Palkkaus, palkkaus, palkkaus

– Ja, aina, kyllä: työllisyys, työllisyys, työllisyys. Kun ei ole niitä tuloja, jos ei ole työtä. Tämä erottaa puolueita tässä salissa merkittävällä tavalla. 

Näin sanoi valtiovarainministeri Petteri Orpo kehuessaan  aktiivimallia yhdeksi hallituksen lukuisista työllisyyttä lisäävistä toimenpiteistä, joilla ”on saatu loistavia tuloksia aikaan”. Niitä loistavia tuloksia ovat muun muassa automaattinen tukileikkuri suurimmalle osalle työttömiä ja toimeentulotukimenojen kasvu. Otetaan yhdestä taskusta ja annetaan hiukan vähemmän toiseen, joten ainakin siinä työllistetään Kelan etuuskäsittelijöitä.

Työtä pitää siis Orpon mukaan tehdä jaettavan kakun kasvattamiseksi, mutta palkasta hän ei puhu mitään. Ei tietenkään puhu, sillä kakku kasvaa sitä suuremmaksi, mitä vähemmän on sen kasvattamisen kustannuksia. Palkanmaksuhaluttomuus on lisääntynyt viime vuosina siinä määrin, että elämiseen riittävän palkkatyön tarjoajat alkavat olla harvinaisuuksia. Ei kannata maksaa palkkaa, kun työntekijöitä saa ilmaiseksi. Kakku kasvaa, mutta siitä ei riitä kaikille.

Ylen puolueille teettämän kyselyn mukaan kokoomus ainoana puolueena haluaa kaiken sosiaaliturvan sairauspäivärahoja lukuunottamatta vastikkeelliseksi. Niin haluaa keskustakin, vaikka äkkiä lukien se näyttäisi kannattavan perustuloa. Tosiasiassa sen mielestä sosiaaliturvan vastikkeellisuus sopii työ- ja opiskelukykyisille ihmisille. Vastikkeellinen turva ei kuitenkaan sovi ihmisille, joilta ei voi sairauden tai iän perusteella aktiivisuutta edellyttää.

Malli on siis ihan sama kuin kokoomuksellakin, eli vain sairaat ja eläkeläiset vapautetaan työvelvollisuudesta tukia vastaan. Jos nykyinen hallituspohja saisi jatkaa, niin kaikki muut joutuisivat tekemään työtä leipäpalansa eteen ensi vaalikaudella tapahtuvan sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen jälkeen. Tätähän on jo kuluva vaalikausi harjoiteltu lisäämällä monella eri nimikkeellä tehtävää palkatonta, pelkällä työttömyysturvalla tehtävää työtä.

Tätä palkattomaan työhön patistamista tehostetaan tukien menettämisen uhalla, ja sama meno jatkuisi. Lähtökohtana on, että jokainen yhteiskunnan tukea saava on työtä välttelevä laiska lurjus. Tähän ajatteluun ei mahdu se Li Anderssonin toteama tosiasia, että toimeentulon rangaistusluontoinen evääminen ei monissa tapauksissa aktivoi ihmisiä vaan päinvastoin syrjäyttää ja syventää sosiaalisia ongelmia.

Mitä se vastikkeellisuus eri puolueiden näkemysten mukaan sitten on? Kokoomuksen ja keskustan näkemykset tulivat jo selväksi: vain sairaat ja eläkeläiset vapautetaan palkattomasta työvelvollisuudesta. SDP:n malli vastaa suunnilleen nykyistä, jonka mukaan työttömyysturvan saajan on haettava työtä ja oltava työmarkkinoiden käytettävissä, mutta toimeentulotuki on vastikkeetonta. Vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat vastikkeetonta perustuloa.

En rupea väittelemään perustulon puolesta tai sitä vastaan, koska en itsekään tiedä mitä mieltä siitä pitäisi olla. Sen sijaan minulle ei ole mitään vaikeuksia vastustaa vastikkeellista sosiaaliturvaa ihan jo siksi, että se on vastoin perustuslakia. Sen 19 §:n 1 momentissa todetaan, että jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

Tosin toinen momentti sanoo, että oikeus perustoimeentulon turvaan taataan lailla. Mikään ei estä säätämästä sellaista lakia, jossa perustoimeentuloa annetaan vain työtä vastaan. Tulevan sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen ydinkysymys on, maksetaanko työstä palkkaa vai tehdäänkö sitä pelkällä sosiaaliturvalla. Vastaus riippuu ihan siitä, keitä äänestämme asiasta päättämään.

 

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (76)
 1. No tässä asiassa on ainakin puolueilla suuri ero joten SDP on varmasti nosteessa äänestäjien silmissä.
  Koskeehan työttömyys lähes jokaista suomalaista duunari perhettä tai tuttua, joten kova oikeistolaispolitiikka ei kuulu nykyaikaan vaan sinne menneisyyten 1930-luvulle mistä se on taas tähän päivään kopioitu.

  1. Sampo Makkonen
   23.11.2018, 14:50

   Kuuluuko SDP:n malliin myös euro-järjestelmän asettamat säädökset? Niissähän vaaditaan työttömiä hakemaan töitä koko euro-alueelta. Paavo Lipponen toisti vanhan vaatimuksensa jokin aika sitten radiohaastattelussa, siis että meidän pitäisi alkaa elää euro-alueelta vaatimusten mukaan.

  2. SDP on kaikkien muiden eduskuntapuolueiden kanssa samaa mieltä, että perusturva tarvitsee tulevaisuudessa suurta remonttia. SDP:n linja näyttää kuitenkin olevan, että mitään ei muuteta, vaan jatketaan samalla mallilla… Missä mättää, SDP? Miksei Vasemmistoliiton ja Vihreiden ajama perustulomalli kelpaa? Laittaa taas äänestäjän miettimään…

   1. Tässä tiivistelmä SDP:n mallista. Tekstistä löytyy myös linkki itse malliin. https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2018/09/09/sdp-ja-vastikkeellinen-sosiaaliturva/

    1. Kiitos! Suuri kysymyshän tuossakin mallissa on, onko ”aktiivitaso” lisäys nykyisen perusturvan päälle vai sisältyykö ”aktiivitaso” nykyisen perusturvan määrään. Yhdenkään puolueen en ole kuitenkaan kuullut mainostavan nykyisen perusturvan määrän merkittävää nostoa, en edes Vasemmistoliiton. Näin erilaiset perusturvamallit näyttäytyvät kaikkein pienituloisimpien silmissä vain siltä, että muutetaan jonkun tuen nimeä toiseksi, ja siinäpä se muutos sitten olikin…

 2. Olen pitkään ihmetellyt sitä, että kovin vähän kukaan puhuu näistä palkattomista töistä. Hallituspuolueet hehkuttavat tilastoillaan mitkä näyttävät kuinka moni on saanut työpaikan. ikä työpaikka se onjosta ei saa palkkaa vaan yhteikunnan maksamaa toimeentulotukea.

  1. Kyllä se on kummallista että palkka ja työ on eriytetty toisistaan.
   On suorastaan rikollista väittää että työ on kuntouttavaa ilman palkkaa.

  2. Ei ihmetytä
   23.11.2018, 12:23

   No, minua ei ihmetytä, sillä oikeisto on vallassa. Uskonnollis-konservatiivinen taantumuksellinen oikeistolaisuus nyt vain on tällaista.

   Se ihmetyttää, miksei mediakaan puhu palkattomista töistä. Pienen miettimisen jälkeen sekään ei ihmetytä, mediathan ovat oikeiston omistuksessa.

   Ei hyvältä näytä, mutta tätä on haluttu koska näin on äänestetty. Se yrittäjä siellä nyrkkipajassa samaistaa itsensä omistavaan luokkaan, vaikka on oikeasti rahan vallan juoksupoika velkoineen ja olemattomine eläkkeineen. Kun ei tiedä, vaan ainoastaan luulee, sitä sitten äänestää kokoomusta ja kepuleita seuraavallakin kerralla.

   1. Tosi on !

    Sanoi jo Lassila aikanaan.

    Raha se on joka ihmisen iloiseksi tekee. Vaikkapa lainasellainen.

  3. Kaverini kertoi kirjoittaneensa A-studioon pyytäen ottamaan tämän aiheen ohjelmaan.
   Saa nähdä tuleeko – ja jos, millainen…

   1. Sitä odotellessa. Eikös Kittilä ilmoittanut hakevansa uusia kumppaneita ja maksavansa heille, siitä että kuntouttavat työttömiä.

Kommentointi suljettu.