Raja railona aukeaa

-Miksi Pekka Haaviston mielestä itäraja olisi voitu sulkea turvapaikanhakijoilta vuonna 2015, mutta länsirajaa ei?

-Miksi Ruotsi ja Tanska pystyivät sulkemaan rajansa, mutta Suomi ei?

Tällaisiin kysymyksiin olen törmännyt, kun vaalikentillä vaaditaan taas rajoja kiinni ja kun Pekka Haavisto sanoi, että hänen mielestään itäraja olisi pitänyt sulkea vuonna 2015. Kysyjien joukossa näkyy olevan myös europarlamentaarikko ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Halla-aho tietää tai ainakin hänen pitäisi tietää, että EU:n ulkoraja voidaan sulkea, mutta sisärajoja ei. Schengen-alueella on liikkumisvapaus, ja jäsenvaltiot voivat kyllä ottaa käyttöön tilapäiset rajatarkastukset, mutta turvapaikanhakijoita se ei estä tulemasta. Tarkastuksessa heidät voidaan pysäyttää rajalle, mutta heillä on oikeus hakea turvapaikkaa siitä maasta, jonka rajalla heidät pysäytetään. Hakemuksen käsittelyn ajan heillä on oikeus olla maassa. Tanska ja Ruotsi eivät sulkeneet rajojaan, vaan ottivat käyttöön tilapäiset rajatarkastukset. Itse asiassa ne rupesivat vain noudattamaan Dublin-asetusta, josta voitte lukea enemmän täältä.

Tanska ja Ruotsi eivät ruvenneet käännyttämään muiden maiden läpi tulleita turvapaikanhakijoita rajalta, vaan rupesivat selvittämään mille maalle hakemuksen käsittely kuuluu. En tiedä kuinka moni tulija kääntyi itse ja kuinka monen asiaa selvitetään, mutta oletettavasti moni onnenonkija kääntyi kannoillaan. Loppujen asia tutkitaan Dublin-asetuksen mukaisesti siinä maassa, jossa he jättivät hakemuksen tai jolle hakemuksen käsittely muuten kuuluu. Monet jättivät hakemuksen Tanskan tai Ruotsin rajalla.

Ensin selvitetään, onko hakija rekisteröity turvapaikanhakijaksi jossain muussa maassa. Jos on, niin hänet palautetaan sinne. Jos ei, niin hänen hakemuksensa käsitellään siellä, missä hän on nyt. Dublin-asetus ei velvoita turvapaikanhakijaa rekisteröitymään ensimmäiseen tulomaahan, mutta sen maan viranomaisia se velvoittaa rekisteröimään hänet. Tätä velvoitetta on ollut ilmeisen helppo kiertää, ja niinpä turvapaikanhakijat pääsivät matkustamaan vapaasti useiden maiden läpi, koska rajoilla ei ole ollut tarkastuksia.

Nyt joku sanoo, että EU-tuomioistuin on antanut luvan palauttaa luvatta maahan tulleen turvapaikanhakijan. Se päätös ei millään tavalla muuttanut Dublin-asetuksen tulkintaa, vaan vain vahvisti sitä. Tuomioistuimen päätöksen mukaan turvapaikanhakija voidaan palauttaa siihen maahan, jossa hänet on ensimmäiseksi rekisteröity tai johon hän muuten on todistettavasti tullut ensimmäiseksi. Todistaminen perustuu vaikkapa rajaa ylitettäessä otettuihin sormenjälkiin. Siitä voitte lukea lisää täältä.

Vuonna 2015 sisäministerinä toiminut Petteri Orpo vastasi Haavistolle ihan oikein, että kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea ottamaan turvapaikanhakijoita vastaan ilmansuuntaa katsomatta. Epäilemättä Haavisto on samaa mieltä, mutta voisin kuvitella hänen viitanneen idästä päin tulleiden motiiveihin. Halla-aho puolestaan hämmentää asiota ilmeisen tahallaan vertaamalla EU:n ulko- ja sisärajoja virheellisesti toisiinsa. Ulkoraja voi aueta railona, sisäraja ei.

Tiedän kirjoittaneeni tämän turhaan, sillä tätäkään juttua eivät lue ne, joiden pitäisi. Heillä on liian kiire vaatia rajoja kiinni ja turvapaikanhakijoita ulos.

 

 

 

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (24)
  1. Liian monimutkaisia asioita mustavalkoisessa maailmassa eläville persuille ja heidän äänestäjilleen.

    1. Utopiassa on hauskaa elää. Onnea.

  2. Aina kun hallituksen kannatus kääntyy laskuun niin aletaan vaatimaan lisää mamuja töihin ja näin saadaan viha suunnattua pois itsestään..
    Nykyajan leipää ja sirkushuveja ainakin persuille

Kommentointi suljettu.