Umpisolmu

-Viimeksi perjantaina sain hyvin tuntemaltani kilpailukomissaarilta, hänen kabinetistaan, viestin, jossa sanotaan, että heidän vahva suositus on, että ette tuo tätä käsittelyyn. Samanaikaisesti komissio suosittelee maaraportissaan Suomelle, että viekää sote viimein maaliin.

Näin sanoi pääministeri Juha Sipilä eilen radiossa Pääministerin haastattelutunnilla. Täsmälleen samaa hän sanoi viime kesänä, ja silloin hänen puheensa eivät pitäneet paikkaansa. Helsingin Sanomat selvitti nopeasti komission kilpailuosastolta, että komissio ja sen virkamiehet eivät ota epävirallisesti etukäteen mitään kantaa, vaan ainoastaan notifikaatiopyynnöt tutkitaan. En usko, että tämän suhteen on tapahtunut mitään muutosta.

Tietenkin komissaarin kabinetin kanssa voi jutella epävirallisesti, mutta ei siellä voida ottaa etukäteen kantaa asiaan, joka ei ole vielä käsittelyssä. Kaikkien vähiten notifikaatio voidaan jättää hakematta sen takia, että joku siellä on epävirallisesti sanonut jotain. Kysessä on tiukasti juridinen asia, joka päätetään virallisen harkinnan perusteella.

Ehkäpä joku toimittaja selvittää taas totuuden yhdellä puhelinsoitolla. Selväksi on jo tullut, että hallitus aikoo tehdä oikeusvarmuusilmoituksen. Se ei estä lain säätämistä, mutta estää sen täytäntöönpanon siihen asti, kunnes komissio on päättänyt tuen hyväksymisestä. Siihen voi mennä kauan.

Vaikeaksi menee. Valinnanvapaudesta voi siis säätää, mutta lakia ei voi panna täytäntöön. Siksi ihmetyttää valtava kiire, jolla lakia yritetään runnoa läpi. Siinä on menty niin pitkälle, että nyt on jo aihetta epäillä sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkisen rikkoneen perustuslakia rajoittamalla valiokunnan jäsenten puheoikeutta.

Perustuslain rikkomisesta ei ole säädetty sanktioita, koska sen oletetaan automaattisesti ohjaavan valtiovallan toimintaa. Jos epäilyt perustuslain rikkomisesta pitävät paikkansa, niin valiokunnan käsittely vesittyy ja menee uusiksi.

Hallitus on vetänyt soten niin tiukkaan umpisolmuun, että sitä ei enää voi viedä laillisesti siihen kuuluisaan maaliin. Tekipä hallitus mitä tahansa, niin aina on seinä vastassa. Jos valinnanvapaudesta säädetään lailla, niin lakia ei saa panna täytäntöön riippumatta siitä, mihin kohtaan ilmoituslomaketta rasti piirretään.

On helppo olla jälkiviisas ja sanoa, että olisi kannattanut hankkia se notifikaatio jo vuosi sitten, kun KHO sitä lausunnossaan edellytti. Jälkiviisaus ei kuitenkaan nyt hyödytä mitään, vaan kannattaa olla viisas tällä hetkellä. Siksi hallitus voisi jo luovuttaa ja todeta, että ei tästä nyt tule mitään.

Tosiasioiden myöntäminen ei ole heikkoutta, vaan viisautta.

puheenaiheet politiikka
Kommentit (39)
 1. Rauno Halme
  4.3.2019, 09:22

  Taitaa Sipilälle olla iskenyt vaalikiima, sillä nyt tulee jatkuvalla syötöllä vaihtoehtoista totuutta. Tosin voihan tuossa sen verran olla totuutta siteeksi, että tuo keskustelu on käyty Kataisen kanssa.

  1. Olen joskus miettinyt missä kohtaa lestadiolaisuudessa valehtelu muuttuu synniksi. Sipilä on ainakin sitä tehnyt Talvivaaran ihmeineeen koko pääministeriaikansa.

   1. Anna Liisa Sallinen
    4.3.2019, 10:18

    On valehtelu varmaan syntiä Lestdiolaisuudessakin, mutta siitä selviää aina kätevästi pyytämällä anteeksi. Julkisesti sitä ei toki tarvitse tehdä. Mutta sielu on taas puhdas.

   2. Lessut pyytävät ja saavat syntinsä anteeksi uskonveljiltään. Kaikki muut ihmiset ovat vääräuskoisia, ja näin ollen heillä ei ole mitään arvoa. Lessut ovat Jumalasta seuraavia ylöspäin, joten…

   3. Yrjö Turunen
    4.3.2019, 11:32

    Eihän se siellä heidän keskuudessaan ole synti. Pyydät vaan kaveriltasi anteeksi ja kaikki hyvin.

   4. Ei lestat ole moksiskaan talousrikoksista, niitä saa tehdä ja tehdään sumeilematta. Tupakkia saa kiskoa köytenä mutta ei kestä kossua nauskia, tv:tä ei saa vilkuilla mutta nettipornoa voi salassa kuikkia. Suviseuroissa voi hiukka kännäillä ja harrastaa irto seksiä kun muuten on osimoilleen uskossa ja nuhteessa ja käy rauhan yhdistyksessä välillä anteeksi pyytämässä MAHDOLLISIA syntejään. Taivas on auki!!

  2. Uskovaiselle valehtelu on normaalia koska elävät valheessa

 2. Paulus Toropainen
  4.3.2019, 09:25

  Kuuntelin tuota haastattelutuntia autossa ja kun Sipilä kertoi tuosta ”hyvästä tutustaan komissiossa”, niin toimittaja toki kysyi, että miksette julkaise sitä kirjettä? Siihen tuli jo sitten perusinsinöörimäistä muminaa ja jäi itselleni epäselväksi, että miksi sellaista viestiä ei voi julkaista.. Toki se syy on tässä blogissa kerrottu.

  1. Raili Pajula
   4.3.2019, 11:53

   Sipilä sanoi, että he ovat pyytäneet kirjallista lausuntoa ja sitä ei ole saatu. Hetkeä aikaisemmin sanoi, että hän on saanut viestin hyvin tuntemaltaan komissaarilta, sitten se oli komissaarin kabinetista ja sitten ei ollutkaan mitään.

Kommentointi suljettu.