Ihmeiden aika on ohi

Muistatte varmaan Juha Sipilän julistamassa Terrafamen pipo päässään Kainuun ihmettä. Talvivaarassa sijaitsevasta kaivoksesta tuli kannattava, ja samaa ihmettä julistettiin vielä vuosi sitten. Viime viikolla uutisoitiin ilman suurempaa huomiota, että Terrafamen kaivos teki lähes 19 miljoonaa euroa tappiota.

Tosiasiassa se on tuottanut tappiota koko ajan, vaikka sinne jo vuosi sitten oli kaadettu valtion rahaa 700 miljoonaa euroa. Tämänhetkistä kokonaismäärää en tiedä. Viime kesänä tappio saatiin näyttämään voitolta ihan vain kirjanpidollisella näppäryydellä, kuten silloin kerroin.

Keskeneräinen tuotanto eli liuotuskasalle kerätty vielä liuottamaton malmi arvostettiin tuotantokustannusten mukaan, vaikka jalostusprosessissa puolet nikkelistä menee hukkaan. Koko kasan arvo hukkaan menevä osa mukaan lukien laskettiin nikkelin sillä hetkellä korkealla olleen maailmanmarkkinahinnan mukaan, ja hyvältä näytti. Vielä paremmalta näytti, kun liiketuloksesta jätettiin vähentämättä rahoituskustannukset.

Tässä ei ole mitään hämärää, vaan se on ihan tavallista ja laillista kirjanpidolla kikkailua. Kaikki oikeat luvut löytyvät kirjanpidosta, mutta ne pitää osata sieltä etsiä. Julkisesti tiedotetaan vain positiivisia lukuja, koska eivät ainakaan useimmat toimittajat osaa tai viitsi ruveta lukuja kovin syvällisesti penkomaan.

Nyt ei sitten auttanut enää kirjanpitokaan, vaan tappiota tuli rumasti. Selityksiä löytyy, ja nekin ovat totta. Nikkelin maailmanmarkkinahinta heilahtelee rajusti, ja nyt se on ennätyksellisen alhaalla. Vuosittainen huoltoseisokki vähentää tuotantoa, mutta niin se tekee joka vuosi. Terrafamen ihme paljastui silmänkääntötempuksi, kuten niin monta kertaa aiemminkin.

Terrafamesta uutisoidaan harvakseltaan, ja kokonaiskuvan muodostamsta vaikeuttavat aiemman toimijan keskeneräiset oikeusprosessit ja tämänhetkisen toimijan epäselvät lupa-asiat. Edes tuotantoprosessin toimivuudesta ei ole täyttä varmuutta. Pelastajaksi julistetun akkutehtaan käynnistämisestä ei ole aikoihin kuulunut mitään. Ainoa varma asia on, että kaivos on jo saastuttanut lähijärvet ja saastuttaa koko ajan lisää.

Näyttää siltä, että Terrafame on jätetty rauhassa tekemään mitä se nyt milloinkin saa päähänsä tehdä. Sen edessä on ilmeisesti antauduttu täysin. Veronmaksajien rahoja on kaivosmonttuun upotettu niin paljon, että uhkapelaajan syndrooman mukaisesti sitä upotetaan lisää siinä toivossa, että joskus saataisiin omat pois. Silloin tällöin julkaistuista pikku-uutisista näkee kuitenkin, että ei sieltä tule mitään muuta kuin saastetta.

Ihan selväksi on kuitenkin tullut, että ei siellä koskaan mitään ihmettä ole tapahtunut, jos sellaiseksi ei lasketa silmänkääntötemppujen uskomista ihmeeksi. Se on onnistunut hyvin vuosikausia. Nyt kun viimeisin fakiiri on poistunut näyttömöltä, niin yleisö alkaa menettä uskonsa. Ainakin siihen asti, kunnes uusi ihme julistetaan tapahtuneeksi.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (35)
 1. Pahoittelut jos on vähän off-topic. Jos ei Kainuussa tapahtunut ihmettä niin Pakistanissa tapahtui ihme Tethyan Copper kaivosfirmalle pari viikkoa sitten. 220 miljoonan dollarin investointiin perustuen saavat Pakistanin valtion maksamaan firmalle 5,8 Miljardia dollaria korvauksia peruuntuneesta kaivosluvasta. Maailmanpankin päätöksellä.

  Olikohan Suomen medioissa tästä, en muista nähneeni.

  https://www.reuters.com/article/us-pakistan-mine-military/world-bank-court-orders-pakistan-pay-58-billion-damages-to-tethyan-copper-idUSKCN1U80GT

  1. Vapaakauppasopimus investointisuojalla on kiva ja jos sote olisi saatu läpi, niin kanadalaiset sijoittajat olisivat tehneet rahaa.

  2. Pitkäaikaistyötön
   29.7.2019, 15:59

   Jep, vapaakauppasopimus investointisuojalla on mukava bisnes isoille yrityksille. Sillä saa niin kivasti valtiot polvilleen ja lypsylehmiksi ihan tyhjästä.

 2. Sauli Mansikka
  29.7.2019, 12:15

  Olen seurannut Terrafamen osavuosikatsauksia ja kiinnittänyt huomion juuri samaan kuin Sakukin. Keskeneräisen tuotannon arvostuksilla on saatu nostettua tulos pinnalle. Siinä vain on sellainen ongelma, että tuota keinoa ei voi käyttää loputtoman pitkään. Itsellä ei kyllä ole hajuakaan miten arvostukset on laskettu. Amerikkalainen energiajätti Enron teki aikoinaan kirjauksen oletetusta voitosta voimalasta josta oli vasta tehty päätös. Muistaakseni kyseistä voimalaa ei ikinä saatu tuotantoon.

Kommentointi suljettu.