Aktiivimalli saattohoidossa

Soten käsittelyssä tapahtuu niin nopeita käänteitä, että jopa jatkuvasti uutisia seuraava alkaa pudota kärryiltä. Viimeisin tieto on, että laillisuus näyttää olevan voitolla ja sote-valiokunta kuulee sittenkin asiantuntijoita. Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkisen tekemä ohjausvirhe korjattiin. Olisikin ollut ennenkuulumatonta, jos perustuslakiasiantuntijat eivät olisi pääseet sanomaan mitään ministeriöiden sote-valiokunnalle antamien vastausten perustuslainmukaisuudesta.

Samaan aikaan työttömyysturvan aktiivimalli on saattohoidossa. Aktiivimalli kakkonen kaatui kolmikannassa jo viime viikolla, ja nyt ovat kaatumassa myös ykkösmalliin kaavaillut muutokset.

Viime lokakuussa hallitus päätti viedä kolmikantaiseen valmisteluun tavat, joilla työtön voisi osoittaa aktiivisuutensa. Omin päin hallitus lisäsi asetuksella aktiivimallin ehdot täyttävän koulutuksen järjestäjien määrää, ja ne muutokset tulevat voimaan ensi kuun alussa. Muista aktiivisuuden laajennuksista piti sopia kolmikannassa.

Ei sovittu, sillä erimielisyyttä tuli itse aktiivimallin olemassaolosta. Ollaan siis ihan perustavaa laatua olevan kysymyksen äärellä. Aktiivimalli on pohjimmiltaan kelvottomaksi havaittu, joten siitä ei saa kelvollista korjaamalla. Jo alusta lähtien oli tiedossa, että aktiivimallista tulee tukileikkuri, joka kohtelee erilaisissa elämäntilanteissa ja eri alueilla asuvia eri tavalla.

Yhä vieläkin kuulee väitettävän, että aktiivimalli edellyttää aktiivista työnhakua. Se ei riitä, sillä sitä työtä on myös saatava ja tehtävä, ja lisäksi siitä on saatava joko TES:n mukaista palkkaa tai vähintään tiettyä minimipalkkaa. Siitä voitte lukea lisää vaikka täältä.

Palautetaanpa mieleen aktiivimallin alkutaival. Se valmisteltiin vauhdilla mediahiljaisuudessa, ja hiljaisuudessa se aiottiin hyväksyäkin joulukuussa 2017. Taustalla oli jo kauan kestänyt rummutus, jonka mukaan työttömät ovat laiskoja, ja heidät on patistettava kepillä töihin. Samaan aikaan eduskunnassa oli käsiteltävänä alkoholilaki, ja media seurasi sitä suunnilleen reaaliajassa. Vasta joulunpyhinä ennätysmäärän nimiä kerännyt aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite sai median havahtumaan. Aloite hylättiin odotetusti eduskunnassa, mutta se teki tehtävänsä ja avasi silmät näkemään aktiivimallin epäkohdat.

Nyt ollaan siinä tilanteessa, että aktiivimalli on saattohoidossa, ja kohta valmis haudattavaksi lopullisesti. Sitä ei olisi koskaan pitänyt tehdäkään.

Hautajaiset pidetään vaalien jälkeen.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (54)
 1. Yhä vieläkin kuulee väitettävän, että aktiivimalli edellyttää aktiivista työnhakua. Se ei riitä, sillä sitä työtä on myös saatava ja tehtävä, ja lisäksi siitä on saatava joko TES:n mukaista palkkaa tai vähintään tiettyä minimipalkkaa.

  Tämä on käsittämättömintä ja raivostuttavinta. “Pitäähän työttömältä vaatia sentään sen verran, että työtä hakee.”

  Yleisin perustelu aktiivimallin oikeutukselle on tyhjä hokema.

  1. http://leskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253039-aktiivimalli-vahvisti

   Siinä yks innokas hokija. Että voikin olla ukko kuutamolla.

   1. Ukon työelämäkokemus on virkamiehenä Valtionrautateiltä ajalta “miekka ja kilpi” ja sen mukaisia ovat hänen kannanottonsa myös lähes kaikkeen työelämään sekä sosiaaliturvaan liittyviin asioihin. Innokas sininenpersu jonka olisi syytä päivittää itsensä 2010-luvulle vaikka työelämä on jo takana eikä työttömyyskään uhkaa.

   2. Taitaakuulua niihin jotka valitsee sen oman todellisuutsensa eikä sitä sitten mitkään tosiseikat ja todistelut saa muuttamaan sitä valhetodellisuuttaan.

  2. Tietämättömyys. Sillä tuohan on ollut jo vuosikausia työttömyysturvan saamisen ehto: työttömän on haettava ja/tai vastaanotettava töitä tai työvoimapoliittisia toimenpiteitä.

   Lisäksi vähätellään sitä 5%:n leikkausta, kun työtön lopulta on kaikkensa tehnyt eikä onnistu. Muutama kymppi hähähä hehehe, eihän se nyt ole edes suuri leikkaus. Mun päiväraha on 50€. Leikkaus noin 55€/kk. Iso raha kuukaudessa. Yhteensä 660€ vuodessa. Iso raha vuositasolla. Kun päälle on tulleet muutkin leikkaukset.

   Aktiivimallin hautajaiset ovat iloiset. Ilman yhteistä taistelua ja kansalaistoimintaa julkista kritiikkiä ei olisi ehkä syntynyt ollenkaan. Kamppailu jatkuu. Vaaleissa.

   1. Asiasta toiseen niin tuli mieleen lääkekatto, joka on tuon 600 euron paikkeilla. Olit sitten PALKKAtöissä, orjatöissä tai työtön.

    Ja jos lääkkeitä joutuu syömään yli lääkekaton niin työttömänä tai sitten orjatöissä ollessa voi olla hankala enää vapautua aktiivileikkurista muuta kuin orjatyöllä.

    Lääkkeitä toimintakunnossa pysyäkseen syövät ei taas ole sitä parasta PALKKAtyö materiaalia vaan lähinnä jätettä PALKKAtyönantajien näkökulmasta.

    Orjatyönantajille taas jätteet on vain tilaisuus tehdä bisnestä. Jota tietty tämäkin aktiivileikkuri helpottaa. Jos työtön orjatyöläinen mielii lääkkeitä syödä ilman KELA:n rukoilua toimeentulon suhteen.

    Ja nyt puhuttiin vasta lääkekatosta joka siis vie noin 600e työttömän, orjatyöläisen tai sitten PALKKAtyöläisen rahoista. Tätäkin ongelmaa
    tullu havaittua orjatyöläisen keskuudessa.

  3. No sinänsä tuo letkautus että työttömältä pitää vaatia sen verran että hakee töitä on ihan oikein. Ja sitähän laki edellyttää, tosin sitä voi kiertää lähettämällä ihan höpöjä hakemuksia. Vaan harvoinpa se vika oikeasti siinä hakemisessa on kaikista tuntemistani ihmisistä tunnen 2, jotka eivät hae töitä eivätkä ole hakeneet yli vuosikymmeneen. 2 ihmistä on kuitenkin todella pieni määrä.

   Valtiovalta voisi kyllä korjata asiaa ihan jo sillä, että laittaisivat tuon TE-toimisto ja Kela akselin kuntoon. TE toimistosta on tullut höpöhöpö töiden likakaivo, siellä on hyvin vähän oikeita hommia edes listoilla. Ja oikeita hommia tekemään sitten haeskellaan pääasiassa siihen erikoistuneiden firmojen kautta. Valtaosa TE toimiston listaamista hommista on jotain tempputyöllistämistä ja ikuista työkokeilu sontaa.

   Ja sitten se hiton kela. Jos soitat sinne asiasta X 4 kertaa, niin saat perkele 4 erilaista vastausta, siellä talossa ei siis ole mitään yhteisymmärrystä miten asiat pitäisi hoitaa. Ja osa-aikahommien kohdalla kaikki tukikuviot on ihan venäläistä rulettia. Jos nyt nuo TE/Kela kuviot saadaan kuntoon joskus, niin sen jälkeen voidaan ruveta mun puolesta marmattamaan niistä muutamista ns. elintapatyöttömistä joita nämä 2 tuntemaani esimerkkiä ovat.

   Säästöjä taas saataisiin aktiviikarkeloiden sijaan ihan suoraviivaistamalla tuota Kela byrokratiaa ja sosiaaliturvaa. Tosin siinä olisi se vaara että ne Kelan ja TE toimiston kaverit joutuisivat ihan itse sinne työttömien jonoon.

  4. Työtä on pitänyt hakea jo ennen “aktiivimallia”, mutta silloin ei rangaistu siitä, ettei työpaikkaa saa.

 2. Unto Kiiskinen
  5.3.2019, 09:19

  Sanat ja tarkoitukset.
  Sanat voivat olla kauniita ja hyvää tarkoittavia. Kuten Aktiivimalli.
  Mutta mitä on sanojen takana? Se jääkin usein ymmärtämättä. Todellisuus hämärtyy sanojen paljouteen.
  Se lienee tarkoituskin, kuorruttaa katkera kalkki kauniisti vaikka olisi myrkkyä sisällä.
  Ikävää että lakejakin laaditaan siinä hengessä.
  Sen tähden olen alkanut lukea lehdistöäkin monipuolisesti.

  1. Mainostoimistuotetta. Tätä hunajaista jargonia suunnittelevat viestintäkonsultit: Aktiivimalli, Valinnanvapaus etc.

   1. Näin on ja piste.

Kommentointi suljettu.