Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Eriarvoista itsenäisyyttä

Tänään Suomi täyttää 101 vuotta, ja juhlapuheissa korostetaan kansan yhtenäisyyttä. Tosiasiassa kansa on eriarvoisempaa kuin aikoihin, ja vain maa on meille kaikille yhteinen. Kansa on jaettu ainakin kolmeen eri luokkaan: menestyjiin, pärjääjiin ja syrjäytettyihin. Linnan juhlissa menestyjät esittelevät itseään ja menestystään pärjääjille, joiden haaveena on joskus päästä mukaan juhliin, sekä syrjäytetyille, jotta nämä tuntisivat itsensä entistä enemmän syrjäytetyiksi.

Menestyjiä ovat itseoikeutetusti politiikan eliittiin kuuluvat. Heillä on omat huolensa. Päivän sanomalehti Karjalaisen haastattelussa eduskunnan puhemies Paula Risikko vaati, että sote- ja maakuntauudistus on vielä tällä vaalikaudella saatava maaliin, tai poliitikot menettävät uskottavuutensa.

Suomeksi tämä tarkoittaa tietenkin pelkoa kannatuksen menettämisestä, sillä uskottavuus on viimeistään tämän hallituksen aikana mennyt. Pärjääjät saattavat vielä pakottaa itsensä uskomaan, sillä heitä kalvaa jatkuva pelko putoamisesta syrjäytettyjen joukkoon. Se käy helposti, sillä siihen ei tarvita muuta kuin seuraavat yt-neuvottelut. Niiden jälkeen työttömäksi jäänyt joutuu sellaiseen myllytykseen, että jopa hallituspuolueen kansanedustaja on järkyttynyt omien päätöstensä seurauksista.

Syrjäytetyillä ei ole mitään asiaa edes yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi, saati sitten eliitin seuraan. Heidän arkeensa kuuluuu leivän jonottaminen. Hallituksen toimien seurauksena isänmaan näkyvänä häpeänä jo yli 20 vuotta kiemurrelleet leipäjonot ovat kasvaneet jatkuvasti.

Näitä jonoja päättäjämme ovat jatkuvasti kieltäynyeet näkemästä, ja jos heidät pakotetaan niitä katsomaan, niin he neuvovat jonottajia ottamaan itseä niskasta kiinni ja menemään töihin. Tosin tänäkin vuonna joku korkea päättäjä osallistuu osaaottavan näköisenä köyhien jouluruokailuun ja esittää syvän huolensa ihmisten eriarvoistumisesta. Siihen se sitten jääkin.

Vanha totuus on, että kun köyhät laitetaan tappelemaan keskenään, niin rikkailla ei ole hätäpäivää. Tässä on onnistuttu oikein hyvin, sillä osa syrjäytetyistä on lähtenyt vihanlietsojien kelkkaan syyttämään kaikesta maahanmuuttajia, vihervasemmistoa, demareita ja ay-liikettä. Osa on heittäytynyt suorastaan natsiksi ja marssii tänään yhdessä heidän kanssaan. Jotkut kansanedustajamme näkevät hyväksi yhteydenpidon tähänkin haittaisänmaallisten porukkaan.

Pentti Haanpää kirjoitti 1930-luvulla muistiinpanoihinsa silloisen kansakunnan kahtiajaon tuntemuksia näin:

Ja tosiaankin! Kaikkensa menettäneet eivät enää pelkää menetyksiä. Mullistus on heille tervetullut, toiveita herättävä asia. Siksi saattaa kommunistikin, jolta Isänmaalliset äskettäin nilistivät punaisen paidan ja jolle ojentavat nyt mustaa, vetää sen ylleen. Tyytymättömyys kuin tyytymättömyys, paita kuin paita, suuri isänmaa kuin suuri isänmaa. Kunhan vain kumous tulisi.

Köyhällä on isänmaa, mutta rahalla sitä ei ole. Politiikan huipulle on vaikea päästä ilman rahaa, joten päättäjiksi valikoituu yhä enemmän niitä, joilla on rahaa tai ainakin rahoittajia. Rahalla ostettu päättäjä tanssii rahoittajansa pillin mukaan, tai rahoitus loppuu. Niinpä köyhyys ja eriarvoisuus tulevat nykymenolla lisääntymään. Jostain syystä köyhälle annettu euro tuntuu olevan aina pois rikkaalta, eikä semmoinen sovi. Niinpä kannattaa sanoa, että yhdelle köyhälle annettu euro on pois toiselta köyhältä, ja taas saadaan kansa tappelemaan.

Minä pidän itseäni isänmaallisena, mutta en usko nykyisin valtaa pitäviin poliitikkoihin. Eivät tunnu enää uskovan monet nuoretkaan, sillä heidän halunsa puolustaa maata on laskenut. Eivät nuoret sitä välttämättä ihan pohjia myöten ajattele, mutta minun mielestäni taustalla piilee puute uskosta tulevaisuuteen ja yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin.

Tuntemattoman sotilaan alikersantti Lahtinen mutisi kapitalistin rahapussin puolustamisesta, mutta oli viimeiseen asti mies paikallaan. Siihen aikaan tarvittiin jokaista, olipa tämä köyhä tai rikas, äpärä tai aatelinen, homo tai hetero ja puhuipa hän suomea, ruotsia tai saamea. Ihan samalla tavalla saatetaan vieläkin tarvita jokaista, joten kaikille on annettava jotain puolustamisen arvoista.

Sellainen puolustamisen arvoinen asia on suomalainen hyvinvointiyhteiskunta, mutta sitä ollaan romuttamassa täyttä vauhtia. Jos niin käy, niin alikersantti Lahtista ei välttämättä enää löydy.

Hyvää itsenäisyspäivää ihan kaikille.

Kommentit (65)

 1. Kari Heinilä

  Hyvää itsenäisyyspäivää myös loistavan blogin kirjoittajalle ja kaikille muillekin.

 2. Stressiheikki

  Pulinat pois kun autoverokin laski. Olikin mielessä Mersun CLK 600 ja nyt siihen on varaa! Hyvää itsenäisyyspäivää.

 3. Ahti Granat

  Hyvää ja pysyvää itenäisyyttä myös kirjoituksissa Saku Timoselle. Kun ei ole mitään tarvetta kaunistella tai peittää, voi puhua ja kirjoittaa niinkuin asia on. Se on korkein itsenäisyyden tuoma arvo tässä maassa.

 4. Masa

  Hyvää itsenäisyyspäivää ja kiitos hyvästä kirjoituksesta.

 5. Markku Kiiskinen

  Hyvin sait taas asian ”pakettiin”. …

 6. töytön

  Hienosti kirjoitettu! Saas nähä kuka/ketkä eliitin edustajista menee patsastelemaan köyhien ruokailuun tänä vuonna. ”-Hienoa nähdä täällä näin paljon porukkaa!”

  • Matti

   En kyllä yhtään ihmettelisi, jos vähävaraisten ruokailu säädettäisiin veronalaiseksi eduksi, tai että ilmainen ateria vähentäisi toimeentulotuen perusosaa.

   Näitä ei varmaan kande kirjoittaa julki, koska joku voi saada tuollaisesta ns. kuningasidea

   • töytön

    Köyhien mulkoilija sikavitsi haluaisi köyhät piiloon leipäjonoineen. Kuulemma yksi ruokailu silloin tällöin lämpimässä sisätilassa saa pikkuporvarin mielen paremmaksi.

 7. Kurjuuden kurjuus

  Hyvää itsenäisyyspäivää.
  Oikeassa olet. Hyvä kirjoitus taas👍.

 8. Artsi

  Ikinä ennen en ole lukenut pakinaa joka myötäilee näin 100% omia mietteitäni. Hyvää itsenäisyyspäivää kirjoittajalle ja kiitos hienosta työstäsi mitä olet oikeudenmukaisemman suomen eteen tehnyt.

  • Marja-Leena Kuronen

   Aivan samoin ajattelen! Todella 100%:sti ovat minunkin mietteitäni!
   Kiitos Saku ja hyvää itsenäisyyspäivää!

 9. Jukka Laine

  Menestyjällä on 20 pullaa. Hän kutsuu pärjääjän ja syrjäytetyn kahville. Pärjääjä saa vaivihkaa yhden pullan ja menestyjä kuiskaa perään että varo että syrjäytetty ei vie siitä osaa.

 10. työtöntyötön

  Paula Risikko(kok.) ja aiheena sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen:
  ”Ihminen kestää nälkää ja kolotusta, jopa hankalia olosuhteita, jos hän kokee olonsa turvalliseksi.”
  https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2503602
  Valitettavasti kyseinen juttu on maksumuurin takana. Itse luin jutun eri lehdestä mutta sisältö lienee samaa,

  Tarvitseeko muuta enää sanoa. Lisäksi ”ihminen otettava kiinni nykyistä nopeammin ja saatava ”palvelujen” pariin, kannustinloukuista ei päästä eroon ja järjestelmää ei pidä yksinkertaistaa liikaa”. Työryhmiä on sen sijaan taas kerran perustettava jotta voidaan keksiä pyörä uudestaan. Asiantuntijoiden avustuksella tietenkin mutta näihin asiantuntijoihin eivät kuulu esim. työttömät itse. Mitään parannuksia työttömien kannalta ei ole luvassa mutta palveluja ja vastikkeellisuutta sen sijaan on.

  Ja taas verrataan Tanskan malliin. Luvassa ei kuitenkaan ole pitempää ansiosidonnaista ja tukien parempaa tasoa vaan sieltä poimitaan edelleen vain ne huonoimmat rusinat. Ei puhettakaan että Tanskan mallin mukaisesti pidettäisiin huoli että ihmiset eivät putoaisi pelkän perusturvan varaan vaan tämä hallitus on nimenomaan ajanut heidät sinne.

  Hyvää itsenäisyyspäivää kuitenkin!

  • Tero Sivula

   Tanska on sitäpaitsi helvetin huono esimerkki, työttömyys on saatu alas luomalla matalapalkka ihmiset. Jos työttömäksi jouduttua löydä pian oman alasi työtä jossa on normaali palkka, ”pääset nopeasti töihin” Palkka on niin pieni että et elä sillä vaan saat tukea valtiolta, silti olet köyhä, mutta, hei olet töissä etkä työtön 🙂

 11. Pessi Termonen

  Omalla kohdallani (joten ymmärrettävästi pätee vain minuun) päätös jättää asepalvelus kesken ja siirtyä siviilipalveluksen puolelle oli osittain myös näiden rasistien ja öyhöttäjien vika ja sen, että tätä heidän käytöstään alettiin paapomaan ja seliteltiin mm. ”Näin nämä asiat nyt koetaan” -tyyppisillä letkautuksilla sun muilla lauseilla ja ulostuloilla puolusteltiin ”oikeutta” olla rasisti. Se oli itselle liikaa ja päätin, että kriisitilanteen koittaessa itse en heidän takiaan sitä luotia olisi ottamassa vastaan. Tähän vielä, kun lisätään nykyinen ilmapiiri, jossa ihmiset ovat vain lukuja tilastoissa, eikä ihmisiä nähdä millään muulla tavalla, kuin juuri noina lukuina niin itsenäisyyspäivä omissa silmissäni on vain päivä muiden joukossa ja en tällä hetkellä näe mitään hienoa tai puolustettavaa tässä valtiossa. Siitä huolimatta. Hyvää itsenäisyyspäivää heille, jotka sitä jollain muotoa juhlistavat.

 12. Pertti Ikonen

  Linnan juhlassa, kohta puoleen, menestyneet virkamiehet esittelevät kunniamerkkejään todistellen omaa paremmuuttaan alamaisiin nähden. Skoolataan Suomelle ja kehutaan toisia juhlijoita. On juhlassa muutama tavallinen pulliainenkin ihmettelemässä juhlijoiden kummallisia pukuja ja mistä kunniamerkit ovat määräytyneet.

  • töytön

   Olen aina ihmetellyt noita prenikoita rinnuksissa näillä poliitikoilla. Pitäsköhän itekkin ripustaa rintaan ja kaulaan kaikki aikonaan piirikunnallisista saadut lätkät ja marssia tuonne paikalliseen kyläjuhlaan.

   • Esa J.

    Minulta löytyy kokoelmistani seuraavien kunniamerkkien halvat jäljennökset (netistä ostettuna):
    Keisarillisen Saksan Pour le Merite, Kunniaristi ja 2. lk rautaristi.
    Natsisaksan 2. lk rautaristi
    Venäjän Pyhä Anna 3. lk
    Englannin Viktorian risti (on teddykarhun rinnassa).

    Eipä muuta kuin tukka taakse, puku päälle ja bileisiin! Pöllömpiäkin siellä on nähty!

    • Stressiheikki

     Dude. Warmonger. Ootko tosissas?

     • Esa J.

      No, mutta, en tietenkään…! Tarkoitukseni oli osoittaa, että osaavat sitä pössömmätkin koristautua prenikoilla.

 13. Nakit silmille

  Loistava kirjoitus. Olemme saaneet lukea, kuinka nuorten maanpuolustustahto on romahtanut. Kuinka ihmeessä näin on voinut käydä, vaikka paremminvointiyhteiskuntaa on luotu luterilais-kokoomuslais-konservatiivisin voimin jo vuodesta 1987? Luulisi, että yrittäjyyttä ja työtä korostavassa moralismiyhteiskunnassa sen jäsenet haluaisivat säilyttää järjestelmän hinnalla millä hyvänsä. Että kaikille on vain parempi, että Suomi on erkaantunut elintasossa ja sosiaaliturvassa muista Pohjoismaista. Että kilpailukyky on kunnossa, kun köyhimmiltä työssäkäyviltä on viety lomarahat ja työttömiltä korvaukset.

  Mutta ei, eikä lapsiakaan synny. Joku lupasi hövelisti tonnin siitä jos synnyttää lapsen. Tonnin, vau, sehän vastaa työssäkäyvän nykynuoren kahden kuukauden palkkaa. Nyt varmaan syntyvyys räjähtää nousuun.

  Itselläni on lapsia. Jos olisin silloin osannut ennustaa, minkälainen moralisti-natsi-ilmastovouhottaja-käskytysyhteiskunta tästä tulee surkeine palkkoineen, aktiiivimalleineen ja pätkätöineen, olisin jättänyt tekemättä. Tyhmä olin, merkit olivat silloin jo nähtävillä. 1990-luvun ama ei ollutkaan väliaikainen, vaan pysyvä olotila johon kristillis-vanhoillinen kokoomus- ja kepupoliitikko suorastaan pyrkii. Ja heitä äänestävät uskolliset tomppelikansalaiset, joiden tärkein resurssi on tietämättömyyden ja tyhmyyden pohjaton kaivo.

  Hyvää itsenäisyyspäivää, muistakaa vetää nakit silmille kuten asiaan kuuluu.

  • Vasuriporvari

   Amen.

 14. Mirjami

  Kiitos tolkun äänestä jälleen Saku. Hyvää Itsenäisyyspäivää!💙

 15. työtöntyötön

  Laskeneeseen maanpuolustustahtoon voi vaikuttaa sellainenkin seikka että valtiollista omaisuutta on myyty ja yksityistetään yhä enemmän. Nuoret harvemmin myös omistavat mitään kiinteätä joten mitäpä muiden omaisuuksia puolustamaan. Maailma on ainakin vielä suht avoin, voi myydä sen vähäisen omaisuutensa, pakata repun selkään ja lähteä katsomaan josko muualla olisi paremmin. Pienehköllä rahavarannolla pärjää halvemmissa maissa pitkäänkin. Ihmiset eivät myöskään enää ole samalla lailla sidottuja kotimaahansa tai ylipäätään mihinkään maahan.

  • Stressiheikki

   Jossain vaiheessa kiinnitin huomiota suomalaisten nimenantoon. Lapsia ei välttämättä nimetä Kyöstiksi, Pekka-Heikiksi tai edes Päiviksi koska niiden lausuminen olisi kansainvälisillä työmarkkinoilla vaikeaa. Mutta silti vanhat nimet pintansa pitävät: https://lapsennimi.com/2018/03/suosituimmat-nimet-2017/

   Kyllä mä aion tämän päivän ajan pitää yllä illuusiota Suomineidosta. Helmansa lepattaa mutta kyllä hänet takaisin saadaan. Jatkan mäkätystä kunhan kättelijät ovat tuhkarokon toisiinsa levittäneet.

   • PoisPakkoenglanti

    Suomen kieli on kovaa vauhtia syrjäytymässä mummojen puhumaksi kyökkikieleksi ”pyhän” pakkoenglannin paineen alla (pakkoenglanti on pyhä, koska sen kaikenlainen arvosteleminen on kielletty). Kiinnittiko kukaan huomiota sen harjoituksen nimeen jossa varusmies kuoli, suomen kielellä ei ole enää edes armeijaa.

 16. Saara Nieminen

  Ja kuin pisteeksi sen i:n päälle EK:n Veli-Matti Mattila kertoo, että Kiky tehtiin pysyväksi.

  P.S. Tuossa jutussa kyllä kerrottiin noista ”marssijoista”, mutta yksi ryhmä jäi tai unohtui pois. Kyseessä ovat nämä vasemmistoanarkistit. Olemme saaneet lukea ja olemme nähneet telkkarista, kuinka nämä ryhmät marssivat ”Suomen puolesta”, mutta osa on siellä vain päästäkseen tappelemaan. Ja niitä idiootteja löytyy molemmista äärilaidoista. Ja sen takia olisi syytä kaikkien suomalaisten tuomita kaikki ryhmät tasapuolisesti. Osa, ellei jopa kaikki, noista räyhääjistä toimii vain julkisuuden takia. Mitäs jos media ei kirjoittaisi mistään ryhmästä sanaakaan?

  • Hartsa

   Tai edes käyttäisi oikeaa nimeä noista tolloista. Paremmin kuin ääri-mikään voisi molemmista osapuolista käyttää yhteistä nimeä ”ääliöstö”. Samankaltaisia vajakkeja kun molemmat laidat edustavat, näennäisistä eroistaan huolimatta.

 17. Tanja

  Aamulla ulkona pakkasessa nukkunut mies pyysi kylmissään tulta.Käskin pitää koko sytkärin.Ei meinannut kehdata mutta sain suostumaan.Mies vilpittömästi piti minua hyvänä ihmisenä ja kilttinä,yhden sytkärin takia.Surullinen olo tuli.Hyvinvointivaltio Suomi 2018 vai mitä.Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille.

 18. Stressiheikki

  Sytkäri voi olla paljon jollekin. Voi että kuinka kiltti olet 🙂
  Ei sen tarvitsisi olla niin merkittävä asia mutta kun vaan voi olla. Olisit vielä työllistänyt hänet 😉

 19. Sivusta seuraaja

  Porvarit ryöstää tämän maan jos heidän valtansa annetaan jatkua, ryöstö on jo pitkällä.

 20. Vesa Tähtinen

  Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle ja kiitokset kirjoituksistasi.

 21. Tero Sivula

  Saku, oletko ajatellut koskaan että kirjottaisit kirjan. Hyvinvointiyhteiskunta, miksi? Voisi olla nimi. Osaat kirjoittaa niin hyvää selkokieltä että tällainen kirja olisi kuin antaisi kansalaisille miekan käteen (kynä on miekkaa vahvempi). Rahoitus ja palkka työstä sinulle ei olisi ongelma. Joukkorahoituksella onnistuisi varmasti, luulen että minunlaisia jotka laittaisivat 10-20€ olisi kymmeniätuhansia. Eikä kateus että sinä saisit työstä PALKKAA, olisi ongelma. + sponsorit voisi auttaa siinä että kirja olisi erityisen edullinen.

  • antonio

   Hyvä idea, olen valmis satsaamaan vaikka pelkkää puuroa syöden!

   Nimi voisi olla
   ”Suomiko hyvinvointiyhteiskunta?”

   Sakulle suurkiitos kirjoituksesta.
   Se on surullinen, mutta tahtosi on kaunis.

  • Ipi

   Tero, esityksesi on mainio. Kirja olisi oiva lahja itsenäisyyden merkeistä myös nykypäivän Suomessa ja samalla globaalin maailma ilmenemisen muodoista. Oppikirjana hyvä muistutus ja hienosti esillenostettu.

  • Pieni kulkija

   Hyvinvointi_valtio_, hyvät ihmiset, hyvinvointivaltio. Amerikkakin on hyvinvointiyhteiskunta.

 22. J-P

  Tänään vietetään Espanjassa perustuslain päivää.

  Mikäli nykymeninki lakiesityksissä ja niiden (osittaisessa) läpimenossa jatkuu, kohta suomessa voidaan alkaa viettämään perustuslain muistopäivää.

 23. Sirpa Kärkkäinen

  ”Kuinka tämän tuntisi omaksi maakseen? Vesi oli mustaa kuin aikakin…” Liki viisikymmentä vuotta myöhemmin lauluntekijä voisi runoilla samat riimit, yhtä osuvina. Silloin kun Hector lauloi lumienkeleistä, köyhä ja kouluttamaton väestö pakkautui laivaan ja matkusti Ruotsiin tehtaisiin töihin. Kokonaisia kyliä autioitui. Ikkunoihin ja oviin lyötiin laudat, perheet sukelsivat ummikkoina toiseen maahan ja kulttuuriin, vailla alkeellisintakaan kielitaitoa tai kulttuuritietoutta. Tragediaa pukkasi tragedian perään. Ruotsi heräsi – maahanmuuttajalapsille alettiin järjestää valmentavaa koulutusta. Aikuisillekin luotiin tukipalveluita. Mitä teki Suomi ja sen silloiset päättäjät? Ei mitään. Puheita riitti kyllä, mutta ei tekoja. Sanoisin, että meidän eliittimme ei ole noista ajoista muuttunut – suuret yhteiskunnalliset muutokset kokee aina köyhin ja suojattomin kansanosa, vailla pienen pientäkään kädenojennusta niiltä, joilla on voima ja valta. Valot linnassa palavat, niin kuin ne paloivat silloinkin. Kun tanssii ikiomassa erinomaisuuden kuplassaan, ei muiden vaikeuksista tarvitse piitatakaan.

 24. Virva Itäranta

  Terävä kielesi tuikkaa hereille kaikki mainitsemasi kansanryhmät.

  Hyvää itsenäisyyspäivää, Saku!

 25. Väinö Kalami

  Hyvvee ”itsenäisyyspäivän muistopäivee”. Kiitos kuolleille punavankileirien punavangeille. Tuon ajan jälkeen ja heidän vaikutuksestaan tuli sitten säällisemmät työolot vähitellen työläisille. Vankileireille kotoa lähetetty ruokapakettihuolto oli valtiovallan toimesta kielletty. Sillin puolikas aamiaiseksi ja juomavettä et välttämättä pariin päivään saa… Ja nyt on yritystä lopettaa leipäjonot. Suomalainen on susi toiselle alempiarvoiselle suomalaiselle.

 26. Sauli

  Jännä juttu tuo isänmaallisuus. Voi olla että kahta ihmistä, eri kansallisuutta erottaa maantieteellisesti muutama kilometri, mutta silti he elävät kuin eri planeetoilla. Meillä Suomessa syntyneillä kävi elämän lottoarvonnassa ihan hyvä flaksi ja nyt osa pitää tuosta onnenkantamoisesta mustasukkaisesti kiinni. Valitettavaa sekin, että itsenäisen Suomen ovat omineet ne tahot, jotka sitä vähiten ovat rakentaneet.

  Linnanjuhlien tissiparaatin olisi aika muuttua. Miksi sinne kutsutaan vuodesta toiseen samat naamat, kansanedustajat ja ministerit. Miksei kasvatettaisi taviskiintiötä vaikka arpomalla joka vuosi yksi tai kymmenen työttömien edustajaa. Saisi työtön, moniongelmainen kerrankin syödä napansa täyteen samalla kaavalla, kuin eliitti tekee lähes joka päivä. Että työttömälläkin on nimi, kasvot ja heitä on lähes puolimiljoonaa meistä.

  Tai käytäisiin hakemassa yksi anarkisti kädestä pitäen kekkereihin. Juotettaisiin linnan boolia ja annettaisiin mahdollisuus kertoa mikä ahdistaa ja vihastuttaa niin, että pitää ikkunoita rikkoa. Siinä voisi käydä niin, että anarkistista tulee joku päivä vasemmiston vakivieras ja ministeri linnanjuhliin. Olisi ainakin yksi syrjäytynyt vähemmän. Se jos mikä olisi aitoa mahdollisuuksien tasa-arvoa.

  Mutta eihän niin tietenkään tapahdu, vaan korkea aita erottaa kansalaiset toisistaan. Tuo aita on rakennettu ennakkoluuloista ja vihasta, kun emme anna arvoa kuin itselle ja rahalle. Kaikesta huolimatta hyvää itsenäisyyspäivää Sakulle ja kaikille lajitovereille.

 27. Marko

  Itse en usko, enkä näe tarvetta tätä puolustaa. Todennäköisesti tulis jotain parempaa tilalle. Hallitus uskoo ja puolustaa rahaa, mulle kaikki. Bisnestä toisten rahoilla.

 28. Risto Poijärvi

  Ansiokas kirjoitus ja tiivistelmä isänmaamme kansalaisten ja tänne tulleiden suhteiden tilasta. Sopisi puheeksi itsenäisyysjuhlaan. Olisi mielenkiintoista nähdä menestyjiä korvat punaisena. Häpeämättömiin epäisänmaallisiin kuuluvat myös Suomineidon ja Äitimaan raiskaajat.

 29. Markku T Koivisto

  Jos tässä yhteiskunnassa olisi edes mitään järkeä, niin linnanjuhlat olisi lopetettu jo aikoja sitten. Mutta ei, tyhmä kansa ja varsinkin media tarvitsevat sirkushuvinsa ja rättinäyttelynsä.

 30. Jukkis

  Eriarvoistumisesta kielii sekin että kelan ja sosiaalitoimiston asiakas joutuu rutiininomaisesti näyttämään tai antamaan luvan pankkitilinsä tutkimiseen ettei siellä vaan ole martta-mummon laittamaa viiskymppistä joulurahaksi tai muutakaan ”pimeää tuloa”. Pärjääjillä on vielä kuitenkin pankkisalaisuus kansalaisoikeutenaan mutta syrjäytetyillä ei.

  • Ässä hihassa 50

   Ja mitä Kela tekeekään:raskaana olevalle työttömälle ekaluokkalaisen yksinhuoltajaäidille ei antanut vuokravakuutta uuteen asuntoon. He tarvitsevat hiukan lisää tilaa 20-neliöisen nykyisen asunnon sijaan. Perheenlisäys ei kuulemma ole syy vuokravakuuden antamiseen eikä sekään, että joutuvat pois nykyisestä asunnosta. Hurjaa menoa!

   • Esa J.

    Eräskin tuttavani kertoi, että 20-neliöisessä asunnossa asuvalta yh-äidiltä voidaan lapsi tai lapset ottaa huostaan. Syy: asunto on liian pieni (normien mukaan).

 31. Jussi Parviainen

  Niin! tyhmähän se puolustaa eliitin rahoja ja omaisuuksia omalla hengellään! vaan meilläpä on nato johon ujuttaudutaan ohi sopimusten, niin ja sitten EU:n yhteinen armeija! Mihimpä sitä köyhää enää tarvitaankaan! Jos alkaa liikoja mutisemaan leipäjonossa, niin poliisin pamppua niskaan, kyllä se siitä asettuu!

 32. Immortal

  Pikemminkin… hyvää EU itsenäisyyttä. Jakautuminen ja eriarvoistuminen vain jatkuu sekä pahenee. Tämä ”valtiolaiva” on myyty ja uudelleen ohjautettu jo vuodesta 1995 alkaen. Ja mikään ei muutu 2019 eduskuntavaalien jälkeenkään, koska Suomalaiset ovat mitä suuremmasa määrin henkisesti kyykytettyjä, tasapäistettyjä sekä niin taivahan hyvä uskoisia sekä sinisilmäisiä. Leipää ja sirkushuveja kansalle.

 33. JiiPee

  Hyvää itsePäisyyspäivää Sakullekin!

  ”Politiikan huipulle on vaikea päästä ilman rahaa, joten päättäjiksi valikoituu yhä enemmän niitä, joilla on rahaa tai ainakin rahoittajia.”

  Tämä on se ongelma. Vaalit pitäisi järjestää tulevaisuudessa jossain ilmaisessa sähköisessä palvelussa jota kuka tahansa ihminen varallisuudestaan huolimatta pystyy helposti käyttämään. Esim. Facebook olisi tällainen. Suomessa vaalijärjestelmä silti on aika hyvällä mallilla koska parjaamamme Yle kuitenkin tarjoaa kaikille ehdokkaille mahdollisuuden esittäytyä haastattelussa. Joten kyllä tässä parempaan suuntaan ollaan koko ajan hiljaa menossa, vaikka nyt tällä hallituskaudella mennäänkin takapakkia. Pari askelta eteen, yksi taaksepäin, pari taaksepäin, yksi eteenpäin. Kokonaisjuoksussa silti pitkällä aikavälillä katsottuna eteenpäin.

 34. Jari Eeva

  Itsenäisyyspäivän kunniaksi katsoin pankkitilini tietoja. Olen iloinen siitä, että sieltä lähdeverona valtiolle miinustettu 0,1 € menee hyvään tarkoitukseen. Vaan mahtuukohan kassaan?

 35. Aurea Summala

  Hyvää itsenäisyyspäivää, ja kiitos panoksestasi hyvinvointi- ja oikeusvaltion säilyttämiseksi.
  Kaikkea hyvää.

 36. Jyrki Saari

  ”Divide et impera” sanoivat jo muinaiset roomalaiset hallitsijat ja hyvin tuntuu heidän oppikirjansa luetun nykyisten vallanpitäjien toimesta.

  Hyvää itsenäisyyspäivää, Saku, ja kiitos kirjoituksistasi. Kiitos että jaksat tuoda näitä asioita esiin kerta toisensa jälkeen, vaikka tietyt tahot letkauttelevat itsensä toistamisesta ja samojen asioiden jankuttamisesta ja syyttävät vielä valehtelijaksi. Totuudenpuhujat eivät koskaan ole olleet ainakaan valtaapitävien suosiossa, eivätkä kyllä hännystelijöidenkään.

 37. Jonis Lusis

  Kiitos ja hyvää Itsenäisyyspäivää blogistille. Laulun sanoin: ”Sven Tuuvaa siellä ei näy” ..

 38. PeelsePuupi

  Hyvää itsenäisyyspäivää 2018 Sakulle ja kaikille tämän mainion blogin lukijoille!

 39. Niilo

  Hieno kirjoitus taas Saku.

  Hyvää itsenäisyyspäivää teille kaikille täällä.

 40. Erna Hartgivsson

  Syrjäyttäminen ja syrjäytetty ovat juuri ne oikeat termit, jotka säännönmukaisesti julkisuudessa esitetään muodoissa ”syrjäytyminen” ja ”syrjäytynyt”. Kiitokset Sakulle oikeista termeistä. NImenomaan nykyinen talous- ja yhteiskuntasysteemimme separoi ja syrjäyttää ihmiset vähintään niihin luokkiin, jotka Saku mainitsi. Lisäksi voisi eritellä vielä lukemattomat sinnittelijät, joita on näennäisissä pärjääjissä sekä erityisesti syrjäytetyissä, ja joiden ”elämänhallinnasta” menestyjät ovat niin kovasti huolissaan. Todellisuudessa em ryhmät ovat kuitenkin varsinaisia elämänhallinnan mestareita ja arjen sankareita. Mielenkiintoista olisi nähdä, miten esim menestyjä-ministeri tulisi toimeen/pysyisi hengissä tai pelkästään järjissä vuosikausia 500 euron kuukausituloilla. Kirkko ja koti lehden artikkelista heräsi kysymys, milloin mm piispat tulevat ottamaan kantaa maamme sosiaaliturvan tasoon? Muutoin yhteisruokailut sekä muut ruoan jaon palvelujen kehittämiset voivat jatkua pyhään ikuisuuteen leipäjonojen jatkuvasti kasvaessa. Linnan juhlat eivät ole kiinnostaneet muutamaan vuoteen, sillä myös täällä Hectoria mukaillen:” niin vaikea on tuntea tätä enää omaksi maakseen”. Kaikkine nykyisine lieveilmentymineen itsenäisyyspäivä päivänkin herättää vain epämääräistä ahdistusta, joten ehkä sytytän kynttilän pelkästään kaikille menneille ihmisille ja heidän uhrauksilleen tässä yhteisessä maailmassa.

  • töytön

   Hyvin ne tulis toimeen 500 Eurolla, sen verran pätäkkää tilillä piisaa. Toivottavasti on parilla menestyjällä muistin menetys ja kanuunan kuula kallossa illan kemuista.

 41. HTK

  Kiitos Uuninpankkopoika hyvästä kirjoituksesta.

  Itsenäisyys edellyttää itsenäisiä, omilla aivoillaan ajattelevia kansalaisia eikä mitään typertävän valtamedian masinoimia laumasieluja.

  Linnan juhlat on vallanpitäjien näytös eli spektaakkeli rahvasta varten. Valtaeliitti pöyhkeilee kalliissa hepenissään ja vallaton rahvas katselee kateellisena televisiosta eliitin juhlintaa. Juhlien selostajiksi kutsutut toimittajat keskittyvät esittelemään naisten kalliita vaatteita. sekä kysymään haastateltavilta vastauksiksi yhdentekeviä korulauseita. Juhlinnassa toteutuu: ”Vaatteet on minun aatteet”.

  Sääty-yhteiskunnan piirteet toteutuvat tasavallan ja demokratian kulissitapahtumissa. Vallaton ja vähäosainen väestönosa on hylännyt sen vähäisenkin vaikuttamismahdollisuuden eli äänestämisen, koska uskoo kaikkien hyväosaisten olevan samanlaisia. Mahdollisesti linnan juhlien televisiointi on saattanut vaikuttaa äänestysaktiivisuuden laskuun ja ”nukkuvien puolueen” kasvuun suurimmaksi puolueeksi. Vielä silloin kun linnanjuhlia ei näytetty televisiossa äänestysaktiivisuus eduskunta- ja kuntavaaleissa oli 80 % 1960-luvulla, vaikka kansalaiset olivat silloin käyneet vähemmän kouluja.

 42. Tanja Takalo

  Kun Suomi taisteli itsenäisyyden puolesta, näinhän sitä aina aloitetaan isänmaalliset jutut, ja jos ei aloiteta niin aatteen palo tuodaan julki jossain vaiheessa. Taistelivatko nuoret miehet aatteen puolesta?
  Lapsuudessani oli vielä paljon sotaveteraaneja, jotka sanoivat taistelleensa maan puolesta. Ei, ei isänmaan, niinkuin nykyjään ymmärretään, vaan maatilan, siis konkreettisen maapalan puolesta, sen rintamiestilan.
  Kun aseisiin käsky kävi, kysyi köyhä mies, miksi hän lähtisi puolustamaan henkensä vaarantaen rikkaan miehen kartanoita? Ja köyhiä oli paljon. Paljon enemmän kuin rikkaita miehiä, jotka eivät edes olleet halukkaita rintamalle missä kuolo saattoi korjata, ja nopeasti. Köyhä mies sinne oli saatava jollain konstilla itsensä uhraamaan rikkaankin puolesta.
  Valtaeliitti oli lopulta pakotettu lupaamaan rintamamiestilan jokaiselle miehelle, sekä rintamamieslisän eläkkeeseen, joka aseisiin lähti. Minunkin pappani lähti, haavoittui, mutta jäi henkiin. Asettui nuoren vaimon kanssa luvatulle tilalleen, ja totesi herrojen kusettaneen köyhää jälleen kerran. Useimmat tilat olivat likipitäen elinkelvottomia joutomaita.
  Jotkut onnistuivat niukin naukin raapimaan sen verran elantoa karusta maasta, että saivat perheen elätettyä. Lapset joutuivat kuitenkin lähtemään leveämmän leivän perään, jotkut Ruotsiin asti.
  Minun Isovanhempani totesivat tilan joutomaaksi, ja lahjoittivat sen paikalliselle metsäsätysseuralle. Pappani osti uuden talon paremmalta seudulta Kemijoen uittoyhdistykseltä.
  Kun nyt kuuntelen isänmaallisia öyhöttäjiä, ja herrojen juhlapuheita, niin kovasti alkaa tuntumaan, että rikas herra kusettaa köyhää miestä jälleen kerran.

 43. Väinö Kalami

  Jaha, eipä leipäjonojen poistoa voidakaan enää ajaa, koska köyhillä ei rahat enää riitä riittävän ravinnon hankkimiseen. Mutta jonottajat halutaan pois kadulta piiloon. Poissa näkyvistä, poissa mielestä. Päättäjät ja suomalainen lehdistö halusivat pitää piilossa myös sen mitä esim. Tammisaaren, Dragsvikin punavankileirillä tapahtui,rikoksia ihmiskuntaa vastaan. Sitten vielä yrittivät selitellä, kun oikeaa tietoa saatiin toimitettua ulkomaille lehdistölle. Hyi hitto, ja sama tunne, kun Jallis tanssittaa kokoomuksen Koskea. Suapikohan se Koski tuosta jottain nautintoa? Elämästä pitäisi jokkaisen pystyä nauttimaan ies kohtuullisesti… Naatitaan, vuan ei laukasta, savolaisten jalkapalloilijoiden taktiikkaa.

 44. töytön
 45. Luukas Pyykorpi

  ”Sellainen puolustamisen arvoinen asia on suomalainen hyvinvointiyhteiskunta, mutta sitä ollaan romuttamassa täyttä vauhtia. Jos niin käy, niin alikersantti Lahtista ei välttämättä enää löydy.”
  Herrat saavat ehkä vihdoinkin mahdollisuuden sotia kekenään ! ? Toki mieluusti lähetävät köyhät eturintamaan. Niin ja tuo muinainen Hyvinvointiyhteiskunta maassamme alkoi tuhoutua 1990-luvun alkupuolella

 46. Työsuhde-etuna astma

  Suomalaisten omaisuutta ollaan kilvan myymässä ulkomaisille sijoittajille.
  Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tukipalvelut ollaan kilvan yksityistämässä voittoa tavoitteleville yrityksille, jotka tarpeeksi kannattaviksi saatettuina voidaan myydä ulkomaisille sijoittajille.
  Suomalaisten metsät hakataan biotalous-kärkihankkeiden nimissä ulkomaalaisomisteisen suursellun kitaan, ja myydään selluna pois Suomesta.
  Suomalaisten järvet ja luonnon saa pilata mikä tahansa ulkomainen kaivosyritys, ja jättää sotkut suomalaisten hoidettaviksi.
  Suomalaiset poliitikot viittaavat kintaalla vähäosaisten tilanteelle ja ilmastonmuutokselle, paitsi näin vaalien alla.
  Suomalaiset vanhukset saavat virua hoitamatta, märissä vaipoissaan.
  Suomalaiset lapsiperheet on kurjistettu erilaisin leikkauksin syrjäytymisen partaalle.
  Suomalaiset lapset saavat yskiä ja sairastua homeisissa päiväkodeissa ja kouluissa.
  Suomalaiset nuoret jäävät oman onnensa nojaan, vaille kunnollista koulutusta.
  Suomalaiselle ei löydy työtä, josta saisi palkan jolla tulisi toimeen ja elättäisi perheensä.
  Vieläkö pitäisi ihmetellä, miksi nuorilta ei löydy maapuolustustahtoa eikä isänmaallisuutta?
  Onneksi saatiin kuitenkin seurata eilen linnan pukuloistoa, sen voimin sitä jaksaa taas vuoden eteenpäin.
  Ja näiden Sakun tekstien!
  Hyvää Suomen 102. itsenäisen vuoden ensimmäistä päivää! 🇫🇮

 47. Väinö Kalami

  On tässä yksi hyvä puoli. Se, että tämän hallituksen toimien jälkivaikutuksista, moni ns. edustaja on pelko p…., että tuleeko valituksi uudelleen. No nyt ne valmistautuu näytelmän vaativiin näyttelijäsuorituksiin. Niillähän on valehtelijoiden ja umpimielisten kieroilijoiden korkeakoulu takana. Ministerit jankkaa jatkuvasti joka yhteydessä, miten hyviä tuloksia hallituksen toiminta on saanut aikaan. Vaikka hallituksen toiminta on tosin vaikeuttanut Suomen kehittymistä… Mutta niinhän ne venäläiset olivat aekoenaan oikein ihmetelleet, miten hanakoita suomalaiset olivat ilmiantamaan omiaan. Tämä kertoo kansan luonteesta jotain olennaista…? Ja kiitos helevetisti sähköverkkojen myynnistä. Sähkön hintoo tuas nostavat. Menikö hyvin, Haavisto hei?

Kommentoi »

Comments are closed