Kohti luokkayhteiskuntaa

-Kuules nyt, poikaseni. Ei työtä tulla tekemään ilmaiseksi, vaan työn hinta määräytyy markkinoilla samalla tavalla kuin muidenkin tuotteiden.

Tällaisen kommentin sain eilen blogini Fb-sivulle. Ei minua haittaa kohta 61 vuotta täyttävän äijän pojittelu, mutta alentuva asenne ja silkka tyhmyys haittaavat sen verran, että tämä minua selvästi nuorempi setäselittäjä ei enää tule sivulleni kommentoimaan. Hän ei ole tajunnut, että työ on suunnilleen ainoa hyödyke, jonka hinta ei määräydy markkinoilla. Jos määräytyisi, niin meillä ei olisi samaan aikaan työttömyyttä, työvoimapulaa ja jatkuvasti kasvavia palkattoman työn markkinoita.

Joidenkin ihmisten tuntuu olevan mahdotonta uskoa palkatonta työtä koskevia kirjoituksiani. He eivät tiedä tai halua tietää, että kuntouttava työtoiminta on muodostunut kunnille säästämiskeinoksi, jolla vältetään työmarkkinatuen maksuosuuden eli sakkomaksun maksamista, saadaan 10,09 euroa päivässä valtiolta rahaa jokaisesta työtoimintaan sijoitetusta ja hankitaan ilmaista työvoimaa sekä kunnille että lakia rikkoen myös yrityksille. Olen aiemmin kertonut Tampereen ihmeestä, joka ei tietenkään ole ihme, vaan työttömien työnhakijoiden määrää on saatu alennettu lakia rikkoen.

Olemme menossa kohti luokkayhteiskuntaa monen huomaamatta. Luokkayhteiskuntaa on se, että yhä suurempi osa tekee työtä palkatta ja että työssäolevien palkkaa halutaan koko ajan alentaa. Juuri palkan alentamiseen tähtäävät ay-liikettä vastaan suunnatut puheet ja vaatimukset ulkomaisen työvoiman saatavuuden helpottamisesta. Matalapalkkaisiin töihin ei kuulemma saada kotimaista työvoimaa, ja saattaa se olla tottakin. Se ei kuitenkaan johdu liian suurista tuista, vaan liian pienistä palkoista. Jos työn hinta määräytyisi markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaisesti, niin juuri työvoimapulasta kärsivien matalapalkka-alojen palkat nousisivat kohisten.

Kun palkkaa ei haluta maksaa riittävästi, niin halutaan vaihtaa työvoima vähempään tyytyvään.

Luokkayhteiskunnasta kertoo myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon esitys täi- ja kihomatolääkkeiden korvaamisesta toimeentulotukea saaville ilman lääkärin reseptiä. Ilmeisen hyvää tarkoittava esitys voidaan tulkita ja on tulkittukin niin, että köyhien täiset ja matoiset lapset tartuttavat päiväkodeissa ja kouluissa paremman väen lapset. Näin jossain keskustelussa ilmeisen vakavissaan esitettyä pohdintaa työttömien lasten sijoittamisesta erillisiin päiväkoteihin. Tämä ajattelu on ihan luontainen jatko subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistamiselle työttömien lapsilta.

Työttömien lapset pitää siis eristää ja desinfioida, jotta parempi väki ei saa tartuntaa. Ministerin mieleen ei juolahda tarttua pikkunäpertelyn sijaan toimeentulotuen liian pieneen määrään. Jos toimeentulotukea saaville ruvetaan myöntämääm maksuosoituksia täishampoon ostoon, niin eipä heitä enää sen selvemmin voi ääneen sanomatta sanoa toisen luokan kansalaisiksi.

Mutta paskaakos minä tässä asiasta jankuttamaan. Köyhät tietävät minun olevan oikeassa. Turvatuksi itsensä tunteva keskiluokka ei usko ennen kuin joutuu itse tekemään palkatonta työtä rinta rinnan palkkaa saavan kanssa, ja heidän lapsiaan ruvetaan sanomaan toisia tartuttaviksi täipusseiksi.

Sitten minä joudun taas sanomaan, että mitäs minä sanoin. Hyvää viikonloppua.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (81)
 1. Vaikka itse kuuluukin tällä hetkellä näihin, joilla menee suhteellisen hyvin. Niin kyllä tämä nykymeno on hirvittänyt jo pitkään. Pelko siitä, että miten selviää siitä, jos omat hommat loppuu. Etenkin kun työskentelee alalla, jossa palkattomilla on hyvinkin monessa paikkaa korvattu osaajia.

  Toivottavasti tälle hulluudelle älytään äänestää loppu. Menkää uurnille ihmiset. On hulluutta äänestää kuten ennen ja odottaa asioiden muuttuvan

  1. Minua ihan pelottaa tulevat vaalit. Eräs vanhempi mieshenkilö toi pari viikkoa sitten ilmi, että luuli aktiivimallin tarkoittavan vain sitä, että tulee aktiivisesti hakea työtä. Seuraa kyllä politiikkaa ja uutisia, mutta mitä jää kun poliitikot ja media vääristelevät ja sievistelevät? Piti epäreiluna kun totuus valkeni. Miten sen totuuden saisi yleiseen jakoon?

   Näitä on paljon muitakin. Monikaan 40v+ tuttava ei tiedä mitä tukien varassa eläminen oikeasti on, vaan uskoo kun puhutaan liian suurista tuista. Uskotaan työpaikkojen yltäkylläisyyteen, kuin niitä olisi saatavilla kaikille millä vain koulutuksella. Ei nämä edes pidä itseään parempina ihmisinä, suurin osa, mutta luotto poliitikkojen puheisiin ja median otsikointiin on sinisilmäistä ja vaarallista. Sattumalta nuoremmista tutuista suurin osa taistelee näiden asioiden kanssa pätkätöissä ja tuilla, muttei tajua itsekään miten homma toimii.

   Kun näitä väärinymmärtäneitä äänioikeutettuja on niin paljon jo omassa lähipiirissä, paljonko heitä on yhteensä?

   1. Työttömiä pidetään laiskoina, koska rummutus ja luutuneet käsitykset. Mediassa meille kerrotaan kaikenlaista käyttäen sanoja, joilla on joskus ollut vakiintunut merkitys, mutta sisältö on nykyään aivan toinen. Kansantajussa merkitykset ovat ennallaan kuin poltettuja aivoneuroneihin. Juuri tähän muistijälkeen perustuu propagandan teho.

    Moni uskoo Kelan antaman karenssin johtuvan siitä, että työtön on kieltäytynyt työpaikasta (“ei hotsi nousta”).

    Ihmiset eivät ymmärrä, että uuskielessä “kieltäytyä” tarkoittaa mitä hyvänsä moitittavaa menettelyä, ja “työpaikka” on vain käsky hakea paikkaa, jota ei ehkä edes ole tai johon on sata muutakin hakijaa.

    Moni vieläkin luulee, että “työllistyä” tarkoittaa palkkatyötä (“ruhtinaalliset tuet”).

  2. Liikaa kähmintää nähnyt
   24.11.2018, 10:51

   Toki kannattaa äänestää.

   On vain varsin valitettavaa, että kansanedustajaehdokkaaksi saakka harvoin, jos koskaan, pääsee köyhyyden kokemusasiantuntijoita. Niitä, joilla olisi todellinen halu muutosten aikaansaamiseen.

   1. Luukas Pyykorpi
    24.11.2018, 16:32

    Köyhiä puolustuvat pulueetkaan eivät rekrytoi kaikkein köyhimpiä vaaliehdokkaiksi – pitää olla vähintään pärjääjä tässä yhteiskuntapelissä

  3. Ihan pikku kommentti näin puhtaaksi ryöstettynä sanoisin; Eikös me tätä olla haluttu? Nyt se ollaan saatu. Miksi valitetaan?

  4. Mauno Voutilainen
   25.11.2018, 11:55

   Tämä kaikki on itsellenikin valitettavan tuttua, kohta 60 vuotta, en ole kelvannut töihin, heinäkuussa toiset eläkehakemukseni hylättiin, valitukset sisällä.
   Kelan työmarkkinatuki myöhästyy yhä enemmän, toki ennen seuraavaa tiliä on mennyt.
   Toimeentulotuen hakemus aktiivileikkauksen kompensoimiseksi hylättiin jo toisen kerran.
   Syynä joku kymppi liikaa veikkausvoittoja tiliotteessa, tappioita ei laskelmassa huomioida.
   Ensi kuussa hylättäneen myös maksetun sähkölaskun osalta toimeentulotuki, juuri sen verran on veikkausrahaa seuraavaan tiliotteeseen jo tilillä käynyt.
   Ennen ei välitetty vähän isommistakaan veikkausvoitoista toimeentulotuen osalta.
   Budjettisopu ehdottaa Kelan omiin kuluihin n. 30 milliä liian vähän, alle 800 me, joten ongelmat ja liika tiukkuus tullevat Kelalla jatkumaan.

 2. Jännä juttu, että valtio ja kunnat saavat rikkoa sääntöjä miten haluavat. Jos poloinen kansalainen tekee pientä vilppiä armoa ei tunneta ja rangaistukset tuntuvia!

  1. Sehän taisi aikanaan kuulua erinäisten valvonta/holhous, kuritus, luokittelu valtioiden perustyökaluihin. Fasisti valtiot ja heidän oikeat/vasenkäsi eli kunnat ja kaupungit ja heidän virkamiehet/naiset sai rikkoa vapaasti säädettyjä lakeja jopa ehkä luoda moisia itse tarpeen vaatiessa. Mutta alainen ei missään nimessä saanut moiseen sortua. Tai sai, mutta tiesi rikkoneensa, samoin heidän lähiomaisensa myös.

   Vähän vaikuttaa eikä ihan vähän, että suomi oy ab ollaan matkalla kohti tätä. Ainakin rakenteita laitetaan sitä varten kuntoon kovalla tohinalla. Työttömille on luotu tehokas kyttäys ja uhkailukoneisto. Siihen kuuluu jatkuva varpailla olo työttömällä. Vaikka silloin jos ja kun kyttäyskoneisto haluaa työttömän kanssa “keskustella”, soittamalla koska tahansa varoittamatta tuntemattomasta numerosta työttömälle. Ja jos ei vastaa, niin perään tulee uhkaustekstiviesti, että tuet katkeaa jos ei seuraavalla kerralla vastaa puheluun. Toki uhkailutekstiviestiä ei voi lähettää vaikka 1-2h aikaisemmin työttömälle tulevasta puhelusta varoitukseksi, että työtön tietäisi päivystää herkeämättä puhelinta ja vastata puheluun heti riittävän pelokkaana hallintoalaisena tekstiviestin vaikutuksesta. Eikä ole vaikka ruokakaupankassalla laskemassa vähiä rahojaan ostaakseen ruokaa tai tosiaan vaikka niitä täisamppoita apteekissa ettei ylemmän luokan kansalaiset saa työttömästä tai jälkikasvusta täi tai ties mitä tartuntaa. Sen apteekkireissun jälkeen toki jätetäänkin ruoka sekä saippua ostokset väliin.

   Voisi varmaan sanoa, että moni entinen ja nykyinenkin fasistivaltion hallitsija olisi kateellinen siitä, miten suomi rakentaa kansan syviin riveihin luokka ja kastijakoa ja sitten hallitsee kansaa luomallaan koneistolla. Ja se on helppoa riittää, että laittaa mediaan vaikka jutun sossutatusta tai hankalista ja ikävistä työntekijöistä joista pitää päästä helpommin eroon. Ja kansa repii toisiansa taas. Tässä valossa tämä koneisto alkaa näyttää hyvältä niiden silmissä jotka vääntelee koneiston vivuista.

   No niin no höpöhöpö taas eihän toki tämmöstä ole olemassa dystopiaa maalailua kaikki. Kyllä me sen kaikki tiedämme eikö? Meillä on muuten vaan puheita eduskuntalaitoksen suunnalta vaikka rikkaruohoista, työttömien leirittämisestä tai kehotuksesta mennä no vaikka metsään töihin. Eikä mikään arvovaltainen taho näe eduskunnassa syytä ärähtää näitä juttuja laukoville mitään? Toki ainakin siellä metsässähän olisi kuulemma haravoimista uutena hommana, joka sopisi varmaan työttömille ainakin…

  2. Pitää paikkansa. Tein kantelun tarkastajasta joka rikkoi hallintolakia. Apulaisoikeusasiamiehen mielestä tarkastajan olisi pitänyt noudattaa lakia ja kertoi saattavansa tämän tiedon tarkastajalle. Ei muuta.
   Mitä tapahtuu kun “tavallinen” kansalainen rikkoo lakia? Saammeko vain ilmoituksen “älä riko lakia”…

   1. Luukas Pyykorpi
    24.11.2018, 16:47

    “Apulaisoikeusasiamiehen mielestä tarkastajan olisi pitänyt noudattaa lakia ja kertoi saattavansa tämän tiedon tarkastajalle. Ei muuta”
    Tämä on juuri se maamme ongelma – valitat asiasta syystä ja varmasti perustellusti, mutta nämä nuoliaiset vaan toteavat kertovansa huolesi toiselle virkamiehelle – ankarimmassa tapauksessa saattavat jopa nuhdella. ” Laki on niin kuin se luetaan”

Kommentointi suljettu.