Tyhmyyden ylistys

Erasmus Rotterdamilaisen vuonna 1509 kirjoittamassa esseessä Tyhmyys ylistää itseään, itsepetosta ja hulluutta. Kuten vähän osasin odottaakin, niin eilistä juttuani tuli kommentoimaan itse Tyhmyys monenlaisiin vaatteisiin pukeutuneena. Tärkein viesti oli, että minä olen se tyhmä, koska maahanmuuttajien suurista tuista on vaikka kuinka paljon tietoa, ja olen ollut tasaiseen tahtiin väärässä ihan kaikissa hallituksen työmarkkinauudistuksia koskevissa jutuissani.

Tietenkin maahanmuuttajien suuria tukia perustellaan juuri niillä jutuilla, jotka olen todistanut vääriksi, ja hallituksen työmarkkinapolitiikan onnistuminen on totta, koska hallituksen esittelemät luvut niin todistavat. Sen lisäksi minun pitäisi ruveta keskustelemaan älykkäämmin ja aloittaa myöntämällä olevani väärässä.

Nämä kommentoijat ovat tyhmyyden ja populisimin ytimessä. Heidän napaansa rassaa suunnattomasti se, että joku kyseenalaistaa heidän totuutensa, jonka he sattumoisin ovat jostain imeneet. Heistä ja kaltaisistaan minä vähät välitän, mutta isommassakin mitassa populisimi toimii juuri tällä tavalla. Kerran omaksuttua mielipidettä ei saa kyseenalaistaa, joten kaikki sitä vastaan puhuvat todisteet ovat vääriä.

Tällä tavalla pääsee politiikassa pitkälle, olipa sitten hallituksessa tai oppositiossa. Hallitus voi aina vedota itse tilaamiinsa tutkimuksiin, mutta oppositiossa pitää luottaa kannattajien tietämättömyyteen.  Se on nykyisin helppoa.

Otetaanpa pari esimerkkiä. Perussuomalaisten Laura Huhtasaari nosti viime viikon eduskunnan kyselytunnilla esille YK:n siirtolaisuuspaperi GCM:n. Se ei ole sitova sopimus, sitä ei allekirjoiteta eikä se millään tavalla sido yhdenkään maan maahanmuuttopolitiikkaa. Perussuomalaiset ovat itse olleet sitä hyväksymässä hallintovaliokunnassa ja suuressa valiokunnassa, mutta vasta kun Euroopan äärioikeistopopulistit nostivat asiasta metelin, heräsivät myös perussuomalaiset vastustamaan sitä.

Nyt siitä tulikin hirviömäinen sopimus, joka avaa Suomen rajat laittomien maahanmuuttajien vyörylle. Epätoivoiset kansalaiset rupesivat vääntelemään käsiään ja kiittämään Huhtasaarta asian esille nostamisesta. Odinin sotilaat julistivat aloittavansa sisällissodan, jos sopimus allekirjoitetaan.

Helsingin kaupunginvaltuustossa perussuomalaiset nostivat ison äläkän Heikki Hurstin lisäavustuksesta, jota Hursti ei edes hakenut ja jota valtuusto ei suostunut myöntämään. Näin annettin kuva, että perussuomalaiset ovat ainoita, joita leipäjonossa seisovien köyhien asia kiinnostaa.

Totuus on, että kaupunginvaltuusto ei päätä yksittäisten avustusten myöntämisestä valtuustoaloitteiden pohjalta, vaan siitä päättää sosiaali- ja terveyslautakunta kaupunginvaltuuston talousarviossa myöntämien määrärahojen puitteissa. Hurstin järjestölle on tälle vuodelle myönnetty tukea 100 000 euroa, eikä päätökseen ole haettu muutosta. Nyt perussuomalaiset keksivät tuoda valtuustolle aloitteen, jolla Hurstin järjestölle olisi myönnetty lisäavustusta ohi normaalin hakumenettelyn.

Tietysti valtuusto olisi halutessaan voinut myöntää lisää rahaa, mutta siitäpä soppa olisi syntynyt. Sen jälkeen jokainen järjestö olisi voinut ihan vapaasti hakea lisää rahaa, ja valtuusto olisi joutunut käsittelemään joka ikisen hakemuksen erikseen unohtamatta tasapuolisuuden vaatimusta.

Tällaiset temput onnistuvat aina, sillä tietämättömiä on helppo manipuloida. Sosiaalisen median aikana se jopa tavattoman helppoa. Aina löytyy niitä, joilla on enemmän intoa kuin tietoa, ja joilta puuttuu kokonaan halua ottaa sitä tietoa vastaan.

Tiedon tyrkyttäjälle on niin tavattoman helppo sanoa, että olet väärässä, ja siitä on vaikka kuinka paljon todisteita, joita en nyt jaksa enkä osaa etsiä, mutta niin se nyt vain on.

Nyt joku sanoo, että minä itse en usko todistettuja vastaväitteitä. Uskon minä, jos ne todisteet ovat jotain muuta kuin todistettavasti epäuskottavia.

Se joku voisi aloittaa vaikkapa todistamalla vääräksi väitteeni, jonka mukaan yhden ihmisen 40 tunnin viikkottainen työpanos on yksi työpaikka, mutta 40 ihmisen yhden tunnin viikottainen työpanos on 40 työpaikkaa, ja yksi työtunti viikossa on virallinen työllisyyden raja.

Silloin se joku on todistanut hallituksen luoneen ihan niin monta työpaikkaa kuin se saa päähänsä kertoa.

 

 

 

 

puheenaiheet politiikka
Kommentit (55)
 1. Rajat kiinni. Loogisesti ja loppuun saakka ajateltuna tämä tarkoittaa, että laitetaan sitten rajat kiinni. Ihan oikeasti. Maahan ei päästetä ketään eikä maasta pois. Sama koskee tavaroita ja kauppaa. Tänne ei tuoda mitään eikä täältä viedä mitään. Pärjäämme kansakuntana ilman muita. Emme tarvitse tänne muiden maiden kulttuuria emmekä tavaraa. Tällaiseen Suomeen Perussuomalaiset ovat loppujen lopuksi suomalaisia vaatimassa. Tosin nälkä ja vilu voisi tulla nopeasti. Ja tylsääkin olisi kun ei somessa päästäisi muita herjaamaan. Mutta näillekin ajatuksille löytyy Suomesta kannattajia!

  1. Joni Pelkonen
   13.11.2018, 10:25

   Valitettavasti tuonkin linjan kannattajia on, aivan huipulla saakka, sillä huipulle näköjään pääsee ilman kovin järjellisiä ansioita.

   Esimerkiksi Britanniassa osa konservatiivien kärkipoliitikoista haluaa ”kovaa brexitiä”: eroa EU:sta ilman uutta sopimusta tavaranviennistä, tuonnista ja tulleista. Seurauksena olisi kaaos, joka luultavasti maksaisi jopa ihmishenkiä. Kuitenkin jopa näin kammottava tilanne hyödyttäisi jotakuta, niitä jotka ovat lyöneet rahamarkkinoilla vetoa sen puolesta.

  2. Pohjoiskorea toimii kutakuinkin rajatkiinni periaatteella sieltä ei juuri kukaan tule ulos eikä sinne juuri kukaan mene sisään ilman mieletöntä kontrollia ja valvontaa. Palkat ovat siellä alle euron tunti ja suurin osa miespuolisesta väestöstä saa tehdä valtiolle töitä jopa vuosikymmeniä pelkällä ruokapalkalla. Naiset saavat jonkin verran vapautuksia pakkotöistä jos tekevät lapsia.

   Ironista on muuten sekin, että rajatkiinni porukka tai kirkasotsaiset ilman elämänkokemusta olevat uusliberaalit esittelee Pohjoiskoreaa aina epäonnistuneena sosialistisena tai kommunistisena valtiona vaikka pohjoiskorea lopetti sosialismin perustuslaissaan vuonna 1974 ja korvasi sen kansallismielisellä Juche aatteella, jolla on paljon enemmän yhtäläisyyksiä äärioikeiston kanssa kuin sosialismin. He siis eivät ole vieläkään huomanneet, että Sosialismi päättyi Pohjoiskoreassa yli 50 vuotta sitten. Tämä kertoo lähinnä siitä, että heillä ei voi olla kovinkaan kummoista elämänkokemusta muuta kuin jostain kodin ja koulun väliltä. Tiedot asioista on hankittu pelkästään lukemalla keltaistalehdistöä ja MV-lehteä tms.

  3. Seppo Tuohino
   17.11.2018, 23:41

   En ole persu. Enkä kannattanut Laura Huhtasaarta presidentiksi.
   Olen vain sitämieltä että olkaahan ihmiset varovaisia,ei kannata noita persuja täysin mollata ihan nollille koska mitä enemmän haukutaan ja vähätellään niin hyvin helposti ne protestiäänet lähtee juuri tuohon suuntaan. Voisin melkein veikata että kyseinen puolue tulee saamaan yllättävän paljon ääniä”tavallisilta kansalaisilta” joita ei kiinnosta vihervasemmistolainen euroopan sosiaalitoimistoimistona oleminen tai muu humaani idealismi.

 2. Joni Pelkonen
  13.11.2018, 10:20

  ”vasta kun Euroopan äärioikeistopopulistit nostivat asiasta metelin, heräsivät myös perussuomalaiset vastustamaan sitä.”

  Tämä on oikeasti huolestuttavaa. ”Kriittiset” hörhöt luulevat kotimaisen median valehtelevan, eivätkä siksi seuraa sitä. Kuitenkin kotimainen media on ainoa luotettava kansankielinen kotimaisen politiikan raportoija. Ammattitoimittajat seuraavat eduskunnan päätöksentekoa ja tiivistävät ja tulkitsevat sitä helposti omaksuttavaan muotoon. Jotkut poliitikotkin tätä tekevät, ilmeisesti ne, jotka oikeasti ovat kiinnostuneita työstään.

  Huhtasaarella olisi paraatipaikka raportoida eduskunnan päätöksenteosta itse, koska työskentelee siellä. Mutta eipä näköjään kiinnosta.

  Olemme siis tilanteessa, jossa KANSANEDUSTAJA ei seuraa EDUSKUNNAN työskentelyä vaan hakee sitä koskevat ”tietonsa” ulkomaisten hörhösivustojen linkeistä.

  Kuinka vähällä älyllä maatamme johdetaan? Tässä ei ole aivoja käytössä lainkaan.

  1. Kun hörhöt lukevat vain muiden hörhöjen tuotoksia, vahvistuvat heidän käsityksensä ainoiksi oikeiksi.
   Niin he etääntyvät tasaisella vauhdilla siitä, mikä voidaan katsoa realismiksi, ja pitävät muita mitään ymmärtämättöminä.
   Eivät he myöskään suostu kuuntelemaan muiden näkökantoja ikäänkuin ne uhkaisivat puhkaista heidän varmuuden kuplansa.

   Tällä Hesassa eräs äänekäs, ajatusmaailmaltaan niukahko vouhottajapersu liippasee perhettäni liian läheltä
   – kiemurtelen myötähäpeän tunteissani… tekisi mieli pyydellä anteeksi.
   Mutta olen tullut paremman konstin puutteessa siihen tulokseen, että täydellinen hiljaisuuskin on viesti.

   1. Sama juttu. Hesassa persujen ehdokkaana ollut henkilö, joka on täysi rasisti ja ase hullu, on jopa saanut etunimensä minun mukaan.

    Onneksi ei tarvitse olla tekemisissä.

Kommentointi suljettu.