Muuttuuko ääni kellossa?

Pääministeri Juha Sipilä pyrki hallitustaipaleen alkuvaiheessa siirtämään valtion yli 30 miljardin arvoiset yhtiöomistukset pitkälti oman päätäntävaltansa alaisiksi, kertoo Helsingin Sanomat. Suunnitelmaa hän alkoi toteuttaa tekemällä itsestään omistajaohjausministerin.

Suunnitelman ytimenä oli valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston yhtiöittäminen niin, että tuo osakeyhtiö olisi hallinnoinut omistusohjausosaston paimentamia yhtiöitä. Tämä olisi käytännössä tarkoittanut jopa osaston lakkauttamista tai ainakin sen keskeisten toimintojen siirtoa pois osastolta.

Kun yhtiöittäminen törmäsi perustuslakiin, niin muutettiin suunnitelmaa ja perustettiin Vake Oy. Sen avulla maan hallitukselle luotiin ikioma budjetti ohi eduskunnan päätösvallan.

Lyhykäisyydessään tämä budjettivallan kaappaaminen toteutettiin säätämällä laki, jolla valtion omistamien yritysten myynnistä saatavat tulot ja osa osinkotuloista siirrettiin uudelle valtion kehitysyhtiölle Vake Oy:lle. Tämä yhtiö toimii kokonaan eduskunnan budjettivallan ulkopuolella, ja määräysvaltaa siinä käyttävät pääministeri ja valtioneuvosto. Valtio siis myy omaisuuttaan, mutta myynnistä saatujen miljardien käytöstä ei päätä eduskunta, vaan hallitus ja käytännössä omistajaohjausministeri. Hallitus kokonaisuudessaan päättää, tuloutetaanko voitoista euroakaan takaisin budjettiin vai käyttääkö hallitus voiton johonkin itselleen tärkeään kärkihankeeseen.

Vake Oy sai pesämunaksi Ekokemin kaupasta saadut 100 miljoonaa euroa.  Sitten Vakeen siirrettiin ainakin valtion omistamat Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta. Raskone myytiin noin puoleen hintaan maaliskuussa 2018.

Syksyllä 2017 Vake Oy perusti SoteDigi Oy:n ja Vimana Oy:n edistämään sosiaali- ja terveyspalvelujen digitalisaatiota. SoteDigi oli määrä siirtää perustettaville maakunnille vuonna 2019. Valtiontalouden tarkastusvirasto arvosteli järjestelyjä, koska niistä ei päätetty eduskunnassa. Viime joulukuussa hallitus päätti siirtää Vakeen 8,3 prosenttia Nesteen osakeomistuksesta, nykykurssilla lähes kahden miljardin euron arvosta.

Nämä asiat eivät ole kiinnostaneet juuri ketään. Minä olen kirjoittanut asiasta monta kertaa, joten tulevaisuudessa pääsen sanomaan, että mitäs minä sanoin.

Alan nimittäin epäillä, että kohta tämä Sipilän hallituksen toteuttama budjettivallan kaappaaminen alkaa kiinnostaa tulevaa oppositiota ja mediaa, kun Rinteen hallitus rupeaa toteuttamaan omaa ohjelmaansa. Ennakkotietojen mukaan valtion omaisuutta tullaan tulevaisuudessakin myymään.

Jo nyt on kuultu ensimmäisiä parahduksia lypsävien lehmien myymisestä. Kun tähän asti hiljaa olleet vielä ymmärtävät, että Sipilän hallituksen perintönä Rinteen hallituksen ei tarvitse kysyä eduskunnalta lupaa myymiseen eikä edes myyntitulojen käyttöön, niin luulenpa äänten kovenevan.

Todennäköisesti ruvetaan kyselemään järjestelyn perustuslaillisuuden ja eduskunnan budjettivallan perään. Sen lisäksi Sipilän hallituksen toimet hiljaa hyväksyneet heräävät kyselemään myynnin järkevyyden perään. Myymistä tähän asti järkevänä taloudenpitona ja taseiden töihin laittamisena pitäneistä moni alkaa pitää myymistä tuhoisana taloudenpitona ja eduskunnan päätösvallan ohittamisena. Siinä vaiheessa minua rupeaa hymyilyttämään.

Rinteen hallitus saa perintönä luvan myydä valtion omistuksia yrityksissä ja käyttää rahat miten haluaa. Miten se valtaansa tulee käyttämään ja mikä on Vake Oy:n kohtalo, sen näyttää aika.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (17)
 1. Kirsti Kuusisto
  30.5.2019, 08:49

  Tämä on minua askarruttanut koko ajan. Menikö Vake aikoinaan niin helposti läpi siksi, että silloinen oppositio näki siinä tulevien aikojen työkalun itselleen.

  1. Vasemmistoliitto ainoana vastusti esitystä. Yhdeksän vassaria 12:sta äänesti ei (kolme oli poissa).

   Saku kirjoitti 17.1.2017
   Mitä tälle maalle on tehty?

   Mikä on se maa, jossa pääministeri saa päättää valtion omaisuuden myynnistä saatavien miljardien käytöstä eduskunnalta kysymättä? Mikä on se maa, jota muut maat joutuvat ojentamaan sen rikkoessa kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia?

   Ei, se ei ole Turkki, Puola eikä Unkari, vaan kyllä se on Suomi. Edes oppositio ei tajunnut, että pääministerille siirrettiin miljardien edestä valtion rahojen käyttöoikeutta eduskunnan budjettivallan ulottumattomiin.

  2. Erkki Havukainen
   30.5.2019, 10:44

   Askarruttanut minua myös. Olen tarkkaan seurannut Sakun kirjoituksia pysyäkseni edes jotenkin kartalla. Olen ihmetellyt myös mediaa hiljaisuutta yhteisen omaisuutemme hoidosta. Onkohan toimittajia ohjeistettu kirjoittamaan jääkiekosta ynnä muusta “hömpästä”, että kansalaiset pysyisivät poissa asioita sekoittamasta. Kukas se sanoikaan:”Kansalle leipää ja sirkushuveja…”

  3. Suomessa Keskusta-Kokoomus-SDP akseli on saanut kolmistaan pitkän aikaa jaella hyvä veli – verkoston tuella palkkiovirkoja entisille poliitikoille vaikkpa Sitraan. Joskus jokunen RKP:läinen on pitänyt palkita kun ovat olleet mukana hallituksissa. Tämän on kansalaisten käytös vaaleissa mahdollistanut. Siinä mielessä tämä VAKE sopii varmasti myös SDP-Keskusta hallitukselle siinä missä Keskusta-Kokoomus hallitukselle.

   Vaihtoehtoja on toki ollut tajolla ja Nukkuvien puolue saisi halutessaan mistä tahansa puolueesta maamme pääministeripuolueen. Saa nähdä miten tulevaisuudessa käy. Ainakin äänestysprosentin hiipuminen hyödyttää Kokoomusta (vrt. eduskuntavaalien ja eurovaalien tulosta).

   1. Heimo Heikkilö
    31.5.2019, 02:49

    No mutta kansa on äänestänyt, menikö sen mukaan?

    Vakessa on toimitusjohtaja Tikka , ei yhtään alaisia palkka 23tht /kk ilman julkista hakua ?? lähde Uusi Suomi

 2. Hape Heiskanen
  30.5.2019, 08:53

  Näisseo. Naurattais ellei itkettäis.

Kommentointi suljettu.