Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Palkattomuutta kohti

Suomen työttömyys- ja työllisyysluvut ovat parantuneet tänä vuonna roimasti, mutta entistä useamman ansiot ovat osa-aikatyön ja työttömyyskorvausten yhdistelmän varassa, kertoi Vantaan Sanomat.  Osa-aikatyötä tekevien ihmisten työttömyyskassa YTK:sta hakemat sovitellut työttömyyskorvaukset ovat lisääntyneet jopa 19 prosenttia.

Olemme jo tulleet siihen tilanteeseen, jossa palkkatyö vähenee. Kaikkien ei ole tarkoituskaan tulla toimeen työstä ansaisemallaan palkalla, vaan yhä suurempi osa toimeentulosta kustannetaan sosiaaliturvalla. Jotkut pärjäävät palkallaan hyvin, vielä useammat keskinkertaisesti ja osa heikommin. Työtä on silti mahdollisimman monen tehtävä, sillä kuten sanonta kuuluu, niin työ on parasta sosiaaliturvaa. Näin sanovat eivät yleensä koskaan puhu palkasta.

Tietty määrä työttömyyttä tarvitaan, jotta kysynnän ja tarjonnan laki ei toteutuisi työmarkkinoilla. Ne ovatkin ainoat markkinat, joilla tuotteen hinta ei nouse kysynnän kasvaessa.

Olemme menossa kohti Britannian mallia, jossa yhä suurempi määrä ihmisiä tekee työtä pelkällä sosiaaliturvalla. Seuraavalla vaalikaudella on edessä sosiaaliturvan kokonaisuudistus, ja siinä nähdään mihin suuntaan lähdetään etenemään. Varsinkin kokoomuksella on jo ihan selvä suunta kohti sosiaaliturvalla tehtävää työtä. Tästä oli olemassa selvät merkit jo viisi vuotta sitten, kun silloinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko rupesi puhumaan osallistavasta sosiaaliturvasta.

Ensi alkuun hän tosin puhui suoraan vastikkeellisesta sosiaaliturvasta, mutta koska se kuulosti liian rehellisesti palkattomalta työtä, niin termi muuttui positiivisemmaksi. Riittämättömän palkan jatkeeksi tuleva tai kokonaan sen korvaava sosiaaliturva muuttuikin positiivikseksi ja osallisuutta tuovaksi asiaksi.

Työn ja sosiaaliturvan yhdistelmä on siis jo tullut jäädäkseen, ja seuraava askel on työ pelkällä sosiaaliturvalla. Sitäkin meillä on harjoiteltu jo vuosikausia, sillä yhä useampi tekee työtä palkatta kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeilun nimellä. Olkaa iloisia kaikki te, jotka vielä toistaiseksi pärjäätte palkallanne. Jos jäätte työttömäksi, niin työ kyllä tulee jatkumaan, mutta palkkaa siitä ei enää makseta.

Nyt joku tulee taas kysymään, että mikä sitten on minun ratkaisuni ongelmaan. Vastauksen olen antanut monta kertaa, mutta sanotaan se taas. Miten olisi, jos maksettaisiin työstä palkkaa? Vai onko se liian vanhanaikaista? Jos on, niin mitäs sitten tehdään, kun yhä harvemmat maksavat veroja, vaikka kaikki tekevät työtä? Milläs rahalla sitten kustannetaan se työn vastikkeeksi annettava sosiaaliturva? Vai eikö sillä sitten enää ole väliä? Luotetaanko siihen, että eivät orjat kapinoi?

Kommentit (59)

 1. Kari Heinilä

  Tämähän on se maatalousyrittäjän malli. Jossain artikkelissa ko. yrittäjä sanoi, ettei tule toimeen ilman eu ja kansallista tukea. Pakko saada kumpiakin muuten ei pärjää

 2. Paavo Kilgast

  ”Ensi alkuun hän tosin puhui suoraan vastikkeellisesta sosiaaliturvasta, mutta koska se kuulosti liian rehellisesti palkattomalta työtä, niin termi muuttui positiivisemmaksi. Riittämättömän palkan jatkeeksi tuleva tai kokonaan sen korvaava sosiaaliturva muuttuikin positiivikseksi ja osallisuutta tuovaksi asiaksi.”

  Tämän hallituksen yksi keino mielipide muokkaukseen pn juurikin nuo nimikkeet.

  Työttömyyskorvaus ->työttömyysetuus. Vaikka jokaisen työssä käyvän palkkaan kuulu työttömyysvakuutus maksu.
  Eläkkeestäkin puhutaan nykyään etuutena vaikka sitäkin maksetaan koko työssä olo ajan.

  Tätä on mielipiteen manipulointina mielikuvina.

  • töytön

   Vois olla myös palkanviejä, koska palkansaajakin alkaa kuullostaa liian vanhanaikaiselta nykyisin.

   • Martta

    Kymmenen pistettä termistä.

   • stunned

    Ruotsiksi onkin löntagare. Meillä vaan ”työnantaja”, joka ei anna. On siis otettava.

    • töytön

     Suomessa peruspaskaa palkkaa nauttiva tuntuisi olevan semmonen ”palkanryöstäjä”. Palkattoman työn raataja on ” palkansaaja”, kun taas leipäjonossa seisoja on ”laiska-loinen paska”. Achtiivimallit jokaiselle luvassah. Leivänkäntyn saamiseksi on tehtävä kuperkeikka paremman väen viihdyttämiseksi, tai muuten saa pamppua niskaan Hornet-erikoisjoukoilta.

 3. Pekka Pasanen

  Sovitellun päivärahan muutokset ovat aika isot varsinkin työmarkkinatuen saajien määrissä.

  Sovitellun päivärahan muutos 2015/6 – 2018/11
  Ansioturva 13,9 % (27910 -> 31782 saajaa)
  Perusturva 15,0 % (6767 -> 7780 saajaa)
  Työmarkkinatuki 45,6 % (10999 -> 16017 saajaa)

  Lähde: Finanssivalvolta/Kela kuukausitilastot

  • työtöntyötön

   ”Työmarkkinatuki 45,6 % (10999 -> 16017 saajaa)”

   Eli kesäkuussaa 2015 10 999 henkilöä sai soviteltua ja vuoden 2018 marraskuussa 16 017 henkilöä eli viitisen tuhatta henkilöä enemmän. Ei nuo muutokset nyt niin isoja ole muuten kuin prosentteina. Jos siis ymmärsin oikein.

   Tuosta saisi muuten malliesimerkin hallituksen tiedotuksesta miten aktiimalli on toiminut. Otsikoisi vaan että soviteltua työmarkkinatukea saa nyt yli 45% enemmän kuin vuonna 2015. Työttömät aktivoituneet oikein urakalla keikkahommiin!

 4. Jari Eeva

  ”Kannustavat elementit” saavat kohta rinnalleen ”uudistavan työn”. Ei tarvita mitään uudelleen koulutuksia ja palkkaa, vaan mielet muokataan vastikkeellisesti valtion työlaitoksissa niin, että entiset juuret katkotaan.
  ”Kokoomus haluaa vain täystyöllisyyden”, sellaisen moton olen lukenut.

  • Esa J.

   Pidetään kaikki vaaleissa huoli siitä nämä kokoomuksen märät unet kuivuvat kokoon!

 5. Sauli

  Niin, eihän se ole salaisuus että Sipilän seinällä oli nuorena poikana Margaret Thatcherin kuva. Kun me tavikset onanoimme toisenlaisten kuvien kanssa, Sipilä jo varmaan silloin haaveili yhteiskunnasta jossa kaikki on yksityistä, niin rautatiet kuin terveydenhuoltokin. Thatcher käytännössä ajoi ammattiyhdistysliikkeen Britanniassa alas ja sitä Sipiläkin yritti ja varmaan yrittää niin pitkään kuin henki hallituksessa pihisee.

  Vaan mites kävi… Britannia on sekaisempi kuin Sipilän seinäkello. Yksityistetty rautatieverkosto on huonomassa kunnossa kuin koskaan. Junat myöhästelevät ja lippujen hinnat nousevat nousemistaan https://yle.fi/uutiset/3-10557963 Ja verratkaapa Britannian rautateiden käyttäjämääriä, luonnonolosuhteita, välimatkoja ja ihmetellään yhdessä, miten yhtälö voisi toimia täällä jos se ei toimi Britanniassakaan.

  Sakun aloituksessa viittaama Britannian mallin mukainen osallistuvan sosiaaliturvan malli on sekin yksi perkeleen sotku joka on sysännyt heikommassa asemassa olevia kadulle kerjäämään. Kaikesta tästä huolimatta hallituksen ns. asiantuntijat ajavat samaa mallia kotosuomeen ja varmaan ajattelevat että täällä se toimii. Tuskin toimii, mutta se ei olekaan pääasia vaan se ideologinen pakko joka näkee valtionomistuksen kommunismina tai jos mahdollista jonain vielä pahempana. Järjen kanssa yksityistämisellä ja orjatyöllä ei ole mitään tekemistä, oikea sana niitä kuvaamaan on tyhmyys ja ahneus.

  • Ulla Vehaluoto

   ”Yksityistetty rautatieverkosto on huonomassa kunnossa kuin koskaan. Junat myöhästelevät ja lippujen hinnat nousevat nousemistaan”

   Hyvältähän tuo kaikki kuulostaa sen korviin, joka haluaa vain tuhota kaiken sen, mikä yhteiskunnassa on hyvin ja toimii. Antisosiaaliset ihmiset ovat yhteiskunnan sabotöörejä, vaikka esiintyvätkin yleensä yhteiskunnan pönkkä- ja nokkamiehinä. Esimerkkejä riittää valtion johtajissa.

 6. Julia

  Pitäisi löytyä toimittaja joka tekee jutun työttömistä jotka elävät vuodesta toiseen työkokeilujen ja kuntouttavan työtoiminnan eli orjatyön kierteessä. Ikävä kyllä suurin osa toimittajista on hallituksen sylikoiria eivätkä näinollen tähän kykene.

 7. Lauri

  Yksi esimerkki.

  Työtön pakotettiin karenssin uhalla ison 60 -luvun lopulla valmistuneen sairaalarakennuksen purkutyöhön, josta työmarkkinatuen lisäksi sai 9 € kulukorvauksen / päivä.
  Rakennuksessa oli paljon vanhoja kylmälaitteita ja, kuten sen aikaisissa rakennuksissa yleensä, myös käytetty asbestia.
  Purkutyöstä vastanneella firmalla oli varmasti ao. luvat kunnossa ja hyvän urakan lisäksi sai vielä ilmaisen työntekijän.
  Ja työllisyysluvut kaunistuivat.

  • töytön

   Kokoomuslaisen märkä päiväuni toteutui fantastisesti.

  • timo harju

   Asbestipurkutyöhön ei tarvitse lähteä minkään pakotteen alla. Työ vaatii erityiskoulutuksen, suojaukset ja luvat. Uskon kyllä, että pakotettu on, mutta ketään ei voi asbestityömaalle pakolla määrätä. Tässä kohtaa on itse vedettävä raja ja vaadittava karenssilla uhkaajalta päätös kirjallisena ja allekirjoitettuna. Loppuvat uhkaukset.

  • Risto Kohonen

   Mitenhän mahtoi työkokeilussa olleen perehdyttämisen ja työturvallisuuden laita? Jos työmaalla sattuu tapaturma, vakuutuksesta vastaa KELA, ei työnantaja.

  • Ulla Vehaluoto

   Asbesti on vaarallinen vain purettaessa. Se aiheuttaa hengenvaarallisen keuhko-oireen vasta vuosien päästä altistumisesta, joten todistaminen on vielä vaikeampaa kuin altistuttaessa vaikkapa homepurkuun.

   Onhan se tuokin yksi tapa vähentää ”liikaväestöä”. Tarvitsematta itse liata käsiään toisen vereen.

   • timo harju

    Edelleen: asbestipurkuun ei tarvitse eikä pidä kenenkään lähteä vaikka Isä Jumala määräisi.
    Pitää pyytää se kirjallinen määräys allekirjoituksineen ja kieltäytyä siitä!

    Kyllä keskitysleireihinkin käveltiin monesti omin jaloin. Uhkaukset sokaisevat ja tottelevaisuus on (väki)vallan pelossa suuri voima.

  • työtöntyötön

   Työllisyysluvut eivät kaunistu ilmaisella työnteolla, työttömyysluvut kylläkin. Muuten en epäile tarinaa.

 8. Hykari

  ”Osallistuva sosiaaliturva”!
  Mihinkä siinä osallistutaan? Jonkun vuorineuvoksettaren perseen levenemiseen vissiinkin.

 9. Hilma

  Eilinen uutinen, jonka Yle oli tilannut tilastokeskukselta, jossa osoitettiin kuinka paljon kaikista pienituloisimmat saavat yhteiskunnalta etuuksia, laittoi niskavillat koville. Etlan mies (oli itse varmaan antanut parametrit mitä tästä tilastosta pitää voida lukea) huokaili ettei se oikein kuulosta oikeudenmukaiselta, että jotkut saavat noin oaljon enemmän kuin muut. Toinen, ISO vääristelmä on siinä, että on alettu työeläkkeistä puhua etuuksina. Ensinnäkin työeläkkeet mmuidostetiin alunperin jokaisen omasta palkasta, jonka työnantajat keräsivät talteen, nämä työntekijöiden omat rahat ensin ryöstettiin työeläkelaitosten rahoiksi, joissa ne nyt makaavat, miljarditolkulla rahaa, jota ei millään maksettaisi takaisin eläkkeinä. Ne rahat EIVÄT OLE ETUUKSIA, ne on jokaisen itse maksamia rahoja, jossain vaiheessa alettiin sitten vielä ottamaan osa palkasta eli maksetaan nykyisin tuplasti. Työnantajien maksama raha on jokaisen omaa rahaa, osa palkkaa odottamassa eläkeikää. Samoin työntekijältä oerittävät työttömyysvakuutusmaksut rahoittavat työttömyysmenoja, omia rai toiste. Myös sosiaaliturvan rahoitukseen jokainen osallistuu. Se eilinen oli taas aloitus uuteen mielipidemuokkaukseen, että kansa, Yle ja hesari etunenässä voi alkaa vaatimaan etuuksien pienentämistä edelleen tai kokonaan poistamista. Jonkun pitäisi puuttua tuollaiseen tilastoilla asioiden vääristelyyn. Minulta on pinna palanut, verenpaine tässä nousee. Pitää vissiin mennä terveyskeskukseen nauttimaan näistä eduistani.

  • Vilen

   Huomasin saman tendenssin. Ylekin jo tekee poliittisia uutisia ja vaalityötä.

   • Jyrki

    Aivan varmasti YLE tekee/sanoo mitä hallitus käskee.

    Tässä asian tyhjentävästi selväksi tekevä ”Jos jos ja jos” todiste:
    https://www.youtube.com/watch?v=U-h_FOL58i8

    Minusta ei jää mitään seliteltävää tämän jälkeen enää, kuka määrää mitä mediat laulaa.

  • Lauri

   Eilinen tv:n pääuutislähetys sai voimaan pahoin. Tärkeimmät uutiset olivat hirvittävät sosiaalietuudet ja uutisstudion uusiminen.
   Tämän aamun kahvihetken radion uutislähetys onnistui pilaamaan uutisoimalla kuinka pääministeri Sipilä oli pöyristynyt parisuhdeväkivallan määrästä ja kuinka pääministeri Sipilän hallitus on määrätietoisesti puuttunut asiaan ja Sipilän hallitus on lisännyt turvakotipaikkojen määrää.
   Vakavasta asiasta onnistuttiin tekemään Sipilän ja hallituksen propagandaa.
   Alkaa homma Ylessä olla aika sairasta.

   • timo harju

    Ylen propagandamylly on Puolasta ja Erdoganin Turkista. Pakolla rahoitettu systeemi on äärimmäisen törkeä, mutta sopii hyvin Sipilän vallankaappaushallituksen toimintakuvaan.

    Missä maassa hallitusneuvottelijaa kuljetetaan auton peräkontissa piilossa julkisuudelta? Hyi helvetti, mistä tämä rutto sai alkunsa!

  • Paavo Kilgast

   Lopetetaan puhuminen eläkkeestä etuutena!
   Lopetetaan puhuminen työttömyysetuudesta koska se pn korvaus.

 10. Kuoliaaksi Näännytys

  Köyhimpien ennenaikainen kuolema hoidetaan puutteellisella ravinnolla, terveydenhuoltoa huonontamalla ja pakkotyöllä.
  vrt. Keskitysleirit
  Sairaudet ovat sitten syntipukkeja.

 11. Kari

  Kokoomuksen Osallistuvalla Sosiaaliturvalla saattaisi olla pienen pieni mahdollisuus toimia, jos yritykset eivät saisi yritystukia ja joutuisivat aivan aidosti maksamaan veroja. Mutta ymmärrän kyllä ettei mitään näin radiaalia työnantajapuolella hyväksyttäisi. Ryhtyisivät vielä kapinaan. Hmm, vai ryhtyisivätkö? Pääoman edustajia nyt kuitenkin on häviävän pieni osa verrattuna muuhun kansaan, jonka kapina tulee kyllä, tosin toivottavasti ennenkuin kyseisen pääoman valtiaat ovat ennättäneet saada yksityiset palkka-armeijansa ym. toimensa valmiiksi.

  • Esa J.

   Eivät ryhtyisi kapinaan. Samoja lammasmaisia v***n läskisoosisuomalaisia sielläkin!

   108 päivää vaaleihin. Odotan vaalipäivää kuin hepo kesää…!

 12. Jukka Vellonen

  Sosiaaliturvalla tehtävässä työssä viimekätinen maksaja on veronmaksaja. Toisin sanoen duunarit maksavat toisten duunareiden palkat. Tavallaan se tarkoittaa myös palkanalennusta näille maksajille.

 13. AikaMies

  Eläkeläiset ovat sosiaalipummeja ja kansantalouden kustannuserä.
  Meinaan jotta osui ja upposi somekansaan tuokin (ylenantama) uutinen.
  Nälkäänkö tapetaan vai piikkiä tarjotaan jää arvailtavaksi…

  • stunned

   Valtakunnassa aktiivimallin nimi oli Aktion.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Aktion_T4

   • timo harju

    ” Vielä vuonna 1949 Saksan terveydenhoidossa oli korkeissakin asemissa henkilöitä, jotka olivat ottaneet osaa ”eutanasiaohjelmaan”.

    Niin se käy…

  • antonio

   Sain juuri luettua Vieno Linnan sotenvastaisen kirjan Tuntematon sotelas. Siinä Kusiainen Oy sulki, siirsi ja avasi eestaas opportunistisesti erheytyskeskuksia, joiden helpoimmat potilaat otettiin mukaan ja huonokuntoisimmat (=kalleimmiksi tulleet) saivat jäädä hiutumaan tyhjennettyihin kylmentyneisiin tiloihin armahduspiikki persuksissaan. Lopuksi systeemi alkoi kaikkialla romahtaa rahanpuutteeseen, kun yksityiset firmat saivat imettyä eurot jopa heikkotuloisen vuokrahenkilöstön palkoista, eikä hoitovälineisiinkään enää raatsittu voitonkiimassa panostaa.

 14. Liisa

  Meillä osa sosiaaliturvasta on järjestetty lakisääteisesti, pakollisin vakuutuksin jota maksavat kaikki. Aivan Jokainen. Sosiaalivakuutuksen tarkoitus on turvata toimeentulo lapsen syntymän, vanhuuden, työkyvyttömyyden, sairauden ja työttömyyden aikana. Jos osa vakuutetuista, tässä tapauksessa työttömät, velvoitetaan tekemään palkatonta työtä saadakseen lainmukaisen sosiaaliturvansa, niin ei mene kauan kun sama velvoite koskee muitakin kuin työttömiä. Työttömyysturva on jo nyt velvoittavaa, ja osittain vastikkeellista. Työttömän on etuutta saadakseen sitouduttava työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, noudattamaan työllistymissuunnitelmaansa. Työttömyysetuudensaaja on myös veronmaksaja (tulovero + muut verot), ja ansiosidonnaisesta maksetaan sosiaalivakuutusmaksuja. Yrityksille ja muille työnantajille täysin palkaton työntekijä on suoraa valtion tukea. Samalla heidät vapautetaan kaikista muistakin työnantajien velvoitteista (mm eläkemaksut, työterveyshuolto). Se vääristää kilpailua sekä työmarkkinoita ja vaikuttaa myös palkkaa saaviin työntekijöihin, kuten tuolla edellä jo joku totesi.

  Sitä toivoisi, että ihmiset ymmärtäisivät miten tämänkaltainen ajattelu ( sosiaaliturvan vastikkeellisuus) vaikuttaa väistämättä myös heidän elämäänsä, vaikka eivät olisikaan työttöminä.

  • timo harju

   Saksassa terveestä ammattitaitoisesta juutalaisesta maksettiin SS:lle 6 markkaa päivä. Ammattitaidottoman sai neljällä markalla. Juutalainen itse ei saanut mitään.

   Palkattomien työntekijöiden toimittaminen yrityksiin ei eroa tästä piirun vertaa. Palkaton työ on aivan uusi ja nopeasti yleistynyt käsite suomalaisessa yhteiskuntakeskustelussa. Vielä muutama vuosi sitten sellaisen ääneen lausuminen olisi ollut mahdotonta. Nyt se on vakiintunut ja luonnollinen ilmaisu julkisessa keskustelussa. Se kuvaa harjoitetun politiikan erästä osaa ja kun sitä tarpeeksi on toistettu, ei kukaan sitä enemmälti ihmettele.

   Niin se kieli kehittyy. Hyvällä tiellä ollaan.

 15. YLE tekee paljastuksen: lääkärit kärsivät aktiivimallista eniten

  Yle on harrastanut tutkivaa journalismia aktiivimalliin liittyen ja löytänyt siitä merkittävän vääryyden:

  https://yle.fi/uutiset/3-10561494

  ”Etenkin hyväpalkkaisissa ammateissa työskennelleet työttömät saavat maksaa aktiivisuusehdon laiminlyönnistä muita enemmän. ”

  Jutun loppupuolella on lista, josta voi lukea että pahinta vääryyttä kokevat lääkärit ja lakimiehet. Perushoitajat ja muut pienipalkkaiset pääsevät tästäkin leikkauksesta helpommalla!

  Tarkkaavainen lukija alkaakin toivoa, että aktiivimallin leikkuri olisi euromääräinen, etteivät työttömät lääkärit ja lakimiehet, joita on varmasti paljon, joutuisi epäoikeudenmukaisesti kohdelluiksi. Sen lisäksi että he joutuvat maksamaan palkkatuloistaan eniten veroa, he joutuvat myös kärsimään aktiivimallista eniten!

  Jutun kommentointi estettiin alkuunsa, mistä lie syystä.

  • AMK

   No tässä on kyse joko ansisidonnaisen työttömyyskorvauksen poistosta tai kaikilta otetaan pois sama summa euromääräisesti, sillä eihän se ole tasa-arvoista jos suurta työttömyyskorvausta saavat joutuvat ”maksumiehiksi”
   ja työmarkkinatukea saavilta otetaan vähempi vaikka he sinnittelevätkin jo köyhyysrajan alla.
   Minkä takia sipi on tämänkin uutisen tilannut???

  • Ani

   ___ ”aktiivisuusehdon laiminlyönnistä ”___

   Osumatarkasti havainnollistettu. Tästä syystä en kuuntele ”uutisia” _virallista totuutta_ ollenkaan.
   Kun ei pysty, niin ei pysty. Liian paksua.
   Siis aktiivisuusehdon laiminlyönti. Hohhoijaa.

 16. AKK

  Onhan yhteiskunnan kehitys huolestuttava etenkin pienituloisten toimeentulon ja kansalaisten kohtelun kannalta, mutta muistetaan että kehitys on poliittisten päätösten seurausta johon on mahdollista vaikuttaa myös poliittisesti.

  Suomessa on keskimäärin niin korkea elintaso ja sivistystäkin pitäisi olla, vai onko, niin paljon ettei se ole esteenä humaanimmalle yhteiskunnalle ja että kohtuullinen toimeentulo pystyttäisiin takaamaan kaikille jos vaan tahtoa on. Mutta mikä estää, ahneus, itsekkyys, kateus, mammonan keruu, vallanhimo, hyväksikäyttö, yhteisöllisyyden unohtaminen, vallan luovuttaminen pois omista käsistä niille jotka ajavat vain omaa etuaan, jne.

  Muistetaan että kansa voi halutessaan vaikuttaa siihen pitääkö työstä maksaa palkkaa vai ei ja taataanko riittävä perustoimeentulo kaikille. Lainssäädäntövaltaa käyttämään pitää vaan saada sellaisia puolueita joiden tahtotila on kohdallaan, eli sellaisia jotka haluavat aidosti taata sen että työstä maksetaan palkkaa ja että kaikista pidetään huolta. Nykyisen hallituksen, tai muu oikeistolainen, ay-vastainen ja tulo- ja omaisuuseroja kasvattava sekä koulutusta supistava politiikka ei tule koskaan parantamaan pienituloisimpien asemaa. Jos kaikkien tulot nousevat vaikka 2%, niin pienituloisille se tarkoittaa että tulot nousevat esim. 20-40€/kk, mutta suurituloisille 200-400€/kk ja kun edes tätä kehitystä ei pidetä oikeiston mielestä tuloerojen kasvuna, niin mitä sitten. Tulojen suhde säilyy, mutta tuloerot toki kasvavat mikä sitten näkyy ginikertoimeen piilotettuna, mutta harvoinpa näkee ”vastuullisessa mediassa” kaavioita joissa olis kerrottu euromääräiset, prosenttien sijaan, muutokset eri tulokymmenyksissä selittämässä tuloerojen kehitystä. Ja kummasta kertyykään sitten varallisuuden kasvua. Käsitteet on jo viritetty palvelemaan sitä että tuloerot kasvavat ikäänkuin huomaamatta ja ovat muuttuneet ja muuttuvat kiihtyvällä tahdilla varallisuuseroiksi.
  Kehitystä kiihdytetään sitten vielä jatkuvilla pääasiassa suurituloisiin kohdistuvilla tulo-ja omaisuusverojen alennusvaatimuksilla.

  Ratkaisu ei ole ainakaan uskominen valumaefektiin eikä maahanmuuttovastaisuus tai ilmastonmuutoksen kieltäminen, vaan humaanimmat poliittiset päätökset joilla tartutaan aidosti myös tulonjaon ongelmiin. Kansalla on mahdollisuus vaikuttaa äänestämällä mutta kannattaa ymmärtää keille äänensä antaa sillä olihan jytkykin lopulta sitä itseään.

  • Ulla Vehaluoto

   Äänestäminen on huono keino pyrkiä vaikuttamaan siihen, että perustuslailliset oikeudet tulisi toteuttaa.

   Äänestämällä kansa antaa valtansa poliitikoille, mutta poliitikkojen saadessa valehdella perustuslain vastaisesti, saadessa olla taitamattomia ja osaamattomia, saadessa laatia perustuslain vastaisia lakeja, saadessa runsaita palkkioita ja etuja, saadessa julkisuutta mainetta ja mammonaa, vähintään sen seuraavat neljä vuotta kun heidät on valittu, silloin kansa antaa valtuutuksen laittomiin toimiin omissa nimissään.

   Kansa äänestää käytännössä rikollisia valtaan. Rikollisia, joilla on jostain täysin käsittämättömästä syystä rikoksenteko-oikeus.

   Kunhan eivät jää rattijuoppoudesta kiinni tai jostain muusta sellaisesta, kansanedustajat ja ministerit saavat vapaasti harjoittaa totuuden ja oikeuden vastaista toimintaansa.

   Sekö oli demokratian tarkoitus?

   Äänestäminen demokratiana, kuten se kaikenlaisissa puolidemokratioissa ymmärretään, on pelkkää enemmistön tyranniaa. Käytännössä se on vähemmistön tyranniaa, sillä parlamentaarinen enemmistö on tosiasiassa vähemmistö. Vai kuvitteleeko joku, että kansanedustajien määrä mijonäärejä ja rikkaimpiin kuuluvia omistavan luokan jäseniä, jotka enimmäkseen vanhoja miehiä, edustaisi kansaa?

   • AKK

    Ymmärrän että turhan moni kyynistyy, eikä näe ongelmiin mitään jätkevää ratkaisua. Odotetaan ehkä sitä viisasta ja oikeudenmukaista diktaattoria joka ottaa vallan ja tekee vain hyviä päätöksiä. Se että petytään demokratiaan johtuu sekä epärehellisistä poliitikoista, mutta myös äänestäjistä jotka eivät jaksa miettiä tarkemmin sitä kokonaisuutta mitä asioita eri puolueet ajavat ja äänestävät jopa uudelleen niitä kaikkein kieroimpiakin poliitikkoja. Ainut protesti voi joillakin olla äänestämättä jättäminen, mikä nyt on pelkkää luovuttamista vailla muuta merkitystä kuin ehkä se että demokratian ulkopuoliset vallankäyttäjät aistivat voivansa käyttää omaa valtaansa, yleensä rahan valtaa, entistä häikäilemättömämmin.
    Kuinka moni äänestäjä perehtyy esim. eri puolueiden sijoittumiseen arvokartalla ja ymmärtää mitä eri arvot tarkoittavat käytännön politiikassa. Ja varmistavatko äänestäjät että heidän äänestämänsä puolueen ja sen ehdokkaan arvot vastaavat edes kutakuinkin omaa arvomaailmaa ja sen mitä asioita puolue oikeasti ajaa kansalaisten hyväksi. Kuinka moni meneekään lankaan kun pelotellaan kommunismilla ja sosialismilla silloin kun joku vaatii hyvinvointivaltion säilyttämistä, veikkaanpa vaan että aika moni on moisella puheella höynäytetty äänestämään omaa etuaan vastaan. Höynäyttäjät kyllä tietävät omat etunsa ja ajavat niitä ponnekkaasti kaikkea vaikutusvaltaansa käyttäen ja kaikin mahdollisin tavoin, ei vain rahan vaan myös politiikan keinoin silloin kun siihen annetaan mahdollisuus. Esim. Suomen suurin velkaannuttaja ja kurjistaja vallassa ollessaan on ollut Kokoomus, mutta niin vain se on väittää härskisti olevansa vastuullisin talouspuolue ja leimaa muita vastuuttomiksi kun ne puolustavat koko kansan etua.

    Olen aina ihmetellyt kun joku sanoo äänestävänsä vaaleissa ”henkilöä” ilman että puolueella on merkitystä. Eikö vieläkään ole opittu että politiikka on kompromissien tekoa ja että henkilöillä on merkitystä vain lähinnä puolueen tekemiin päätöksiin ja linjoihin koska puoluekuri vaan kuuluu tietyssä määrin politiikkaan. Toinen ihmettelyn aihe on se kuinka ihmiset voidaan helposti höynäyttää uskomaan populistisia heittoja, esim. uskomaan että maahanmuuton vastustaminen ratkaisee, työttömyyden, koulutuksen, Soten, köyhyyden, vanhustenhoidon, eriarvoistumisen, kaiken. Ymmärtävätkö ihmiset kannattavansa samalla puoluetta joka hallituksessa hillotolpalle päästessään sallii yhteisen omaisuuden jopa monopolien yksityistämisen, alentaa hyvin toimeentulevien verotusta ja leikkaa köyhemmiltä ja nuorten tulevaisuudesta saarnaten kaikkea muuta kuin mitä todellisuudessa tekee siirtäen vastuunsa aina muille.

    Ei ihme jos ihmiset pettyvät demokratiaan jos äänestyspäätös syntyy hyvin kapealta pohjalta, perustuen ehkä pelkkään vaalimainontaan ja poskisolismiin. Kyllä pääosa ehdokkaista on niitäkin jotka toimivat vastuullisesti myös tullessaan valituksi, valitettavasti äänestäjät vaan tarttuvat liian usein niihin mätiin omenoihin. Sitä saa mitä tilaa, voi saada pelkän jytkynkin.

    Mikä on sitten se oikea keino vaikuttaa perustuslaillisten oikeuksien toteutumiseen?

    • AMK

     Yksinkertaista puoluekuri pitää poistaa ja mitä ”työnhakija(lue kansanedustaja)”lupasi hakeutuessaan ”töihin (lue kansanedustajaksi”pitää myös pitää paikkansa, ei taviskaa saa työpaikkaansa pitää jos siihen valehtelemalla pääsee-silloin ei ole edes irtisanomisaikaa.

 17. Markku Näätänen

  Komppaan tuota Hilman kirjoitusta kanssa verenpaineet ja ketutus tapissa koska oli niin selkeää ”eläkkeet alas” mielipidemuokkausta kyseinen YLE uutisointi.
  Valtionvarainministeriön tilaama hanke ihan varmasti. Vois kyllä Saku tehdä jutun tästäkin kun oli noin selkeetä asenne muokkausta.
  Eläkkeiden tilastoiminen sosiaalietuudeksi tarkoittaa vissiin sitten sitä että Eläke Varma, Ilmarinen ja muut työeläkeyhtiöt onkin muuttuneet sosiaalitoimistoiksi tai Kelan sivukonttoreiksi.
  Tämä oli kyllä törkeimpiä vääristely uutisointeja mitä Yleltä on ulos tullu.

 18. Maija Joki

  Näin toimittaja Pekka Pantsu Ylen artikkelissa:
  ”[—] työttömyysturvan aktiivimalli kohtelee eri ammattien työttömiä hyvinkin eriarvoisesti aktiivisuusehdon laiminlyönnistä [––]”

  Ja näin Kielitoimiston sanakirja määrittelee verbin ’lyödä laimin’:
  Lyödä laimin (myös: laiminlyödä) olla pitämättä huolta t. välittämättä jstak, jättää tekemättä jtak (joka on velvollisuutena).
  Lyödä laimin vaimoaan. Lyödä tehtävänsä, velvollisuutensa laimin. Älä lyö laimin [= jätä käyttämättä hyväksesi] hyvää tilaisuutta!

  Pystyykö joku hallituksen sananselittäjä tai sanankäytön ammattilaiseksi katsottava Ylen toimittaja kertomaan, mitä aktiivimallileikkurin uhriksi joutunut työtön on ’lyönyt laimin’? Mistä ei ole pitänyt huolta tai välittänyt? Minkä velvollisuutensa on jättänyt hoitamatta? Mitä ei ole osannut tai viitsinyt käyttää hyväkseen?

 19. Työsuhde-etuna astma

  No mutta kyllähän meistä kansalaisista pidetään nykyisin kovasti huolta. Huonompiosainenkin kuulemma saa ensi vuonna muhkean lisäetuisuuden ja helpotuksen, kun lääkekattoa alennetaan joillakin kympeillä.

  Itse kuulun niihin lääkefirmojen osinkojen mahdollistajiin, joilla lääkekatto yleensä paukkuu jo loppukesästä tai alkusyksystä. Mutta jostain syystä, vuosi vuodelta, tuo lääkekaton poksahdus on tullut vastaan aina vain myöhemmin. Nyt vasta ihan vuoden loppumetreillä.

  Kroonisista sairauksista kärsivänä en ole missään vaiheessa pystynyt pienentämään lääkekuormaani, pikemminkin päinvastoin, joten en siis ainakaan ole ostanut vähemmän lääkkeitä. Lääkkeiden hintaakaan ei ole laskettu.

  Kyse on siis siitä, että korvauksen piiriin kuuluvia lääkkeitä on karsittu kovalla kädellä, ja korvausosuuksia pienennetty. Itselleni valitettavasti useinkaan eivät sovi ne halvemmat rinnakkaislääkkeet
  (joille edelleen saisi korvauksen toisin kuin sille alkuperäiselle josta korvauksen sai aiemmin), osasta käyttämistäni lääkkeitä ei rinnakkaisvalmistetta ole edes olemassa.

  Vinkkinä hallitukselle: kunhan korvaukset poistetaan yhä useammalta lääkkeeltä, niin tuota lääkekattoa voidaan laskea vieläkin enemmän ja kyllä näyttää hyvältä! Heikompiosaisia on näin taas tuettu avokätisesti. Ja laskelmien mukaan sillä aktiivileikkuroidulla työmarkkinatuellakin tahi 9 euron työllä sitten varmasti taas pärjää ihan yltäkylläisesti.

 20. Ulla Vehaluoto

  ”Osallistava sosiaaliturva” on juuri sitä ammattivalehtelijoitten kielenkäyttöä, jossa musta muutetaan valkoiseksi.

  Mitään ”osallistavaan” päinkään ei ole siinä kyykytyksessä ja pakottamisessa, nöyryytyksessä, kurjistamisessa ja kaltoinkohtelussa, orjuutuksessa ja oikeuksien rikkomisessa, jota nämä Hikipedian idiooteiksi luokittelemat suomalaispoliitikot suoltavat.

  • antonio

   Orjauttava sosiaaliturva?
   Onko oikeata suomea?

   • antonio

    Tai orjistava?

    • antonio

     Orjuuttava sosiaaliturva!

     • Luukas Pyykorpi

      Horjuuttava sosiaaliturva(hko) ?

 21. Reino

  Pitäisi varmaan päivittää termistöä tässä kohtaa niin että ei enää kerro olevansa ”työtön” vaan ”palkaton”

 22. Seppo Juhani

  Palkattomat työntekijät jäävät vaille työntekijän sosiaaliturvaa, esim. eläkettä ei kerry. He tulevat aikanaan eläkkeellä jäämään kansaneläkkeen perusosalle. Karmeata yhteiskuntapolitiikkaa. Sipilä ja Orpo haluavat luoda Suomeen paarialuokan, jolle ei anneta ihmisarvoa. Kumpikaan näistä ei herroista ei kykene tuntemaan mitään myötätuntoa huono-osaisia kohtaan. Heitä ei ole pääministerin ja valtiovarainministerin mielestä edes olemassa.

  • Liisa

   Kokoomukselle tekisi oikein hyvää oppositiossa istuminen, varsinkin kun vähintään kaksi seuraavaa eduskuntakautta sorvataan perusturvauudistusta. Kokoomusta ei saa päästää hallitukseen vaan puolueet joilla vielä jäljellä oikeudenmukaisuudentajua ja halua rakentaa yhteiskuntaa joka on mahdollisimman monille (eikä harvoille) hyvä, turvallinen ja ihmisoikeuksia kunnioittava.

 23. Mikko

  Samasti syystä suuri osa kansasta velkaantuu ennätysvauhtia koska heillä rahat ei riitä enää elämiseen ja nälänhätä uhkaa. Leipäjonot ovatkin syystä pidempiä kuin koskaan. Syntyvyyskin on jo nälkävuosien tasolla.
  Itsemurhien määrässä on havaittavissa kovaa kasvua edellisvuosista.
  Itsemurhiin kuolleiden määrä on kasvanut jo kahtena vuonna peräkkäin.
  Psykiatrisen erikoissairaanhoidon potilaiden määrä on kasvanut rajusti jo kahtena vuonna peräkkäin…

  Englantilaiset vertaavat jo universal credit mallia kansanmurhaan, eikä ihan syyttä…

 24. Rintsu

  Vastaus tähän(kin) asiaan on humpansoitto! Niinku häät.

  Asiasta on KoHon päätös, että se on työsuhteessa tehtävää työtä.
  Lauteilla ei koskaan ole yritys, neljä yritystä tai hyviä yrityksiä.
  Siellä on x- määrä palkansaajia.

  Joten käytännössä kaikki häät soitetaan pimeästi koska kukaan ei ala neljän jätkän työnantajaksi yhdeksi illaksi.
  Juu, laskutuspalvelut on keksitty, ohjelmatoimistotkin on keksitty mutta käytäs ny laskutuspalvelua ilman, että tulkitaan yrittäjäksi? Olemalla ohjelmatston leivissä olet teoriassa töissä mutta keikka kuussa ei elätä.

  Joten jos morsiamen isältä häähumussa hukkuu tonni niin se on voinut mennä viinaan, vieraisiin naisiin tai turhuuksiin. Jos se päätyy bändin taskuun niin who cares?
  Kukaan ei o koskaan piitannut humpansoittajien eläkkeistä.

  Mene töihin on sama kuin sanottaisiin ”hanki enemmän keikkoja” tai ”opettele soittamaan paremmin” ja etkö tiedä, että Beatlesitkin tienasivat soittamalla ihan kivasti?

Kommentoi »

Comments are closed