Kun kansa sai tarpeekseen

Kuten eilen kerroin, niin valtiovarainministeriön virkamiehet julkistivat madonlukunsa tulevaa vaalikautta varten. Heidän mukaansa valtion menoja on sopeutettava kahden miljardin euron verran joko menoleikkauksin tai veronkorotuksin. Veronkorotukset on mahdollista kohdistaa lähinnä vain kulutusveroihin, sillä kaikki muut korotukset vaarantaisivat talouskasvua ja työllisyyttä.

Samanlaiset madonluvut virkamiehet julkaisivat myös neljä vuotta sitten, ja niillä oli silloin käsittämättömän suuri vaikutus vaalikeskusteluun ja jopa vaalien tulokseen. Kaikki puolueet keskittyivät laatimaan leikkauslistoja, ja vaalikeskusteluissa puhuttiin vain siitä, kuka leikkaa eniten. Eniten leikkauksia luvanneet voittivat, ja tulokset ovat olleet nähtävissä koko vaalikauden ajan.

On leikattu koulutuksesta, työttömyysturvasta, kunnilta, vanhustenhoidosta ja suunnilleen kaikkialta sieltä, missä leikkaukset vaikuttavat kaikkein eniten tavallisen kansalaisen elämään. Nyt virkamiehet tarjoavat lisää samaa lääkettä, ja tänään usemmankin lehden pääkirjoitukset pitävät näitä ehdotuksia virkistävänä realismina, joka hillitsee menolupauksia. Ajatuksena näyttää olevan, että monipuolista talouskeskustelua vaativat ovat hölmöjä ja tulojen lisääminen harmaata taloutta kitkemällä on haihattelua.

Viesti on selvä: älkää haihatelko, vaan uskokaa hyvällä, että vain leikkaamalla saadaan kestävyysvaje kuriin.

Tämä taktiikka ei näytä kuitenkaan enää purevan, sillä kansalaisten viesti on mennyt perille kaikille puolueille. Yksikään puolue ei enää suostu laatimaan leikkauslistoja. Ainoa suunnilleen yksimielinen leikkaus voisi kohdistua vain haitallisiin yritystukiin, mutta kansalaisten kustannuksella säästäminen ei enää innosta. VVM:n raportti halutaan nähdä kokonaisuutena, jonka pohjalta voidaan keskustella yleisistä talousnäkymistä ja työllisyyskehtiyksestä, mutta neljän vuoden takaista leikkauslistoilla kilpailua ei tällä kertaa liene odotettavissa.

Syy tähän on ihan selvä: kansa on saanut tarpeekseen kurittamisesta, ja puolueet ovat sen ymmärtäneet. Nyt näyttää siltä, että vaaleissa menestyvät ne, jotka lupaavat leikata vähiten. Vielä kun saataisiin myös ministeriön virkamiehet tämä ymmärtämään, niin tulevaisuuteen voisi suhtautua vähän valoisammalla mielellä.

 

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (52)
 1. TurhaDosentti
  5.2.2019, 10:21

  Onhan tuossa virkamiespaperissa hieman tilaustyön makua. Oletuksena on, että SOTE säästää 3 mrd€. Taitaa olla ainoa taho Suomessa, joka siihen vielä uskoo. Sattumalta tarvittavien uusien työpaikkojen määrä on sama kuin kepun vaaliohjelmassa. Ihme on jälleen kerran tapahtunut.

  1. Sampo Makkonen
   5.2.2019, 13:25

   Nehän sano, että sotella tarviileikata 3 mrd tavalla tai toisella. Ja näin myös tapahtuu.
   Mut jotenkin on sellainen bon voyague fiilis. Katteleppa mun kommentteja puolen vuoden takaa, olinko oikeassa? No mitä nyt tapahtuu, eu komissio on instanssi jonka pillin mukaan tässä mennään.

 2. Pelkään, että vaitiolo on tahallista ja sakset alkavat napsumaan villisti joka tapauksessa kun vaalit on pidetty.

  1. Samoilla linjoilla. Mulla on pelko, että äänestätpä mitä tahansa puoluetta (näistä joka nyt oikeasti saa kasan edustajia eduskuntaan) niin vaalilupaukset ja tehdyt toimet eivät ole samat. Takit kääntyy, koska vastuu mitataan vasta 4v kuluttua.

   Tympäisee koko touhu niin paljon että en tiedä äänestäisinkö aku ankkaa vai änkyrän paavoa ihan vitsillä.. :\

  2. keskikehonrakentaja
   5.2.2019, 11:19

   Juuri näin. Orpo pääsee taas hokemaan “ymmärrän että nämä ovat kipeitä leikkuksia mutta ne on vaan tehtävä jotta…”.

  3. Ensinnäkin on syytä äänestää. Se on nyt vaan ihan pakko. Muuten meiltä viedään kaikki. Äänestysprosentti olisi saatava jopa isommaksi kuin työllisyysprosentti.

   Näissä vaaleissa toivoisi, että voisi antaa negatiivisen äänen tiettyä puoluetta vastaan. Koska tämmöinen ahdasmielisyys ei ole mahdollista, on vain taktikoitava.

   Toivoisin, että tyhjät laput laskettaisiin erikseen ja tulkittaisiin protestiksi tai EOS-ääneksi kaikkia ehdokkaita kohtaan. Ja vain ne kirkkoveneessä soutavat aku ankat laskettaisiin erikseen hylättyihin.

   1. @Make

    No kun ei ole syytä äänestää. Omassa tilanteessa kenen tahansa äänestäminen on omiin muroihin lorottamista. 😀

    Vasemmalla olevat puolueet haluaa viedä tuhkatkin pesästä nostamalla vielä lisää tuloveroja ja pakottaa minut vaihtamaan sähköautoon, jota ei neukkukuution pihalla voi ladata. Ja johon ei ole edes varaa. Ja jolla en voi töitäni hoitaa, kun tarttis nykiä kärryä ja päästä pitkälle.

    Onhan se ilmaston pelastaminen kivaa, mutta munkin tarttis syödä ja tienata sen verran etten joudu velkaselvittelyyn.

    Jos ne edes harkitsisivat ajavansa perhekohtaista verotusta niin ehkä.. mutta kun ei.. verotus on henkilökohtaista ja kun eukko on tempputyöllistyksessä. Ei tartte kuvitella että me osallistuttaisiin vaippatalkoisiin, kävin jo pistämässä putket poikki, olkoot se minun ilmastotekoni.

    Vihreät.. no EI todellakaan. Kaverit toitottaa autottomuudesta ja julkisesta liikenteestä, samalla kun itse ajelevat eduskunnan taksikortilla alle kilsan matkoja. Vähän sama kun äänestäisi RehtiJuhaa..

    Keskusta? Ei .. Kok? Ei.. perus/sin? Toiset on liian nationalisteja.. toista ei voi laskea puolueeksi. KD .. no ei kun en usko. RKP? No ei kun en kuulu ko. vähemmistöön.

    Aika lailla jäljelle jää palauttamaton äänestyslippu tai aku ankka.

    1. PeelsePuupi
     5.2.2019, 16:53

     Jäähän sulle sitten vielä demarit.

    2. Eikös ne demarit ole vasemmalla. Ja niihin juuri myös viittasin polttomoottori kiellon kanssa. Siellä se suuressa ohjelmassa jo mainittiin. Aatteellisesti eivät sentään liian vasemmalla.

   2. Maria Kynsijärvi
    5.2.2019, 22:09

    Näin on. Jos äänestää tyhjää, akua tai paavoa, antaa tukensa kokoomukselle, koska kokkarit äänestävät ahkerimmin. Jos jää kotiin, vastaliikettä ei varmasti synny.

    1. väärä henkilö
     5.2.2019, 22:56

     Viime eduskuntavaaleissa jopa persut kelpasivat duunareille ja köyhille “protestipuolueeksi”. No, se protesti tuli omaan nilkkaan, olisiko kenties opittu jotain?

     Koska yhdenlainen pohjanooteeraus on nyt nähty, voihan sitä vaihteeksi kokeilla jotain aivan muuta. Ns. vasemmistopuolueita äänestämällä homma ei voi mennä ainakaan huonommaksi.

     (Ja minkä tahansa puolueen tasoa voi aina nostaa liittymällä itse siihen ja pyrkimällä ehdokkaaksi, vai mitä?)

   3. Äänestän heti kun Urpilainen ja Paavo Lipponen potkittu pois SDPstä

    1. Antero Peltola
     6.2.2019, 08:08

     Lähes kaikkia olen kokeillut (jopa persuja joskus kunnallisvaaleissa ihan persujen alkuaikoina, mutta en sentään kokoomusta, keskustaa, rkptä). Virkamiesten ulostulo sai aikaan sen, että nyt on vasemmistoliiton aika. Virkamiehet kun kuljettaa sdp:täkin. Huonommaksi ei voi mennä.

  4. Martti Kuusela
   5.2.2019, 18:16

   Toivottavasti sakset napsuvat vielä villisti. Kilpailukyvyn parantamiseksi tehtiin kiky, mutta miljardien tehostamiset valtion taloudessa unohtuivat. Ja lupaus normien purkamisestakin jäi teoiltaan kovin vaisuksi.

Kommentointi suljettu.