Puolet kaunista käärettä

Hyvässä joululahjassa on aina näyttävä pakkaus ja kaunis kääre. Niin on myös hallituksen itselleen antamassa joululahjassa eli työllisyystavoitteen saavuttamisessa, josta kerroin eilen. Tilastokeskuksen tilasto perustuu satunnaisotannalla tehtyyn puhelinhaastatteluun, eikä se kerro totuutta.

Hallitus kuitenkin luottaa tilastoihin, kuten työministeri Jari Lindström kertoo blogissaan. On ihan totta, että Tilastokeskuksen tilasto tehdään samalla tavalla kuin ennenkin, eikä kukaan ole muuta väittänytkään. Koska hallitus uskoo tilastoihin nojautuen 120 000 uuden työpaikan syntymiseen kuin lapsi joulupukkiin, niin hämmennetään vähän tätä lapsenuskoa.

Työvoimatutkimuksessa tehdään tilasto myös työtunneista. Sen mukaan vuosina 2015-2018 työtunnit lisääntyivät 7,5 tunnin työpäiviksi muutettuna siten, että olisi syntynyt 50 880 uutta työpaikkaa. Ei hallituksen kertomaa 100 000 – 120 000 uutta työpaikkaa.

Työttömyysetuuksien saajien määrässä on lähes sama muutos. Niiden saajien määrä väheni samana aikana 60 075 henkilöllä. Suurin pudotus oli ansiosidonnaista saavien määrässä, ja työmarkkinatukea saavien määrä kasvoi.

(Kiitos Pekka Pasaselle tilastoista)

Uusia työpaikkoja näyttäisi siis syntyneen vain puolet hallituksen kehumasta määrästä. Tai ainakin sellaisia jatkuvia kokopäiväisiä työpaikkoja, joista saadulla palkalla elää. Eivät nämäkään tilastot tietysti koko totuutta kerro, sillä mukana on tuntematon määrä sellaisia muuttujia kuin eläköityneet sekä työttömyysetuudelta toimeentulotulotuelle pudonneet.

Olenpahan nyt kuitenkin kylvänyt epäilyksen siemenen ihan tilastojen kanssa. Tilastothan eivät valehtele, kuten työministerikin todistaa. Tässä nähdään, että työvoimapolitiikka on mitä suuremmassa määrin politiikkaa. Kun hallitus on asettanut itselleen tavoitteen, niin sopivasti joulun alla se piti todistaa saavutetuksi. Tilastoilla voi todistaa ihan mitä tahansa, kun valikoi sopivasti.

Hyvässä lahjapaketissa on aina puolet ilmaa.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (44)
 1. A. TALVISAARI
  23.12.2018, 09:20

  Kiitos! Tämän soisi tulevan esiin vähän muistakin medioista…
  Oikein hyvää ja rauhaisaa joulua!

  1. Ei tule, koska se on ns. VirallistaTotuutta(TM) vastaan. Valitettavasti meidän media on lähes kun Putinin media, vain valtion maksamat trollitehtaat puuttuu, mutta tietyistä asioista ei sovi kirjoittaa.

   1. Saattaa joku maksaa niille trolleillekkin kun näkee joitakin jotka ikään kuin ammatikseen haukkuu kommenteissa näitä juttuja.

   2. äimänkäki
    24.12.2018, 06:47

    Kyllä meilläkin on sellainen, valtion (meidän) maksama. https://www.medialiitto.fi/medialiitto/mediapooli

 2. Karmenta tässä on se että perustuslaissakin lukee että kansalaisella on oikeus työhön ja hallituksen on turvattava jne. Vapaastisuomennettuna. Vakavan siitä tekee se että hallitus ei ole aikonutkaan vähentää työttömyyttä vaan ainoastaan tehdä erittäin huonoja temppuja, Itsellä herää kysymys jatkuvasti, miten tämä voi olla mahdollista, päämisisteri valehtelee kansalle ja iso osa tietää sen? Silti kaikki jatkuu kuten ennenkin, päämisisteri valehtelee ja kansa kiroaa internetissä.

  1. Kansa kiroaa, muttei pääministerin kaverit ja sinisilmäiset saman puolueen kannattajat.

  2. Tarkkaan ottaen valtion on ”pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.”
   Eli pyrkiminen on riittävä tomenpide ja jokainen hallitus voi ilmoittaa pyrkineensä.

   Kansalaisoikeudet toteutuvat myös sitä kautta, ettei ketään estetä vaikkapa tekemästä työtä valitsemassaan ammatissa.
   Se on sitten kokonaan toinen asia, onnistuuko kansalainen työllistymään valitsemassaan ammatissa. Nykyisen tulkinnan mukaan työttömyys johtuu siitä, ettei työtön mene töihin. Niinpä työttömiä pyritään kannustamaan kepillä käyttämään oikeuttaan työhön.

   Tilastoilla kikkailulla ei ole mitään tekemistä työllisyyden kanssa, niiden avulla kalastellaan vaalikarjalta ääniä.

  3. Ulla Vehaluoto
   23.12.2018, 17:04

   ”Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.” (Perustuslaki 18 §)

   Julkinen valta, siis valtio ja kunnat, eivät tosiasiassa ole edistäneet työllisyyttä, vaan täsmälleen päinvastoin. Julkinen valta ei myöskään ole edes pyrkinyt turvaamaan jokaiselle oikeutta työhön. Valtio on vähentänyt työpaikkojaan noin 140 000 vuodesta 1988. Se on ollut kokoomuksen johdolla ajetun uusliberalistisen ideologian tavoite ja tarkoituskin.

   https://vm.fi/documents/10623/307723/Valtion_henkil%C3%B6st%C3%B6kertomus_2017.pdf/37bd3c5d-ac68-475e-bb7a-3674671545ac/Valtion_henkil%C3%B6st%C3%B6kertomus_2017.pdf.pdf

   Kuntien kadonneista työpaikoista en löytänyt tietoa, paitsi että työpaikkoja katoaa edelleen. Se on tietenkin vain looginen seuraus siitä, että poliitikot valtion ja kuntien johdossa nostavat eläkeikää, pyrkivät järjestämään erilaisia palkattoman työn muotoja ja kaikin tavoin pyrkivät nimenomaan heikentämään yleisiä, julkisia palveluja.

   Julkinen valta keskittyy uusliberalistisen ideologiansa mukaisesti palvelemaan rahaa (elinkeinoelämää, yrityksiä) ja turvaamaan tämän toimintansa väkivaltakoneistoilla.

   Julkinen valta, siis valtion ja kuntien poliitikot, ovat edistäneet työllisyyttä vain itselleen ja omilleen. Kenties he ajattelevat, että ne ”ihmiset” joista perustuslaki puhuu, ovat vain heitä itseään, muut ovat muita. Ja muita voidaan sortaa laittomasti mielin määrin.

   Me ja muut -politiikka on hallinnut tätä maata jo 30 vuotta.

   Ei uusliberalistinen ideologia tarkoita minkäänlaista tasavertaisuutta, saati hyvinvointia kaikille. Vaan se tarkoittaa nimenomaan rikkaimpien ylivaltaa ja kaiken muun alistamista sille. Tyydy siihen, orja!

   Oikeus työhön ilman palkkaa ei ole perustuslain tarkoitus. Vielä vähemmän sen tarkoitus on pakottaa työhön ilman palkkaa.

   Mutta kun piru lukee lakikirjaa, se etsii vain porsaanreikiä itselleen, mahdollisuuksia lain hengen nujertamiseen.

   Ja niin kauan kuin tämä laittomuus valtion ylätasoilla saa jatkua rauhassa, ilman että lain rikkomuksista kukaan joutuu minkäänlaiseen tosiasialliseen vastuuteen, siis oikeuden eteen, niin kauan se jatkuu ja pahenee, sillä kun rikollisille luodaan laillisia tienaamisen mahdollisuuksia, rikolliset käyttävät tilaisuudet hyväkseen. Tietenkin.

   Rikollisten mielten on kannattanut liittyä puolueisiin ja sitä kautta päästä toteuttamaan rikollisia taipumuksiaan päätöksentekijöinä, samalla turvaten oma sosiaalinen status ja runsaat tulot. Tunnetusti pahimmat rikolliset eli psykopaatit pyrkivät vallan asemiin.

   1. Luukas Pyykorpi
    23.12.2018, 18:56

    ”Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.” ( Perustuslaki 18 § )” “Pyrittävä” – Kiva ympäripyöreä määritys – miten sitä pyrkimystä tarkkaillaan tahi määritellään ja kuka sen tekee ? Pyrkimyksen jättämättä tekevät. Joutuvatko vastuuseen ?

   2. “”Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.” (Perustuslaki 18 §)”

    Tulipahan tästä lain kohdasta mieleen, että täällä Sakun palstallahan on koko ajan keskusteltu työstä ilman palkkaa, ja eihän tuossakaan lain kohdassa puhuta mitään palkasta! Heh heh, sarkastista naurua. Irvokkaasti ja perverssisti ajateltuna jallitus on siis, vai onko, toiminut lain kirjaimen mukaan puhuessaan ja toimiessaan työllistämisen puolesta, mutta ilman palkkaa!

    Pitäisi oikeastaan tarkistaa perustuslaki tuolta kohdalta laajemmin ->->->-> on kyllä aika yllätys jos ei sielläkään mainita palkkaa ollenkaan!

    1. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L2P18
     “18 §
     Oikeus työhön ja elinkeinovapaus
     Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

     Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

     Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.”

     – – – – –

     Olihan se pykälässä siellä : “Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.”

     Mutta jallitus ei ole koskaan puhunut palkkatyöstä, puhuessaan työstä. Tämä pistää erityisesti silmään kun kuuntelee niiden selittelyjä.

     Eikä oppositio ole vieläkään havahtunut käyttämään tätä aseena jallitusta vastaan.

   3. aina iloinenll
    24.12.2018, 03:28

    Hyvin ja rohkeasti kirjoitettu.

  4. Ulla Vehaluoto
   24.12.2018, 11:11

   ”Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.” (Perustuslaki 18 §)

   On edistettävä ja on pyrittävä = Täytyy edistää, täytyy pyrkiä. Se on selvä käsky.

   Jos sanotaan, että täytyy edistää työllisyyttä, silloin se että edistetään työttömyyttä (esim. lakkauttamalla työpaikkoja) on juuri päinvastainen toimi ja rikkoo lakia.

   Jos sanotaan, että täytyy pyrkiä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön, silloin ei parane sössöttää että voi voi kun se on ihan sun oma vikas kun oot tommonen luuseri ja vammainen. Jokaiselle.

   Perustuslaki nojaa siihen perinteeseen, jossa tunnustetaan ihmisarvo ja ihmisoikeudet. Jokaiselle.

  5. Ulla Vehaluoto
   24.12.2018, 11:22

   ”Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.” (Perustuslaki 29 §)

   ”Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.” (Perustuslaki 60 §)

   Kolme asiaa: 1. On puhuttava totta 2. On noudatettava oikeutta ja perustuslakia. 3. On osattava nämä kaksi edellistä asiaa.

   On siis osattava toimia totuuden mukaisesti, oikeuden mukaisesti ja perustuslain mukaisesti.

   Silloin kun kansanedustaja tai ministeri toimii perustuslain vastaisesti, oikeutta vastaan ja valehtelee, silloin hän selvästi rikkoo perustuslain määräyksiä.

   Jos kansanedustaja ei osaa noudattaa perustuslain määräyksiä, edes sitä yhtä joka häntä erityisesti koskee, miten on mahdollista, että sellainen kansanedustaja vain on ja jatkaa kansanedustajana?

   Jos ministeri ei osaa olla rehellinen ja taitava (siinä toimessaan mikä hänelle kuuluu), miksi kansa aina vain maksaa hänelle etuuksia ja palkkioita sekä antaa hänelle valtansa, päätösvallan omiin asioihinsa? Mikä järki ylipäänsä on pistää joku insinööri päättämään terveydenhuollon asioista? Noin niinkuin esimerkkinä. Mitä järkeä on siinä, että nimenomaan asiaa osaamattomat ja suorastaan patologisesti valehtelevat ihmiset valitaan/palkataan päättämään kaikkien asiat? Eli poliitikot.

   Ei järkeä. Eikä paljon omatuntokaan paina.

Kommentointi suljettu.