Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Markkinavoimien pelinappulat

– Huomasin olevani vain nappula pelissä, jota muut ohjailivat. Peli ei ollut politiikkojen näpeissä, vaan sitä johtivat muun muassa markkinavoimat.

Näin tilitti työuupumustaan sote- ja maakuntauudistusta kaksi vuotta ministerinä luotsannut Juha Rehula Ylelle vuodenvaihteessa.

Hän tuli kertoneeksi sen, mitä monet ovat jo kauan epäilleet. Soteuudistus ei ole koskaan ollut poliitikkojen käsissä oikeasti, vaan sitä ohjailevat yksityiset terveysjätit lobbareineen. Lakiesityksiä on vaivannut kiireen ja hutiloinnoin jälki, ja ne on jouduttu kirjoittamaan monta kertaa uudelleen. Markkinavoimien paine on armoton, ja poliitikon on teeskenneltävä johtavansa valmistelua, vaikka on pelkkä työrukkanen.

Ihan samalla tavalla toimii Rehulan seuraaja Annika Saarikko, vaikka ei sitä ainakaan vielä myönnä. Uusimpana esimerkkinä on terveysyritysten lobbaama lainsäädäntö ensihoidon ja leikkaustoiminnan yksityistämisestä. Tästä yksityistämispaketista kerroin viime sunnuntaina, ja voitte lukea tuoreimman uutisen siitä täältä.

Ministeri Saarikon johdolla annettiin siis vuonna 2017 asetus, jolla lopetettiin monen aluesairaalan leikkaustoiminta, vaikka niillä oli siihen henkilökuntaa ja osaamista. Potilaat ohjataan yliopisto- ja keskussairaaloihin, joissa ei ole tiloja eikä henkilöstöä. Nyt sitten tehdään uusi lakimuutos, jolla juuri nämä samat leikkaukset siirretään yrityksille ja veronmaksajien maksettaviksi. Jos siellä tulee komplikaatio, niin potilas siirretään pikavauhtia julkiselle puolelle. Veronmaksajat maksavat saman leikkauksen korjauksineen uudelleen.

Lakiesityksen mukaan yksityiset sairaalat saavat siis tehdä niitä leikkauksia, joita julkiset sairaalat eivät saa tehdä. Ehdoksi keksittiin 30 minuutin siirtoaika, joka on kuin räätälöity suurissa kaupungeissa toimiville yksityisille sairaaloille. Tapahtuipa mitä tahansa, niin jälkien korjaaja ja kaiken maksaja on aina julkinen sektori. Yksityinen sektori kerää voitot.

Tämän konkreettisemmin ei enää voi osoittaa, että ministereillä ei ole sote-lainsäädäntöön mitään sananvaltaa. He ovat tosiaankin pelkkiä markkinavoimien pelinappuloita, jotka joutuvat teeskentelemään valmistelijaa ja päättäjää. Sen täytyy olla kuluttavaa, mutta ehkä palkkio tulee poliittisen uran jälkeen hyväpalkkaisena työnä ison terveysyrityksen palveluksessa. Näitä työpaikkaa vaihaneita poliitikkojahan on viime vuosina nähty useampiakin. Hyvät palvelijat palkitaan.

Ei demokratia voi toimia niin, että suuryritykset sanelevat lainsäädännön oman mielensä mukaan ja poliitikot teeskentelevät niiden olevan heidän omia esityksiään. Se ei ole demokratiaa, vaan demokratian irvikuva. Ei uskoisi, että kansa joutuu vaatimaan valtaa takaisin kansanedustajille ja ministereille, mutta sellaiseksi näkyy maailma kääntyneen.

Kommentit (44)

 1. Työsuhde-etuna astma

  Hallitus on parhaillaan avaamassa vaativien lääketieteellisten operaatioiden markkinat yksityisille. Sille luotiin tarve pari vuotta sitten poistamalla toimenpiteet aluesairaaloista ja keskittämällä ne vain suurimpiin sairaaloihin. Keskittämistä perusteltiin potilasturvallisuudella.
  Eli mikä olikaan tässä(kin) kuljauksessa pohjimmaisena taustatekijänä?

  • Työsuhde-etuna astma

   Jäi tuosta vielä pois loppukaneetti:
   Kuinka tyhminä meitä kansalaisia oikein pidetään?

   • Esko saariaho

    Just niin tyhmiä kuin nämä puliveivarit kuvittelivat heidän olevankin aloittaessaan uuden sotesopan keittoa. Suomen kansalla on kautta aikojen ollut skitsofreeninen tarve lyödä päätään milloin Karjalan mäntyyn tai helpommalla tavalla äänestämällä suuren rahan edustajia valtaan. Ei näitä Orpopiruja köyhä kansa kiinnosta muulloin kuin vaalilupausten aikana. Nekin on petetty kerta toisensa jälkeen.Ja edelleen juostaan otsa seinään.

   • Tapio Laaksonen

    Eikö ne sitten myös ole kun tällaisia päättäjiä äänestävät?

    • Pekka Järvi

     Minulla oli tuttu, joka sanoi, ettei tyhmempää kansaa ole kuin suomalaiset. Katso vaikka äänestystulosta vuosi vuoden jälkeen.

    • Esa Nousiainen

     Melko varmasti Big Pharma on avannut neuvotteluyhteydet myös tulevan pääministeripuolueen suuntaan. Ns päättäjät vaihtuvat mutta sama meininki jatkuu. Aivan sama ketä äänestää. Neljän vuoden välein ehdokas kumartuu hetkeksi äänestäjän puoleen. Heti kun työpaikka on neljäksi vuodeksi varmistettu, pokkuroidaan kampanjan rahoittajille ja samalla pyllistetään äänestäjille. Eihän meistä enää tarvitse välittää ennen seuraavia vaaleja.

     Edustuksellinen demokratia lakkasi toimimasta sinä päivänä, kun vaalikampanjointi alkoi vaatia enemmän rahaa kuin mihin yksittäisellä ehdokkaalla oli varaa.

 2. Mm

  Ihan kamalaa. Miksi ihmeessä tämän annetaan tapahtua?
  Kiitos Saku! Todella painavaa tekstiä.

 3. Viljo Kärkkäinen

  Eipä tuo poikkea muustakaan sipilöinnistä: EKn jaSYn käsikassara on koko hallitus.
  Ja suuressa kuvassa koko EU-ruljanssi on tehty suuryritysten ehdoilla…

 4. LF

  Joskus olisi kiinnostavaa nähdä nimellä varustettuja kuvia näistä ”markkinavoimista”.

 5. Katja K

  Karmeaa. Ei tosiaan ole demokratiaa. Ei mitään hyvää tässä. Voiko näin tapahtua! Ilmeisesti, onhan tätä jo kestänyt pidemmän aikaa.
  Taidanpa pakata kahvin termariin ja huomioliivin taskuun ja lähteä postikorttimaisemaan H:gin keskustaan…torilla tavataan. Liivit päällä. (Saankohan tästä jo supon perääni…hieman huolestuttaa.)

 6. stunned

  He ovat tosiaankin pelkkiä markkinavoimien pelinappuloita, jotka joutuvat teeskentelemään valmistelijaa ja päättäjää. Sen täytyy olla kuluttavaa, mutta ehkä palkkio tulee poliittisen uran jälkeen hyväpalkkaisena työnä ison terveysyrityksen palveluksessa. Näitä työpaikkaa vaihtaneita poliitikkojahan on viime vuosina nähty useampiakin. Hyvät palvelijat palkitaan.

  Ja ”markkinavoimia” heiluttelee ulkomainen finanssikapitalismi, suursijoittajat ja salkunhaltijat. Suomi on siirtomaa ja kansanedustajat vasallimaan varakuninkaan lakeija-adjutantteja tai hovinarreja.

  Oulun ”ihmisroskaaja”, Keskustan Riikka Moilanen, oli hänkin terveystaloon (Pihlajalinna) hypännyt ex-kansanedustaja. Politiikan pyöröovi käy palkkiopesteihin liikemaailmaan, työttömien kuntouttavaan.

 7. Paavo

  Kyllä Sipilä tietää mitä tekee. Kun oma ja ystävien tasku on lähellä ja tällaiselle annetaan valtaa niin hän käyttää häikäilemättömästi valtaansa.

  Hän tietää mitä tekee. Kansasta viis.

 8. Sauli

  No tuota, mikä nyt sitten on demokraattisesti valittujen poliitikkojen käsissä tai kehittämää. McKinsey & Company laati aikanaan budjettia, kysyä sopii kuinka puolueeton kyseinen yritys on ja kuinka hyvin se ymmärtää Suomen taloutta. Aktiivimallit on kopioitu Tanskasta, Saksasta, Ruotsista… ilmeisesti sellaisenaan ja tulos on kaikkien nähtävillä. Sosiaaliturvauudistuksesta otetaan mallia Britanniasta, josta nyt yleisesti ollaan sitä mieltä ettei se toimi. Samoin kansalaisomaisuuden yksityistämisen malli on haettu/ kopioitu/ varastettu muualta ja jätetty ilmeisesti täysin huomiotta niiden haitat rahvaalle.

  Hallituksessa istuu puolue jonka eräskin edustaja ja presidenttiehdokas on kuuluisa lähinnä gradunsa kopioinnista. Jos ja kun näyttää siltä ettei oma lahjakkuus hallituksessa riitä edes varkauteen siitä kiinni jäämättä, miten voidaan olettaa että muussakaan onnistutaan. Äänestäjälle jää hiukan sellainen kuva että tätä maata johdetaan demokratialle vieraalle tavalle sellaisten ihmisten taholta, joidenka oikea paikka olisi lähinnä talotoimikunnassa kuin eduskunnassa. Demokratia on kulissi.

 9. Timppa

  Hesarin jutun mukaan aiemman pari vuotta sitten annetun lakimuutoksen tarkoituksena oli parantaa potilasturvallisuutta keskittämällä leikkaukset suurimpiin sairaaloihin.

  Lainaten Hesaria, ”Eri puolilla Suomea on kuitenkin voimassa vanhan lainsäädännön mukaisia kuntien ja sairaanhoitopiirien sopimuksia, jossa ne ostavat leikkauksia yksityisiltä yrityksiltä. Nämä sopimukset ovat ristiriidassa lain sisällön kanssa, koska yksityisillä ei ole omasta takaa ympärivuorokautista yhteispäivystystä.”

  Edelleen, ”.. esiteltävän lakiesityksen mukaan tavoitteena on nyt ’selkiyttää edellytyksiä’, joilla anestesiaa vaativia leikkauksia voidaan tehdä niin julkisissa kuin yksityisissä sairaaloissa.”

  Eli koko homma on naamioitu ’edellytysten selkiyttämiseksi’, so. aiemman lakimuutoksen mukanaan tuomien epäkohtien poistamiseksi siten, että aiheutuneet ristiriidat voidaankin nyt hoitaa – yllätys yllätys – yksityisille firmoille annettavana tehtävänä. Sama vanha kaava toistuu siis tässäkin, ensin rampautetaan olemassaoleva julkinen palvelu ja pian sen jälkeen homman ottaa hoitaakseen yksityinen firma.

 10. sirkkuli

  ” Meillä on liikaa kapitalismia ja yrityskulttuuria valtiolla ja kunnissa. Koulutusta, terveydenhuoltoa ja vanhustenhoitoa ei voi pyörittää kuin osakeyhtiötä.”
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005342380.html

 11. AKK

  Sipilän hallituksen ministereiltä vaaditaan erityistä joustavuutta ja osa heistä on toistaiseksi kyennyt nielemään jopa oman oksennuksensa. Lindströmillä näytti hetken olevan vaikeuksia, mutta nyt menee alas kuin vettä vaan. Rehulalla ei mennyt Sote-soppa enää alas, vaan näki selvästi kuinka osa tuli loppuvaiheessa jo suupielistä ulos. Sote on sellainen soppa jota vähänkin Suomen etua ajava ei yksinkertaisesti voi niellä oksentamatta.

  Seurasin juuri hetken ilmastoasioiden vaalitenttiä ja siitä yhtenä asiana pisti silmään se kuinka mm. Sipilä, puhuttaessa Suomen metsähakkuista, oli valmis lyömään kiinni tulevaisuuden hakkuuluvut vaikka asiantuntijoilta ei ole saatu edes lopullisia, tieteelliseen konsensusnäkemykseen perustuvia lukuja metsän kasvusta. Kuvastaa hyvin miten Sipilän päätöksenteko toimii, päätöksiä halutaan tehdä silloinkin kun päätöksiä varten tarvittavat faktat puuttuvat.
  Eikä tuntunut haastattelijoillekaan menevän perille se kun esim. Marin esitti selkeästi että muodostetaan kanta vasta faktojen esittämisen jälkeen. Millaisia helppoheikkejä meillä onkaan päättäjinä kun suostutaan heittelemään ilmaan lukuja noin heppoisin taustatiedoin. Varsinaisia populisteja ainakin ne jotka alahuuli löysällä heittelivät jo nyt lukuja hakkuiden lisäämisestä, tietämättä onko se mahdollista Suomen ilmastolupausten valossa. Ollaan muka niin vastuullisia että, mutta faktoja päätöksenteon taakse ei jakseta odottaa sillä nehän saattaisivat vaikuttaa Orpon ja Terhon säestämään Sipilöintiin.
  Muuten kohtalaisen asialliselta kuulostava vaalitentti, eikä haittaisi jos kyettäisiin osoittamaan että Suomen metsät kestävät hieman suuremmatkin hakkuumäärät kunhan ei mennä arvailemalla tekemään johtopäätöksiä.

 12. Joonas Virta

  Nyppii tämä systeemi. Tämäkin on ollut vuosia tiedossa mutta mitään et voi tehdä. Teeskennellään demokratiaa mutta me saadaan korkeintaan vaihtaa sihteerit, ei pomoja.

  Todellinen valta suomessa ei ole vaaleilla valittavissa. Tämän tilanteen muuttamiseksi meillä ei ole mitään vallankumousta pienempää keinoa ja vallankumous on aivan liian hapokasta.

  Onnekkaat paskat, siellä ne istuu vaikka voitaisiin hakea ne vaikka heti. Me ei vaan ikinä olla yhtä mieltä siitä mitä sen jälkeen, eli ne saa istua siellä ja nauraa matkalla pankkiin.

  Nyt, huomenna ja ikuisesti.

  Toivoa ei ole, on vain paha tai isompi paha.

  Amen.

  • Lea Bäckman

   Joonas! Toivoa on. Ja keinot on, jos vain halua löytyy.

   Liittykäämme Työstäkieltäytyjien liittoon. Se on vähän niinkuin Viron laulava vallankumous oli aikoinaan, mutta tämä on tehokkaampi keino meidän maassamme tällä hetkellä.

   Työstäkieltäytyminen ei ole sama asia kuin työnvieroksunta, päinvastoin! Kaikki työhalukkaat, joilla ei töitä juuri nyt ole, ilmaisevat työstäkieltäytyjiin liittymällä vakaan halunsa saada työpaikka, työtä jakamalla sama duuni usean työntekijän kesken.

   Satojen tuhansien työstäkieltäytyjien painoarvo on suuri, ja sillä saadaan aikaan lakimuutoksia, joilla Suomessa päästään täystyöllisyyteen ja tasa-arvoiseen työllisyyspolitiikkaan. Se on todellinen winwin- ratkaisu nykyisen suurtyöttömyyden aikana. Kun näin toimimalla hallitus joutuu perumaan aktiivimallit, sotet ja maakuntahimmelit, niin lopulta elinkeinoelämä todennäköisesti lopettaa myös oikeistohallituksen lobbaamisen ja nostaa kädet pystyyn. Kansa voitti! Hyvinvointivaltio voitti! Eläköön Suomi!

   Hiiri kissalla räätälinä: Ei tullut sipilöinnillä takkia, ei housuja, ei edes liiviä (keltaista?). Tuli pelkkä tuluskukkaro, ja senkin voi heittää tämän hömppähallituksen mukana historian romukoppaan.

 13. DI

  Valitettavasti taitaa meidän ”huippupoliitikot” hallituksessa olla ahneita selkärangattomia itseään (poliittisesti) myyviä vellipyllyjä.

  Vähänkään moraalia omaava ministeri toteiasi lobarille, että sahaan sitä pyytää. Ja voi voi jos ei tässä ympäristössä muka bisnes kannata niin työnantajasi voi aina tehdä yrityksen alasajon ja siirtyä vaikka resepti tehtailiaksi United States Of Moneyn maaperälle, varma bisnes. Täällä ei niin toimita kun maksetaan verovaroista tämä touhu.

  Huoh.. :\

 14. Siru Pola

  Ikävä kyllä tämä juttu on totta.

  Saarikko muuten nauttii omiensa varsin vahvaa luottamusta… Ikävä kyllä.

  • E. Petäjä

   Saarikon luottamus on verovaroilla ostettua luottamusta.

 15. Liisa

  Kansalaiset eivät sitä valtaa palauta muuten kuin äänestämällä niitä, jotka kansanedustajina ottavat sen vallan takaisin eduskunnalle, kansanedustajille ja ministereille. Hallituksella on valtaa, ellei se sitä käytä kansalaisten edun mukaisesti, se on vaihdettava. Toivotaan parasta tulevissa vaaleissa.

  • M. Tuppurainen

   Tulevat vaalit pelottavat. Onhan nykyinen vallanjakokin seurausta edellisistä vaaleista. Ja pieleen on mennyt.
   Suuri on se joukko, joka antaa äänensä ehdokkaalle, joka ei taatusti aja näitten kannattajiensa etua. Eniten näitä oman asemansa väärin arvioivia lienee kokoomuksen kannattajissa.

 16. Pekka Helle

  Tämä liittyy ilmiöön, jossa eduskkunta huomasi että vierailijalistat näyttää pahansuopaisista ihmisistä todella pahalta. Tuulipukulähetystöt olivat kadonneet ja pukumiehien virta näytti todella epäilyttävältä, joten listat salattiin. 2016 Ylen ruotsallainen toimitus otti tämän esille. Oikeudessa kaksi tuomiota menettelyn laittomuudesta julkisuuslain mukaan. Silti venkoilu jatkuu. Googlatkaa ”eduskunnan vieraslista ”, siellä löytyy huvittavia selityksiä ankean talvipäivän ratoksi. Vertailua voi tehdä esim. yhdysvaltoihin, missä ongelmaa pidetään merkittävänä, Lobbareiden on ertukäteen rekisteröidyttävä lobbariksi l. dealien tekijöiksi.

 17. antonio

  Nyt hyvä ”oikea” esiintulo :

  Hävytön temppu, Sipilän hallitus ajamassa Suomen terveydenhuollon vaaralliseen tilanteeseen” – Kokoomuslaiselta lääkäri-poliitikolta kova ulostulo https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/268754-havyton-temppu-sipila-hallitus-ajamassa-suomen-terveydenhuollon-vaaralliseen#.XDXlyfeS_oQ

  Sirpa A-S on hirmukova tätsy (on saatu tuta), ei tule jättämään asiaa tälle asteelle. Hän on sinnikäs (sitten kun viitsii ottaa jotakin hoitaakseen). Ja mm HUSissa takanaan valtava porukka myös kokoomuslaisia.

  • Pitkäaikaistyötön

   Jos oppositio arvostelee, arvostelun kohde voi aina vedota, että kyseessä on politikointi tai populismi. Kun jo omatkin arvostelevat, arvostelun kohteen olisi syytä ajatella, että ehkä nämä meidän tavoitteemme ja toimintamme ovat kuin ovatkin typeriä. Jotenkin vain tuntuu, että ministeriemme kypsyydenasteella mistään suunnalta tuleva arvostelu ei auta. Maa ajetaan itsepäisesti päin mäntyä, koska ”minä haluan, minä tiedän, minä päätän, minä, minä ja minä”.

   Kovasti meille ollaan ajamassa käsittämättömän kallista, yhdysvaltalaista terveydenhoitomallia. Obaman ajalla ja sen jälkeen siellä tehdyistä vakuutusmuutoksista en tiedä, mutta sitä ennen halvimmat terveydenhoitovakuutukset olivat noin 200 dollaria kuukaudessa noin kolmevitoselle (eroja osavaltioiden välillä varmaan on). Sillä ei vielä kummoisia hoitoja olisi saanut, mutta välttyipähän suoralta kompostoinnilta. Liki kuusikymppisenä, kuten nyt olen, olisin jo silloin ammoin maksanut minimitasosta noin 500 dollaria kuukaudessa.

   Ihmisen terveydenhoidon pitäisi olla perusoikeus, kuten peruskoulutus on. Järjetöntä, että siitä ollaan tekemässä (ja se on jo nyt sitä) hyödyke, johon vain kaikista rikkaimmilla on varaa. Tätä ajetaan tietoisesti, jotta ”köyhä ja siten heikko aines” kuolee nopeammin vaivoihinsa.

 18. Mikko

  Kuitenkin tiedän paljon osaajia joilla jopa useiden vuosikymmenien työkokemus takana silti on irtisanottu näistä sote alan yrityksistä juuri 55-60 vuoden iässä. Aina sama kuvio ensin muutetaan työnkuvaa ja sitten irtisanotaan tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Samaan aikaan tahkotaan voittoa ja haalitaan halvempaa työvoimaa tilalle. Johtajan palkka paisuu ja duunarit syöstään eläkeköyhyyteen.

 19. Illu

  Hyvä että kokoomuksen rivit repeilevät. Onko Petteri Orpokin terveysyritysten pelinappula? Orpohan kertoi hallituksen pelastavan suomalaiset ylikansallisilta terveysfirmoilta ja että ”yritykset eivät halua tukia”.

 20. Eino

  Asko-Seljavaaran purkauksen perusteella on siis hieman ilmaantunut ristivedon pilviä koomuslaisen valinnanvapaus- heavenin kansalaisille maalailtuun auvoisuuteen. Käsittääkseni kokoomuksen ex-edustaja Räty – nykyinen pomo Terveystalossa – oli juuri se ”häirikkö”lobbari, joka hallituksen soten alkuväännöissä valiokunnan joidenkin julkisuuteenkin tulleiden jäsenten mukaan soitteli ohjeita kesken kokouksen puoluekaverille, silloiselle ministeri Risikolle. Ilmeisesti joitakin entisiä koomuspoliitikkolääkäreitäkin on alkanut nyttemmin hirvittää seuraamukset, joita mitä ilmeisimmin syntyy tästä liian nopeasti liian pitkälle vietävästä yksityistämisestä tai valinnanvapaudesta, millä se kansalaisille eli maksajilleen kaupataan, ”Valinnanvapaus” kuitenkin käsittääkseni oli nimenomaan kokoomuksen härkäpäisesti vaatima sekä läpiviemä puolueen ikioma osuus diilistä, joka lehmänkaupoissa lukkoon lyötiin.

 21. antonio

  Kaivelin netistä lehtiartikkeleita vv:n
  2014-2018 maksuhäiriöisten määriä:

  2014 lopussa: 365 000
  2015 lopulla: 370 000
  2016 lopussa: 373 000
  2017 lopussa: 374 100
  2018 lopulla: 382 000

  Näitä vuosia ennen heitä oli huippuvuonna 1997
  eli laman jälkeen 368 000.

  • Ramses

   Näin on.
   Tänä vuonna tullut uusia maksuhäiriömerkintöjä 1,4 milj., kun samaan aikaan ikäihmisten, 65v. täyttäneiden maksuhäiriöt ovat lisääntyneet lähes 10%. Kelpaa siinä Sipilän kummpaneineen potilasmaksuja kymmenkertaistaa, kun aiempiakin on 350.000 ulosotossa.

 22. Markku
 23. Risto Kohonen

  Juuri tuli useammassakin mediassa huolestuttava uutinen. Tutkimustoiminta on siirtymässä Suomesta ulkomaille. Tämä taisi olla tarkoituskin, kun koulutuksesta leikattiin? Lääketieteen kehitystyö annetaan yrityksille, jotka taatusti osaavat rahastaa. Joku tästä hyötyy, enemmistö kärsii.

 24. äimänkäki

  Rehula nyt sanoi vaan sen minkä me jo tiesimme. Saarikko on vielä tättähääränä mukana mutta joku vois sanoa tytölle että rupea jo lopettelemaan. Ei me uskota kuitenkaan.

 25. äimänkäki

  Kun politikot käyttävät ns asiantuntijoita niin widuiksi menee. Jos Saku suo niin kerron vitsin, suoraan Amerikasta, kokoomuksen ihmemaasta. Texas cowboy. Puoliksi totta ja näitä siellä riittää.

  Mies istui hevosen selässä ja paimensi karjaa. Viereen pysähtyi BMW X6. Ulos tuli sliipattu mies, puku Boss, kengät käsityötä Italiasta. Kysyi saanko vasikan jos tiedän paljonko sinulla on karjaa. Okay sanoi cowboy. Mies otti satelliittipuhelimen, läppärin, touhusi hetken ja sanoi. 2689 kappaletta. Niin on, ota vasikka. Mies heitti elukan takakonttiin.

  Cowboy sanoi, saanko elukkani takaisin jos arvaan ammattisi. Sovitaan näin sanoi mies. Olet Liittovaltion konsultti. Mistä tiesit? Helppo arvata, tulit vaikka en pyytänyt, kerroit sen minkä jo tiesin ja halusit siitä korvauksen. Ja nyt anna koirani takaisin.

  • Make

   😂

 26. Arska

  On usko loppunut politiikkaan jo kauan aikaa sitten. Vaikka demarit tulevat luultavasti valtaan niin ei vakuuta senkään jälkeen SOTE ja sen imussa tapahtuva työvoimatoimistojen ulkoistaminen ties minne yksityisille firmoille.

  Demokraattisessa kansanvallassa nämä terveydenhoidot ja työttömyysturvat pitää hoitaa yhteiskunnan kautta eikä yksityisen rahanahneen eliitin käskyttäminä.

  Demokratia on mielestäni Suomesta jo kuollut ja tilalle on tullut korporaatioiden ahne näennäisdemokratia missä uusliberalistinen eliitti hallitsee kaikki yhteiskunnan rahavirrat ja eliitin toiminta on samalla jo lähes fasismia tai ainakin luisumassa siihen hyvinkin pian, onko fasismi seuraava hallintomuoto Suomessa?

  Kulttuurivallankumous tapahtui Kiinassa kymmeniä vuosia sitten ja sen kauniilla nimellä on järkyttävä historia takana joten nimien taakse kätkeytyy monesti järjetön ideologinen maailmankatsomus ja kaikki tapahtuu vain eliitin ahneuden takia.

  Mitähän Suomea tässä luodaan?

  • Esa J.

   Jotta pyhä luottoluokitus pysyisi AAA:ssa… Ihmisistä viis!

 27. Kari

  Perinteinen kuvio on ajaa alas palvelut ja sitten kun niistä aletaan valittaa tarjotaan tilalle yksityistä.

 28. Jarmo Nikumaa

  Hieman vierestä blogikirjoituksen aiheesta.

  Tämä olisi tänään ollut tärkeämpi uutinen kansalle kuin ilmastonmuutosvaalitentti, muttei mainintaakaan Ylen pääuutisissa: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/268797-asiakasmaksujen-pommi-kuohuttaa-62-euron-omavastuu-nousee-jopa-sadoilla-euroilla-tama. :facepalm:

  • AKK

   Tällä pedataan rahoitusta markkinavoimille. Keskustan, Kokoomuksen ja Sinisten/Persujen palkinto pieni- ja keskituloisille äänestäjilleen, tässäkö he lunastavat vaalilupauksensa.

   Sipilän, Orpon ja Terhon vastaus köyhyyteen ja eriarvoistumiseen!

 29. Ex-kuntoutuja

  Turun kaupungin työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelma 2019 – kyl määkin Turus…
  http://ah.turku.fi/kh/2019/0107001l/3835591.htm

 30. Sanoittaja

  Hallituksen osalta tämä meininki johtaa ennen myötä vallankumoukseen. Käsittääkseni se on ihan kuin Marx sanoi – kapitalismi itse luo ne olosuhteet joissa se tuhoutuu. Nyt sitten eletään myöhäiskapitalistisia aikoja. Saa nähdä oliko 1800-luvun joulupukki oikeassa.

Kommentoi »

Comments are closed