Voihan Vake!

Kun Sipilän hallitus aloitti neljä vuotta sitten, niin se päätti laittaa valtion taseet töihin. Sitä varten perustettiin eduskunnan budjettivallan ohi toimiva Vake Oy. Sinne siirrettiin myytäviksi tarkoitetut valtion omistukset, ja myynnistä saadut rahat päätettiin jättää yhtiöön eli eduskunnan budjettivallan ulkopuolelle. Rahojen käytöstä päättää hallitus, joten hallitus sai ikioman budjetin omia hankkeitaan varten. Kerroin asiasta tuoreeltaan joulukuussa 2016.

Vakeen ruvettiin siirtämään rahaa urakalla.

Pesämunaksi Vake sai Ekokemin kaupasta saadut 100 miljoonaa euroa.  Sitten Vakeen siirrettiin ainakin valtion omistamat Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta. Raskone myytiin noin puoleen hintaan maaliskuussa 2018.

Syksyllä 2017 Vake Oy perusti SoteDigi Oy:n ja Vimana Oy:n edistämään sosiaali- ja terveyspalvelujen digitalisaatiota. SoteDigi oli määrä siirtää perustettaville maakunnille vuonna 2019. Valtiontalouden tarkastusvirasto arvosteli järjestelyjä, koska niistä ei päätetty eduskunnassa.

Viime joulukuussa hallitus päätti siirtää Vakeen 8,3 prosenttia Nesteen osakeomistuksesta, nykykurssilla lähes kahden miljardin euron arvosta.

Tällä hetkellä Vakessa on rahaa rutkasti. Sen osakkeina olevan vaihto-omaisuuden arvo on 1,78 miljardia euroa ja käteisvaroja yhtiöllä on 3,7 miljoonaa euroa. Taseet eivät kuitenkaan tee töitä, sillä yhtiön kokonaistappio oli 1,1 miljoonaa euroa. Henkilöstökuluihin upposi puolet, ja loppu kertyi muista liiketoiminnan kuluista. Henkilöstöä on neljä, ja pelkästään toimitusjohtajan palkkaan upposi 162 000 euroa, kertoo Kauppalehti.

Piti laittaa taseet töihin, mutta rakennettiin pelkkä rahasäiliö, jossa muutama henkilö istuu nostamassa palkkaa tekemättä mitään. Tätä varten piti syrjäyttää eduskunta ylimmän budjettivallan käyttäjänä.

Voisi tietysti sanoa, että on ihan hyvä, että Vake ei ole tehnyt mitään, niin eipähän ole syntynyt mitään vahinkoakaan. Aika moni olisi kuitenkin ollut tekemättä mitään paljon halvemmalla. Uuden hallituksen on nyt syytä ihan vakavissaan pohtia Vaken tulevaisuutta ja tarpeellisuutta. Samalla hallitus voi miettiä perustuslakia, jonka mukaan valtiontaloudesta päättää eduskunta. Ei hallitus eikä sen käsikassaraksi perustettu yhtiö, joka ei edes tee mitään muuta kuin tappiota.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (28)
 1. Tämä on ryöstö, mutta miksi!? Piti jättää joku jälki vallan paikasta? Että muistetaan jostain? Onko johtajiksi nimitetyt erityisen hyviä veljiä.. Piti näyttää, että osataan meilläkin ameriikan malliin?..mitihm!
  Hirvittää tosiaan nuo päättömät päättäjät, tekisi mieli työntää pää pensaaseen oman mielenterveyden takia.
  Kiitos kuitenkin tosiasioiden muistuttamisesta nopeuteen hukkuvassa maailmassa (ja ahneuteen)! Niiden tunnustamista kaivataan koko ajan.

  1. Tämä on hyvävelikerhon versio aktiivimallista 😉

 2. Nokiaa meni aikanaan Sitraan, ja nyt Nestettä meni Vakeen, lastensäätiöille ja Pohjolan Rautatiet Oy:lle. Suomen valtio elikä kansalaisista piittaamaton Sipilän hallitus taustajoukkoineen ei halunnut enää omistaa Nesteestä yli puolta, vaan pois myytiin osakkeita ja huonoon aikaan. Tuntuu kuin metsuri dokaisi perusmallia kalliimman moottorisahansa.

  Verkkouutisissa on jo pitkään kommentoitu, kuinka SDP:n hallitus tulee viemään Suomen perikatoon ja köyhyyteen, Venezuelan tielle.

  No sopiihan sivulla velkakello.fi aina käväistä, niin näkee, että kuinka Sipilä sai ”velanoton pysäytettyä.” Samalla voi muistella pääministereitä vuodesta 2008 alkaen. Tuota kelloa jaettiin netissä paljon vuoden 2015 vaalien alla, mutta tänä keväänä ei ollenkaan.

  1. ”Tuntuu kuin metsuri dokaisi perusmallia kalliimman moottorisahansa.”

   Aikalailla osuvasti sanottu 🙂

Kommentointi suljettu.