Kun liian vähän on liian paljon

Sosiaalisessa mediassa käytävä poliittinen keskustelu on usein rasittavaa seurattavaa. Osa aktiivisista keskustelijoista on hyvin perillä asioista, mutta osa on täysin sen varassa, mitä poliitikot ja media heille syöttävät. Ja varsinkin nyt oppositiopoliitikot ja erityisesti iltapäivälehtien politiikan toimittajat syöttävät yleisöä jatkuvasti isolla lusikalla.

Viikkokausia on mälvätty vappusatasesta ja lupauksen rikkomisesta. Varmaan tänäänkin joku toimittaja jaksaa kertoa, että Rinteen hallitus on ohuella jäällä, kun ei pitänyt lupaustaan. Osa kommentoijista sanoo, että niin varasti Rinne köyhiltä viisikymppisen, ja osa komppaa sanomalla, että kyllä riittää rahaa Afrikkaan, mutta ei oman maan köyhille.

Joskus tuntuu siltä, että 50 euroa lisää pienimpiin eläkkeisiin nyt ja tulevaisuudessa lisää on jotenkin huono juttu. Ei muisteta yhtään edellisen hallituksen indeksijäädytystä, josta kerroin eilen. Jo tällä nyt tehtävällä korotuksella annetaan enemmän kuin indeksijäädytys vei, ja lisäksi hallitus on luvannut toteuttaa ensi vuonna indeksikorotukset täysimääräisesti. Kun tätä yrittää selittää, niin vastauksena on, että Rinne söi sanansa ja nönnönnöö.

Jotkut ekonomistit ovat huomanneet pienimpien eläkkeiden nostamisen johtavan kohti tasaeläkettä, kun takuueläkkeen ja pienimpien työeläkkeiden välinen ero hiukan pienenee. Nythän rahaa saavat lisää ne, joille ei ole kertynyt työeläkettä edes takuueläkkeen rajan vertaa. Syitä eläkekertymän pienuuteen on yhtä paljon kuin pieneläkeläisiäkin, mutta sitä ei haluta pohtia. Tärkeintä on antaa lukijoille sellainen signaali, että nyt ikänsä laiskotelleita suositaan työtä tehneiden kustannuksella. Tämä naula vetää aina, ja taas päästään riitelemään. Tai oikeammin sanottuna saadaan köyhät kadehtimaan toisiaan.

Politiikan toimittajat tuntevat yleisönsä mieltymykset ja valikoivat aiheensa sen mukaan. Eilen en huomannut hirveästi kerrottavan sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteesta, jonka mukaan työttömyysturvalain mukaista peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea, sairausvakuutuslain mukaisia vähimmäismääräisiä päivärahaetuuksia sekä lapsilisiä ja elatustukea ollaan korottamassa.

Ilmeisesti politiikan toimittajat eivät vielä ole keksineet miten tästä saisi raflaavia otsikoita. Minäpä autan vähän. Pitää tietenkin sanoa, että nyt laiskotteleville työttömille annetaan lisää rahaa, ja samalla annetaan lisää lapsilisiä myös rikkaille, jotka eivät niitä tarvitse. Taas unohdetaan tavallinen työssäkäyvä ihminen, jonka taskusta tämä kaikki otetaan.

Ei kannata mainita, että nyt puhutaan vain 20 eurosta. Tai voi sen sanoa, niin saadaan kommenttipalstoille meteliä. Kaiken maksajiksi itsensä mieltävät sanovat, että minun rahoja ei laiskottelijoille anneta, ja toiset pääsevät sanomaan, että eipä heru punavihreiltä köyhälle kuin rippeitä, mutta maahanmuuttoon kyllä riittää rahaa.

Kuten huomaatte, niin olen melkoisen tympiintynyt keskustelun tasoon. Lehdet ovat varmasti tyytyväisiä, kun jokainen kommenttiosioon kirjoittanut palaa uudelleen ja uudelleen astialle, joka jo alkujaankin oli melkoisen tyhjä.

***
Jos teillä ei ole mitään sanottavaa, niin älkää tulko sanomaan sitä tänne.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (33)
 1. Ennen tätä sosiaalista mediaa elin siinä lapsenuskossa, että suomalaiset ovat jotenkin fiksua porukkaa noin yleensä, mutta nykyään on ollut pakko muuttaa mieltään kun melkein minkä tahansa median kommenttipalsoja lukee. Jopa yksityisissä keskusteluissa joutuu häkeltymään ennen fiksuina pitämieni henkilöiden mielipiteistä.

  1. Voi niitä aikoja
   13.7.2019, 10:57

   Sama täällä. Olenkin luopunut kaikesta naamakirjaamisesta, sisäänlinkityksestä ja nopeasta leivänpaahtimesta jne. Eikä ole tullut ikävä. On parempi kun ei käy ollenkaan katsomassa siellä, niin ei mene loppukin usko ihmiseen. Tosin se juna taisi kohdaltani mennä jo.

   Jokaisen pitäisi tykönään miettiä, onko se aivopieru aivan pakko päästää ulos. Tai pitääkö aina yrittää näyttää paremmalta ihmiseltä, mikä sekin antaa todella tyhmän kuvan kun on aina jotain mieltä jostain ja hyvän ja viksun puolella tietysti.

   Kaipaan aikaa ennen tätä some-roskaa. Onneksi vanhempien ihmisten kanssa pystyy sentään juttelemaan naamatusten, kun ne tietävät miten ennen elettiin ja käyttäydyttiin. Tai ainakin osa tietää.

  2. Onhan tämä nykyinen uusi keskustelukulttuuri jännittävää ja luotaantyöntävää. Argumentit heitetään surutta romulaariin ja huvikseen kierretään totuuksia. Omakohtaisesti törmäsin tähän yhden mielipiteeni kohdalla, joka välittömästi tuomittiin lapselliseksi.

   Mieluummin olen lapsellinen, kuin aikuistyhmä. No, tyhmä olen kuitenkin.

   Näinhän tuo suomalainen politiikan toteutus aina aaltoilee – hyvä niin – opposition ja hallituksen välillä. En uskaltaisi moittia edellistä kierrosta surkeimmaksi ikinä, mutta haavoja syntyi ja paikattavia arpia jäi. Nyt laastaroijina toimivat uudet tuulahdukset; viiltelijät ovat ihan varmoja, että ei me mitään huonoa tehty…

   Neljän vuoden päästä nähdään, mutta jo nyt heti alkajaisiksi hehkutetaan, että uudet hylkiöt ovat jo vallassa. Median asennoituminen on toinen ja todella mielenkiintoinen juttu. Sakukin nostat blogissasi iltapäivälehtien juttuja esille, mikä on ymmärrettävä ja hyvä asia. Itse jätän kyseiset julkaisut omaan klikkiskandaalihöpinäarvoonsa, sillä lööpit ja myynti ratkaisee. Taitaa olla niiden elinehto.

   Keskustalla on vain varsinainen jonglööraus edessään, sillä tehdyistä pitäisi ainakin osa saada tekemättömiksi.

   LF: Kerropa, minne ne ennen fiksuina pitämäsi/-ni ihmiset ovat kaikonneet? Minä en tiedä. Onko tämä anonyymiyden turvin tapahtuva somesekoilu jokin uudenlainen älyllinen Musta Surma? (Huom! En kritisoi sinua nimimerkin käyttämisestä, sillä niinhän toimin itsekin. En kylläkään koskaan ole laukonut törkeyksiä somen kautta. En oikeastaan muutoinkaan, sillä koen kohteliaan elämän paljon nautittavampana, kuin haistattelun!)

  3. Kimmo Paaso
   14.7.2019, 12:06

   Huojentavaa huomata, että muutkin alkavat olla samaa mieltä kanssani suomalaisten älykkyydestä… 😅

   Mitä tulee Timosen kirjoitukseen ja toteamiseen tympiintymisestä, niin olen ( siinäkin ) sanaa mieltä. Keskustelu ihmisten kanssa on tympeää, ja lehtien ja jopa ajankohtaisohjelmien katsominen tylsistyttävää ja suorastaan ärsyttävää.
   En minä kehu itseäni viisaammaksi kuin muita yleisesti ottaen ( vaikka toki olen), totean vain että yleistäen ihmiset tässä maassa vaikuttavan helvetin tyhmiltä…

   1. Tyhmyys lumoaa hetken, mutta uskon että myös osa sitä ihailevista tympääntyy kun se jatkuu tarpeeksi kauan ja silmät oikeasti aukeavat. Aika aikaa kutakin, myös totuuden jälkeistä aikaa!

    Pidetään vaan huoli ettei tyhmyys pääse leviämään liikaa, eikä ainakaan valtaan. Tympeäähän sitä on seurata, mutta täytyy vaan kestää sillä onhan maailmassa muutakin ja onneksi vielä paljon paljon enemmän.

    Ettei menisi vain netin tuijotteluksi, niin asioihin on mahdollista tutustua ihan livenäkin.
    https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-kiertaa-kymmenissa-kirjastoissa

    Ovat kuulema ihan asiallisia tilaisuuksiakin:
    https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4111565-li-andersson-politiikka-tarvitsee-avointa-keskustelua

 2. Lauri Koski
  13.7.2019, 09:51

  Sos. mediaa lukiessa tulee usein mieleen kysymys johon ei oikein ole vastausta tainneet löytää alan asiantuntijatkaan.
  Miksi kiusaaja kiusaa?
  Tavallaanhan on ymmärrettävääkin, jos sosiaalisessa mediassa nimettömänä joku purkaa pahaa oloaan, mutta valtamedioiden toimittajilta vastaava kirjoittelu on käsittämätöntä.

  Kiusaajan on myös toisaalta osatava miellyttää ja kerätä “hovi” ympärilleen.
  Ja mitä pienempi yhteisö, sen korostuneempana sellainen käyttäytyminen tulee esille.

  1. Ulla Vehaluoto
   13.7.2019, 11:56

   Miksi kiusaaja kiusaa? Siksi että kiusaaminen on kivaa, se on tapa saada valtaa, rahaa, menestystä, sosiaalista arvonantoa ja siis keino nostaa itsensä muiden yläpuolelle.

   Kiusaaminen on valinta, jossa ihminen vaimentaa omatunnon äänen, ja parhaimmat omatunnon äänen vaimentajat kykenevät hylkäämään sen täysin, minkä seurauksena he eivät enää kärsi syyllisyydestä tai häpeästä, katumuksesta. Ja niin he ovat vapaita tekemään toisille ihan mitä tahansa. Massamurhaajat ovat valtiojohtajina kunnioitettuja, heille rakennetaan patsaita, palatseja ja he saavat ikuisen elämän historiankirjojen hahmoina. Mikäs sen parempaa.

   Kiusaaja tarvitsee sen jota hän kiusaa. Siksi täytyy jatkuvasti kehittää uusia ihmisryhmiä, joita saa syrjiä. Ketä tänään kiusattaisiin, ketä tänään sorrettaisiin ja syrjittäisiin. Vaikkapa niitä joilla on silmälasit. Vaikkapa niitä jotka ovat juutalaisia. Intelligentsian tuhoominen on kaikkien kiusaajamestareiden tavoite, sillä vain tuhoamalla sen mikä on ihmisissä parhainta, kiusaaja pääsee kaikkien yläpuolelle.

   Autoritaarinen persoonallisuus auttaa kiusaajaa.

   https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/lue/suorat_sanat/psykologi_vesa_nevalainen_kiusaaja_on_tahallaan_ilkea

  2. Kiusaaminen johtuu aika pitkälle siitä, että kostaminen koetaan nautinnoksi, mutta auttaminen taakaksi ihmisen psykologiassa. Se, että saa alistaa ja kiusata muita kommunikoi myös siitä, että sitä toteuttavalla on valtaa ja valta on aina huumaavaa ja koetaan usein nautinnoksi.

   Näitä psykologisia ilmiöitä on käytetty vallankäytössä iät ja ajat sumeilematta hyödyksi tästä syystä köyhillekin ja vähän valtaa omaaville duunareille yritetään tuon tuosta jaella täkyjä päästä kiusaamaan jotain toista ryhmää, jotta paremmassa asemassa olevat sitten voivat ajaa omaa etuaan helpommin. Näillä keinoilla natsit pääsivät valtaan antamalla kansalle luvan kiusata juutalaisia ja samoilla keinoilla Suomenkin yläluokka hankkii valtaa antamalla luvan kiusata “laiskottelevia” työttömiä tms.

   Tarjoamalla pieniä nautintoja vähän valtaa omaavilla duunareille omalta kannaltaan yhdentekevissä asioissa taloudellinen eliitti pystyy ajamaan omaa etuaan helpommalla. Vaikka sitten se työtön saisikin vähän sanallista kuritusta ja moraalituomioita milloin mistäkin.

   Kun vähän ymmärtää näistä asioista miten eliitti ohjailee kansaa onhan se turhauttavaa seurata sitä, mutta ei sille oikein voi mitään. Kun esim. kuuntelee muita miten he levittelevät huhuja milloin mistäkin ryhmästä ja yrittävät houkutella muitakin mukaan jos et lähde mukaan siihen olet sitten se “ikävä” tyyppi. Ei noi huhujen levittelijät edes mitään faktoja kuuntele alkavat yleensä vain räyhmään enemmän jos faktoilla yrität kertoa, että ei se voinut mennä noin kun huhusi kertoo.

Kommentointi suljettu.