Ihmeen varjossa

Eilen hämmästeltiin hallituksen työllisyystavoitteen ylittymistä ennustettua paremmin. Tätä ihmettä vatvottiin ainakin tv-uutisissa hartaasti. Ensin valtiovarainministeri Petteri Orpo julisti ihmeen tapahtuneen, ja heti perään pankin ekonomisti vahvisti joomiehenä ihmeen todeksi. Eduskunnan kyselytunnilla Orpo aloitti useampaankin kysymykseen vastaamisen julistamalla tätä ihmettä.

Näin ihmeestä tuli taas kerran totta. Toimittajilta ei tullut yhtään kriittistä kysymystä, vaan kaikki menivät samaan hurmostilaan. Kun minä esitin saman tilaston pohjalta perustellun epäilyn, niin sain taas kerran kuulla olevani tilastoista mitään ymmärtämätön valehtelija. Näin se aina menee, ihmettä ei sovi epäillä.

Kuten eilen sanoin, niin Tilastokeskuksen tilasto on totta ja mittaa juuri sitä, mitä mittaamaan se on tarkoitettu. Se mittaa työllisyyttä suppealla otannalla tehdyn puhelinhaastettelun perusteella. Eilen julkaistiin toinenkin tilasto, jonka ihme jätti oman häikäisynsä varjoon.

Työministeriö julkaisi työllisyyskatsauksen, joka on lähempänä reaalimaailma kuin Tilastokeskuksen tilasto. Se perustuu työ- ja elinkeinotoimistojen todellisiin työnhakijoiden määrään. Sen mukaan joulukuun lopussa oli yhteensä 256 500 työtöntä työnhakijaa. Se on 39 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta 27 100 enemmän kuin marraskuun lopussa.

Tilastoista selviää, että työttömiä työnhakijoita on pitemmällä aikavälillä jatkuvasti vähemmän, mutta samanaikaisesti palvelujen piirissä olevien määrä kasvaa tasaisesti. Joulukuun lopussa aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä oli 116 400 henkilöä, mikä on 1 800 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Aktivointiaste oli joulukuun lopussa 31,2 prosenttia eli 3,3 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aikaisemmin. Kaikkiaan palveluissa oli 4,3 prosenttia työvoimasta.

TEM:n työttömyysaste oli joulukuussa 2018 laskenut 9,7 prosenttiin, aktivointiaste oli puolestaan kasvanut 3,3 prosenttiin. Koska aktivoitavana olevat ovat myös työttömiä, niin TEM:n tilastossa todellinen työttömyysaste on 13 prosenttia eli 372 900 ihmistä. Tilastokeskuksen työttömyysaste on 5,4 prosenttia eli 146 000 ihmistä.

Kyselytutkimuksella ja todellisuuudella on melkoinen ero, ja jokainen päättää itse, kumpaa pitää uskottavampana. Meillä poliitikot ja media ovat pyhästi päättäneet uskoa kyselytutkimukseen ja kertoa vain sitä totuutta kansalle. Ja kun muuta totuutta ei kerrota, niin ihmeestä tulee vallitseva totuus.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (69)
 1. Pekka Tammisto
  25.1.2019, 08:07

  Olisi ehkä paljon paremmin työllisyyden kehitystä kuvaavaa jos työllisyydestä puhuttaisiin tehtyjen työtuntien mukaan. Kun sitten tehdyt työtunnit jaetaan työajalla, olisi työssä aidosti olevien työntekijöiden määrä mitattavissa oikein. Tällainen mittari paljastaisi koruttomasti kaikki osa-aikaiset ja kikkailulla saadut työlliset.

  1. Marko Kristian
   25.1.2019, 11:11

   Juuri näin. Ja palkallisten työtuntien määrällä. Olisi mukava nähdä palkkakehityskin, lähinnä duunarien. Veikkaan, että laskenut kun kympin tunti nollasopimus on muodissa. Kokonaiskehitys vääristää kun yläpäässä on kovasti palkat noussut. Iso ongelma jonka syyt globaalit, mutta olisihan se hyvä kun asioista edes puhuttaisi ja yritettäisi jotain tehdä. Tuntuu, että esim. Kokoomusta ei kehitys harmita yhtään. Suomi on halpuutettu. Romahtaa verokertymät niin sitten ollaan pulassa.

   1. Sampo Makkonen
    25.1.2019, 12:25

    Jätit sitten kertomatta sen, mitä pitäisi tehdä. Kokoomuksen mielestä markkinatalous saa hoitaa homman, tai näin mä olen sen ymmärtänyt.

    1. Marko Kristian
     25.1.2019, 13:00

     Kerroin, että ongelma on suuri ja ei välttämättä edes omissa käsissä. Ja onhan niitä viisaampiakin asiaa miettimään. Toivoin, että edes yritettäisiin tehdä asialle jotain ja siitä keskusteltaisiin. Mieluummin niin, kuin annetaan tuon markinatalouden hoitaa. Saku tai joku joskus osaavasti kirjoitti, että eipä markkinatalouden anneta kuitenkaan työvoimapulaa hoitaa. Hoituisi helposti kun työstä maksettaisiin siitä kuuluva hinta.

     1. Veijo Mickelsson
      25.1.2019, 14:52

      Marko, sinäpä sen sanoit. Helposti hoituis kun kunnon palkkaa maksettais! Oiskohan tossa se kuuluisa villakoiran ydin?

  2. Tuo ei vielä tilasto kikkailua lopeta, koska Suomessa harrastetaan sitä, että erittäin huonoin aikoina työvoiman ulkopuolella olevien saraketta lisätään sadoilla tuhansilla ihmisillä, jotta työttömyys ei tilastoissa koskaan nouse yli kymmenen prosentin oli lama kuinka suuri tahansa. Yleensä media ei edes kysy poliitikoilta tai virkamiehiltä asiasta ja silloin harvoin jos kysee keksitään kaikkia selityksiä, että ihmiset nyt haluavat vain suurin joukoin poistua työmarkkinoilta kun työtä ei ole.

   Vastaavasti kun on vähemmän huonommat ajat työvoiman ulkopuolisten saraketta pienennetään ja sanotaan, että nyt ihmiset haluavat pois työvoiman ulkopuolelta kun töitä taas on ikään kuin tuo olisi joku haluttu valinta.

  3. Sampo Makkonen
   25.1.2019, 12:20

   Ei, vaan katotaan mitä se työttömyys maksaa yhteiskunnalle. Kyllä työttömänä voi olla vaikka kaikki, jos on siihen varaa. Monacossa taitaa olla aika korkea työttömyys?
   Fakta on kuitenkin se, että työttömyys tulee maksamaan entistä vähemmän, vaikka työttömien määrä tuplaantuisi.

   1. Suomessa on varaa hyvin monenlaisiin juttuihin kuten piispoihin 11 000€ kuukausi palkalla ja pappeihin 3000€ kuukausipalkalla kertomaan tarinoita joiden todenperäisyyttä ei ole todistettu missään. Koko hommaan palaa 2,1 miljardia euroa joka vuosi veronmaksajien rahoja myös niiden, jotka eivät kirkkoon kuulu, koska hommaa rahoitetaan myös muilla veroilla kuin kirkollisverolla.

    Suomessa on myös varaa maksaa keskimäärin 20 henkilölle vuosittain yli mijoonaeuroa tai enemmän työpanoksesta, joka on tapahtunut koko henkilön kuoleman jälkeen.

    Suomella on varaa kuluttaa kuntien ja valtion pelkän hallinnon ylläpitoon 20 miljardia euroa joka vuosi.

    Suomella on varaa maksaa yrityksille voittoja 30 miljardia euroa joka vuosi.

    Suomella on varaa maksaa työntekijöille nettona 100 miljardia euroa palkkoja joka vuosi.

    On se Sampo kumma, että Suomella ei koskaan ole varaa maksaa 6 miljardia euroa vuosittain, jotka menevät miljoonan kaikkein köyhimmän suomalaisin pienimpiin sosialitukiin ja asumistukeen. Kun kaikkeen noihin muihin kokoluokaltaankin ihan eri summiin kumminkin on kokoajan varaa.

    1. Sampo Makkonen
     25.1.2019, 17:51

     Se nyt vaan on niin, että tärkeämmät kohteet saavat rahat ensin. Sellaista hallitusta en usko syntyvän 10 vuoden periodilla, joka ei leikkaisi työttömiltä. Vaatisi melkoisen mullistuksen puolueiden kannatuksissa.

     1. Ei vaan leikkaukset perustuvat aika pitkälle siihen, että suurin osa suomen miehistä on nössöjä jotka ei missään tilanteessa uskaltais vaatia oikeuksiaan, joten niiltä voi leikata kaiken pois ihan rauhassa. Suomalainen mies ei uskalla vaatia rehellistä puhetta asioistaan vaan media voi kirjoitella ihan mitä tahansa ”totuuksia” tai ”puolitotuuksia”.

      Tosin jossain määrin tilanne on muuttumassa, koska viranomaisten valtuuksia vakoilla kansalaisia ja voimankäyttövälineitä on lisätty vuosi vuodelta kymminillä miljoonilla eurolla on hankittu panssaroituja autoja ja projektiiliaseita, sekä vaikka mitä joukkojen hallinta värkkiä mitä aikaisemmin ei ollut. Ylimmän johdon henkivartioiden määrä on 5-10 kertaistettu aikaisemmasta kaikessa hiljaisuudessa.

 2. Mika Pajari
  25.1.2019, 08:10

  Jos arvostelijoiden mielestä Saku on tilastoista mitään ymmärtämätön valehtelija, niin siinä tapauksessa toivon että joku heistä selittäisi TEMmin tilastoissa olevat luvut. Jos Saku tulkitsee tilastoja väärin, niin joku arvostelijoista voisi ottaa haasteen vastaan. Vastakommenteista päätellen sen pitäisi olla helppoa. Minä itse olen valmis ajattelemaan asioita uusiksi, jos vain löytyy faktoja. Toistaiseksi faktat tulevat Sakulta.

  1. Minulle paljastui vasta äskettäin, että Tilastokeskuksen määritelmä tilastoitavalle työttömälle on varsin tiukka: päästäkseen heidän tilastoonsa työttömäksi, on pitänyt hakea työtä kyselyä edeltävän 4 viikon aikana ja oltava valmis vastaanottamaan työtä 2 viikon sisään. Toisin sanoen, jos et ole hakenut työtä koska sopivia työpaikkoja ei ole, et ole Tilastokeskuksen mielestä työtön; samoin jos et voi ottaa työtä kahden viikon sisään – esimerkiksi koska tiedät tarvitsevasi enemmän aikaa asumisen järjestelyyn – et ole työtön (kahden viikon varoitusajallahan on lähes mahdotonta saada vuokra-asuntoa toiselta paikkakunnalta jos et pysty käymään töissä nykyisestä asuinpaikasta käsin). En sitten tiedä miten Tilastokeskus tilastoi ne työttömät, jotka eivät täytä näitä kriteereitä – tilastoidaanko heidät työvoiman ulkopuolisiksi vai johonkin muuhun kategoriaan – joka tapauksessa, heidät siistitään pois virallisia tilastoja rumentamasta.

  2. Sampo Makkonen
   25.1.2019, 12:48

   Saku ei todellakaan ole aivan ymmärtänyt asiaa. Voin antaa täydellisen selvityksen niille, joita se kiinnostaa. Sellaisen muodollisen 50k euron korvauksen se kustantaa.

Kommentointi suljettu.