Ihan mahdoton ajatus

Syksyllä 2015 mietin sellaista asiaa, että joku pääsisi politiikassa pitkälle vastustamalla omenoita. Kuten hyvin tiedämme, niin ajatus on täysin mahdoton. Eivät fiksut ja valistuneet suomalaiset koskaan äänestäisi sellaista henkilöä.

Mietitäänpä tänään sellaista toista ihan mahdotonta asiaa, että vaalituloksesta huolimatta nykyinen hallituspohja jatkaisi. Hallituspuolueethan ovat omasta mielestään onnistuneet erinomaisesti. On saatu nostettua Suomi talouslamasta, lainanotto on lopetettu ja entisiäkin velkoja on maksettu pois. Uusia työpaikkoja on hallituskaudella syntynyt 140 000, ja vaalipuheissa ne neljän vuoden aikana syntyneet työpaikat kasvavat suunnilleen kymmenen tuhannen päivävauhtia. Laiskat työttömät on aktiivimallilla saatu hakeutumaan töihin ja malli kurittaa vain kaikkein laiskimpia, kuten on tarkoituskin.

Kun näin hyvin menee, niin miksi ihmeessä pitäisi vaihtaa hallitusta? Miksi keskusta ja kokoomus eivät voisi jatkaa? Sinisistä en ole varma, koska ei hallitukseen sentään voitane ottaa puoluetta, jonka kannatus mahtuu virhemarginaaliin ja joka ei välttämättä saa yhtään kansanedustajaa. Yhteisen arvopohjan puuttuminen esti kesällä 2017 hallitusyhteistyön jatkamisen Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa, mutta se asia lienee jo unhohtunut. Halla-ahohan oli jo keväällä 2017 ihan hallituksen linjoilla pitäessään työttömyys- ja sosiaaliturvaa luksustoimintana. Nyt hän ainoana puoluejohtajana oli vaalitentissä valmis jatkamaan leikkauksia.

Muut eivät vain kehdanneet sanoa sitä ääneen. On ihan selvää, että nykyiset hallituspuolueet haluaisivat jatkaa leikkauksia, kikyä, aktiivimallia ja indeksijäädytyksiä. Pakkohan niiden on haluta, koska niiden mielestä Suomi on saatu nousuun juuri niillä. Vaalien alla on kuitenkin parasta olla asiasta hiljaa, sillä äänestäjiä pelätään.

Äänestäjiä pelätään ihan turhaan. Suurin osa ääänestäjistä on edelleen sitä mieltä, että Suomessa on houkuttelevaa olla työtön, koska työttömyysturva on niin hyvä. Tämähän tarkoittaa sitä, että äänestäjien mielestä työttömät ovat laiskoja ja heiltä voidaan leikata. Aktiivimallia äänestäjät eivät pidä onnistuneena, mutta hallituspuolueet pitävät. Se on tärkeintä.

Mutta entäs ne vaalit? Ei niistä kannata välittää, sillä eivät äänestäjät voi tietää mikä on Suomelle parasta. Sen tietävät nykyiset hallituspuolueet, ja jos mitä eivät tiedä, niin sen kertovat niille EK ja Suomen Yrittäjät. Media saadaan aina puhumaan hallituksen puolesta ihan samalla tavalla kuin se saatiin jo aktiivimallin valmisteluvaiheessa etsimään laiskoja työttömiä ihan urakalla.

Kuten sanottu, niin tämähän on ihan mahdoton ajatus. Perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Ei Suomi sentää ole mikään Viro, jossa entiset hallituspuolueet yhdessä oikeistopopulistien kanssa voivat pelata vaikka vaalivoittajan ulos hallitusneuvotteluista.

En minä tiedä, kunhan taas vain ajattelen mahdottomia asioita, joita sivistyneessä demokratiassa ei voi tapahtua. Pidetään kuitenkin ne vaalit ensin ja katsotaan sitten ihan perustuslain mukaisesti, kuka asioista päättää.

puheenaiheet politiikka
Kommentit (27)
 1. Markku Kiiskinen
  8.4.2019, 10:32

  Hyvä Saku! Toivottavasti viikon päästä maanantaina tämä nelivuotinen köyhien kyykyttäminen saadaan loppumaan.

  1. Hallitus kyllä vaihtuu mutta sisältö ei
   Kuten aiemmin jo totesin Aktiivimallista
   Se muuttaa muotoaan
   Sen nimi muuttuu
   Mutta eroon siitä ei päästä

   https://demokraatti.fi/sdpn-kaksikko-listaa-viisi-keinoa-kohti-75-prosentin-tyollisyysastetta-tavoite-on-kova-muttei-mahdoton/

   1. sakutimonen
    8.4.2019, 18:11

    Ei tuossa aktiivimallista puhuta, vaan oikeasta työllistämisestä välityömarkkinoille palkkatuella.

  2. Markku Ketola
   9.4.2019, 12:55

   Olet oikeassa mitä pahuksen tekemistä on esimerkiksi sillä,että ihmiset on leipäjonossa ja työllisyys paranee jos he kaikki ovat jollain tavoin työkyvyttömiä.Kysymyshän on kuka vie niin paljon ettei näille riitä mitään muuta.Kaikki se tuotanto kuitenkin tehdään jos kysyntää on ja hinta on kannattava.Eli eliitti vie liian suuren osuuden yhteisestä potista.

 2. Itse kuulun siihen 37% osuuteen jonka mielestä Suomessa ei ole houkuttelevaa olla työtön, eikä liene juuri missään mikäli elanto ei ole varmistettu muilla tuloilla, pappa betalar tai pääomatuloilla. Jos työttömänä olo on houkuttelevaa, niin mikseivät ne jotka pitävät työttömyyttä houkuttelevana ja ovat vielä töissä, jäyttäydy välittömästi työttömäksi? No eivät jättäydy koska oikeasti tilanne on toinen, työttömyys ei houkuttele. Tuossa 55% joukossa on väistämättä pääosa työllisiä eikä kaikilla ole merkittäviä pääomatulojakaan, joten ei työttömyys taidakaan olla niin houkuttelevaa.

  Mutta mikä saa ihmiset valehtelemaan mielipidekyselyssä? En minä mutta ne muut asenne saa ihmiset sekaisin, eivätkä kaikki edes tajua valehtelevansa. Minä, minä, minä… Kehotan kokeilemaan vapaaehtoista työttömyyttä vaikkapa vuoden. No sitähän eivät nuo henkilöt, jotka pitävät työttömyyttä houkuttelevana, eivät suostuisi tekemään vaikka heidän mielestään se on houkuttelevaa ja vaikka heillä on siihen täysi vapaus.

  Hivenen terveempi suhtautuminen näyttää olevan kansanedustajaehdokkailla, mutta on sielläkin järkyttävä määrä noita “vartiaisia”.

Kommentointi suljettu.