työstä hyödyn itselleen ja viulut maksetaan sosiaalitukina Valtion piikkiin.

  Onko nykyhallitus Suomen suurin kommunistinen hallitus kautta aikojen? Ei tämä ainakaan mitään markkinataloutta enää ole.
  Sekopäiseksi ovat menneet porvarien käsitteet palkkatyöstä ja työn tarkoituksesta.

 24. Antonio

  Seurasin vanhan ja viisaan italialaisproffan haastattelua. Hän totesi, että uusliberalistipoliitikkojen teot ja viestintä ovat täynnä suunnatonta kätkettyä vihaa ja väkivaltaa tavallisia talliaisia kohtaan, jotka eivät pärjää palkallaan tai työttöminä. Hänen mielestään tästä väkivallasta pitäisi käynnistää laaja yhteiskunnallinen keskustelu.

  Sama täällä.

  Kysymys:
  Mitä minulle tapahtuu, jos tulevaisuudessa kieltäydyn jyrkästi yhteistyöstä yksityisen rekryfirman kanssa, koska en luota toiminnan rehellisyyteen enkä tietojeni leviämättömyyteen (myyvät ne eteenpäin?), ja koska synnytetty laki on vastoin periaatteitani? Sanktioita, nimi mustalla listalla, loppupeleissä vankeutta niskuroinnista, kuten ainakin ennen inttiä vastustaneille?
  Vankilassa saisi sentään ruokaa …

  • Katriina

   Tavalliselle ihmiselle jää ainoaksi vaihtoehdoksi anarkia.

 25. Jyrki


  Entäpä sitten tuo toinen mahdottomuus? Näillä näkymin se tulee toteutumaan, jos ja todennäköisesti kun julkiset työvoimapalvelut yksityistetään. Asia liittyy periaatteessa maakuntauudistukseen, mutta hallitus irroitti sen tästä kokonaisuudesta ja ajaa sen joka tapauksessa läpi. Hallituksen esitys on jo käynyt lausuntokierroksella, ja kohta se tulee eduskunnan hyväksyttäväksi.

  Eli suomeksi asian voi varmaan sanoa niin, että Sipilä ja kumppanit aikoo kaiken muun mahdollisesti epäonnistuttua varmistaa. Että hyville veljille ja siskoille jää edes jotain hillotolppaa, joita pidetään yllä verovaroin ja syyllistetään tästäkin lopulta työttömät. Toisin sanoen Sipilän yksi ihme onkin muuttaa työttömyys erittäin merkittäväksi ja tuottoisaksi bisnekseksi verovaroin. Vai näkeekö joku tässä jotain muuta? Ja kun työttömyys on lopullisesti pelkkä tuottoisa bisnes miksi siitä pitäisi päästä eroon? Itse en näkisi syytä enää lopettaa kannattavaa bisnestä eihän siinä olisi järkeä?

  • Pokkeli

   Senhän voi myydä vaikka ulkolaisille sijoittajille. Tapanahan on ollut myydä kaikki tuottoisat valtionyhtiöt.
   https://www.suomenmaa.fi/uutiset/valtion-omistuksia-on-viime-vuosikymmenina-myyty-miljardeilla–joko-valtionyhtioiden-aika-on-ohi-6.3.252308.b5ff062e2f

   • Jyrki

    No työttömyysbisnes ei voi olla muuta kuin tuottoisa. Maksetaan verovaroin kaupallisille toimijoille, että nöyryyttävät loputonta ”luonnonvaraa” eli työttömiä kättely sun muilla kyykkyhyppely kursseilla. Sen lisäksi myös järjestävät työttömistä orjatyövoimaa firmoille vaikka rekrykoulutuksen nimissä.

    Kaiken lisäksi työttömät ei voi kieltäytyä tästä kyykytyksestä, koska sitten on vuorossa karenssi ja leipäjonot. Jotka nekin saatu vastikkeellisiksi. Ja jossa työtön tekee parin euron tai parin säilyketölkin eteen vaikka 5h töitä. Jotta voi sitten jonottaa ne purkit työnteon jälkeen itselleen. Seuraavana päivänä sitten taas sama uudestaan.

    Kysymys kuuluu kuka hyötyy? Kuka tienaa? Ja ehkä senkin voi kysyä, kuka kieltää ettei noin voi tapahtua, mutta tapahtuu kumminkin? Ei ainakaan työtön missään tilanteessa tienaa eikä hyödy, paitsi kyykyttäjien mainoslauseissa millä kaikki myydään typerälle kansalle. Ja tähän ehkä vielä päälle se, että työpaikat nekin pitää ostaa tulevaisuudessa.

    Ja ostetaan niitä jo nyt. Sillä tavalla, että teet jollain jännittävän nimisellä työvoimapoliittisella kurssilla tai ihan vaan rekrykoulutuksena vaikka vuoden normaalia työpäivää KELA-palkalla jollekin firmalle. Sitten vähän niinku palkkiona saat tehdä ehkä kesän palkalla töitä. Ja sen jälkeen palveluksiasi ei enää tarvita. Kunnes taas palaat kyykyttäjiesi luo anelee taas mahdollisuutta näyttää kyntesi työttömyyskorvauksella.

    Aika synkän kuvan kieltämättä maalaan tulevaisuudesta, mutta oikeasti se saattaa olla vielä synkempi jos Pokkelin ennustus työttömyysbisneksen myymisestä ulos toteutuu.

    • Jari Eeva

     Vahana Jurtiainen jo nauttii vesi kielellä, kun Lindströmi maalailee kovia toimenpiteitä tulevaksi. Kyllä sellainen hallitusohjelma pitäisi saada, joka eheyttää kansan ja on inhimillinen niitä kohtaan, jotka ovat suojattomia byrokraattien toimenpiteiltä.

  • Jari Eeva

   Eppäillä soppii, että valtio saisi noista firmoista mitään verotolppaa.

 26. Minä

  Tässä maassa kun se kohdalle sattuu että sairastuu vakavasti tai vammautuu huomaa kuinka niille jotka eivät pääse työkyvyttömyseläkkeelle heidän turvaverkot repeää ja pikkuhiljaa ihmisarvon menettää ja ajautuu umpikujaan josta ei ole ulospääsynä kuin itsemurha tai orjatyö hamaan loppuun asti. Puhun tästä kokemuksen vahvalla rintaäänellä. En varmasti ole ainut joka näin ajattelee . Tilastojakin jos katsoo
  https://findikaattori.fi/fi/10
  Ollut hurjassa nousussa koko sipilän hallituskauden ajan… Tässäkö on sitä hyvinvointia kansalle kerrakseen ?
  Itse sain vakavan aivovamman työtapaturman seurauksena yli 10 vuotta sitten, useat lääkärit ovat todenneet työkyvyttömäksi ja myös sen ettei kuntouttaminen ole toiminut kohdallani. Ei mitään toivoa päästä työkyvyttömyyseläkkeelle ei vakuutusyhtiön eikä kelan vaikka olen esimerkiksi täysin riippuvainen lähiomaisistani. Te toimiston mielestä kuntouttavaan työtoimintaan vaan vaikkei lääkinnällinenkään kuntoutus onnistu, näin Suomessa 2018 kuka ottaa vastuun ?

 27. Satu Puolitaival

  Puolisoni ”valmistui” juuri kuukauden kestäneeltä ulkoistetulta ”uravalmennuskurssilta”, joka järjestettiin maahanmuuttajille (jo suomea osaaville). TE-toimisto ohjasi hänet kurssille, joten kieltäytyminen olisi johtanut karenssiin.

  Kurssin tavoite oli tehdä (tai oppia tekemään) CV ja työhakemus, laittaa ne TE-toimiston sivuille ja muutamaan muuhun avoimeen hakuun. Tämän lisäksi he oppivat jotain työnhausta, yrittäjyydestä, tms. Mutta suurimman osan päivästä (5 tuntia) opettaja istui yhden tai kahden oppilaan kanssa (opettaja oli kuitenkin kuulemma todella hyvä ja ihana) sillä aikaa, kun muut odottivat ja ihmettelivät mitä tehdä. Mutta ei siinä mitään.

  Puolisoni tuli yhtenä päivänä kotiin ja kertoi, että kurssilla ei ole Microsoft Officea. Ei edes pelkkää Wordia. NotePad (muistio) kuulemma oli ja sen lisäksi jotkut netin ilmaisohjelmat, jotka eivät kuitenkaan antaneet muokata juuri muuta, kuin tekstiä. Sitäkään vähää ei saanut auki, eikä sisältöä kopioitua toiseen formaattiin. Onneksi omalla koneellani on Office, muuten olisimme joutuneet ostamaan vähintään Wordin, jotta hän olisi voinut suorittaa TE-toimiston kurssin tavoitteet (kaikki raportoitiin TE-toimistoon).

  Siis yksityisellä koulutusfirmalla ei ole varaa (opettajan sanat) hankkia Wordia 10-20 tietokoneelle, joilla opetetaan CV:n ja työhakemuksen tekemistä?? Muistiollako ne hienot ja yksilölliset CV:t olisi pitänyt tehdä? Vai maksaa kirjastoon menemisestä ylimääräisiä bussimaksuja? Tai jättää tekemättä asiat, joita ei voinut tehdä kurssintarjoajan välineillä? Viimeinen vaihtoehto olisi johtanut siihen, että puolisoni ei olisi käynyt kurssia ”hyväksyttävästi” läpi, ja karenssiahan siitäkin kai tupsahtaa!

  • Vinkki

   Google tilillä Drivessä (Gmail) ilmaiset Word, powerpoint ja Excel. PDF tekoonkin löytyy ilmainen ohjelma. Käyttäisin opetuksessa, koska varaa ei kaikilla ole Office ohjelmiin.

 28. Palkkatukeen vaikuttaa aktiivimalli

  Olen 60v työtön, hoitanut aktiivimallin eli onnistunut 18 tunnin pätkät vaikeasti saamaan kasaan. MUTTA PALKKATUKI pieneni sitten 20%, koska AKTIIVIMALLA KATKAISEE TYÖTTÖMYYDEN. Nyt minulla siis takanani vain 1 kk työttömyyttä, vaikka sitä on ollut jo todella pitkään. Jos en olisi saanut aktiivimallia hoidettua, saisi työnantaja minusta 60% palkkatukea palkkaan, mutta nyt se voi olla 30%-40% ja lisäksi minulla pitää olla jokin vaje osaamisessa. Olen moneen paikkaan liiankin osaava kokemukseni puolesta.
  Kuulin tämän kun TE virkailija soitti minulle toisen kerran viiden vuoden työttömyyden aikana.

 29. Ei pankkilainaa työttömälle

  Tarvitsen auton jo asuinpaikan syrjäisen sijainninkin takia ja jos töitä saisin, niin sinne kulkemiseen.
  Olen hakenut pankkilainaa omasta ja toisesta pankista. Linjaus on TYÖTÖN EI SAA LAINAA, vaikka kiinteistööni riittäisi moneen kertaan laina takuuksi ja ansiosidonnainen on ihan ok.
  Pääsen ns. lisäpäiville keväällä ja puolentoista vuoden kuluttua eläkkeelle, mikäli hallitus ei tätäkin tyri.
  Sitten kun olen eläkkeellä, voin saada lainaa.
  Pankitkin ovat ymmärtäneet että työttömälle roskalle voi tulla karenssia ja aktiivimalli kahdessa jopa korvausten menetys. Työtön on kaikin puolin roska ja pohjasakkaa.

Kommentoi »

Comments are closed