Lypsylehmät teuraaksi

Kuluneella hallituskaudella valtio-omisteisten yhtiöiden osakkeita myytiin yhteensä 3,2 miljardin euron arvosta. Polttoaineyhtiö Nesteen hallitus pisti lihoiksi poikkeuksellisen rajulla kädellä. Hallituskauden alkupuolella valtio myi 49,9 prosenttia puolustusteollisuusyhtiö Patriasta norjalaiselle kilpailijalle Kongsberg Defence & Aerospacelle. Maaliskuussa 2018 valtio myi 85 prosentin omistuksensa hyötyajoneuvojen huoltopalveluja tarjoavasta Raskonesta 7,2 miljoonalla eurolla eli käytännnössä huomattavasti alle todellisen arvon.

Näin kertoo Taloussanomat Sipilän hallituksen “talousihmeen” taustoista. Hallitus on kehuskellut laittaneensa Suomen kuntoon kipeillä leikkauksilla ja säästötalkoilla, mutta tosiasiassa se ihme tehtiin tyypillisellä kvartaalitalouden tempulla eli myymällä tuottavaa omaisuutta. Näin rahatilanne parani hetkeksi ja taseet näyttävät hyvältä. Taloushuolet voi siirtää seuraavan hallituksen mietittäväksi.

Näin on tehty jo 1990-luvulta lähtien, ja myytävä omaisuus alkaa olla vähissä. Olen ennenkin muistellut Pentti Haanpän kuvaamaa Töräpään isäntää, joka takatalven yllättämänä tuli hulluksi ja teurasti koko monikymmenpäisen lypsykarjansa. Kun hän tajusi tekonsa mielettömyyden, niin hän sairastui ja kuoli pois. Meillä näyttää olleen hallituksissa näitä Töräpään isäntiä jo 90-luvun alusta lähtien, ja entisten poistuttua näyttämöltä arvostettuina valtiomiehinä nousee uusia tilalle. Politiikassa tekojen mielettömyys ei kostaudu samalla tavalla kuin vanhassa romaanissa.

Mitä näillä lehmärahoilla on sitten tehty? Ne on syöty ja niillä on maksettu vanhoja velkoja pois. Lisäksi niitä on siirretty hallituksen omaan käyttöön ohi eduskunnan budjettivallan kehitysyhtiö Vake Oy:lle, josta kerroin viimeksi eilen. Niitä ei edes käytetä mihinkään muuhun kuin johtajien palkkojen maksuun ja nollatuloksen tuottamiseen.

Ihan oma lukunsa on kummallinen sumpliminen Nesteen myynnistä alkuvuonna saaduilla rahoilla. Hallitus päätti pääomittaa niillä Pohjolan Rautatiet -nimistä yhtiötä. Helmikuussa liikenne- ja viestintäministeriön perustama Pohjolan Rautatiet myi näitä osakkeita 105 miljoonan euron arvosta pörssin ulkopuolella instituutiosijoittajille. Hallitus siis myi Nestettä ja antoi rahat ministeriön perustamalle yhtiölle, joka myi osakkeet ulkomaisille sijoittajille.

Näin tuhottiin kansallisomaisuutta, jotta hallitus pääsi rehvastelemaan oman etevyytensä tuottamalla talousihmeellä. Tämä on sitä klassista housuihin kusemista pakkasella tai esikoisoikeuden myymistä hernesopasta, jos raamatullista vertausta haetaan. Hetkellisen helpotuksen saamiseksi tehdään hulluntöitä ihan Töräpään isännän tavalla.

Sitä minä vain mietin, että mitäs sitten tehdään, kun myytävä loppuu. Tuottava omaisuus on myyty ja huoltovarmuus on mennyt siinä samalla, kun tuli myytyä myös strategiset omistukset. No, sitten on pakko ottaa taas velkaa, jolloin myyjät pääsevät oppositiosta sanomaan, että onpa kelvotonta taloudenhoitoa. Toista se oli meidän aikana, jolloin nostimme Suomen suosta omasta tukasta vetämällä.

puheenaiheet yhteiskunta talous politiikka
Kommentit (30)
 1. Viimeistä vaalikeskustelua katsoessa kiinnitti huomion, että työstä puhuttaessa oikeastaan kaikki puolueet vasemmalta oikealle puhuivat pelkästään vajaakykyisten työllistämisestä tulevankin hallituksen ohjelmana. Ei puhuttu tutkimuksesta, kehityksestä tai investoinneista mitään. Eli onko elinkeinopolitiikan tavoite tulevaisuudessakin sosiaaliturvan muuntaminen yritystuiksi? Onko niin että nykyisessä velkaan perustuvassa kapitalismissa ei tarvitse investoida kun velka muuttuu finanssipiirien saataviksi muutenkin ja politiikka kohdistuu lähinnä velan korkojen hallintaan? Tuota hallintaa on sitten juuri valtion omaisuuden myynti.

  1. Valtio pidetään nöyränä ja velkaisena. Korporaatiot imevät ruhosta kaiken ja lihovat. Korolla eläjät ovat ravintoketjussa ylempänä ja pääsevät rahaan kiinni ennen kuin se menettää arvoaan ehtiessään palkansaajalle. Velka jää kansalle lunastettavaksi.

   Veronalennukset hyödyttävät suurituloisimpia; palkansaajan veroaste nousee kun elämisen hinta kallistuu. Maksamme yhä enemmän veronluonteisia maksuja yksityisille yrityksille. Meille kerrotaan kuinka verotus on pahasta, mutta ei huomata kuinka maksamme enemmän palveluiden hinnassa saamatta lisäarvoa.

   Suomi on myyty ja läänitetty kasvottomille sijoittajille. Torpparit joutuvat maksamaan vuokraa omasta maastaan.

   1. Esa Helakallio
    25.4.2019, 11:45

    Hyvin kiteytetty, nimimerkki STUNNED.

   2. Noinhan se menee. Taseet töihin on ideologinen valinta murtaa hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus. Nollakorkoinenkaan velka ei kelpaa, mutta ääliöt myyvät hyvin tuottavaa omaisuutta.

    Kokoomuslainen politiikka on ollut kaiken tämän tyhmyyden takana jo viimeiset 30 vuotta ja Sipilän venkoilut härskiydessään sitä luokkaa että tyhmimmätkin laskun maksajista alkavat tajuta kupletin juonen. Vai tajuavatko vieläkään? Yhteiskunnan varoilla ja muuten rikastuneet ovat kyllä tajunneet ja jatkavat oman etunsa ajamista julistamalla uusliberaalia aatetta joka verhotaan vastuulliseksi talouspolitiikaksi.

    Mielenkiintoista on ollut seurata kuinka myös perussuomalaiset tukevat todellisuudessa kokoomuslaista rikkaita suosivaa talous-ja veropolitiikkaa. Persujen resepti on se että köyhät laitetaan tappelemaan keskenään, ovat puheissaan pienituloisten puolella kunhan pienituloiset eivät vaan odota että varakkaat luopuisivat jostain koska sehän on “sosialismia”. Merkinneekö persujen osallistuminen tiivistyneeseen venäjämielisten puolueiden yhteistyöhön Euroopassa sitten myös venäläisen oligargian ihannointia ja kansallisomaisuuden ryöstön tukemista vaikka vielä nyt ääni olisikin toinen tai piilossa.

   3. Opiskelijat pakotetaan ottamaan elämiseensä lainaa pankeilta. Epäsuoraa pankkitukea siis. Valmistumisen jälkeen on tarjolla pätkätöitä n. 10e tuntipalkalla. Sitten ihmetellään kun nuoret eivät opiskele…

  2. Työsuhde-etuna astma
   25.4.2019, 11:15

   Hienoja puheita kuultiin kyllä vajaakuntoisten työllistämisestä, mutta kuka poliitikko ihan oikeasti uskoo että yritykset haluavat palkata työhön ihmisiä, jotka eivät pysty tekemään täyttä työpäivää (työnantajakulut silti suuret) ja joilla on päällä jatkuva pitkienkin sairauslomien uhka? Miten yritykset tai kunnallisetkaan työllistäjät voidaan siihen pakottaa?

   Tosin vajaakuntoisten työllistämiseen tähtäävää kuntouttavaa työtoimintaahan käytetään jo paljon, mutta siihen ilmeisesti tuupitaan jopa vuosikausiksi mieluummin täysin työkykyisiä, sillä he pystyvät tekemään kunnon työpanoksen, ja sehän tulee paljon halvemmaksi kuin teettää samat työt täydellä palkalla. Tämä väärinkäyttömahdollisuus pitäisi korjata ihan ensin.

   Työttömien joukossa kituu edelleen tuhatmäärin myös täysin työkyvyttömiä, vakuutuslääkäreiden tai KELA:n ihmeparantamia, joilla ei ole mitään mahdollisuutta työllistyä, tai täyttää aktiivileikkurin velvoitteita. Siitä ei vaalipuheissa ole kyllä mainittu sanallakaan.

   1. Aulikki Lehkonen
    25.4.2019, 13:18

    Minä olen tuollainen viimeksi mainittu, puoliksi työkyvyttömyyseläkkeellä ja puoliksi työtön. 59 v, en pysty tekemään mitään työtä enempää kuin tunnin päivässä. Olen saanut niin tarpeekseni lääkäreistä, Kelasta, työvoimapalveluista yms., että jättäydyin koko systeemin ulkopuolelle ja kieltäydyin tekemästä mitään. Siitä on tietysti seurannut, että en ole kolmeen kuukauteen saanut mitään tukia. Minulla on kuitenkin suhteellisen hyvätuloinen aviomies, elämme velattomassa omakotitalossa ja tulemme hyvin toimeen. Vähän epäreilulta tämä tuntuu 30 vuoden työuran jälkeen, kansainvälisesti arvostetusta asiantuntijasta, mutta omalta osaltani sanoisin että pitäkää tunkkinne. Sen sijaan pistää vihaksi niiden minua paljon huonommassa taloudellisessa asemassa olevien puolesta, joitten on pakko jatkaa tuota typerää päkistämistä.

  3. No Suomen valtion suurin velkoja on Suomen Pankki noin 12 miljardia. Mistäpä he on rahat saaneet. No he ovat painaneet sitä setelipainossa. Avot hyvää vappua.

 2. Jarmo Mäkinen
  25.4.2019, 10:48

  Näin sitä pantiin Suomi kuntoon kipeillä leikkauksilla ja maksamalla pois nollakorkoista velkaa! Noopelin/toopelin palkinnon arvoinen suoritus!

  1. Ulla Vehaluoto
   25.4.2019, 19:28

   Sitä se on, kun tyhmät ja ilkeät ovat vallankahvassa.

   Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus, 1. artikla: “Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.”

   Kaikilta kun ei edes tuo perusinhimillisyys onnistu.

Kommentointi suljettu.