Soten pesänselvitys

Nyt kun sekä sote että hallitus ovat kaatuneet, niin hallituspuolueet eivät enää muista koko sotea. Tai muistavat korkeintaan sen verran, että vaalikentillä syyttelevät hallituskumppaneita ja oppositiota sen kaatumisesta. Poliitikot jatkavat puhtaalta pöydältä, mutta toiset siivoavat jälkiä ja kolmannet maksavat viulut.

Kuten muistetaan, niin hallitus perusti Maakuntien Tilakeskus Oy:n kevättalvella 2017 huolehtimaan kaikista tulevien maakuntien tarvitsemista tiloista erikoissairaanhoidon, terveyskeskusten ja sosiaalipalveluiden tiloista pelastusasemiin ja toimistoihin. Johtajat siihen valittiin ilman avointa hakua projektiryhmän kokouksessa.  Asiakkuus-, rakennuttamis- ja ylläpitojohtajat valittiin Maakuntien Tilakeskuksen projektiryhmän sisältä.

Minä en tiedä mitä Maakuntien Tilakeskus on kaksi vuotta tehnyt, mutta nyt sitä ollaan ajamassa alas. Ei sitä lakkauttamassa olla, vaan se laitetaan valmiustilaan odottamaan tulevia aikoja. Joka tapauksessa yt-neuvottelut koskevat kaikkia työntekijöitä, mutta tuskin heillä isompaa hätää on. Johtajia tarvitaan aina, vaikka ei olisi johdettavia tai edes firmaa, ja valtaosa työntekijöistä palaa entisiin töihinsä sairaanhoitopiireihin tai heidät palkataan Senaatti-kiinteistöille.

Sotea varten hallitus perusti kaksi ict-yhtiötä eli Vimanan ja SoteDigin ja pumppasi niihin miljoonia. Vielä tammikuun lopussa hallitus päätti yhteensä 30 miljoonan euron arvoisesta rahoituksesta Vimanalle. Vimana sai Solidumilta tuolla päätöksellä 15 miljoonan euron arvosta Kemiran osakkeita, ja Vimanan tarkoituksena on myydä osakkeet ja rahoittaa kaupoilla toimintansa. Raha riittää näillä näkymin kesään asti.

SoteDigiä hallitus on rahoittanut kehitysyhtiön Vake Oy:n kautta. Vake on se hallituksen ikioma budjetti, jonka toiminta Valtiontalouden tarkastusviraston  mukaan on ristiriidassa eduskunnan budjettivallan kanssa. Vake perusti SoteDigin siirtämällä yhtiöön Ekokemin osakkeita, jotka yhtiö myi. SoteDigiin jäi 90 miljoonan euron pääoma, loput myyntituloista se tuloutti valtiolle. Sittemmin kehitysyhtiö luovutti koko SoteDigin valtiolle pääoman palautuksena.

Molemmat aikovat jatkaa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Ja sitten on tietysti hallituksen ikiomaksi budjetiksi ohi eduskunnan budjettivallan joulukuussa 2016 perustettu Vake Oy. Lyhykäisyydessään tämä budjettivallan kaappaaminen toteutettiin säätämällä laki, jolla valtion yritysten myynnistä saatavat tulot ja osa osinkotuloista siirrettiin uudelle valtion kehitysyhtiölle.

Tämä yhtiö toimii kokonaan eduskunnan budjettivallan ulkopuolella, ja määräysvaltaa siinä käyttävät pääministeri ja valtioneuvosto. Valtio siis myy omaisuuttaan, mutta myynnistä saatujen miljardien käytöstä ei päätä eduskunta, vaan hallitus ja käytännössä omistajaohjausministeri. Hallitus kokonaisuudessaan päättää, tuloutetaanko voitoista euroakaan takaisin budjettiin vai käyttääkö hallitus voiton johonkin itselleen tärkeään kärkihankeeseen.

Vake Oy toimii kuten ennenkin, sillä se ei ole sidoksissa soteen. Ajatuspaja Liberan mukaan  koossa on katastrofin ainekset, kun yhtiö harjoittaa valtion rahojen riskisijoittamista vähemmän vakuuttavalla osaamisella.

Mutta mitäpä näistä vaalikentillä murehtimaan. Pesänselvittäjät ovat erikseen ja lasku lankeaa veronmaksajille.

Kommentit (25)
  1. Saku, Tarkoitit kai kuolinpesän selvittäjät…
    Meinaan jotta hallitushan ”kuoli” ja uuden syntyminen on ”korkeimman kädes”.

    Näyttää kuitenkin siltä, että hädän käteen tullessa selviää siitä käden käänteessä kättä kääntämällä. Vann minnes pyyhkiä… ei kädet puhtaiksi pelkällä käännöllä tule… jää ainakin paskan haju.

  2. Voi jessus sentään, minkälaisen perinnön edesmennyt👍 hallitus Suomelle jätti!?! Miksi toimittajat eivät ex-hallituksen jäseniltä kysy näistä suhmuroinneista!!! Valtakunnanoikeuteen koko porukka! Sanoisin taas, että hävetköön jos tietäisin heidän siihen(kään) kykenevän😱 Olisi nuo kymmenet miljoonat käytetty tiestön parantamiseen, mistä tällä viikolla on paljon puhuttu.

Kommentointi suljettu.