Eriarvoiset lain edessä

Perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Jos tästä perustuslain kohdasta halutaan poiketa hyväksyttävän syyn perusteella, niin siitä on säädettävä laillla. Ennen lain säätämistä on asiasta hankittava perustuslakivaliokunnan lausunto.

Tästä eivät Te-toimistot piittaa, vaan ne asettavat työttömiä eriarvoiseen asemaan ihan sen mukaan, onko heillä puhelin ja nettiyhteys vai ei. Silmiini sattui sosiaalisessa mediassa tällainen kuva:

Te-toimisto siis vaatii, että työttömällä on oltava puhelin. Tällaista velvollisuutta ei ole säädetty missään laissa. Sitä ei löydy työttömyysturvalaista eikä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetusta laista. Laissa säädetään määräaikaishaastattelusta näin:

Työ- ja elinkeinoviranomaisen tulee varata työnhakijalle tilaisuus myöhempiin haastatteluihin määräajoin työnhakijan palvelutarpeen mukaisesti. Työttömän työnhakijan haastattelu tulee kuitenkin aina järjestää työttömyyden jatkuttua yhdenjaksoisesti kolmen kuukauden ajan ja sen jälkeen aina kolmen kuukauden yhdenjaksoisen työttömyyden jälkeen.

Sanallakaan ei mainita puhelinta. Kun määräaikaishaastattelusta säädettiin joulukuussa 2016, niin yleisesti puhuttiin puhelimitse järjestettävistä haastatteluista. Lakiin sellaista kirjausta ei kuitenkaan ole otettu, joten työttömällä ei ole mitään velvollisuutta omistaa puhelinta. Te-toimistolla sen sijaan on velvollisuus järjestää haastattelu jollain muulla tavoin.  On Te-toimiston ongelma miten se järjestetään, mutta jos Te-toimisto viranomaisena määrää puhelimen pakolliseksi, niin silloin sillä on velvollisuus myös antaa se puhelin.

Tiedän, että useimmilla on puhelin. Syystä tai toisesta kaikilla ei kuitenkaan ole, mutta se ei ole mikään syy asettaa heitä eriarvoiseen asemaan lain edessä. Puhelimen omistaminen ei ole kansalaisvelvollisuus. Lisäksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa säädetään, että palvelua tarjottaessa, kehitettäessä sekä siitä tiedotettaessa on aktiivisesti edistettävä yhdenvertaisuuden toteutumista.

Jo säätämisvaiheessa määräaikaishaastattelun epäiltiin olevan keino saada hankittua mahdollisimman monelle työttömälle karenssi. Tällä omavaltaisella tulkinnallaan Te-toimisto todistaa epäilyt oikeiksi.

(Kiitos kuvan julkaisseelle henkilölle, jonka nimen rajasin pois kuvasta yksityisyyden suojan takia.)

 

 

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (50)
 1. Hape Heiskanen
  11.5.2019, 13:59

  Puhelimia on riesaksi asti. Liittymä onkin sitten jo kokonaan toinen juttu. Sellaisen hankkiminen voi olla ylivoimaista ku päivän kulut lasketaan senteissä. Tiedän.

 2. Jermu Kalmari
  11.5.2019, 14:03

  Onko ne työvoimavirkailijat koulutettu työtehtäviinsä, kun tuollaisia kirjeitä lähettävät? Ainakin merkonomit opiskelivat myös oikeusoppia. Savolaismies heitti kännykän järveen, se kun rupes soimaan liian usein.

  1. Päivin Pylkkerö
   11.5.2019, 22:09

   Merkonomin papereilla ei pääse nykyisin TE-toimistoon töihin. Vähintään alempi korkeakoulututkinto vaaditaan, suurimmalla osalla on ylempi korkeakoulututkinto. Toki töissä on vielä sellaisia, jotka ovat matalammalla koulutuksella aloittaneet virkamiesuran joskus keskiajalla. Kela on laitos erikseen, sinne pääsee myös merkonomin papereilla.

   1. Pertti Ikonen
    13.5.2019, 21:30

    Ei kaiketi pääse merkonomin papereilla ainakaan enään huipulle. Mutta nytkin ylimmällä huipulla on merkonomi.

Kommentointi suljettu.