Taseet töissä

Kun Juha Sipilä aloitti pääministerinä, niin hän lupasi panna taseet töihin. Aluksi kukaan ei tiennyt mitä se tarkoittaa, mutta se selvisi hyvin pian. Tarkoitus oli myydä valtion tuottavaa omaisuutta ja tehdä saaduilla rahoilla hallitukselle ikioma budjetti ohi eduskunnan budjettivallan.

Hallitus perusti valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n, jonne siirrettiin pesämunaksi Ekokemin kaupasta saadut 100 miljoonaa euroa.  Sitten Vakeen siirrettiin ainakin valtion omistamat Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta.

Sitten ruvettiin myymään. Suomen Kuvalehden mukaan raskaan kuljetuskaluston huoltoon erikoistunut Raskone myytiin huomattavaan alihintaan Lease Deal Groupille, jonka omistaa kokonaan Timo Nieminen. Lease Deal -konsernilla ei ole aiemmin ollut raskaan kaluston huollon liiketoimintaa. Nieminen on sama henkilö, josta Nuorisosäätiö teki tutkintapyynnön tonttikapuoista, joilla säätiö sidottiin kalliiseen vuokrasopimukseen ja Niemisen yritys sai satojentuhansien eurojen pikavoiton. Nieminen kiistää syyllistyneensä rikokseen. Jos SK:n artikkeli ei näy, niin tiivistelmä löytyy täältä.

Suomen Kuvalehden haastatteleman analyytikon mukaan yritys myytiin noin puoleen hintaan pelkästään omaisuutensa arvoon nähden. Mikäli kauppahintaa tarkastelee vuoden 2018 viiden kuukauden kehityksen perusteella, niin se näyttää entistäkin edullisemmalta. Keväällä 2018 Raskone jakoi 1,5 miljoonaa euroa osinkoa, mutta valtio tai Raskone eivät kerro, tuliko raha valtiolle vai uudelle omistajalle.

Valtio ei kerro kaupasta mitään muutakaan. Sekä omistajaohjausministeri Mika Lintilä että finanssineuvos Minna Pajumaa kieltäytyivät vastaamasta toimittajien kysymyksiin.  Kauppaan liittyvät asiakirjat on salattu liikesalaisuuksien takia. Edes sitä ei kerrota, oliko ostohalukkaita muitakin kuin alalla aiemin toimimaton yhden henkilön omistama yritys. Ainakaan Scania Suomi Oy:ltä ja Volvo Finlandilta ei kysytty ostohalukkuutta.

Kauppa saattaa muuten ihan oikeasti olla lain mukaan liikesalaisuus, jos myyjänä on Suomen valtion sijaan Vake Oy. Kun yritys myy omistamansa yrityksen toiselle yritykselle, niin kauppa ei ole julkinen. Jos näin on, niin Vake Oy:n tarkoitus taisi selvitä. Se voi myydä valtion tuottavia omistuksia kenelle haluaa ja mihin hintaan haluaa, eikä kenelläkään ole siihen nokan koputtamista. Kaupan julkisuus selvinnee sitten joskus, kun ja jos Suomen Kuvalehden tutkivat journalistit Salla Vuorikoski ja Jarno Liski saavat salaamisesta valituskelpoisen päätöksen.

Sitten selviää sekin, mitä taseiden töihin paneminen tarkoittaa. Nyt se näyttää tarkoittavan sitä, että taseet tekevät töitä sopivien kavereiden hyväksi. Ainakin tästä kaupasta tulee mieleen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeinen Venäjä, jossa valtion omaisuus muuttui yksityisten omistamaksi hetkessä.

 

 

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka talous
Kommentit (78)
 1. Joonas Virta
  4.1.2019, 09:38

  Jotenkin outoa että me edes puhumme tästä aiheesta. Näin ei pitäisi olla.

 2. Tällaista toimintaa kuvaava sana onneksi löytyy jo: kepulointi.

  1. Työsuhde-etuna astma
   4.1.2019, 10:47

   Kun kepulointiin on nyt yhdistetty vielä diktaattorimainen sipilöinti, niin tuhon tie on taattu.

   1. Ulla Vehaluoto
    4.1.2019, 19:23

    Urbaanisanakirjan mukaan sipilöinti on ”hutiloinnin aiheuttama vatulointi”.

    1. Jonis Lusis
     4.1.2019, 20:18

     Ja johtaa totaaliseen vitulointiin.

  2. Kepuloinnin yksi alalaji on berneröinti!

   1. Ulla Vehaluoto
    4.1.2019, 19:24

    Urbaanisanakirjan mukaan berneröidä: ”vetää välistä, verokikkailla, toimia ministerinä samalla kun verojärjestelyiden kautta piilottaa rahaa veroparatiiseihin, olla ottamatta osaa yleisiin talkoisiin”

  3. Itse asiassa mikäli asiassa on toimittu artikkelin mukaisesti, ainoa käytettävä termi on petos.

   Törkeän petoksen osalta rikoslaki kertoo, että mikäli tavoitellaan huomattavaa hyötyä (miljoonia euroja), käytetään luottamusasemaa (ministeri) hyödyksi tai aiheutetaan huomattavaa vahinkoa (alihinta), niin kyseessä on törkeä petos. Petoksella ei tarvitse tavoitella hyötyä ITSELLE. Sen sijaan sillä voidaan tehdä vahinkoa esim. valtiolle (kansalaiset), jonka omaisuus näin lahjoitetaan kaverille.

   En silti pidätä henkeä odottaen lain toimivan lainsäätäjiä vastaan. Kaikki tietävät, että laki on vain kansalaisten pitämiseksi kurissa – ylinopeussakot ovat paljon tärkeämpi asia kuin valtion miljardiomaisuuden kuppaus yksityisille…

Kommentointi suljettu.