Mahdottomia lupauksia

Nousussa olevat perussuomalaiset lähtevät vaaleihin aidon populistisilla teemoilla. Helsingin Sanomien mukaan puolue aikoo säästää 500 miljoonaa euroa vuodessa leikkaamalla tuulivoiman tuesta, maahanmuuttajataustaisten tuista ja EU:n jäsenmaksuista. Kaikki tämä tapahtuu tuosta vain, kunhan nyt ensin saadaan vaalivoitto ja päästään muodostamaan hallitus.

Näin toimivat populistit. He lupaavat mahdottomia, ja jos tosipaikka tulee, niin he joko taipuvat realismiin tai ajavat täyttä vauhtia karille. Jälkimmäisestä on varoittavana esimerkki Brexit, jonka ajajilla ei ollut mitään konkreettista suunnitelmaa sen toteuttamiseksi.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen on edelleen sitä mieltä, että tuulivoima on vaarallista, vaikka sitä ei ole pystytty todistamaan. Sen tuista leikkaaminen olisi vastoin lakia ja investointisuojaa, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Tietysti näitä asioita voidaan muuttaa, mutta en tiedä tuen lakkauttamisen kokonaisvaikutuksia. Ei tiedä Putkonenkaan, mutta ei populistin tarvitse tietää.

Jääköön tämä taistelu tuulimyllyjä vastaan Putkosen huoleksi. Paljon tärkeämpi asia on kevytmielisesti annettu lupaus alentaa maahanmuuttajataustaisten tukia. Esitys on vastoin perustuslakia, sillä perustuslain 6 §:n mukaan ihmiset ovat lain edessä yhdenvertaisia. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Tällä vaalikaudella sosiaali- ja terveysministerinä aloittanut Hanna Mäntylä yritti ajaa maahanmuuttajien tukien alentamista, mutta sen todettiin olevan yksiselitteisesti vastoin perustuslakia. Nyt Riikka Purra ja Jussi Halla-aho esittävät tuosta vain, että perustuslakia pitää muuttaa.

Perustuslain muuttaminen ei ole yhtä helposti tehty kuin sanottu. Siihen tarvitaan kahden perättäisen eduskunnan päätös, tai jos muutos halutaan tehdä kiireellisenä, niin kiireellisyyteen tarvitaan viiden kuudesosan enemmistö ja muutoksen hyväksymiseen kahden kolmasosan enemmistö.

Jos jostain kumman syystä perustuslakia muutettaisiin poistamalla yhdenvertaisuus joltain ihmisryhmältä, niin silloin se poistuisi kaikilta. Mille tahansa ihmisryhmälle voitaisiin tehdä ihan mitä tahansa. Mikä voidaan tehdä yhdelle, se voidaan tehdä kaikille.

Juuri niin kävisi, jos maahanmuuttajataustaisten tukia päätettäsiin tosissaan ruveta alentamaan perustuslaista huolimatta. Koska perustuslaki takaa yhdenvertaisuuden, niin silloin olisi alennettava kaikkien tukia. Ainakin sillon saataiisiin vaaditut säästöt, mutta ammuttaisiin pahasti omaan nilkkaan.

Jussi Halla-aho ehdottaa myös kansainvälisten sopimusten uutta tulkintaa sekä maahanmuuttajien kohtelussa että EU:n nettomaksuissa. Jokainen sopimusoikeutta ja kansainvälisiä sopimuksia vähänkään tunteva tietää, että sopimuksia ei tulkita eikä muuteta yksipuolisesti, vaan siihen tarvitaan kaikkien sopimusosapuolten yhteinen hyväksyntä. Jos ette usko, niin kokeilkaa muuttaa yksipuolisesti vaikkapa omaa sähkönsiirtosopimustanne.

Näillä eväillä perussuomalaiset siis aikovat tehdä uuden jytkyn. Saattaa se onnistuakin, mutta jytkyn jälkeen tulee taas hiki, kun pitäisi ruveta toteuttamaan mahdottomia lupauksia.

***

Blogissa on tapahtunut muutoksia. Käytössä on nyt infinite scroll, jonka johdosta yhden jutun avaaminen näyttää myös sen alla olevat vanhemmat jutut. Näin teidän on helpompi vilkaista aiempia juttuja.

Toinen muutos on tapahtunut kommentoinnissa. Järjestys on muuttunut siten, että uusimmat kommentit näkyvät ensin. Tämä tullaan lähiaikoina muuttamaan takaisin entiselleen.

 

 

 

 

puheenaiheet politiikka
Kommentit (25)
  1. Seppo Töysä
    8.2.2019, 10:24

    Eihän populismi vaalilupauksista niin perusta ne on heidän oma aivo pieru Aivan oikein tämä johtaisi jokaisen kohdalla arvioinnin miten häntä kohdellaan Eikö tästä ole maailmassa esimerkkiä

  2. Jytky. Unelmahallitus. Pääministeri Mestari Halla-aho, sisäministeri Sebastian Tynkkynen ja opetusministeri Laura Huhtasaari. Pääideologina Mika Niikko. Kommenttipalstoista päätellen uusiakin kykyjä on tarjolla runsaasti. Suomi voi Sipilän hallinnon jälkeen suuntautua taas rohkeasti tulevaisuuteen.

    Oulun viheliäiset raiskaukset tulivat persuille taivaan lahjana. Kun pääsee pelolla ratsastamaan on hyvän hevosen selässä.

Kommentointi suljettu.