Härskiä peliä

Sipilän hallitus on pääomittanut SoteDigiä 90 miljoonalla eurolla Valtion kehitysyhtiö Vaken kautta. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan Vaken kautta hoidettu rahoitus oli ristiriidassa eduskunnan budjettivallan kanssa.

Näin kertoi eilen Talouselamä Vake Oy:n kautta rahoitettavista sote- ja maakuntauudistukseen liittyvistä yhtiöistä kertovassa jutussaan. Tällä hallituskaudella on solmittu kummallinen vyyhti, johon ovat kietoutuneet eduskunnan budjettivallan ohittaminen, hallituksen oman budjetin laatiminen valtion omaisuutta myymällä ja hallituksen suurimman hankkeen valmistelun rahoittaminen ilman lainsäädännöllistä pohjaa.

Tästä hallituksen omasta budjetista eduskunnan budjettivallan ohi kerroin ensimmäisen kerran joulukuussa 2016. Kuten eilen kerroin, niin budjetin nimi on Vake Oy, jonne siirretään valtion omaisuutta myytäväksi. Rahat käytetään hallituksen päättämällä tavalla, ja niillä on rahoitettu sote- ja maakuntahallinnon valmistelua. Kummankaan tulosta ei ole varmuutta, mutta rahaa on käytetty surutta.

Tulevien maakuntien kiinteistöjä hallinnoimaan perustettiin Maakuntien Tilakeskus jo keväällä 2017, ja kaikki sen johtajat valittiin ilman julkista hakumenettelyä. Tästä varaslähdöstä voitte lukea lisää täältä. Soten vaatimaa digitalisaatiota varten perustettiin peräti kaksi yhtiötä tekemään päällekkäistä työtä, SoteDigi ja Vimana. Kuten Talouselämän jutusta selviää, niin ainakin johtajilla on hyvä palkka.

Yhteistä näille kaikille on, että niiltä puuttuu kokonaan lainsäädännöllinen oikeutus. Ne on perustettu hallituksen päätöksillä valmistelemaan sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä asioita. Rahoituksen ne saavat hallituksen omasta budjetista eli Vake Oy:stä, joka saa rahansa myymällä valtion omaisuutta. Eilen selvisi, että ainakin Raskone myytiin huomattavaan alihintaan.

Hallitus on siis pelannut koko ajan uhkapeliä luottaen siihen, että sote- ja maakuntauudistus saadaan valmiiksi tällä vaalikaudella. Samaa uhkapeliä hallitus on pelannut sote-uudistukseen liittyvän EU-komission hyväksynnän kanssa. KHO:n lausunnosta piittaamatta hallitus päätti olla kysymättä komission mielipidettä maakuntien liikelaitosten sisältämästä mahdollisesta kielletystä valtiontuesta. Siitä voitte lukea täältä.

Kuten tuolloin sanoin, niin pahin mahdollinen skenaario on joutuminen EU-lainsäädännön ja Suomen perustuslain väliseen ristiriitaan. Nyt näyttää siltä, että juuri siihen hallitus pyrkiikin. Hallitus ei hakenut EU:n näkemystä etukäteen, vaikka EU-lainsäädäntö velvoittaa Suomea. Järjestelyllä hallitus vältti periaatekeskustelun julkisten palveluiden laajoista ulkoistuksista. Valtiontalouden tarkastusvirasto epäilee, että tulkinta, jonka mukaan liikelaitos ei voi toimia lainkaan yhteismarkkinoilla, on mahdollinen.

Näin päästään kiusallisesta kilpailuongelmasta EU:n määräyksellä, ja markkinavoimien temmellyskenttä on vapaa. Julkisen sektorin sosiaali- ja terveyspalvelut joudutaan yhtiöittämään, vaikka perustuslaki sen kieltää.

Sote- ja maakuntauudistusta on valmisteltu ilman lainsäädännön antamaa oikeutusta ja eduskunnan budjettivallan ohi. Rahat on saatu myymällä valtion omaisuutta Vake Oy:n kautta. EU:lta ei kysytty kielletystä valtiontuesta, vaikka KHO sitä edellytti. Suoraan sanoen en olisi uskonut hallituksen pelaavan näin härskisti, mutta näköjään kaikki on mahdollista. Sitä minä vain ihmettelen, että vaikka nämä sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät asiat ovat olleet jopa tavallisen bloggaajan nähtävissä koko ajan, niin toimittajat eivät niitä ole nähneet. Onneksi sentään nyt alkavat nähdä ja salat tulevat julki.

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta talous
Kommentit (52)
  1. Kuvottavan törkeää. Sipilästä ei voi kirjoittaa kuin yhdenlaista tarinaa jälkipolville, halusi se Niinistö kuinka hyvänsä poikamaisesti runoilla. Sammon ryöstö.

  2. Anonyymi köyhä
    5.1.2019, 09:01

    Nerokasta. Eli mä voisin firman x työntekijänä perustaa oman firman y, jonka toimintaan ottaisin rahat myymällä firma x:n omaisuutta. Eikös ne ministeritkin oo Suomen kansalla töissä?

    1. Otat talkoovoimin tehtyä ja luovutat sen jollekkin joka myy sen ja näin saatiin miljardeja 🙂

Kommentointi suljettu.