Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Väärän tiedon markkinat

Isävainaani sanoi usein, että tyhmimmän eväät syödään ensin. Tämä eväiden syöminen on alkanut jo hyvissä ajoin ennen vaaleja, ja kaikkein tyhmimmät jopa tarjoavat omia eväitään syötäväksi.

Tarkoitan järjestelmällistä yksipuolisen tai suorastaan väärän tiedon levittämistä vaikkapa maahanmuuttajien tuista, tukien ja yhteiskunnan turvaverkkojen passivoivasta vaikutuksesta työttömiin, ay-liikkeen verovapaudesta ja työnantajien perustaman työttömyyskassa YTK:n ylivertaisuudesta. Nämä löysät puheet on tarkoitettu vain huijaamaan, ja aina löytyy niihin uskovia. Joskus jopa puhujat itse uskovat omiin valheisiinsa, mutta tavallisempaa on, että vain tarinoiden edelleen levittäjät uskovat niihin. Valitettavan usein he ampuvat toiminnallaan omaan jalkaansa, koska kuvittelevat maahanmuuttajien, työttömien tai ay-liikkeen vievän heidän rahansa. Eivät vie, vaan tarinoiden kertojat ajavat vain omia tarkoitusperiään.

Maahanmuuttajien suuret tuet ovat urbaanitarina, jolla on saatu aikaan parikin jytkyä. Sen seurauksena eduskunnassa istuu useampiakin napinpainajia, joiden ainoa ratkaisu kaikkiin ongelmiin on rajojen sulkeminen. Heidän kannattajansa ovat taas alkaneet levitellä jo vuosia sitten valeuutisiksi todistettuja sepitelmiä maahanmuuttajien nelinkertaisita tuista ja heille kustannettavista ajokorteista ja autoista. Aina näihin tarinoihin joku uskoo, ja napinpainaja saa jatkokauden.

Vielä hanakammin uskotaan puheita tukien passivoivasta vaikutuksesta työttömiin. Uskomista helpottaa, kun esiin marssitetaan vaikkapa ilmeisen fiktiivinen ”Markku”, jonka tarinassa on reikiä kuin Uuno Turhapuron verkkopaidassa. Ilman niitä nyt moittimiaan yhteiskunnan tukia ja turvaverkkoja ”Markku” olisi kuollut jo aikoja sitten.

Ay-liikkeen verovapaudesta ja YTK:n ihanuudesta paasataan jatkuvasti, ja viimeksi sen teki näyttävästi Helsingin Sanomien yleisönosastolla Iiro Viinanen. Hänen mukaansa ay-liikkeen jäsenmaksuille saavutettu verovapaus antaa taloudellisen pohjan vastustaa kaikkea työelämän kehitystä, puhumattakaan muista niiden omistamien liiketoimintojen nauttimista, perusteettomista veroeduista. Valistunut nuorempi työntekijäpolvi on jo havainnut, että YTK tarjoaa saman työttömyysturvan oleellisesti halvemmalla kuin liiton jäsenyys.

Ay-liikkeen jäsenmaksut ovat tosiaan vähennyskelpoisia tulonhankkimiskuluja, kuten ovat myös vaikkapa MTK:n ja työnantajajärjestöjen jäsenmaksut. Ay-liike maksaa veroa liiketoiminnan voitoista ihan samalla tavalla kuin tavalliset osakeyhtiöt. Myös ay-liikkeen omistamat yhtiöt maksavat liiketoiminnastaan veroa. Muuhun toimintaan liittyvistä hankinnoista ne maksavat arvonlisäveroa kuluttajien tapaan. Yhdistysten työntekijät maksavat veroa palkastaan.

Ainoa ero on, että yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa veroa sijoitustuotoistaan, ja kiinteistötuloista maksetaan veroa vain osittain kunnalle. Tämä ei koske vain ay-liikettä, vaan taas myös työnantajajärjestöjä ja MTK:ta. SDP on muuten ainoana puolueena esittänyt, että sekä ay-liikkeeltä että muilta yleishyödyllisiltä yhteisöiltä perittäisiin veroa niiden sijoitustuotoista. Jostain syystä ajatus ei saa kannatusta niiltä, jotka vaativat vain ay-liikkeen sijoitusten verottamista.

Ay-liikkeen verovapauden myytin on Lauri Finér kumonnut ansiokkaasti tässä kirjoituksessaan.

Entpä sitten tuo työnantajien perustama YTK, onko se parempi valinta kuin ammattiliitto? Onhan se halvempi ja sieltä saa ansiosidonnaista päivärahaa, mutta siihen se sitten jääkin. Oikeudellisiin riitoihin saa apua, jos oma kukkaro kestää, mutta ensin kannattaa kuitenkin lukea sopimuksen pienellä präntätty teksti. Siitä voitte lukea lisää täältä.

Nykyisin sekä oikeaa että väärää tietoa saa helpommin kuin koskaan ennen. Valitettavasti se väärä tieto tuntuu kiehtovan monia enemmän. Älkää olko se tyhmä, joka uskoo eväitänne himoitsevien puheita.

Kommentit (54)

 1. Anne Pahtakari

  Joka kirjoituksessa, jossa huudetaan YTK:n ja liittojen vastakkainasettelua unohdetaan, että ammattiliitot eivät maksa työttömyyskorvauksia. Ansiosidonnaista maksavat kassat. Esim. IAET-kassan (insinöörit, arkkitehdit ja ekonomit) jäsenmaksu on vuonna 2019 75 euroa. Minun matikallani se on vähemmän kuin YTK:n 118 euroa. Myös IAET:hen voi kuulua suorajäsenenä ilman ammattiliiton jäsenyyttä.
  Joku yrittäjähän maksaa työntekijöilleen työsuhde-etuna YTK:n jäsenyyden. Ottaisin mielelläni samanlaisen työsuhde-edun käyttööni. Pysyisin silti liiton jäsenenä, sillä nämä kaksi asiaa eivät sulje pois toisiaan.

  • heppa

   Myös esimerkiksi JATTK tarjoa samaa palkansaajan kassana, jonka jäseniksi voivat liittyä kaikki työ- tai virkasuhteessa olevat palkansaajat. Jäsenet työskentelevät pääasiassa julkishallinnossa teknisen tai muun alan toimihenkilönä muun muassa terveydenhoito-, sotilas- ja pelastusalalla.

   Jäsenmaksu on 6 euroa kk eli 72 euroa vuodessa. Se on vähemmän kuin IAET:n kassamaksu ja vielä vähemmän kuin YTK:n maksu.

   Tosin mihin tahansa pelkkään kassaan kuulumalla menettää tietenkin ammattiliiton neuvottelemia etuuksia, mm. minulla on erään vakuutysyhtiökonsernin lisäalennus% kaikista omista vakuutuksista, automaattinen matkavakuutus 45 päivää voimassa näin paljon reissaavalle on hyvä. Tässä vain muutamia. Lisäksi hyvänä ekstrana mielestäni on kun matkavakuutukset ovat voimassa mahdollisen työuran jälkeen 70 ikävuoteen saakka.

   Näillekin ”etuuksille” pitää laskea joku hinta jossain vaiheessa.

   • Halpuuttaja

    Jep, YTK:n hypettäminen edullisuuden perusteella on tosiaan hauskaa, kun YTK ei ole läheskään Suomen halvin kassa.

    IAET:ssä ja JATTKissa on toki suuri vika, ne ovat AY-liikkeen perustamia. YTK:n hehkuttajat taas inhoavat AY-liikettä yli kaiken.

    • AKK

     Koska on olemassa ihan oikeita työntekijöiden kassoja, niin työntekijöillä ei pitäisi olla mitään syytä kuulua YTK:hon. Todellinen syy ei voi olla edes halpuutus, koska kustannuserot kassojen välillä ovat verovähennysten jälkeen todella pieniä.

     Faktojen perusteella YTK:n hypetys vaikuttaa entistäkin käsittämättömämmältä. Olisiko tosiaan niin että on työntekijöitä jotka ovat valinnoissaan niin ideologisesti ”työntekijävastaisia” ettei heidän ”sanavarastoonsa” kuulu työntekijän oikeudet ja etu.
     Vai olisiko niin että osaa työntekijöistä on kuitenkin vaan huijattu tehokkaalla ja määrätietoisella mielikuvamarkkinoinnilla. Kuinka kauan huijaus onnistuukaan?

 2. Lauri

  ”Valheen ympärillä ihmiset parveilevat kuin kärpäset hunajakakun kimpussa ja sadun kertojan sanat tuoksuvat suitsutukselta vaikka hän istuisi karjanlannassa kadunkulmassa, mutta totuutta ihmiset pakenevat.”
  (Sinuhe Egypriläinen)

 3. Jarkko

  Paljon isompi osa sosiaaliturvanvarassa elävistä kärsii jostain sairaudesta, joka estää työllistymisen. Mitä vanhemmaksi ihminen tulee sitä todennäköisempää on, että paikat ovat rikki. Jos kaikki työkokemus on fyysisesti raskaista töistä ja selkä polvet tms. alkavat olla monesta paikkaa rikki työllistyminen voi olla vaikeaa, koska työnantajalle ei voi taata, että jo ennestään hajalla olevat paikat eivät hajoa uudestaan.

  Esim. itse olen ollut töissä varastoissa keräilyssä ja yhden normaalin 8h työpäivän aikana nostin 16000kg – 20000kg laatikoita eli viikossa sellaiset 100 000kg ja kuukaudessa 400 000kg. Tuollaista työtä kun tekee useamman vuoden tai vuosikymmenen kyllä sen jälkeen paikat on rikki. Sitten saatkin olla sylkykuppina täällä kun saat jotain 500€ kuussa työttömyyskorvausta. Siinä varastossa missä olin töissä keräilyssä ei ollut juuri ketään yli 30v työntekijää, koska jos hommat oli aloittanut 20v vanhana oli yleensä paikat niin rikki kolmekymppisenä, että piti siirtyä helpompiin hommiin esim. konttori hommiin tai trukkikuskiksi tms ja jos ei sellaisia hommia saanut sitten sai potkut seuraavissa YT-neuvotteluissa.

  Fakta on se, että noista hommista ehkä yksi tuhannesta säilyy liikuntakykyisenä vielä eläkeikään saakka jos tekee noita hommia koko elämän.

  • Arska

   Ikäsyrjintä on hyvin yleistä varsinkin teollisuuden alalla. Kun duunarin mittariin tulee maagiset 50 vee niin olet ulkona kaikesta työelämässä jos YT:t osuvat kohdalle, eri asia sitten jos suhteilla työpaikan löytää mikä sekin on monelle epätodennäköistä kun moni firma rekrytoi vain alle 35 vuotiaita suorittavaan työhön.

   Tämähän ei ole Hallituksen mielestä mikään todellinen ongelma vaan oma vika kun tulet vanhaksi ja et kelpaa ikäsi takia työhön vaikka olisit paremmassa kunnossa kuin se 35-vuotias duunari joka vie työsi nokkasi edestä.

   Yli 50-vuotiaille työttömille pitäisi luoda erilainen käytäntö niin työllistämiseen ja koulutukseen sekä mahdollistaa eläkkeelle pääsy jos ja kun terveys ei enää riitä työllistymiseen avoimille työmarkkinoille.
   On aivan järjetöntä roikottaa ihmisiä vuosikymmeniä toivottomuudessa ja ilman mitään mahdollisuutta että saisi työpaikan. Terveyshän tuossa romahtaa jos on taloudellisesti jatkuvasti köyhyysrajan alapuolella ja syyllistetään kuin linnakundia vaikka työhistoriaakin olisi 20-30 vuotta takana.

   • Jarkko

    ”Terveyshän tuossa romahtaa jos on taloudellisesti jatkuvasti köyhyysrajan alapuolella ja syyllistetään kuin linnakundia vaikka työhistoriaakin olisi 20-30 vuotta takana.”

    Sellaista se on. Olen aika useinkin epäillyt, että aika iso osa ihmisistä on kierosilmäisten ryöstäjien, raiskaajien ja tappajien jälkeläisiä, jotka eniten tappoivat ja varastivat muilta voidakseen luoda valtion ja itselleen mukavat olot muiden kustannuksella. Ne hyvät ihmiset kuten Jeesus tapettiin ristillä jo vuosituhansia sitten vain patologisten valehtelijoiden jälkeläiset ovat jäljellä, jotka varastivat itselleen tämän koko planeetan. Kun tämän ymmärtää ymmärtää mistä se vihainen valehtelu kumpuaa. Se kumpuaa varkaan ja valehtelijan ahneudesta.

    Periaatteessa tänne luotiin sivistysvaltiot joiden pitäsi suojella köyhiä näiden varkaiden tekosilta, mutta fakta on, että oikeusvaltion perusteita murennetaan kokoajan. Sitä tekevät ihmiset, jotka eivät ymmärrä ihmistä, historiaa eivätkä edes sitä mikä yhteiskunta on.

 4. SHU

  YTK:sta saattaa ansiosidonnainen olla tiukemmassa kuin ammattiliittojen kassoista, tuon näin työssäoloaikoinani. YTK kun takertuu asioihin, joihin ammattiliittojen kassat eivät takerru. Ja sehän pitää muistaa, että YTK on yksitynen yritys ja toiminta sen mukaista.

  Itse en koskaan edes harkinnut YTK:n jäsenyyttä työssäoloaikanani, sen sijaan pysyin ammattiliiton jäsenenä. Oli vähän turvallisempi olo, tuli näet työn puolesta nähtyä sekä YTK:n että kassojen toimintaa ja päätöksentekoa.

  • Kokemusta on

   Ei YTK:n kanssa mitään ongelmia ole ollut. Lähtökohta on se, että viranomaisen lausunto on kunnossa ja merkinnät päiväkirjaan tehdään oikein.

 5. Väinö Kalamia

  Viinaselle terveisiä, että kyllä myö tiedetään, että yrittäjän tavoitteena on tuottaa omistajilleen mahdollisimman paljon voittoa. Mahdollisimman pienellä työntekijämäärällä ja työntekijöiden niin pienillä palkoilla, kuin mahdollista. Kuule Kokoomus – ukko, teijän puheitten jälkeen ammattiyhdistysliike vahvistuu vain entisestään. Ja hyvä niin!

 6. J Louhelainen

  Lauantaiaamun ykkösaamussa kysyttiin heti kärkeen tuosta eläkeläis Iiro Viinasen mielipide kirjoituksesta. Ihan niin kuin hän olisi joku ylivertainen auktoriteetti jota Riku Aallon ja ay liittojen jäsenien pitäisi kunnioittaa kyselemättä. Vaatiihan hän toisessa yhteydessä turvetuotannon alasajoakin ja milloin mitäkin. Tietysti Riku Aallonkin kannattaisi lukea tuo Lauri Finerin kirjoitus että ei ihan menisi jauhot suuhun ensi käänteessä.

 7. Siru Pola

  Onkohan se se sama Iiro Viinanen, joka pisti Suomen yrittäjät polvilleen ilmoittamalla mahtipontisesti, että markkaa ei devalvoida ??

 8. Mirjami virtanen

  Taas aktiivisesti julkaistaan tietoa maahanmuuttajien tukien olevan 4.4 kertaisia.. Yksinkertaisen mielessä se kääntyy lapsilisän olevan n. 400 per lapsi ja toimeentulotuen 4.4 kertaa normi.
  Lahtelainen varhaiseläkeläinen kertoo ettei mamuissa ole kehitysvammaisia. Vaimonsa kun tietää ettei kehitysmaissakaan näy kehitysvammaisia. Monessako lie käynyt?

  • Raija

   Katsois joskus dokumentteja niin saisi vähän yleisisvistystä ja ihan oikeaa tietoakin maailmasta.

 9. AKK

  Kun Kokoomuksen, Kepun,Sinisten, Liberan jne. tai työnantajan edustaja hyökkää ay-toimintaa vastaan tai mainostaa järjestelyä jonka tarkoitus on heikentää työntekijöiden neuvotteluasemaa, pitäisi tyhmimmänkin työntekijän kyllä tajuta kenen eväitä ollaan syömässä. Jos jollekin työntekijälle kuuluminen työntekijöiden omaa etua ajavaan liittoon on mahdoton ajatus, niin miksi kuitenkaan kuulua työnantajan järjestämään YTK:hon kun voi kuulua myös liittojen työttömyyskassaan.

  Vaikka tiedän että joillakin työntekijöillä on suuri houkutus säästää tietämättömyyttään ne vähäiset eurot jotka jäsenmaksuista muodostuu, niin pidän toimintaa hölmönä ja ajattelemattomana kaikkia muita työntekijöitä kohtaan, mutta ennenkaikkea myös töntekijää itseään kohtaan. Kutsunkin YTK:ta vapaamatkustajien kassaksi jonka jäsenet syövät pöydästä jonka toiset työntekijät kattavat. Miltähän YTK:n jäsenestä tuntuu kun hän ottaa vastaan työehtosopimuksen mukaiset palkankorotukset tai muut ammattiliittojen neuvottelemat etuudet ja perälaudat. Herääkö mitään ajatuksia esim. omasta itsekkyydestä ja mitä sanoo omatunto muuten?

  Jos joku työntekijä sitten kaikki tosiat tuntien valitsee YTK:n niin samalla hän kyllä antaa signaalin ettei halua olla puolustamassa muiden työntekijöiden rinnalla ainakaan työntekijöiden oikeuksia tai etuja. Oman harkitun maailmankuvan mukaisesti vai taitavan vedätyksen uhrina?

  • Sirpa Kärkkäinen

   Tästä tulee taas lunta ja räntää tupaan, mutta toistan siltikin. Ei kaikilla aloilla ole ammattiliittoa, koska puuttuu selkeä vastapuoli eli työnantaja. Tälläisia tilanteita syntyy usein luovilla aloilla. Esimerkiksi sarjakuvanpiirtäjät, kuvittajat ja animaattorit ovat tässä mielessä ”kodittomia”. Muitakin löytyy. Joku totesi kerran täällä kommenteissa, että kulttuurityö on yhtä arvokasta kuin muukin työ. Olisi se kiva, että näin ajateltaisiin laajemminkin. Sillä koko työelämä ei ole sama asia kuin pelkästään omalla ammattialalla työskentely ja kokemus siitä. Itse kuulun YTK:hon, koska monimuotoinen ammattikuva (opetus plus toimeksiantoina tehdyt työt) on ollut kaikille muille ammattiliitoille ylivoimaista käsitellä/ymmärtää ja hyväksyä. Kyse ei ole säästämisestä tai siitä, että työelämän pelisääntöihin vaikuttaminen ei kiinnosta. Kuulun YTK:n lisäksi kahteen oman alan järjestöön, joissa pohditaan, miten vaikuttaa niin, että reilu peli toteutuisi kepuloinnin sijaan. Yhteensä maksan jäsenmaksuja paljon enemmän kuin yhteen ammattiliittoon kuulumalla. Ja etuja on vähemmän. Minusta on hyvä, että Suomessa on ammattiliittoja. Mutta sellaista Kaikkien Alojen Ammattiliittoa, jossa voi työskennellä joustavasti alalla kuin alalla, ei ole. Mutta kenties joskus tulevaisuudessa sellainen perustetaan, kun ihmiset opiskelevat monta ammattia ja toimivat rinnan eri aloilla. Ehkä sen nimi voisi olla pelkkä Liitto… =)

   • AKK

    Mainitset tuossa että kuulut YTK:hon (huom. kassaan) koska monimuotoinen ammattikuva on ollut muille LIITOILLE ylivoimaista käsitellä/ymmärtää ja hyväksyä? Onko tosiaan noin että liitot kieltäytyvät kategorisesti ottamasta jäsenekseen ja työttömyyskassaansa työntekijän asemassa olevan? itseltäni ei ole koskaan kysytty mitä tarkemmin teen työkseni kun olen opiskelutaustani perusteella kuulunut ammattiliittoon ja sen kassaan. Toki aina voi kuulua muihinkin järjestöihin, mutta sehän on toinen asia.
    Puhutaankohan samasta asiasta?

   • Virva Itäranta

    Tässäpä liitto kaikille taiteen alan ammattilaisille:

    http://taku.fi/

    • Sirpa Kärkkäinen

     Olen kirjoittanut Takuun blogeja ja pakinoita (Smirgeli) ja tykkään, että ok porukkaa siellä on. Mut taas kerran, väännän tämän nyt rautalangasta, opetan myös. Niin kuin muuten puolet muistakin kuvataiteijoista. Joten en ole lintu enkä kala. Tällaiset kummajaiset ei pesäpuutaan tällä liittorintamalla löydä, uskokaa pois. Moni vielä myy töitään sivutoimisena yrittäjäkin, joten siinä kohdin viimeistään homma lähtee lapasesta tämän perinteisen mallin mukaan (yksi ammatti/yksi liitto/sama vakityönantaja läpi työuran). Mutta ei sen tarvitsisi olla niin. Yhdistelmävakuutus, jossa eri työnteon muotoja voi yhdistää, auttaisi samantyyppisiä tekijöitä kuin minäkin. Mutta sen jarruna on kai enimmäkseen asenteet. Tyyliin – ei oo totta, mitä sanot. Ja – jotain hämärää tos kuiteski on. Taiteilijat ja muut kaltaiseni kummajaiset saa kuitenkin syyttää näistä asenteista enimmäkseen itseään. Uran huippuhetkistä on ollut tapana hehkuttaa joka tuutissa, vaikeuksista vain silloin, kun ne nostavat oman brändituotteen (kirja/levy/ym.) myyntiä. Mut nyt kuitenkin yritän. Toisin.

   • Halpuutus JATTKuu

    ”Yhteensä maksan jäsenmaksuja paljon enemmän kuin yhteen ammattiliittoon kuulumalla.”

    Kannattaisi varmaan vaihtaa YTK halvempaan kassaan.

    Esim. JATTK-kassan jäsenmaksu vuodessa on 28% pienempi kuin YTK-kassan.

    Jäsenyyden ehdothan ovat molemmilla täsmälleen samat, eli pitää olla palkansaaja työ- tai virkasuhteessa. YTK:n sivuilla vielä erikseen mainitaan, että yrittäjät eivät voi liittyä, eivät myöskään ns. kevytyrittäjät.

 10. tauno lehtonen Turku

  Nimim. Heppa on aivan oikeassa. Henkilö voi liittyä ammattiliiton työttömyyskassaan liittymättä liittoon jolloin työttömyyskassan jäsenmaksu saattaa olla jopa pienempi kuin YTK:n jäsenmaksu. Tosin silloin jää ammattiliiton edunvalvonnan ulkopuolelle, kuten YTK:n jäsen. Voi myös olla ammattiliiton jäsen liittymättä työttömyyskassaan jolloin saa jäsenelle kuuluvan edunvalvonnan, mutta ei työttömyyskorvausta.

  Kun vertaillaan työttömyyskasojen jäsenmaksuja on vertailtava vain työttömyyskassojen jäsenmaksuja. Ero, johon nyt taisi Sakukin retkahtaa, syntyy kun lasketaan yhteen liittomaksu ja työttömyyskassa maksu. Ammattiliitto vastaa edunvalvonnasta työttömyyskassa työttömyysturvasta.

  Kaksi eri asiaa kuten Heppa edellä totesi.

  • Martti Kuusela

   Voi myös kuulua YTK:n työttömyyskassaan ja olla ammattiliiton jäsen. Mä en ymmättä lainkaan, miksi johonkin tiettyyn työttömyyskassaan kuuluminen on joillekin asiaan täysin ulkopuolisille henkilöille niin hankala asia.

 11. töytön

  ”Uskovainen” ja rasisti taksiyrittäjäkin tainnut lukea iltiksiä auton ratissa.

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/1fc0e3e6-95e8-4704-9cdd-5a9bd1871b5f_u0.shtml?utm_campaign=uutisboksi_201808&utm_source=telkku

 12. HTK

  Työantajien perustaman YTK-työttömyyskassan mainostamiseksi toimii laaja verkosto, joka levittää harhaista, yksipuolista ”osatotuutta” sen tarjoamista palveluista. Yksipuolista tiedotusta nimitetään disinformaatioksi, joka tarkoittaa tietoista, tahallista harhaanjohtamista. Valtalehdistö ja muukin valtamedia on valjastettu työnantajien etuja ajamaan: käytännössä työnantajien näkemykset saavat miltei yksinomaisesti palstatilaa.

  Sen lisäksi, miten mediassa YTK-työttömyyskassaa markkinoidaan tai pikemminkin sitä ujutetaan myös kouluopetuksessa. Olen nähnyt peruskoulun yhteiskuntaopin koekysymyksenä kysytyn: ” Täytyykö kuulua ammattiliittoon, jotta voisi saada ansiosidonnaista työttömyyskorvausta?” Oppilaitosten yhteiskunta-aineiden opetus voi olla myös räikeää indoktrinaatiota eli poliittista piilovaikuttamista opettajan maalimankatsomuksen suuntaan.
  Opettajilla on suuri vaikutusvalta, mihin hän opetustaan painottaa. Suurin osa peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten yhteiskunta-aineiden opettajista lienee nykyisten hallituspuolueiden kannattajia. Lehdistön kirjoittelu on avointa ja sitä helpompi seurata, mutta mitä koulujen todella sisältää, siitä on vähemmän tietoja saatavana. Viralliset opetussuunnitelmat ylimalkaisuudessaan eivät kerro kaikkea, vaan todellisuus voi olla toisenlainen. Koulujen yhteiskuntaopin todellista sisältöjä on vaikea edes tutkia.

  • antonio

   Valtaisa vaikutus on myös valitettavasti pelkällä perheellä ja ns. perinteellä:

   Olen aidosti ihmettelevänä ja järkyttyneenäkin seurannut suht läheltä (kesäpaikat vierekkäin) perhettä, joka kannattaa jallituksen kreiseimpiäkin ideoita ja toimintaa niitä osaamatta pätkän vertaa perustella!

   Perheen ehdottoman ”johtajan” (joka on 80v ex-pomo ja lakimies!) vanhemmat olivat äärioikeistolaisia, nyt sitten ko. poika, hänen vaimonsa ja aikuiset lapsetkin, sokeasti, rikkaan suvun perinnettä kunnioittaen, jatkavat äärioikeistolaisina – vaikka molemmat jälkimmäiset ovat olleet vuosia työttöminä ja mtt- potilaita, eivätkä ymmärrä politiikasta mitään.

   Kaikki, jotka eivät ole äärioikeistoa, ovat heistä kommunisteja.
   Ja pakolaiset/varmuuden vuoksi kaikki ulkomailta tulevat/ahneita tai roskia. Heidän sukunsa on tosin tullut maahan muutama vuodisata sitten, mutta sitä ei lasketa.

   Mikään ei saa heitä muuttamaan mielipidettämään tai pohtimaan jallituksen toimien oikeamielisyyttä!

   • Esa J.

    Kuinkahan paljon maassamme on tällaisia pöllähtäneitä, joiden mielestä kaurapuurokin on kommunismia…?

    • töytön

     Paljon, todella paljon.

  • xD

   Mikäs tossa koekysymyksessä on vikana? Kun voihan sitä kuulua vaikkapa liiton yhteydessä olevaan kassaan kuulumatta liittoon.
   Omasta mielestä vain hyvä että nuorille oletetaan että liitto ei ole edellytys ansiosidonnaiselle vaan työttömyyskassa jäsenyys.

 13. työtöntyötön

  Mikä tekee Markusta fiktiivisen? Hänen tarinansa kuulostaa mielenterveysongelmaisen tarinalta. Asumistuen ja toimeentulotuen (vähintään alennettuna) saa ihan vain hakemisella. Moni ei jaksakkaan muuta, hyvä kun saa nuo hakemusket laitettua. Juuri uutisoitiin että näitä pitkäaikaistoimeentulotuen asiakkaita on noin 8 000. Sosiaalitoimiston/Kelan kirjeet voi heittää vaikka roskiin ja silti tukea ei voi evätä. 20 vuotta menee helposti noin jos hoito tai yhteiskunta ei kiinnosta. Myös Markun mielipiteet omasta alkoholiongelmattomuudestaan on vain hänen mielipiteitään.

  Se mikä Markun tarinassa harmittaa on että heti kun hän on selvinnyt omista ongelmistaan edes hitusen alkaa syyttely yhteiskunnan turvaverkkoa kohtaan. Jos ei enää itse tarvitse esim. toimeentulotukea niin tottakai se on turhaa muillekin. Tämän huomaa monesti esim. eläköityneissä. Vaikka olisi omakohtaista kokemusta työttömyydestä niin eläkkeelle päästyään alkaakin hieman ymmärtää työkokeiluita ja kuntouttavaa koska jotainhan sitä on tehtävä ettei vaan passivoidu jne jne. Kutsuisin tuota jonkunlaiseksi vihreämmän oksan-syndroomaksi.

  Markunkin tarinasta kuultaa läpi että hän olisi halunnut jonkun puuttuvan elämäänsä. Ehkä olikin yritetty puuttua mutta ilman omaaa tahtoa ei ketään voi pakottaa. Ja nyt häntä harmittaa että tuli elettyä niin kuin eli ja on tavallaan jäljessä ikätovereistaan. Ihan tarpeeseen ne tuet tulevat niin markuille kuin muille.

 14. Pipsa Mäntykangas

  Jäin vuoden lopulla työkyvyttömyyseläkkeelle kuuskymppisenä.Aivan järkyttävän vaikea prosessi.TE- toimisto tarjosi kuntouttavaa työtoimintaa vaikka lääkäri monessa lausunnossa todennut muuta.
  Seuraan kauhulla, miten työttömiä/työkyvyttömiä kyykytetään.En tähän ikään muista, ettäkö kansa keskenään arvottaa toisiaan.
  Demokratiasta ei puhettakaan

 15. Hyvän tarinan keksiminen ottaa aikansa

  Itse odottelen parhaillaan mielenkiinnolla, minkälaisia tarinankertojia kaupungilta ja TE-toimistosta löytyy.

  Keskeytin nimittäin kuntouttavan työtoiminnan jakson, ja kun TE-toimisto vaati selvitystä asiasta, ilmoitin olevani työkykyinen ja toiminnan rikkoneen lakia.

  TE-toimisto on nyt tutkinut asiaa noin kuukauden ajan tämän muutaman virkkeen selvitykseni jälkeen. Itse keskeytyksestä on kulunut 2 kuukautta ja työttömyysetuus on jäissä sieltä asti. Kela odottaa TE-toimiston lausuntoa.

  Siihen nähden kuinka nopeasti ja liukuhihnalta TE-toimisto yleensä on lausuntojaan tehtaillut, vaikuttaa lausunnon raapustaminen poikkeuksellisen hitaalta prosessilta tällä kertaa. On toki hyvä, jos asiaa tutkitaan perin pohjin.

  Tietääkö muuten Saku tai muut, että onko olemassa jotain määräaikaa, missä ajassa TE-toimiston on tehtävä lausuntonsa, tai missä ajassa Kelan on ratkaistava etuusasia vaikkei lausuntoa olisi saatukaan?

  Itse veikkaisin lausunnon tulevan ennen joulua, mutta kiinnostaa ihan teoreettisessa mielessä, että voitaisiinko asiaa vatvoa maailmanloppuun asti vai onko tässä olemassa aikarajoja?

  • sakutimonen

   Hallintolain mukaan viranomaisen on ratkaistava asiat ”viivyttelemättä”, mitä se sitten tarkoittaakaan. Kaksi kuukautta alkaa kyllä tuntua viivyttelyltä.

   • Rintsu

    Kun olin päätöksiä tekevä viranhaltija niin ihan lakiin oli kirjattu, että kyseinen päätös on annettava 3kk kuluessa. Oli lakiin jätetty porsaanreikä … siitä kun tarvittavat tiedot on saatu. Ja minähän se olin joka päätti milloin olen tarvittavat tiedot saanut joten teoriassa olisin voinut venyttää asian käsittelyä maailman tappiin vain kysymällä lisää!

    Käytännössä kävi niin, että sairastuin vakavaan masennukseen joka tuhosi kykyni tehdä päätöksiä tai edes aloittaa hommia jolloin käsittelyajat alkoivat lipsua pahasti pakkaselle. Se oli tavallaan työnantajan vika, että tekemisiäni tai tekemättä jättämisiäni ei juurikaan valvottu, mutta kukas alansa Gurua valvoisi? Ei valvottu Aarnionkaan touhuja.

    Mutta kysyjän tapauksessa kyseessä ei ole yksittäisen viranhaltijan sairaus tai oman edun tavoittelu.
    Kyseessä on koko organisaatioon levinnyt syöpä ja ongelmana on antaa vastaus joka on edes jokseenkin lainmukainen, mutta saajalle kielteinen. Siinä menee aikaa.
    Laki on tarvittaessa kirjoitettu vessapaperille. Käyttämättömällä ei tee mitään ja käytetyllä vielä vähemmän.

  • Jarkko

   ”Keskeytin nimittäin kuntouttavan työtoiminnan jakson, ja kun TE-toimisto vaati selvitystä asiasta, ilmoitin olevani työkykyinen ja toiminnan rikkoneen lakia.”

   Mielenkiintoistä olisi kuulla millä perusteilla perustelevat vaikkapa karenssin jos sellainen tulee. Itse olen tehnyt vuosien saatossa useampiakin kanteluita kelasta ja TE-toimistosta oikeusasiamiehelle niin vastaan on tullut kaikenlaista. Aika monta kertaa olen ”voittanut” kantelun ja Kela on joutunut muuttamaan käytäntöjään. Vastaan on tullut myös sitä, että perusteluni on kokonaan ohitettu ja kanteluun on vastattu jollain höpinöillä jostain tulevista hankkeista ja muutoksista.

   Sitten kerran on tullut ihan suoraa valahtelua kun kantelin oikeusasiamiehelle siitä, että en saanut asialliseen omaan tärkeään hallinnolliseen asiaan minkäänlaista vastausta kohtuullisessa ajassa, että kela valehteli oikeusasiamiehelle, että verkkopalvelussa lähettämiäni viestejä ei löydy mistään vaikka kela itse on vastannut viestiin palvelussa (heti sen jälkeen kun tein kantelun). Siitä huolimatta kanteluun vastineen kelan puolesta tehnyt virkamies väitti oikeusasiamiehelle kirjallisessa vastineessaan, että mitään lähettämiäni viestejä ei ole olemassa vaikka minulla on kuka kaappaukset verkkopalvelusta jossa on kelan itsensä antamat vastaukset viestiin. Viestit tosin löytyvät palvelusta edelleen, mutta otin kuvakaappaukset varmuuden vuoksi.

   • Tarinankertoja

    Voi mennä tosiaan mielenkiintoiseksi.

    Lisämaustetta asiaan tuo se, että kyse on alueellisesta työllisyyskokeilusta, jossa kaupugin työllisyysvirkailijat, sosiaalitoimisto ja palveluntuottaja ovat päässeet vapaasti huseeraamaan keskenään.

    Esimerkiksi KUTY-lain vaatimat vaikuttavuusarviot ovat unohtuneet kaikessa tohinassa.

    Nyt sitten TE-toimisto komennettiin vaihtopenkiltä kentälle keksimään meriselityksiä Kelalle.

    Minulta TE-toimisto luonnollisesti vaati selvityksen tiettyyn päivään mennessä ja uhosivat tekevänsä päätöksen joka tapauksessa, jos en olisi toimittanut selvitystä ajoissa.

  • Juho Ålander

   Lausunto työttömyysetuuden maksajalle pitää antaa 30 päivän kuluessa siitä, kun ”hakija on toimittanut lausunnon antamiseksi tarpeellisen selvityksen tai kun määräaika selvityksen antamiseen on päättynyt”, näin sanoo Työ- ja elinkeinomisteriön asetus 1556/2016. Tosin TE-toimistot eivät usein tuossa aikataulussa pysy.

   Voipi olla hankala tapaus jos olet allekirjoittanut aktivointisuunnitelman jossa on sovittu kuntouttavasta työtoiminnasta, siihen kun käsittääkseni saa osallistua halutessaan myös työkykyinen, eikä haluamista voi yleensä kesken perua ilman seuraumuksia.

   • Muodollisesti pätevä

    Palvelun voi yleisesti ottaen keskeyttää työttömyysturvalaissa mainitun pätevän syyn perusteella, ja myös muun syyn perusteella, jos syy on rinnastettavissa laissa mainittuihin syihin.

    Mielenkiintoisesti muuten TE-toimiston sivulla ”Mitä karenssi tarkoittaa?” listataan nuo pätevät syyt, muttei mainita lainkaan sitä, että myös muu syy voi olla pätevä.

  • JiiPee

   ”TE-toimisto on nyt tutkinut asiaa noin kuukauden ajan tämän muutaman virkkeen selvitykseni jälkeen. Itse keskeytyksestä on kulunut 2 kuukautta ja työttömyysetuus on jäissä sieltä asti.”

   Tsemppiä todellakin tähän prosessiin. Eniten ihmetyttää se, miten viranomaiset voivat ja saavat katkaista tuet vaikka ovat mahdollisesti itse toimineet väärin? Teki työtön mitä tahansa, niin miksi sallitaan aina karenssin paukahtaminen? Tuosta pitäisi saada kunnon sakot näille virkaihmisille, tai potkut. Tai oikeuteen.

   Ensisijaisesti siis ”asiakasta” pidetään rikollisena. Mielivaltaa tämä on te- ja kelalta.

   Näitä ennakkopäätöksiä pitäisi saada Suomeen, ja paljon näistä asioista. Onneksi Saku on jaksanut kirjoittaa ja ylläpitää aihetta esillä.

   • Jarkko

    ”Tsemppiä todellakin tähän prosessiin. Eniten ihmetyttää se, miten viranomaiset voivat ja saavat katkaista tuet vaikka ovat mahdollisesti itse toimineet väärin? ”

    Suomessa tuet katkaistaan selvittelyjen ajaksi aina itselläni tuet ovat joskus olleet poikki jopa 8 kuukautta, mutta sain kaikki tuet takautuvasti oikeusasimiehelle tehdyn kantelun jälkeen. Tukiani ei katkaistu, mutta päätöstä ei koskaan tehty. Kela ei suostunut tekemään päätöstä työttömyysturvastani, koska olin ollut puolivuotta töissä alalla jossa on monimutkainen palkkausjärjestelmä. Eikä Kela hyväksynyt toimittamiani palkkakuitteja, joita oli 200 sivua. Jokainen voi miettiä, että kyse ei ole ihan normaalista tunti tai kuukausipalkkaisesta hommasta jos 6kk työskentelystä kertyy palkkakuitteja 200 sivua.

    Se, että tämä yllättää sinua kertoo vain yhden asian et ole ollut juurikaan tekemisissä Kelan kanssa. Aika iso osa ihmisistä täällä hankkii tietonsa asiosita joltain sliipatulta poliitikolta joka ei tiedä mitään, mutta vaikuttaa pätevältä tai keltaistenlehtien toimittajilta, jotka nekään eivät tiedä mitään eikä kiinnostakkaan tietää. Köyhät taas ovat niin syyllistettyjä täällä, että asioista on mahdotonta puhua tulematta lisää kiusatuksi ja syyllistetyksi. Sen takia tätä tehdäänkin, koska se mahdollistuu.

    Onneksi sentään oikeusasiamies oli rehellinen.

 16. Rintsu

  Väärälle tiedolle on a i n a markkinat. Alkaen ihan siitä, että jos vaimo kysyy mieheltään, että ei kai peffani ole levinnyt niin hän ei halua kuulla, että ”On”. Hän haluaa kuulla, että Ei kultaseni, se on ihan yhtä söpö kuin kolmekymmentä vuotta sitten.
  Jos vaimo olisi kiinnostunut faktoista hän ei kysyisi vaan hakisi mittanauhan ja huomaa varmasti jos housujensa kokonumero muuttuu suuntaan tai toiseen.
  Pieni valkoinen valehtelu on vain hyvää parisuhdepolitiikkaa ja lausujana on erittäinkin kelvollinen aviomies.

  Mutta se valheen kuuntelun tarve mahdollistaa Auervaarat jotka elävät valheella. Toisin kuin kelvollisella aviomiehellä heillä ei ole koskaan mitään oikeaa tarjottavaa, vain kauniita sanoja jotka lopulta käyvät kalliiksi.

  Meille valehdellaan koko ajan. Olen itsekin ostanut tietokonekaiuttimet joiden pakkauksessa luki ”power 200W” vaikka suoraan näen, että verkkomuuntajasta ei lähde kuin max 9,6W. Mainosmiesten keksimillä hattiwateilla ei ollut ostopäätökseeni mitään merkitystä koska lähes kaikissa vastaavissa valehdellaan yhtä paljon. Minä nyt vaan satuin tarvitsemaan pienet ja halvat kaiuttimet jotka toivottavasti toimivat.

  Se kuinka paljon itsensä tai tuotteensa markkinoinnissa kehtaa valehdella on yksi asia.
  Oleellista kuitenkin on se, että laatikossa on toimivat kaiuttimet eikä kelluva verkonpaino.

 17. Ihmetteliä

  Kuuluvatkohan nuo YTK:n työntekijät johonkin ammattiliittoon? Jos kuuluvat, niin siinähän voi joku oikeistolainen sydän särkyä.

 18. sakutimonen

  Et selvästikään ole koskaan hakenut harkinnanvaraista tukea etkä tiedä sen myöntämisen perusteista mitään. Sitä on erittäin vaikea jokaisen saada, ja siihen käytettävät summat ovat mitättöämän pineiä kaikkialla.

 19. PRyyppö

  Niin ja se ”toinen” olisi tietenkin maahanmuuttaja?

 20. HTK

  V ä ä r ä t i e t o i s u u s on erittäin yleistä.

  Yhteiskunnallinen väärä tietoisuus tarkoittaa sitä, että yksilö ei tiedosta omaa yhteiskunnallista asemaansa ja sen vuoksi luulee oman asemaansa heikentävien väitteiden olevan totuudenmukaisia. Tuntemani kokoomuksen ja keskustan kannattajat, jotka ovat asemaltaan pieni- tai keskituloisia palkkatyöntekijöitä ( työläisiä ja toimihenkilöitä) sekä yksinäisyrittäjiä, yleensä pitävät kaikkia työnantajia hyväntekijöinä, jotka työllistävät kansalaisia. Heidän mielestään työnantajat ovat työntekijöidensä elättäjiä ja valtion ylläpitäjiä. Heidän mielestään ay-liikkeellä on liian paljon valtaa ja he pitävät sitä häiritsevänä tekijänä yhteiskunnassa, vaikka he itse saattavat olla jonkin ammattiliiton jäseniä.

  Väärä tietoisuus on porvarillisen hegemonia eli ajatuksellisen sisäistetyn herruuden seurausta. Tätä porvarillista hegemoniaa ylläpitää sekä valtamedia että opetuslaitokset. Tuloksena on vallanpitäjille edullisten ajatusten pitämistä kyseenalaistamattomina itsestäänselvyyksinä. Mitään itsestäänselvyyttä ei pitäisi olla, vaan kaikkia näkemyksiä pitäisi tarkastella monipuolisesti perustellen.

  Esimerkiksi ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus on tulonhankkimisvähennys, aivan samoin kuin yrittäjillä ja yrityksillä on oikeus vähentää verotuksessa sekä toimialajärjestöjensä jäsenmaksut, markkinointi- ja ilmoituskulut sekä toiminnasta aiheutuneet oikeudenkäyntikulut. Työttömyyskorvaukset on rinnastettavissa perustuslain 15 §:n mukaiseen omaisuuden pakkolunastamisesta seurauksena koituvaan täyteen korvaukseen. Työvoima on työttömän tärkein ”omaisuus”.

  Verovähennysoikeuden ja verovapaat tulot ovat sinänsä epäsuoraan julkista tukea yhteiskunnassa tärkeiksi katsotuille tahoille. Verovähennys oikeuksista hyötyvät eniten suurituloiset. Suoraa julkista tukea saavat monet aatteelliset ja yleishyödylliset järjestöt. Toisaalta suoraa julkista tukea tarvitsivat eniten kaikkein pienituloisimpia edustavat järjestöt; työttömien, opiskelijoiden ja eläkeläisten sekä yleisiä ihmisoikeuksia puolustavat järjestöt, jotka joutuvat toimimaan vain jäsenmaksujensa varassa. Heihin on ovat kohdistuneet hallituksen politiikan seuraukset kaikkein kovimmin.

 21. Eino

  Epätoivoinen ketutus valtaa mielen, kun joutuu tuon tuosta lukemaan näitä 70+- vuotiaitten exien ministerien, vm:n pomojen tms henkilöiden ”huolta” tulevista sukupolvista: samaa vuosikymmeniä kestänyttä everlasting-jauhantaa valtion velasta. Mutta valtamedioissa kuunnellaan kunnioituksesta kankeina, kuin äänessä olisivat jotkut suuremmatkin tiedon oraakkelit. Kuitenkin heidän neoliberalistisen maailmankuvan totaalisisäistetty sanomansa on aina saman suppea, mennyttä maailmaa nuoremman sukupolven ja planeetan fyysisen todellisuuden kannalta.
  He aatekamuineen elävät kuplassa, jota maailman talouden ja politiikan tutkija Stephen Gill kuvaa seuraavasti:
  ”Uusliberalistinen rationaalisuus on pitkälti välineellistä: keskitytään etsimään parhaat keinot saavuttaa lasketut päämäärät. Uusliberalistit tulkitsevat perimmäisiä vaikuttumia omistushaluisen non-dualismin kehyksessä. Pelko ja ahneus ovat tekijöitä, jotka savat tavoittelemaan lisää turvallisuutta ja hyödykkeitä. Jokainen huomattava yritys avartaa tätä vaikuttumien mallia kuitenkin tehostaa vallitsevia kasaamisen ja kuluttamisen malleja, mikä voi aiheuttaa planeettamme ekosysteemien vaurioitumisen tai tuhoutumisen. Jos pohjoisamerikkalaiset kasaamisen ja kuluttamisen mallit laajenevat niin, että ne otetaan käyttöön esim Kiinsassa, koko maailman ekosysteemin tuho varmistuu. Silti uusliberalismin keskeisen ideologisen sanoman myytin mukaan sellainen vaihtoehto on sekä suotava että kaikkien tavoitettavissa.”
  Vaikka maailma on siinä shit-positiossa missä on, Gill kirjoittaa tulevaisuuden mahdollisuudesta:
  ”Toivon, että tämän kaltaiset kuin esitykseni johtaa laajempaan emansipatoriseen hankkeeseen, jossa pyritään tiedon uusia muotoja hyödyntämällä nousemaan vallitsevan ekonomismin ja reduktionismin yläpuolelle sekä edistämään uusien älyllisten ja aineellisten intersubjektiivisten verkostojen mahdollisuuksia. Tällainen hanke on tarpeen, koska nykysuuntausten kriittinen ja historiallinen tarkastelu osoittaa, että jos elämäntavoissa, kulutusmalleissa ja julkishyödykkeiden tarjonnasssa ei tapahdu huomattavia muutoksia, nykyiseltä maailmanjärjestelmältä ja maailmanlaajuisen hallinnan uusliberalistisilta muodoilta pettää pohja.”
  Em pohjan pettämisestä on mm ilmasto antanut tänäkin vuonna eri puolilla entistä dramaattisempia varoituksia. Sori Iiro ja kumppanit, mutta nuoremmille valtion velka on jatkossa huolista pienimpiä.
  ( Lainaukset Gill: ”Valta ja vastarinta uudessa maailmanjärjestyksessä”)

 22. Jaska.jokunen

  Tietääkö Saku Timonen tämän valistuneen yksinvaltiaan perustamista tietosivut , missä aiemmin annettu rakentava kritiikki, katsottiin ainoastaan ”tietoliikenteen häirinnäksi ”
  http://www.saunalahti.fi/kvarkki/oikeutta/index.htm
  EI HEIKKOHERMOISILLE!.

  • sakutimonen

   En tiedä, ja pikaisen vilkaisun perusteella en haluakaan tietää.

 23. Marko

  Puhelin kuuluu toimeentulotuen perusosalla kustannettaviin menoihin. Kela-siirron jälkeen ainakin Helsingissä on otettu sellainen linja, että harkinnanvaraista tukea saa entistä harvempi. Puhelimen voi hankkia edullisesti osamaksulla, jos luottotiedot ovat kunnossa. Halpa älyluuri maksaa 5 euroa kuussa tällä tavalla hankittuna.

  • Halpuuttaja

   Jep, esimerkiksi eräällä suomalaisella operaattorilla älypuhelin isolla kosketusnäytöllä on halvimmillaan 99 € uutena (alk. 2,74 €/kk).

   Nokian banaanipuhelimen 8110 4G-version saa vielä sitäkin halvemmalla. Sehän on KaiOS-pohjainen älypuhelin johon saa joitakin sovelluksia.

   Itse olen PC-mies henkeen ja vereen, mutta täytyy myöntää että tablettikin 10″ näytöllä ja 1920×1200 resoluutiolla on kätevä. Vielä kunnon näppäimistö ja varavirtalähteitä SPR:n Kontista mukaan, niin pystyy kirjoittelemaan pitkiäkin kanteluita rauhassa vaikka sähköttömässä bunkkerissa.

 24. Harmaa päivä tämäkin päivä

  Kyllä joka päivä varsinkin tämän hallituksen aikana on kristallin kirkkaasti havaittu elävämme totuuden jälkeistä, luonnevikaisten aikaa. Se on äärettömän masentavaa. Tämän päivän satuluvut ovat 260 000 uutta työpaikkaa viime vuonna syntynyt. Kuitenkin työllisyys kasvanut samassa ajassa vain 25 000. Eikä mitään mainintaa, että työlliseksi sitten laskettiin alkaen se yksi tunti viikossa työtä tehden. Ja täyttämättä jäi yöpaikkoja kuulemma ennätysmäärä 42 000 kertomatta kuitenkaan, miten suuri osa tästä on yrittäjäpaikkoja, mitättömiä osa-aikapaikkoja, ”myydään sontaa sokerina” provikkapaikkoja. Ja kertomatta, että vastentahtoista osa-aikatyötä tehdään enemmän kuin koskaan.
  Median kertaakaan ihmettelemättä sitä, että mikä tässä kokonaisuudessa mättää, kun eivät nuo ”hyvät uutiset” sitten näy eivätkä realisoidu yhtikäs missään. Kurjuus ja surkeus vain lisääntyvät kaikilla mittareilla. Viimeisimpänä tänään uutisoitu yhä useamman ajautuvan velkajärjestelyyn.

  Kaiken tämän keskellä tässä yhteiskunnassa itseäni potuttaa tämä valtava hyväosaisten pösilöiden määrä, jotka uskovat silmät ummessa kaiken valtamedioiden tuottaman propagandan ymmärtämättä sen olevan kaukana laatujournalismista ollen yksinomaan vaaleissa äänestämiskäyttäytymistä ohjaavaa asennemuokkausta. Mutta eihän tämä ole ensi kertaa tällä pallolla. Eikä tämän maan kamaralla. Hakaristilipun aika ei ole monen kymmenen vuoden takainen juttu.

 25. MV-tasoiseen uunottamiseen kyllästynyt

  Yle mainostaa edustavansa vastuullista journalismia. Huvittaa. Katson nuo lauantaiaamun TV:n ykkösaamut ja toimittaja Vaaherkumpu trollaa surutta kokoomus-agendaansa. Ei tarvitse kuin katsoa YLE areenaa ja verrata prosenttiliikkeen Terhon puuta heinää haastattelu ja viime lauantaina toimittajan jankkaaminen, jossa teollisuusliiton Riku Aalto tuntui olevan kuin syytetyn penkillä. Ay- ja duunari-inho oli toimittajalla vaikeasti kätkettävissä. Terho jauhoi puuta heinäänsä vapaasti toimittajan johdatellessa. Mitään ei pantu ehdolle. SAK ja demarit olivat muka päättäneet jo aikoja sitten, että pannaan hulinaksi mistä tahansa ja viedään vaikka leipä lasten suusta Rinteen vaalikannatuksen vuoksi. Terho puhui itsensä pussiinkin : uuden lain tullessa pienten yritysten ei enää tarvitsisi hakea ns. toista työtä irtisanottavalle työntekijälle kuten ei nytkään, koska toista työtä ei ole. Aalto totesi, että hallituksen työelämän tuntemus on onnetonta. Olen samaa mieltä. En hakisi työtä, jossa ns. koeaika jatkuisi koko työsuhteen ajan, mitä hallitus luupäisesti ajoi. Eli ei lisäisi pienten yritysten työllistämismahdollisuuksia. Se huvittavinta, kun Terho puhui, että Suomi olisi vaalien jälkeen demarien ja ay-liikkeen panttivankina, jos Rinne olisi pääministerinä. Nimenomaan nykyhallitus on tuon Terhon prosenttiliikkeen ja Pentikäisen lafkan panttivankina. Uhkasihan Terho syksyllä kaataa hallituksen, jos abortti-Soini ei saanut jatkaa ministerinä. Ja sitten Soini höpisi medialle : ”Sain luottamuksen”… 🙂 Irvokasta puhua jostain länsimaisista parlamentaarisista arvoista. Mielenkiintoista olisi tietää, miksi Korkki ja moni muu sai potkut YLE:stä. Tekivätkö ”vastuutonta” journalismia. 🙂

  • Make

   YLEssä on tapahtumassa jotain hyvin ikävää.

 26. No1

  Saku, olet vatkannut tarmokkaasti tätä yhtä epäkohtaa, jaksaisitko samasta kontekstista nappaa esille näitä asioiden jatkumoita.

  Esimerkiksi miksi kirjepostia saa toimittaa jokaiseen virastoon, mutta vain kaksi virastoa kieltävät kirjaamon käytön sähköisesti.

  Nämä tietenkin on Kela ja TE.

  Vanha neuvo pätee, samat hakemukset voi lähettää asiakirjalla, mutta sähköisesti. Kummasti kun niistä jää todiste, niin ei tuppaa katoamaan sanamuodotkaan.

  Tausta toki on, että erilaisissa asiointipalveluissa vakuutat ja vannot sisällön aina oikeaksi, vaikka lisäselvityspyyntö olisi niin lavea ja laaja ettei selviä mitä edes kysytään.

  Perusongelma kuntouttavassa työtoiminnassa on sama kuin osa-aikatyössä tai nollasoppareissa. Olet aina väärässä teit mitä tahansa.

  Nollatuntari voi tienata elantonsa mukavasti, mutta jos jatkuvuutta etsii, niin ei se vain toimi.

Kommentoi »

Comments are closed