Soten hautajaiset ja perinnönjako

Jos satuitte eilisiltana seuraamaan Ylen uutisia, niin panitte varmaan merkille valmistautumisen sote- ja maakuntauudistuksen hiljaisiin hautajaisiin. Muistosanat lausuivat kokoomuksen Ben Zyskowicz ja keskustan Antti Kurvinen:

-Jos tämä raukeaa ja mennään omilla vaihtoehdoilla vaaleihin, tottakai joudumme kokoomuksessakin miettimään, onko tämä maakuntaitsehallinto sellainen ja juuri tällaisena, jonka me haluamme osaksi tulevaa uudistusta. (Zyskowicz) 

-Emme me nyt sellaisia valtavia valinnanvapausfaneja keskustassa ole. Keskusta ajaa eduskuntavaaleissa ja vaalien jälkeen maakuntapohjaista sote-ratkaisua. Päävastuu pitää olla julkisella sektorilla ja yksityinen nähdään täydentävänä, vaikkapa palveluseteleillä. (Kurvinen)

Kuten muistamme, niin maakuntahallinto ja valinnanvapaus sovittiin lehmänkauppana, jossa molemmat osapuolet saivat haluamansa lisäksi toisen mokoman sitä, mitä eivät halunneet. Nyt lehmän kuolema on enää vahvistamista vailla, joten kauppa näyttää purkautuvan.

Ennen vaaleja ei kannata pitää ääntä tästä epäonnistumisesta, joten hautajaiset ovat hiljaiset. Sen jälkeen ovat sitten vuorossa perunkirjoitus ja perinnönjako perintöriitoineen. Rahaa uudistuksen valmisteluun on käytetty satoja miljoonia euroja, joten ehkä niiden perään vähän kysellään. Sillä rahalla olisi nykyistä järjestelmää pystytty kohentamaan melkoisesti.

Valmisteluja on tehty maakunnissa, joita sote- ja maakuntalainsäädännön tarkoittamassa muodossa ei ole olemassa. Virkamiehiä on palkattu valmistelutyöhön ilman lainsäädännöllistä pohjaa.

Lisäksi on perustettu kaksi yritystä eli Vimana Oy ja SoteDigi Oy hoitamaan uudistuksen vaatimia tieto- ja  viestintäteknisiä palveluja.  Kauppalehden mukaan hallitus päätti siirtää Solidiumin salkusta yhteensä 15 miljoonan euron arvosta Kemiran osakkeita Vimanaan myytäväksi. Toisen 15 miljoonan euron potin Vimana saa, kun yhtiön rahoitustarve sitä vaatii.

Vimanan toimintaa on aiemmin pääomitettu 10 miljoonalla eurolla, ja sen käyttömenoihin on ennen 15 miljoonaan Kemira-pottia myönnetty 10,65 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriöllä on lupa korottaa Vimanan pääomaa 4,65 miljoonalla eurolla. Vimanan tarkoituksena on myydä osakkeet ja rahoittaa kaupoilla toimintansa. Raha riittää näillä näkymin ensi kesään asti.

SoteDigiä hallitus on rahoittanut kehitysyhtiön Vake Oy:n kautta. Vake on se hallituksen ikioma budjetti, jonka toiminta Valtiontalouden tarkastusviraston  mukaan on ristiriidassa eduskunnan budjettivallan kanssa. Vake perusti SoteDigin siirtämällä yhtiöön Ekokemin osakkeita, jotka yhtiö myi. SoteDigiin jäi 90 miljoonan euron pääoma, loput myyntituloista se tuloutti valtiolle. Sittemmin kehitysyhtiö luovutti koko SoteDigin valtiolle pääoman palautuksena.

Maakuntien Tilakeskus Oy perustettiin jo kevättalvella 2017 huolehtimaan kaikista tulevien maakuntien tarvitsemista tiloista erikoissairaanhoidon, terveyskeskusten ja sosiaalipalveluiden tiloista pelastusasemiin ja toimistoihin. Johtajat siihen valittiin ilman avointa hakua projektiryhmän kokouksessa.  Asiakkuus-, rakennuttamis- ja ylläpitojohtajat valittiin Maakuntien Tilakeskuksen projektiryhmän sisältä. Parhaat asiantuntijat löytyvät tietenkin porukasta, joka valmistelee asiaa ja samalla työpaikkoja itselleen. Omaisuuden piti siirtyä yhtiön hallintaan korvauksetta. Yhtiöllä ei ole ollut koko olemassaolonsa aikana lainsäädännöllistä oikeutusta eikä edes tehtäviä.

Näyttää siltä, että tuleva vainaja on jakanut melkoisesti ennakkoperintöä.

 

 

 

 

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (26)
  1. Juha Soittu
    17.2.2019, 10:09

    Onko todellakin niin että vastuuseen ei ketään voi saada tämmöisestä suhmuroinnista koska politiikka ja poliitikot?

    1. Valitettavasti politiikot säätävät eduskunnan kanssa lait millä virkamiehet eivät joudu suomessa ikinä vastuuseen niin kuin esim ruotsissa

  2. Ihan kauhealta kuulostaa (törkeältä ja rikolliselta). Suomi on heittänyt kankkulan kaivoon järkyttävän määrän rahaa.Mutta tuntuu niin hienolta, että olet saku pysynyt kokoajan kärryillä (ennustanut kaiken tapahtuvaksi) ja kertonut meille tavallisille isänmaataan, sen luontoa ja ihmisiä (kaikkia) rakastaville ihmisille, mitä on ollut meneillään. Toivon että työsi palkitaan joku päivä isosti. Kiitos.

    1. Samaa mieltä! Loistava toimittaja. Suurkiitos!

Kommentointi suljettu.