Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pelottelulinjalla

Hallituksen näyttävin epäonnistuminen tulee ilman muuta olemaan sote- ja maakuntauudistus, joka näillä näkymin ei tule valmistumaan tällä hallituskaudella. Hallituksen esitys on jo kaksi kertaa törmännyt perustuslakiin. Kolmas ja viimeinen rysäys on odotettavissa heti, kun sosiaali- ja terveysvalokunta saa kirjoitettua uudelleen hallituksen sekavan ja jatkuvasti täydentyvän esityksen ja lähetettyä sen perustuslakivaliokunnan syyniin.

Hallitus ei kuitenkaan luovuta, vaan on nyt siirtynyt pelottelulinjalle. Asialle se on lähettänyt sote-uudistukselle uskollisimman virkamiehensä Päivi Nergin, joka tänään useissa lehdissä pelottelee sote-uudituksen kaatumisen mukana kaatuvan 50-65 muuta lakiesitystä. Tietenkin ne kaatuvat, kuten pitääkin. Jos ja kun ei tule sotea ja maakuntauudistusta, niin ei tule mitään muitakaan niihin liittyviä lakeja.

Nergin mukaan esitysten kaatuminen merkitsisi myös sitä, että sote- ja maakuntauudistuksessa alkaisi mittava alasajoprojekti, koska lainsäädäntöpohja katoaisi. Se koskisi työpaikkoja, perustettuja organisaatioita ja yhtiöitä, joita ovat Maakuntien Tilakeskus Oy, Vimana Oy ja SoteDigi Oy.

Nerg ei muista sanoa, että yhdelläkään näistä yhtiöistä ei ole koskaan ollut mitään lainsäädännöllistä pohjaa. Ne on perustettu luottaen siihen, että sote aikanaan tulee. Tästä varaslähdöstä perustuslakivaliokunta antoi viime kesänä hallitukselle vakavat moitteet.  Valiokunnan mukaan täytäntöönpanossa on edetty hyvin pitkälle, vaikka mitään lainsäädäntöä ei ole vielä olemassa. Valiokunta painottaa, että hallitus ei voi asettaa eduskuntaa tapahtuneiden tosiasioiden eteen eli hyväksymään lainsäädännön siksi, että sen täytäntöönpanon valmistelu on pitkällä.

Juuri tätä samaa painostamista yritetään nyt uudelleen. Nerg on laitettu kertomaan kansalle, että kun asiassa on edetty jo näin pitkälle ja kun rahaa on poltettu surutta, niin nyt on pakko jatkaa samalla tiellä.

Maakuntien Tilakeskus Oy perustettiin jo kevättalvella 2017 huolehtimaan kaikista tulevien maakuntien tarvitsemista tiloista erikoissairaanhoidon, terveyskeskusten ja sosiaalipalveluiden tiloista pelastusasemiin ja toimistoihin. Johtajat siihen valittiin ilman avointa hakua projektiryhmän kokouksessa.  Asiakkuus-, rakennuttamis- ja ylläpitojohtajat valittiin Maakuntien Tilakeskuksen projektiryhmän sisältä. Parhaat asiantuntijat löytyvät tietenkin porukasta, joka valmistelee asiaa ja samalla työpaikkoja itselleen. Omaisuuden piti siirtyä yhtiön hallintaan korvauksetta. Yhtiöllä ei ole ollut koko olemassaolonsa aikana lainsäädännöllistä oikeutusta eikä edes tehtäviä.

Tietojärjestelmien yhteensovittamista varten perustettiin SoteDigi Oy samalla tavalla ilman lainsäädännöllistä pohjaa, samoin maakuntien ICT-palvelukeskus Vimana Oy. Kaikkein eniten valmistelutyötä on tehty maakuntatasolla, vaikka maakuntia nyt tarkoitetussa mielessä ei ole olemassakaan. Minä en tiedä millä valtuuksilla työtä on tehty ja palkkoja maksettu. Ei sitä kerro myöskään Nerg.

Nyt on kova huoli siitä, että ilman lainsäädännöllistä pohjaa tehty valmistelutyö ja siihen käytetyt rahat menevät hukkaan, jos toiminnat ajetaan alas. Ei ole kyse alasajosta, vaan lakiin perustumattoman tilanteen normalisoinnista. Rahaa on poltettu turhaan, mutta eipähän ainakaan polteta enää.

Tietenkään kukaan ei koskaan tule olemaan vastuussa mistään.

Kommentit (64)

 1. Sami Mäki-Rahkola

  Kyllä tästä sopasta tulee poliitikot ottamaan vastuuta. Sanovat että ”minä kannan täyden poliittisen vastuun.” Ja jatkavat eteenpäin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

  • Lauri

   Kukahan osaisi kertoa mitä käytännössä tarkoittaa se ”poliittinen vastuu”?

   • meh

    Sitä, että poliitikko mahdollisesti ei tule enää seuraavissa vaaleissa valituksi. Mitään muuta se ei tarkoita kuin sitä, että äänestäjät saavat päättää, jatkaako hän poliittista uraansa vai ei.
    Ikävä kyllä monien poliitikkojen kohdalla pahinkaan töppäily ei johda poliittisen vastuun kantamiseen. Äänestäjät äänestävät kaikesta huolimatta tuttua ehdokasta, ja äänestäjähän ne ovat siinä tapauksessa niitä, jotka jatkavat kuin mitään ei olisi tapahtunut, joten silloin poliitikkokin tietysti jatkaa. Siinä on kaikilla peiliin katsomisen paikka. Poliitikko nimittäin ei jatka, jos häntä ei äänestetä.

    • Kimmo Paaso

     Juuri näin.

   • Jonis Lusis

    Arvoitus:

    Vaalit siihen ei auta, siitä ollaan yksimielisiä läpi puoluekentän ja siitä vaietaan visusti ?

    Poliittinen korruptiohan se !

    Edesmennyttä teatterimiestä lainaten: Etkö sä nää, ne NAURAA sulle , ne NÖYRYYTTÄÄ sua !

   • äimänkäki

    Poliittinen vastuu. No se on sitä, että vastaa puhelimeen kun joku soittaa.

    • AMK

     Eivät vastaa..vastaavatko puhelinmyyjille??taitaapi olla jo luottamustoimensapuolesta estot päällä..mikseivät vastaa ja mikseivät tilaa lehtiä että se kaikkensa yrittävä puhelinmyyjä sais edes voita leipänsä päälle??Silti he ovat tyrkyttämässä niinkuin mediankin puhelinmyyjän paikkoja työttömille.Kuka helvetti en ainakaan minä vastaa puhelimeen jos en tunnista numeroa,luottamustoimessa oleville sen pitäisi olla velvollisuus.

  • töytön

   Entistäkin rahakkaammat hommat odottaa jo seuraavan oven takana poliittista ”vastuun kantajaa”.

 2. Jakke

  Median ja julkishallinnon suhde on melko kummallinen. Eikö toimittajat osaa yksinkertaisesti kysyä oikeita kysymyksiä siten, että vastauksesta selviää mitä oikeasti tapahtuu nyt tai tulee tapahtumaan. Tämä Nerg on mielestäni jauhanut eri muodoissa tätä samaa asiaa, niinkuin ”sika jäätynyttä paskaa”. Ainoat areenat, joissa asiat kerrotaan ”kansantajuisesti”, ovat tällaiset blogit. Toki asioista voi aina olla erimieltä, mutta taustoja mielipiteellen täältä kyllä löytää. Kakkonen ei näitä kaiketi lue:)

  • Jh

   Kun median edustaja kysyy kiusallisia kysymyksiä, joihin ei oikein voi vastata rehellisesti, on se tietenkin ajojahtia. Jotta mediatilaisuudet eivät olisi täysin tarpeettomia, toimittajat tyytyvät kyselemään muita asioita.

   Koska populistiset poliitikot eivät voi eivätkä halua vastata oikeisiin kysymyksiin, pitää tieto kaivaa papereista, eikä sellaiseen tutkivaan journalismiin nykyään panosteta.

   • Ritva Vilen

    Yle on taas siivonnut politiikan toimittajia pois Ylestä. Yksi erotettu ja kaksi muuta siirretty pois politiikan toimituksista , yhden luonto-osastolle ja yhden radion puolelle.
    Ihmettelinkin, miksi viimeisessä Ykkösaamussa haastattelija vain myötäili Sampo Terhoa, eikä esittänyt yhtään kriittistä kysymystä. Terho sai pälättää mitä räkä suuhun toi, tietysti maan hallituksen ohjeilla. Pelko on hyvä hiljentämään toimittajia.

    • Ritva Katainen-Mäkelä

     Katsoin ohjelman pariin kertaan. Mielestäni toimittaja oli älykäs. Antoi Terhon puhua itsensä pussiin ja hänen ilmeeensä ja kasvojen punertuminen puhuivat myös puolestaan ettei hän uskonut itsekään puhumaansa todeksi.

   • JiiPee

    Tämä havaittavissa varsinkin Yle:ssä, poliittinen korrektius vallitsee kaikessa Ylen toiminnassa ja yksikään toimittaja ei haasta enää ketään poliitikkoa ottamaan vastuuta tekemisistään. Ei edes persuja. Viimeisin oli A-studion haastattelu johon oli, taas, päästetty joku persu selittelemään parhain päin persujen asioita.

   • Make

    YLE ja Maikkari ovat täysin Kokoomuksen hallinnassa ja puhdistuksia tulee vielä lisää ennen vaaleja. Toivon tosiaan, että Korkki saa uuden työpaikan – miehellä on politiikan toimittajalle sopiva huumorintaju.

    YLE on häiritsevässä määrin muuttumassa vain hallituksen äänitorveksi. Ohjelmisto on toisaalta muuttumassa kaupallisten kanavien tyhjänpäiväiseen suuntaan. Rautaisten asiaohjelmien tilalle on tullut kälätystä ja dokumenttia maailman suurimmasta perseestä.

   • äimänkäki

    Tuli jokin aika sitten vastaani kaveri joka sanoi, ettei ole omistanut televisiota enää kolmeen vuoteen koska sieltä tulee pelkkää paskaa, mutta ylevero pitää maksaa kuitenkin ja se viduttaa. No, samaa mieltä, ja muistin etten ole juuri teeveetä katellut itsekään. Jonkin ulkolinjadokkarin kyllä, mutta se on kaukana ylen tuotannosta. En uutisia enkä ”ajankohtaisohjelmia” enää vuosiin. En tykkää teatterista jossa on käsikirjoitus ja kuiskaajat ja säätiedotuksen näkee reaaliajassa netistä.

  • Erna Hartgivsson

   Tämä on nykyisin välillä silkkaa toiveajattelua, mutta jo demokratian kannalta on erittäin merkittävää, että vähintään ns riippumattoman median – jollaiseksi rahoituksensa perusteella vaikka Ylen luulisi olevan luokiteltavissa – toimittajat perehtyisivät tarpeeksi syvästi päätettäviin asioihin pystyäkseen kysymään vallanpitäjiltä kaikkien kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta tärkeät avainjutut. Muuten saatamme ohjautua pelkästään siihen suuntaan, jossa resursseissa mitattuna jo ennestään voimakkaimmat tahot sanelevat muiden esim lasten, vanhusten, sairaiden, työttömien etc elämän ehdot.

   • JiiPee

    Ylen sisälle pitäisi järjestää erilliset kanavat, vähintään oppositiolle mutta hallituspuolueista viis. Oikeastaan juuri hallituksessa olevien puolueiden äänet pitäisi lakkauttaa(SIINÄ SE!) aina neljän vuoden ajaksi jotta oppositio saa äänensä kuuluville. Tähänhän ei tietenkään kukaan suostu, mutta asia olisi ratkaistavissa sillä että laitetaan kiintiöt kaikille puolueille, tasapuolisesti. Taitaa olla jonkinmoiset kiintiöt jo Ylellä, ainakin Ylen hallintoneuvostossa istuu useampi persu jonka takia saavat äänensä kuuluville tällä hetkellä aivan liian hyvin. Ai niin, ne kalmansiniset.

    Mutta nykyisellään Yle on selvästi liukumassa tai liukunut kokoomuksen äänitorveksi kuten Make ylempänä toteaa. Tämä taitaa olla ihan yleinen linja kaikissa EU-maissa joka johtuu pääoman keskittymisestä oikeistolle. Perustuslakia pitäisi muuttaa sillätapaa että todellakin ne, jotka valitaan valtaan, heiltä otetaan yksinkertaisesti pois ääni valtakunnan medioista.

    Nykyinen järjestelmä ei vaan toimi. Median valta keskittyy oikeistolle, pääoman keskittymisen takia oikeistolle. Tämä näkyy juuri Ylen toiminnassa.

    Suurin ongelma on sitten myös se, että köyhyys ja vähävaraisuus eivät ole tippaakaan mediaseksikkäitä eikä siis uutisen arvoisia juttuja . Tämän takia uutisia väkisin repivät toimittajat saavat uutisensa lokaamalla köyhät ja työttömät tekemällä heistä syntipukkeja. Kun eivät muuten saa uutisiaan joita luettaisiin.

    Ylen sisälle pitäisi saada jokin järjestelmällinen muutos. Joka lain mukaan estäisi vallan kasaantumisen varsinkin oikeistopuolueille. Esim. toimittajat voitaisiin valita oppositiopuolueista. Ja kun hallitus sitten taas vaihtuu, niin vaihtuisi myös koko toimituskunta, valittaisiin taas oppositiosta uusi toimituskunta. Mutta oikeistosta viis, heidät pitäisi toimittaa ikuiseen oppositioon. Eikä tämä ole vitsi.

    • Jarkko

     ”Nykyinen järjestelmä ei vaan toimi. Median valta keskittyy oikeistolle, pääoman keskittymisen takia oikeistolle. Tämä näkyy juuri Ylen toiminnassa.”

     Itseasiassa kaikki muukin valta tuppaa keskittymään pitemmän päälle sinne minne rahat ja omaisuus keskittyvät. Pikkuhiljaa lainsäädäntövalta alkaa palvelemaan kokoajan enemmän ja enemmän niitä kenellä on paljon omaisuutta. Tämän jälkeen pääomapiirit alkavat käyttämään lainsaadäntövaltaa valtiota ja sen kansalaisten enemmistöä vastaan. Kaikkea toki perustellaan kokoajan kaikkien omana etuna vaikka köyhimpien elämän edellytykset ja oikeudet heikkenevät kokoajan.

     • JiiPee

      Perustulo. Against capital.

  • Jarkko

   ”Median ja julkishallinnon suhde on melko kummallinen. Eikö toimittajat osaa yksinkertaisesti kysyä oikeita kysymyksiä siten, että vastauksesta selviää mitä oikeasti tapahtuu nyt tai tulee tapahtumaan. ”

   Ei se ole niin helppoa, koska julkishallinnossa päättävissä asemissa töissä olevat voivat painoistaa hankalia toimittajia esim. sillä, että paikat tiedotustilaisuuksista loppuvan kesken aina sen hankalan toimittajan kohdalla. Hankalille toimittajille ei anneta haastatteluja eikä heidän medialleen jaeta samoja tietoja kuin ei hankalille medioilla ja toimittajille.

   Suurin osa ihmisistä ei välitä tälläisistä asioista heillä on median toiminnasta se kuva mitä jostain hollywoodin fantasia elokuvista välitetään hanakoista toimittajista, jotka kovistelevat virkamiehiä ja poliitikkoja se todellisuus on vähän monimutkaisempi juttu.

 3. Geek Rousbeer

  Tämä ”Tehdään ensin – haetaan luvat sitten” -strategia on nähty moneen kertaan pienemmässä mittakaavassa. Rakennetaan ensin työkaluvaja taajamassa ja hoksataan vasta sitten kysyä, että ”…rakennuslupa, mut sehän on vaan vaja..”. Tehdään kaivokseen kehno kipsisakka-allas, käytetään sitä väärin ja haetaan ylivuotolupa vahingon jo tapahduttua…

 4. töytön

  Häkämies taas uhkaa antavansa niskalaukauksen ay-liikkeelle. Samoin EK Sy haluaa lopettaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan., että työttömät juoksee kilvan puhelinmyyjiksi. Änkyröillä vauhti päällä..

 5. Anna Liisa Sallinen

  Tähän ilman lainsäädäntöpohjaa tapahtuvaan valmisteluun kuuluu myös se, että kunnat ovat alkaneet myydä
  terveydenhuollon käytössä olevia kiinteistöjä yksityisille yrittäjille ja valtakunnallisille terveysalan yrityksille. Kun kliinteistöt on menetetty, niitä ei takaisin saada. Kaikki soten valmistelu on perustunut uskoon, toivoon ja oletukseen sote-maakuntamalli lehmänkaupan toteutumiseen. Uudistus on tarpeellinen, siitä ovat kaikki yksimielisiä, mutta ei hallituksen esittämässä muodossa. Kymmeniä vuosia terveydenhuollon palveluksessa toimineena tunnen satoja terveydenhuollon ammattilaisia. Yhtään lääkäriä tai hoitajaa joka kannattaisi esitetyn muotoisen soten toteutumista en tunne.

 6. antonio

  Aah Saku että NAUTIN joka sanastasi!

  Tämä kirjoituksesi pitäisi saada joka lehteen!

  Epäkypsä epäpätevä sähellysjallitus on rääkynyt pian 4 vuotta kuten pikkulapsi:
  ”Haluu ensteks jälkiruuan!”

 7. Jörgen Jörgensen

  Eipä käy Nergiä kateeksi. Ensin joutui Migrin johtajana valehtelemaan kaikelle kansalle, että kaikkien maahantunkijoiden nimet ja taustat tunnetaan tarkasti. Nyt sitten, että kun rahaa on jo poltettu sen keleesti, niin pakkohan se on jatkaa tällä tiellä. Tulisivat käskyttäjänsä edes itse kertomaan asioista, vaan taitaapa olla ukoilla vellit housuissa.

  • Työkalu

   Jätän nyt käsittelelemättä rasistien käyttämän termin ”maahantunkijat”, mutta Nergin suhteen olen kyllä samaa mieltä. Siinä meillä on todella kova ja pätevä nainen, joka vastaanottaa kaiken sen loan, joka olisi pitänyt heittää poliitikkojen niskoille. Ongelmat kun ovat poliitikkojen syytä, eivät Nergin.

   Voisin kuvitella, etteivät nämä vellihousut edes ymmärrä arvostaa Nergiä, vaan piiloutuvat hänen selkänsä taakse ja tulevat esiin vasta, kun voivat ottaa jostain Nergin tekemästä työstä kunnian itsellensä. Mahtaakohan Nerg saada kunnollista korvausta työstään? Rohkenen epäillä, sitä paitsi hän on nainen.

   Todennäköisesti Nerg tekisi työnsä yhtä tunnollisesti, mikäli vallassa olisivat Vasemmistoliitto ja Vihreät. En jaksa uskoa, että hän itse ryhtyisi politikoimaan.

  • stunned

   Nerg: ”Ketään ei Suomesta lähetetä kuolemaan. Ei ketään. Jos on vähääkään sellainen epäilys, että ihmisellä on kuolemanvaara niin edes rikollisia ei lähetetä kuolemaan.”

   Nerg on myös kieltänyt, että Migri tottelisi poliittista ohjausta.

   Maahanmuutto liittyy sote-uudistukseen vain epäsuorasti, mutta linkki on olemassa. Se linkki on hallituksen pakkomielteinen taipumus asettaa ihmiset epätasa-arvoiseen asemaan lain edessä ja tarve valmistella asioita pimeästi salassa. Asiantuntijoita ei haluta kuunnella.

  • Joni Pelkonen

   Kumma miten ”maahanmuuttokriittisille” eli rasisteille ei kelpaa mikään. Ei edes Nergin kaltainen tyypoi jonka käskystä ihmisiä on lähetetty jopa tapettavaksi, jotta hieno kotimaamme säästyy maksamasta muutaman satasen verran kotiuttamistukea.

 8. Arska

  Melkoinen valheen ja vedätyksen soppa josta kaikki politiikot ja niljake virkamiehet kiemurtelvat vastuistaan pois, eivätkä edes eroa tai joudu vastuuseen yhtään mistään, myöskään mikään taho ei näe asiassa mitään laittomuutta joten siinäkin nähdään kuinka korruptoitunut maa Suomi nykyään on.

  Täällä saa herrat tehdä mitä tykkäävät ja hassata Valtion omaisuuden vaikka omiin liiveihinsä ilman pelkoa että siitä todellisuudessa mitään sanktioita tai tuomioita koskaan saa.

  • Ipi

   Verotietojen julkistaminen pani ihmettelemään: Miksi PM Sipilällä oli omaisuusveroa kirjattu 0: euroa? Mihinkä kirjekuoriin hän on piilottanut kaikki myynivoittonsa yrityksistä, sukupolven vaihdoksista tulevat veroseuraamukset jne? Etsikääpä toimittajat porsaanreijät?

 9. Väinö Kalami

  Kokoomuspoliitikot sanovat, että joidenkin on kannettava vastuu, tarkoittaen itseään. Sitten, kun on menty metsään, niin sanovat, että en minä niin sanonut, esim. että sähkön siirtohinnat eivät nouse. Ne oli toiset kaverit, jotka valmisteli sähköverkon myynnin hyväksymisen. Ja nyt tämä Haavisto pyrkii puheenjohtajaksi. Maan tapa haisee kuin kusilaari…

 10. JiiPee

  Asiaa vähän sivusta mutta liittyy kokonaisuuteen.

  https://www.verkkouutiset.fi/hs-osmo-soininvaara-vahentaisi-ay-liikkeen-valtaa/
  ”Soininvaara katsoo, että sosiaaliturvan täytyisi tulevaisuudessa velvoittaa työn tai koulutuksen vastaanottoon. Tähän Soininvaara ehdottaa vastaukseksi perustuloa. Hän näkee ongelmallisena, että tulonsiirtoja tehdään kuukausipohjalta ja verotusta vuosipohjalta.”

 11. Tanja Takalo

  ”kun asiassa on edetty jo näin pitkälle ja kun rahaa on poltettu surutta, niin nyt on pakko jatkaa samalla tiellä.”
  Samalla retoriikalla perusteltiin, ja puolusteltiin Talvivaaran tukemista.

  • Ulla Vehaluoto

   Se on peliriippuvaisen ajattelutapa. Kun on jo sata euroa hävinnyt, on pakko jatkaa pelaamista, uskoen ennen pitkää voittavansa.

   Hallitushan pelaa. Kansalaisten rahoilla ja terveydellä ja elämällä, josta se viis veisaa. Hallitus pelaa ja hallitus haluaa jatkaa pelaamista kunnes se saa maalin. Hallitus pelaa ja uskoo saavansa vielä maalin. Vain maali ratkaisee! Peliä on pelattava! On jatkettava peliä ja saatava vielä joskus se maali. Usko pois.

 12. Jaska.jokunen

  Sipilä huutaa oppositiosta
  ”Rinne tappaa talossa ja puutarhassa”, Me sentään saatiin monta ihmettä, mutta kun tuli tämä ”Rinne” tuli, kaikki valuu hukkaan….mm sotkamossakin!.

 13. Rintsu

  Miettikää määrää. Siis sivumäärää.
  Juristiksi kouluttautumisessa menee kuusi vuotta jonka jälkeen ymmärtää hieman jo kirjoitetusta lakikirjasta, joka ei kirjana ole mitenkään mahdottoman paksu. Mutta sitä ei voi lukea kuin harlekiinikirjaa, että kerran kun on sen läpi kahlannut voi sanoa lukeneensa.
  Sote- ja MaKu-esitykset ovat tuhansia ja taas tuhansia sivuja lainsäädäntöä jota ei ole olemassa ja josta ei kellään ole mitään aikaisempaa pohjaa.
  Vertailun vuoksi; jos vaikkapa rikoslaista muutetaan yhtä pykälää niin hommaan menee kuukausia ja melkein jokaisella on jokin käsitys siitä mitä muutoksella tahdotaan ja mitä se käytännössä tarkoittaa.

  Kenen pää oikeasti kestää tuhansia sivuja uutta lainsäädäntöä josta pitäisi pikalukemisella päättää onko tämä hyvä vai huono juttu? Etenkin kun kymmeniä toisiinsa vaikuttavia lakiesityksiä on valmisteltu hätäisesti ja juostenkusten. Siis lakitekstiä jossa pilkun, paikalla on merkitys.

  Tällä hallituskaudella ei totisesti käy kateeksi SoTe- tai perustuslakivaliokuntaa kun ovista ja ikkunoista tulvii sisään lakiesityksiä, niiden korjauksia ja täydennyksiä joiden sisältö oikeasti pitäisi omaksua ja ymmärtää helvetimmoisella kiireellä.
  Hommaan tarvittais Paavo Väyrynen joka lukee ja ymmärtää Dostojevskin koko tuotannon yhdessä viikonlopussa!

  Kuka uskoo, että ainutkaan yksittäinen kansanedustaja tai edes Sipilä itte olis selvillä siitä mitä lakipaketeissa oikeasti lukee? Minä nimittäin uskon siihen yhtä paljon kuin Väyrysen Dostojevskiin.

  • JiiPee

   Juuri tulleen tiedon mukaan Väyrynen ymmärtää Dostojevskin koko tuotannon yhdessä viikonlopussa lukematta sitä.

   Tähän on hyvä lopettaa yöllinen kommentoinnin ääni.

 14. Pitkäaikaistyötön

  Anteeksi tyhmä kysymykseni, mutta miten tämä eroaa vallankaappauksesta?

 15. Jyrki

  Miksei kukaan virkamies ei kysy/kerro, kuinka halvaksi tulee kun kaikki peruuntuu? Kallista kuulemma taas on se, kun työpaikat lakkaa, joille ei pitäisi vielä olla edes olemassa lakiin pohjautuvia perusteita. Ja rekrytointikaan niihin ei ilmeisesti kestä oikein päivänvaloa eikä merivettä.

  Toki virkamiehet laulaa niiden lauluja, jotka kulloinkin heille nuotit ja sanoitukset antaa. Siitähän he palkkionsa saa. Kaikki muu sooloilu, vaikka totuuden kertominen tai toisen vaihtoehdon tietää varmaan uran loppua luonnollisesti. Siksipä varmaan virkamiehet/naiset puhuu suunsa puhtaaksi vasta sitten, kun on päästy turvallisesti jo eläkkeelle.

 16. Pertti Ikonen

  Lindströmin järjestäminen oikeusministeriksi taisi olla myös yksi temppu jolla pehmitetään epäpätevän lainsäädännön tietä eteenpäin. Mutta eipä Lindströmistä ollut asian eteenpäin viejäksi – tai sitten toimi täysin tieten mutta asia naamioitui epäpätevyyteen. Siis kokonaisuutena SIpilä & Co:n toimia voisi kuvitella vallankaappauksena.

  • Rintsu

   Aikanaan laki sanoi, että oikeusministerin on oltava juristi.
   Sopivia oli liian vähän ja ne kaikki osasivat jotain, joten siitä luovuttiin.

   Ministerillä tai kansanedustajallako ny pitäisi olla jotain pätevyysvaatimuksia?
   Pätevyysvaatimukset ny on siivoajien, rekkamiesten, kaupan kassojen ja muun roskasakin juttu.
   Herra on aina pätevä herran hommiin!

   • AMK

    Soveltuvaisuustesti…valehtelemalla siitä pääsee läpi..mutta jos valehtelusta saadaan kiinni potkut pitäis saadaa,saahan taviskin jos on valehdellut esim. terveydestään osaamisestaan jne. Moni kansanedustaja/ministeri päässyt hillotolpalle valehtelemalla äänestäjilleen.Demokratiaa kerrassaan!!!

 17. Kati

  Jäi nyt vaan mietityttämään kuinka paljon uusia työttömiä sieltä oikeasti tulee jos/kun tuo himmeli nyt luhistuu? Siis kuinka monta ihmistä voi oikeasti olla palkattuna vain tätä eipäs/juupas jumppailua varten perustetuissa yrityksissä, ainakaan niin ettei ole ns. päivätyötä missään muualla?

  Ihmetyttää sen vuoksi, kun itselle on jäänyt aiheesta se kuva, että nämä ”työntekijät” ovat lähinnä muista valtion himmeleistä näiden uusienkin himmelienkin johtoon valittuja kynän pyörittäjiä.

 18. Jari Eeva

  Porvarihallitus! Luottamus on mittautettu, mutta leikisti. Suomi ei ole porvareiden maa, vaan kyykytettyjen maa, jota tripla piiskaa. Köyhiltä rahat pois, niin alkaa tapahtumaan. Luonnollinen valinta ja silloin Pullamössö Upsalan nobelisti saa ottaa hatkat ja Vahana Jurtiaiset samalla.

 19. äimänkäki

  Ministerit Valtakunnanoikeuteen nyt.

 20. Työsuhde-etuna astma

  Tässä on menossa yhdistetty nigerialaiskirje-tragikomedia & auervaaralainen huijaus-puskafarssi:
  – Voi rakas, tarvitsisin hieman lainaa kahvikupilliseen kun omat miljoonakäteisvarani ovat vielä kiinni sotebisneksissä Itä-Ukuliassa, mutta yhteiseksi hyväksihän se kaikki lopulta tulee.
  – Olet niiiin kaunis, maksat muuten varmaan nämä pankkikulut että saan sote-yrityskaupat hoidettua, ja sinullehan siitä kuitenkin tulee puolet voitoista.
  – Nyt kultarakas tarvitaan muutama tonni lisää että saadaan ne sotekaupat lyötyä lukkoon ja päästään yhdessä nauttimaan voitoista.
  – Voisitko armas hoitaa tämän parinkymmenen tonnin sotelaskun, katsos kun on niitä paikallisia pankkikuluja ja leimaveroja siellä Itä-Ukuliassa.
  – Lainasin muru sinun luottokorttiasi kun piti uusia auto, eihän sinua voi millään vanhalla romulla ajeluttaa niissä uusissa maakunnissa, ihan vaan käsirahaa tarvitsin (loput osamaksut laitoin tosin sinun nimiisi, urpo).
  – Jos et heti maksa näitä minun sadantonnin sotepikavippejä korkoineen, niin jätän sinut yksin ja heitteille!
  Ja sitä rataa.

  • äimänkäki

   Hei sina rakas kansalaine. Me säästä monta miljardi kun sote laki valmistu. Sita enne me tarvitse viela kolmesatamiljoona pilottiprojekti varte, mutta me luvata sinule maailma paras valinnavapaus ja terveydehoito.

   • Pipsa Mäntykangas

    On teillä jutut👍Ja menihän lukiessa nauruksi😅

  • Rintsu

   Työsuhdeastmaatikko on mulle velkaa yhden näppäimistön!
   Tälle nykyiselle tyrskähti just suullinen kahvia.

 21. Tuula Danska

  :-d 😀 😀 moneen edelliseen kommenttiin joita arvostan.

 22. AKK

  Sen sijaan että hallitus on omavaltaisesti haaskannut satoja miljoonia Sote-byrokratiaan valmisteluun olisi tietenkin pitänyt satsata potilaiden palveluun: https://www.demokraatti.fi/laakareiden-virkoja-on-lisattava-ainakin-tuhannella-halvemmaksi-tama-kuitenkin-tulee-kuin-sipilan-miljardeja-maksava-sote-uudistus

  Hallitus jatkaa kuitenkin edesvastuutonta pelaamistaan kansalaisten rahoilla ilman lainsäädännöllistä pohjaa.

  Valinnanvapaushan on alkujaankin ollut täyttä huijausta, puhdas myyntikikka. Eikä ole mitään tarvetta perustaa 18 Sotealuetta, maksimi järkevä määrä on 13 eli eduskuntavaalien vaalipiirien määrä. Ja miksi hallinto pitäisi jakaa keinotekoisesti vaalipiireistä poiketen, siksikö että asiat eivät saisi vahingossakaan hoitua yksinkertaisesti. Sotealueita voisi toki olla vähemmänkin.

 23. HTK

  Juha Sipilän johtamistapa perustuu näyttää perustuvan pelotteluun ja uhkailuihin sekä eduskuntaryhmässä että koko Suomen Keskustassa.

  Miksi kukaan kepun kansanedustajista ei edes uskalla kyseenalaistaa Juha Sipilän päätösten perusteita? Mitä he pelkäävät? Onko koko keskustapuolue kaapattu ”Kehittyvien Maakuntien Suomen” tai muiden liikemiesjunttien määräysvallan alaisuuteen? Ainakin siltä näyttää? Työntekijöiden irtisanomislain valmistelussa vain Suomen Yrittäjät-järjestön tahto tuntui painavan. Onko kepun kansanedustajien ja kansanedustajaehdokkaiden vaalirahoitus ja -tuki täysin riippuvainen yrittäjien ”taloudellisesta arvovalintavaikuttamisesta”, jota sanontaa miljonääri Kyösti Kakkonen oli käyttänyt taannoin? Miksi edes eläkkeellä oleva varakas konkari, ex-pääjohtaja Pekka Puska sanoi, ettei hän uskalla äänestää Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen puolesta? Millä keinoin häntä pystytään painostamaan eduskunnassa? Useimpia kepulaisia kansanedustajia on helppo kiristää uhkaamalla ennenaikaisilla eduskuntavaaleilla, joissa he menettäisivät paikkansa. Mutta koska myös kokeneet, pitkäaikaiset kepun kansanedustajat taipuvat lammasmaisesti paimenensa Juha Sipilän kuriin, niin jotain mätää ja hämärää voi siinä olla.

  • AMK

   Minä olen herra sinä olet minun paimeneni,sinä uskot minua koska olen korkeimmalta taholta saanut valaistuksen.Minulle puhuu kaikista korkein ja tärkein omapeilikuvani ja uskon siihen 500 prosenttisesti olen oikealla asialla ja haluan omaa ideologiaani ajaa,minusta on tuleva seuraava hallitsija muut ovat palvelijoitani jotka tarpeen tullessa vaikka henkensä (työttömät orjatyössä) antavat että päämääräni saavutan…(työllisyysprosentilla tehdään vaikka rumihiha tavoite pitää saada) tavalla tai toisella,tähän asti ollaan päästy tilastojen kikkailuilla…nyt tulee kovat piippuun…

   • JiiPee

    ”Jonka johdosta minä teen koko ajan lisää ihmeitä.”

  • Erkki Pekola

   HTK osuu asian ytimeen.
   Kepun sisäpiireissä ei voi olla ihmisiä loputtomuuteen asti vailla näköalaa tunkion takana olevaan maailmaan. Siis maailmaan, jossa pelkkä perityn pikkuomaisuuden varjolla saavutettu kunnallispoliittinen valta (mukaan lukien paikallispankit, seurakunnat jne).
   Olen sukujatkumoa, joille ennen talvisotaa yksikään isäntä ei suostunut myömään muuta maata, mitä kulloinkin sattui olemaan kynsien alla. Syvärin niskasta (JR 29) isäni piti hankkia oikeutus saada tontti, jossa sai asua ja elää.
   Kun nyt katson sitä maisemaa ja siellä rällästeleviä persuja, niin sanon, että hukkaan meni, kuin urossuden spermat!

 24. AMK

  Mikä TE-tsto on nykyään palkattomien töiden välityststo karenssitsto ennen oli toista
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6-_ja_elinkeinotoimisto
  Joskus (kauan sitten -koskas ne porvarit valtaan tulivat) siellä palveltiin myös työttömiä nykyään se on kyykytystä ja ilmaisien työntekijöiden välitystä selkokielellä orjakauppaa. Entäs aktiivisuunnitelmassa oleva sosiaaliohjaaja:onko hän työttämän ohjaaja vai kunnan ”sakkomaksujenohjaaja” joka kuntouttavaatyötoimintaa ylistää..tietämättä itse mitään koska ei ole sitä kokenut.?

 25. Pipsa Mäntykangas

  Tämä Sakun blogi on kyllä järjen ääni hullussa maailmassa. Ja kiitos kuuluu myös kommentoijille, yhtä innolla odotan niidenkin lukemista,
  Mm.Rintsu, Äimänkäki, Työsuhde-etuna astma ja te monet muutkin. Tämä blogi totisesti elää😍

  • Riina

   Samaa mieltä Pipsan kanssa. Kommentoijat kruunaavat tämän blogin. Rintsulle erityiskiitos!

   • Rintsu

    Nythämmä punastun *punastuu*

    Mut blogistia kunnioittaaksemme koitetaan kumminkin pitää mielessä, että tämä ei ole yleinen keskustelupalsta.
    Luen kaikki kommentit yhtä suurella mielenkiinnolla kuin blogitekstinkin, koska kommentit ovat ajatuksia joita alkuperäinen teksti on herättänyt. Yrittäkäämme pitää asia sellaisena, eikös juu?
    Veikkaan, että Pankkopojalla menee enemmän aikaa kommenttikentän siistinä pitämiseen kuin itse blogitekstin kirjoittamiseen?
    Tehkäämme me parhaamme, että hänen ei tarvitse siivota meidän jälkiämme.

    • Pipsa Mäntykangas

     Kehu on kehu, ottakaa se sellaisena.Sakun blogi on se pointti.

 26. Jari Eeva

  Suomessa on tapahtumassa jotain todella kummallista, kun hallitustripla rällää. Orpokin munaa itsensä, kunnes tajuaa liian myöhään.

 27. HTK

  Juha Sipilän hallituksen puolesta ei aina vain pelotella, vaan toisaalta uskotellaan hänen olevan epäitsekäs hyväntekijä.

  Viimeksi, tällä viikolla, Helsingin Sanomien marraskuun Kuukausi-liitteessä oli peräti 11 sivua ja 6 valokuvaa Juha Sipilän lähinnä lentämisestä ja käsityöharrastuksestaan. Hesari politiikan toimittaja (oikeammin poliittinen toimittaja) Marko Junkkari oli ihailevaan, epäkriittiseen sävyyn kirjoittanut juttunsa. Marko Junkkari kirjoittaa hallituksen onnistuneen tavoitteissaan hyvin ja väittää kansan olevan kiittämätöntä talouden kuntoon saattamisesta. Junkkari väittää myös ay-liikkeen väenväkisin virittäneen irtisanomislaissa kiistan Juha Sipilää vastaan. Tosiasiassa Juha Sipilä oli mainitun kiistan aloitteentekijä asettuen yksipuolisesti työnantajapuolen kätyriksi ajaen yksipuolisesti omia ja liikemieskavereidensa luokkaetuja.

  Mitä lähemmäksi eduskuntavaalit tulevat sitä enemmän valtamedioissa tulee olemaan Juha Sipilän hallituksen ministereitä ja sen politiikkaa ylistäviä kirjoituksia ja ohjelmia. Valtalehti Helsingin Sanomien hallituksessa päättävät Suomen valitusvaltaisimmat yritysjohtajat, Suomen varakkain henkilö Antti Herlin varapuheenjohtajana ja suuromistajana. Onko siellä ylätasolta käynyt käsky ylistää Juha Sipilää? Marko Junkkarin kirjoitus on niin liehakoiva, ettei varsinaisesta journalismista voi siinä edes puhua.

  Valtamedioiden päätoimittajat ja politiikan toimittajat ovat todellisuudessa poliittisia toimijoita, joilla on huomattavasti enemmän poliittista vaikutusvaltaa kuin pienten puolueiden puheenjohtajilla ja tavallisilla ministereillä tai kansanedustajilla. Poliitikasta kirjoittavilla ja selostavilla toimittajilla on vaikutusvaltaa siihen, keitä he suosivat ja keitä he hylkivät. Sipilän hallituksen ministerit ovat saaneet erityisen paljon myönteistä palstatilaa Helsingin Sanomissa verrattuna esimerkiksi SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton poliitikkoihin.

  Toimittajat eivät ole itsenäisiä toimijoita, vaan ovat median omistajien äänitorvia. Elleivät he noudata omistajien etua ja tahtoa, niin heidät nopeasti potkaistaan pois: yt-neuvoteluja on mediassa siksi usein ja toimittajilla on suuri työttömyysaste. Yhdenkin toimittajan poispotkiminen tekee jäljellejääneet nöyriksi.

 28. Esa J.

  Sipilä lentokoneineen saisi minun puolestani osallistua draamadokumenttiin kamikaze-lentäjistä. Orpo voisi olla hänen co-pilot. Banzai!

Kommentoi »

Comments are closed