Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Olisiko käynyt niin?

Vaalien lähestymisen tietää viimeistään siitä, että pääministeri Juha Sipilä on alkanut pohtia, olisiko hallitus kenties leikannut liikaa. Yli kolmen vuoden aikana tämä on kerrottu Sipilälle varmaan miljoona kertaa, mutta hän ei ole kuunnellut.

Asia ei tullut hänen mieleensä edes kuukausi sitten, kun hallitus päätti jatkaa kansaneläkeindeksin jäädytystä ensikin vuonna. Tämä tarkoittaa sitä, että  kansaneläke, takuueläke, vammaisetuudet, rintamalisät, sairausvakuutuslain mukaiset vähimmäispäivärahat sekä työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja lapsikorotus ovat jatkossakin pienemmät kuin vuonna 2014.

En nyt edes viitsi puhua niistä leikkauksista, joita Sipilän oman puolueen vaalilupausten mukaan ei missään tapauksessa pitänyt tulla ainakaan koulutukseen eikä oikeastaan minnekään. Kun nyt katumusta rupesi pukkaamaan, niin mietitäänpä mitä muuta kaduttavaa hallituksella olisi.

Ensimmäisenä tulee mieleen työttömien kyykyttäminen. Aktiivimalli runnottiin viime joulun alla läpi, vaikka siitä tiedettiin muodostuvan tukileikkuri. Hallituksen omassa esityksessä arvioitiin, että malli ei kohtele tasapuolisesti eri alueilla maata asuvia. Lain esitteli työministeri Jari Lindström, koska vastuuministeri Pirkko Mattila istui savusaunassa.

Liikenneministeri Anne Berner on osoittautunut katastrofiksi. Eilen ELY-keskuksen edustajat kertoivat Juuan kunnahallitukselle ensi vuoden liikenneväylähankkeista, joita Pohjois-Karjalassa ei ole yhtään. Yhtään uutta tienpätkää, liittymää tai kevyen liikenteen väylää ei rakenneta, koska ensi vuoden budjetissa ei ole rahaa muuhun kuin kunnossapitoon, ja siihenkin liian vähän.

Berner toteuttaa sitä tehtävää, johon hänet valittiin. Ministeriksi tultuaan hän suunnilleen ensimmäiseksi ilmoitti, että tiet yhtiöitetään ja niiden käytöstä ruvetaan perimään maksua. Seuraava looginen askel olisi ollut tieyhtiön myyminen ulkomaisille pääomasijoittajille. Kun tämä ei onnistunut, niin otettiin käyttöön perinteinen tapa eli julkisen palvelun näivettäminen rahahanat sulkemalla. Sitten voidaan todeta, että julkinen palvelu ei toimi, joten pitää yksityistää.

Kaudellaan Berner on saanut tuhottua toimivan taksiliikenteen ja erityisesti Kela-kyydit. Sitä ennen hän onnistui lamauttamaan sekä auto- että sähköpolkupyöräkaupan julkituomalla kaavailemiaan uudistuksia.

Ihan samalla tavalla on ajettu sote- ja maakuntauudistusta läpi. Ensin toitotettiin, että julkinen sektori ei kerta kaikkiaan toimi, joten rinnalle on otettava yksityinen sektori tuottamaan yhteiskunnan maksamia palveluja. Tämä myytiin kansalaisille valinnanvapautena ja julistettiin, että kohta jokainen saa valita vapaasti ne paljon kehutut yksityiset palvelut. Oikeasti tätä ei ollut koskaan tarkoitus toteuttaa näin, vaan kapitaatiokorvaus pitää huolen siitä, että vain peruspalvelut taataan.

Valinnanvapaus pilotoitiin antamalla kokeilukunnille kolminkertainen rahamäärä nykyiseen verrattuna. Näin saatiin positiivisia kokemuksia, mutta silti jotkut yritykset vetäytyivät kannattamattomasta hankkeesta.

Ei hitto, tästä blogauksesta tulee loputtoman pitkä, eikä kaikkia hallituksen urotekoja saa sittenkään mahtumaan mukaan. Mutta muistelkaa lisää vaikka Lapinlahden Lintujen tahdissa:

Kommentit (43)

 1. Pitkäaikaistyötön

  ”Olisiko käynyt niin, että meitä on huijattu?”

 2. Markku Kiiskinen

  Todellakin on niin…vihtaanikin on kustu! Hyvä Saku hienosta yhteenvedosta!

 3. Markku Isometsä

  Onhan se noinkin.

 4. Jore

  Vaalien läheisyys alkaa näkyä puheissa, ei teoissa, koska indeksien jäädytys jatkuu eikä aktiivimallin puutteita ole korjattu, lupauksista huolimatta. Seuraavaksi vaalipuheissa luvataan, ettei koulutuksesta (enää) leikata jne, kuulostako tutulta?
  Politiikot luottavat kahteen asiaan ensinnäkin siihen, että keskivertoäänestäjä ei tiedä asioista kuin korkeintain otsikko- tai lööppitasolla, joihin on siis helppo vaikuttaa, kun toisekseen poliittinen muisti on kovin lyhyt, osin tuosta tietämättömyydestä johtuen.
  Vaalilupauksia odotellessa 🙂

 5. Markku Isometsä
 6. RowanBerry

  Onko tämäkin Bernerin valopään idea? Vai joko tauti on tarttunut… https://www.iltalehti.fi/autouutiset/d9fd39e8-7681-48bc-8d3a-d89270663084_oa.shtml

  • Esa J.

   Vaikka on sähköistetty rautatie vierellä…? Ympäristö kiittää jo nyt sähkövetureista!

 7. AikaMies

  ”Ossi” jo vuosia sitten ilmitoi Bernerin olevan syntipukiksi tuodun tähdenlennon. Tulee (kaudeksi) ja menee…
  Näin kaiketi on, sillä eihän kukaan voi yksinkertaisesti ihan näin hulluja ideoita julkituoda, vaikka onkin valtakunnan ministeri. Valmistelijan vastuu ei sekään hääppöinen ole, voihan olla niinkin, ettävaikka kuinka hulluja esittää, niin ”ministeri” hyväksyen päättää. En kuitenkaan ennusta mitään – vaikka mieli tekisi.
  Toisaalta: Trolleja ei pidä ruokkia!
  Meinaan jotta ei nuo Bernerin ulostulot kai ole kuin oma lajinsa trollausta. Esitetään mahdottomia ja joku jopa uskoo ihan ajatuksella toimittavan.
  Pidettäköön Saku listasi muistissa. Siihen on vielä palaaminen…

 8. Maisa

  En malta olla laittamatta tätä mainiota linkkiä tähän: https://yle.fi/uutiset/3-10415249

  • Raija

   Mitenkä meinaavat saada kuriin ne joitten on ihan pakko ohittaa muita edellään olevia.

  • JiiPee

   Hyvä muistutus, tämä pitää ostaa. Vaikka viikko ollaan syömättä. Ja sitten ensi vuonna pelaillaan vaaleihin saakka.

  • turboruuvi

   😀 😀 😀

 9. Tallaista taka-alalla

  ”Mika voidaan tehda yhdelle, voidaan tehda kaikille” vai miten se menikaan.

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/263853-taysin-toteuttamiskelvoton-jarkytys-sisaministerion-hankkeesta-leviaa

  Kun etualalla jauhetaan jonninjoutavuuksia jonninjoutavasta irtisanomislaista, puuhataan taustalla ihan muuta.

 10. rikkaruoho

 11. Seppo Juhani

  Sipilän ”katumus” on jälkijättöistä. Sipilä ei oikeasti pysty tuntemaan katumusta. Vaalien lähestyessä hän on sentään ruvennut pelkäämään tekojensa seurauksia.

 12. Työsuhde-etuna astma

  Jaa-a, Sipilä leikkasi siis köyhimmiltä siksi ettei tiennyt että talous kasvaa, vaikka sen kasvun piti olla ihan omaa ansiota 🤔
  Aika jännä.

  • Aleksi Kim

   Samaa ihmettelin itsekin. Joku jälkiviisas voisi perata tilastoja ja pohtia, olisiko talous kasvanut nykyistäkin paremmin, jos köyhimpien kansalaisten ostovoima olisi pidetty vähintään entisellä tasollaan.

 13. JiiPee

  ”Liikenneministeri Anne Berner on osoittautunut katastrofiksi. Eilen ELY-keskuksen edustajat kertoivat Juuan kunnahallitukselle ensi vuoden liikenneväylähankkeista, joita Pohjois-Karjalassa ei ole yhtään. Yhtään uutta tienpätkää, liittymää tai kevyen liikenteen väylää ei rakenneta, koska ensi vuoden budjetissa ei ole rahaa muuhun kuin kunnossapitoon, ja siihenkin liian vähän.

  Berner toteuttaa sitä tehtävää, johon hänet valittiin. Ministeriksi tultuaan hän suunnilleen ensimmäiseksi ilmoitti, että tiet yhtiöitetään ja niiden käytöstä ruvetaan perimään maksua. Seuraava looginen askel olisi ollut tietyhtiön myyminen ulkomaisille pääomasijoittajille. Kun tämä ei onnistunut, niin otettiin käyttöön perinteinen tapa eli julkisen palvelun näivettäminen rahahanat sulkemalla. Sitten voidaan todeta, että julkinen palvelu ei toimi, joten pitää yksityistää.

  Kaudellaan Berner on saanut tuhottua toimivan taksiliikenteen ja erityisesti Kela-kyydit. Sitä ennen hän onnistui lamauttamaan sekä auto- että sähköpolkupyöräkaupan julkituomalla kaavailemiaan uudistuksia.”

  Tätä saa aikaan epäpätevyys.

  • Aake

   Ei nyt sentään, kyllä nämä projektit on ihan tahallaan tuhottu

 14. Pertti Ikonen

  Työeläkerahastossa on n. 200 miljardia euroa varoja joka tuotti n. 14 miljardia korkotuloja. Mihin ihmeeseen näitä varoja kartutetaan? Niin noista rahoista n. 150 miljardia on sijoitettu ulkomaille EU:n ulkopuolelle. Kertoi Iltalehti tänään 6.11.2018.

  • Samppa Haapavaara

   Olen reilu nelikybänen, minullekkin kelpaisi vanhuudessa jonkin sortin eläke, että pääomia olisi suotavaa olla syömättä, kun tänään on nälkä.

  • Esa J.

   Ei ainakaan työeläkeläisille! Lukaiskaapa Esko Seppäsen kirjoja. Yhdessä niistä sanotaan, että tulevat eläkeläiset eivät tule ikinä näkemään niistä ropostakaan!

 15. Sakari Olavi

  Kukahan parlamenttiin matkalla oleva ensimmäisenä lupaa omaishoitajien asiat hoitaa? Naurattaa jo etukäteen.

 16. Joni Pelkonen

  Voi olla ettei Sipilälle ole kerrottu kovinkaan monta kertaa, että leikkauspolitiikka ei ole oikea keino. Käytöksensä ja tekojensa perusteella hän elää kovin omassa kuplassaan, jossa hän saa tietoa eri kanavista kuin me muut.

  Hän luuli, että kaduilla marssivat uusnatsit olivat ”saattamassa lapsia kouluun”.

  Hän myös luuli/luulee, että työpaikkoja on tarjolla kunhan niitä vain ottaa vastaan.

  Ja hän näyttää olevan täysin tietämätön siitä, kuinka tiukoilla kaikkein köyhimmät elävät.

  Ei ihme, sillä varakkaaseen perheeseen syntynyt, ikänsä suhteilla eteenpäin uiskennellut, monimiljonääriksi rikastunut lestadiolainen liikemies näkee maailman varmasti hyvin eri tavalla kuin sellainen ihminen, joka joutuu oikeasti kamppailemaan leipänsä eteen.

  Jonkun toimittajan kannattaisi pyytää Sipilää kuvailemaan keskivertaisen suomalaisen elämää, sellaisen joka tienaa 2500 euroa kuussa ja maksaa verojen jälkeen jäävästä osuudesta lähes puolet vuokraa tai velanlyhennystä. Veikkaan, että vastaus on melko erikoinen.

  • Esa J.

   Eikä toimittajanplantut varsin vaivaudu/uskalla. Sitä vastausta ei ikinä tulla saamaan…!

 17. Merja K

  Hesarissa oli tänään juttu, miten nyt kiireellä valmistellaan lakia, että POLIISI saisi helpommin terveystietoja.

  Kontrolli kovenee ja kannattaa miettiä mitä terapiassa tulee sanoneeksi.

  • töytön

   Taitaa muutama oikea mielenterveyspotilas istua tuolla hallituksessa ja eduskuntatalossa.

   Ettäkö poliisi voikin jatkossa käydä hakemassa mieleltään järkkyneen kansalaisen. Mikähän kyttäysvaltio tämä on.. Kyylien kyylä.

 18. antonio

  Taitaa tuo sipilä tietää, ettei leikkauspolitiikka ole kiva konsti, ainakaan, jos se omalle kontolle osuu; eipä ole pohtinut yhä kasvavien yritystukien leikkausta.

  Mitäköhän Vakelle ja sen miljardeille tapahtuu kun (toivon) sipilä häviää vaalit huhtikuussa.
  Vai sote/makuunko ne ehditään käyttää…
  Hillittömät rahamäärät törsätty ei-mihinkään… ja samanaikaisesti viety köyhältä tuhkatkin pesästä!

  Seuraan parastaikaa omaisen käsittämätöntä byrokratiataistelua. Työkyvyttömyys 100%. Mutta jonkinlaisessa alustavassa päätöksessä: ”Asiakas ei oman ilmoituksensa mukaan ole halukas ottamaan työtä vastaan…joten ei ole oikeutettu…”jne jne. Ottaa päähän, koska hän ei pysty tällä hetkellä mihinkään työhön, lääkärintodistuksenkasn mukaan, ja ilmoitti virkailijalle, ettei pysty työhön, vaikka ilman muuta haluaisi parantua ja olla taas työkykyinen.
  Hän sanoo:”Jäi taas sellainen vaikutelma, että kaikki puheeni ovat virkailijan mielestä valheita ja yritystä saada muutama pikkuropo kieroillen omaan taskuun!”
  Sanoi myös, että pitkään sairastaneena ja oltuaan samaan virkailijaan usein yhteydessä on todennut joutuvansa opettamaan tälle virkailijalle tietyt asiat yhä uudelleen, ja taas tänäänkin! Se lisää turhautumista, ettei tämä virkailija OPI MITÄÄN!

  Samanaikaisesti sipilä sallii miljardien eurojen hölväilyn… niin että kyllä v … sapettaa!

  • antonio

   Myöhemmin tämä potilaamme muisti, että virkailija intti työhönmenoasiaa näillä sanoilla:
   ”Meidän on pakko saada vastaus kysymykseen, oletteko halukas ottamaan työtä vastaan…”.
   Ja potilaamme ymmärsi, että tärkeintä onkin päästä kaunistamaan sipilän työllisyystilastoja.

   • Esa J.

    Ja mistä vetoa, että kyseinen virkailija on sitä tyyppiä, joka julistaa: ”minua ei vedätetä!”

 19. Erna Hartgivsson

  Verkkouutisissa julkaistu pääministerin katumusharjoitus olisi huomattavasti vakuuttavampi, jos hän olisi samalla ilmoittanut hallituksen peruvan tekemänsä sosiaaliturvaleikkaukset tai edes osan niistä, ja että perustuvan indeksijäädytykset lopetetaan ja korotetaan eu-vaaditulle tasolle. Ilman konkretiaa puheet kyllä jäävät äänestäjän läpinäkemäksi hurskasteluksi.

 20. Papi

  Oikeus työhön, palkasta ei niin väliä, eli vaikka sitten se 9 euroa päivä tälle miehelle:

  https://yle.fi/uutiset/3-10449050

  Jutussa ei tuotu esille irtisanomisen syytä päällikön toimesta, yleensähän mainitaan tuotannollis taloudelliset syyt

  Nyt jäi epäselväksi.

 21. Papi

  Juttuhan on suoranainen ihanne joillekin tahoille: Palkasta ei väliä, ja irtisanoa voi sanoa tuosta vain, ilman että

  työntekijä itsekkään tietää miksi sai potkut.

 22. Rintsu

  Laitetaan lisää lappareita.
  https://www.youtube.com/watch?v=ucq59aYy50E

  Tälle hallitukselle ei ole koskaan valjennut, että pienelläkin pärjää jos vain osaa puhua!
  Mut pelkkä pässi joka luottaa suuriin sarviinsa ja puskee kaikkea mikä liikkuu tai pysyy paikallaan niin tyhmempää saa hakea.

 23. Tenho Liukkonen

  Totta puhut.

 24. Väinö Kalami

  Se Katainen Siilinjärveltä ihmetteli männä vuosina Suomen henkistä ilmapiiriä… Ja miltähän se näyttää nyt? Kun hallituksessa on havaittavissa kieroutuneisuutta, umpimielisyyttä, epäpätevyyttä, epärehellisyyttä ja ylimielisyyttä. Taitaa myös tuo todellisuuden taju heittää pahasti. Ei voi muuta sanoa kun, että on ne hyviä (täysidiootteja) nuo Kokoomuslaiset johtajat ja tavallaan loisten / yhteiskunnan tukemien Kepuhan pettää aina. Tämä teatteri on jo nähty. Muita arvoja ei kuin raha ja terveys…

 25. Jorma Reijonen

  Mieleeni on jäänyt ulkoministeri Timo Soinin ehdotukset moottoripyörä- ja veneverosta, jotka sittemmin peruttiin. Näin saatiin aikaan moottorivenekaupan tyrehtyminen ja isompien veneiden siirtyminen ulkomaisiin satamiin. Tämä kuvastaa hyvin hallituksemme toimintaa. En ymmärrä, mitä ulkoministerillä on tekemistä näiden asioiden kanssa, paitsi perisuomalainen kuusikirjaiminen k-kirjaimella alkava sana. Bernerin verohankkeet ovat yksistään riittäneet aiheuttamaan hämmennystä ja sydämentykytystä kansalaisissa.

 26. upa

  Kummasti on alkanut kolmikanta kiinnostaa Sipilää vaalien lähestyessa. Kansalaisaloitteita ei tietystikään ehditä käsittelemään kun on ollut tärkeämpikin asioita. Mutta onneksi Sote uudistus menee läpi, kun oikeusministeri Häkkänen on tarkistanut sen perustuslaillisuuden. Ai niin, ei sen ministeriö tutkinutkaan sitä, vaan opposition Sote mallia.

Kommentoi »

Comments are closed