Oppikirjan mukaan

Nykyisin on olemassa ammattikunta, joka pyörii liike-elämän ja politiikan välisessä pyöröovessa. Välillä he ovat mukana päätöksenteossa joko päättäjinä tai heidän avustajinaan, ja välillä he lobbaavat jotain alaa poliitikoille. Tuoreimpana tapauksena on pääministeri Juha Sipilän erityisavustaja Riikka Pakarinen, joka siirtyy Panimoliiton toimitusjohtajaksi. Ennen erityisvustajaksi tuloaan hän oli Metsäteollisuuden edunvalvontapäällikkö, ja sitä ennen europarlamentaarikko.

Näin kätevästi käy alanvaihto, kun verkostot ovat kunnossa. Sinänsä tämä Pakarisen uusi pesti on pikkujuttu, eikä Sipilä enää ensi vaalikaudella erityisavustajaa tarvitse. Ongelma on paljon isompi kuin alkoholiveron alentamisen lobbaaminen.

Ongelma on siinä, että politiikka ja elinkeinoelämän edunvalvonta ovat pahasti sekaisin. Enää ei voi tietää kenen leipää poliitikko syö. Erityisesti valtion omistusten jatkuva myyminen pistää epäilemään, että päätöksenteon taustalla on muutakin kuin yleinen etu.

Muistellaanpa menneitä. Kun sähköverkko edellisen hallituksen aikana myytiin Carunalle, niin poliitikot vakuuttelivat kilpaa, että kuluttaja ei huomaa muutosta mistään muualta kuin laskun lähettäjän nimestä. Sähköverkkotoiminnan piti olla monopoliluonteestaan huolimatta niin tarkasti laissa säänneltyä, että Energiamarkkinavirasto määrittelee toiminnan tuoton eli käytännössä siirtohinnan. Kuinkas kävi? Sähkönsiirtomaksu nousee jatkuvasti ihan vain pelkällä ilmoituksella, eikä kukaan mahda asialle mitään.

Eilen valtiovarainvaliokunta päätti hallituspuolueiden edustajien äänin, että Carunan verovälttely saa jatkua. Valtio ei tarvitse sitä 12 miljoonaa, joka Carunalta olisi saatavissa porsaanreikä tukkimalla. Samasta tasevapautuksen reiästä voivat sitten muutkin kansainväliset suuryritykset ammentaa rahaa.

Digita Oy omistaa kaikki radio- ja televisioverkot, mastot ja lähetysasemat. Digita oli osa Yle:n organisaatiota vuoteen 2000, jolloin päätettiin paikata rahapulaa myymällä omaisuutta. Vuonna 2000 myytiin 49 % Digitasta ranskalaiselle France Telecomille. Kaupasta saadut rahat lämmittivät niin mukavasti, että myyntiä jatkettiin vähitellen ja vähin äänin. Vuoteen 2005 mennessä koko Digita oli myyty, ja silloinen Ylen pääjohtaja rehvasteli julkisesti saadun rahan paljoudella.

Välillä Digitan omistivat Texas Pacific Group (USA), AXA (Ranska), Charterhouse (Iso-Britannia) ja Caisse des Depots (Ranska). Yle maksoi näille yhtiöille lähetystensä siirtämisestä kotivastaanottimiin kovaa vuokraa. Jo syksyyn 2009 mennessä vuokrana oli maksettu takaisin kaikki kaupoista aikoinaan saadut rahat. Nykyisin Digitan näkyy omistavan kansainvälinen sijoitusyhtiö Digital Colony.

Tämä hallitus on myynyt tai suunnittelee myyvänsä Ekokemin, Altian, Kemijoki Oy:n, Nordic Morningin ja Raskoneen sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta. Ainakin Nesteen osakkeita myytiin jo kesällä.

Myynnistä saadut rahat eivät mene eduskunnan päätösvallassa olevaan valtion budjettiin, vaan demokratian ulottumattomiin maan hallituksen ikiomaan budjettiin. Sen nimi on Vake Oy, ja sieltä hallitus eli käytännössä omistajaohjausministeri ja pääministeri jakavat sitä hallituksen nimeämille kärkihankkeille. Yksi sellainen on bioakasulaitosten valmistaja BioGTS, jonka toiminta näyttää menevän suomeksi sanottuna perseelleen.

Hallitukseen julkisen sektorin täystuhoksi valittu liikenneministeri Anne Berner suunitteli panevansa lihoiksi sekä VR:n että tieverkoston. VR:n suhteen hän onnistui osittain, ja siinä samalla olivat mennä myös liikenneturvallisuuden kannalta välttämättömät asetinlaitteet.

On vain ajan kysymys, kun väyläyhtiökin herää uudelleen henkiin.

Se pakkoherätetään laittamalla väylien kunnossapidon rahahanat kiinni, jolloin tieverkosto rapautuu kelvottomaan kuntoon. Sitä ei tietenkään sallita, sillä se vaarantaisi elinkeinoelämän kilpailukyvyn ja kestävän kasvun, kuten virkamiehet asiaa jo luonnehtivat. Avuksi rientävät jälleen kansainväliset suursijoittajat, jotka hyvää hyvyyttään tulevat laittamaan tieverkoston kuntoon ja maksattavat laskun tien käyttäjillä, jotka ovat jo kertaalleen maksaneet tiet verorahoillaan.

Näin se sujuu, ihan oppikirjan mukaan. Sotesta en tällä kertaa jaksa puhua mitään.

Ja nyt voimme sulkea silmät ja hokea kädet korvilla monta kertaa kovalla äänellä: Suomessa ei ole korruptiota!

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta talous
Kommentit (54)
 1. Minäpä en paljon sano tllä kertaa, krapula kun yrittää olla. Kuitenkin voisin mainita, että tällainen touhu onnistuu kun valtaan pääsee – melkeinpä aina koska muunlaisia ei politiikassa juurikaan ole – ahneet, moraalittomat paskiaiset.

  Ja ketkähän ne sinne valitsee?

  Paska maa, ja vielä paskempi kansa.

  Ei kiinnosta vastaväitteet, vaikka ne juurikin osoittaisi miten vitun tyhmiä täällä ollaan.

  1. Kateeksi käy ranskalaisten mentaliteettia, siellä kun ei kansa tyydy sivusta seuraamaan kun herrat koittaa kusettaa kansaa ja muutenkin äänestäjien suorastaan kylmä linja politiikkoihin on todella ihailtavaa kun Ranskassa poliitikko kerran pettää äänestäjänsä jossain esim. äänestysasiassa parlamentissa niin poliitikko voi olla varma siitä ettei tule enää koskaan valituksi parlamenttiin…siellä kusetus on sama kuin poliittinen irsemurha.

   Suomesta en viitsi sanoa mitään muuta kuin että “sitä saa mitä tilaa”… mutta vain tyhmä äänestää itseään vastaan uudestaan ja uudestaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa?

   1. Näin juuri. Me suomalaiset ollaan lampaita. Mutistaan ja supistaan, mutta annetaan kaiken paskan tapahtua. Eihän me nyt kaduille jakseta lähteä. Päättäjät halveksivat kansaa, eikä ihme.

  2. Rainer Rajakallio
   17.11.2018, 13:37

   Viimeinen virke: puhu vain itsestäsi. Olet juuri niitä ihmisiä, jotka hämäntävät paskaparlamentarismin toimintakuvion ja sen ketkä ovat siinä niitä oikeita päättäjiä, iso raha. Niitä ei vaaleilla valita.

  3. Jorma Reijonen
   17.11.2018, 16:53

   Jos krapulaa pukkaa, niin älä kylvä sontaa kaikkien niskaan. Ehkä huomenna helpottaa.

 2. Olin aikoinani verotoimistossa töissä. Jo silloin parikymppisenä tytönheitukkana varallisuusveron poistaminen tuntui todella oudolta toimenpiteeltä. Sen rajat olivat sellaiset, että omassa työssäni ihan tavallisen ihmisten veroja käsitellessäni en törmännyt siihen koskaan. En, vaikka jotkut olivatkin hyvätuloisia ja oli osakekauppaa ja sijoitusasuntoa. On jäänyt kaivelemaan ja mietityttämään siitä asti, että MIKSI se piti poistaa.

  Ja sit samaan aikaan Kelalla vahditaan kuin pirut ettei yksikään köyhä saa vahingossakaan latiakaan liikaa.

  1. Näinhän se on, että varallisuusveron poistolla hyödytettin vain kaikkein rikkaimpien asemaa. Se oli niitä ensimmäisiä askelia mahdollistaa omaisuuden kasautuminen varakkaimmille, jatkumona sitten perintöverojen alennukset painottuen suurimpiin perintöihin jne.

   Mielenkiintoista on että nuo ajatukset saavat kannatusta niidenkin keskuudessa jotka eivät varmasti tule hyötymään siitä että suurituloisimpien verotus kevenee. Kuvittelevatkohan ihmiset joiden tulot ja omaisuus kuuluvat esim. alimpaan 8 desiiliin hyötyvänsä 2 ylimmän tulo- ja omaisuusdesiiliin kuuluvien verohelpotuksista. Jos kuvittelevat, niin varmasti eivät kuitenkaan hyödy, vaan joutuvat maksajiksi.

Kommentointi suljettu.