Pyhä yksinkertaisuus

Kansanedustajan ei tarvitse tietää eikä edes yrittää tietää yhtään mitään asiasta, josta tekee kirjallisen kysymyksen, vaan hän voi käyttää kysymystä tiedon saamiseen. Tyhmälläkin kysymyksellä saa julkisuutta, eikä vastaukseksi saadusta oikeasta tiedosta tarvitse jatkossakaan piitata.

Kansanedustaja Jukka Mäkynen (ps) on jättänyt kirjallisen kysymyksen ulkomaille lähtevistä rahansiirroista. Hänen mukaansa jokainen somali lähettää Somaliaan keskimäärin 30 euroa kuukaudessa. En tiedä mistä Mäkynen on tämän tietonsa hankkinut, mutta ei sillä ole merkitystä. Merkitystä on sillä, että hänen mielestään kuukausittaisia rahansiirtoja vastaava summa pitäisi vähentää sosiaalituesta. Niin kuulemma tehdään suomalaisille sosiaaliturvan varassa eläville.

Ei tehdä. Kansanedustajalla ei näköjään ole minkäänlaista käsitystä toimeentulotuesta ja muista sosiaalituista. Toimeentulotuki on laskennallinen summa, joka siirretään tuen saajan pankkitilille. Rahan saa käyttää ihan mihin haluaa, vaikka laskelma onkin laadittu kuukausittain pakollisten ja välttämättömien menojen mukaan. Kukaan ei valvo mihin raha käytetään, saati että tuen myöntäjän mielestä väärään kohteeseen käytetty rahamäärä vähennettäisiin tulevista tuista.

Ei uskoisi, että kansanedustaja on näin tietämätön. Hän ei tunnu tietävän edes panon ja oton eroa perustellessaan kysymystään pankkien tavalla vaatia tallennustapahtuman yhteydessä selvitystä rahan alkuperästä. Tallennustapahtuma on pano. Kun rahaa nostetaan ja lähetetään jonnekin, niin se on otto ja tilisiirto. Rahaa omalta tililtä nostettaessa ei kysytä mihin sitä aiotaan käyttää, ja rahan siirtäminen ulkomaille on täysin sallittua myös sosiaalituen saajille.

Koko kysymys on siis järjetön, mutta ei tarkoitukseton. Tarkoituksena on taas kerran lietsoa vastakkainasettelua ja ajaa perussuomalaisten pysyvää ja yhtä pysyvästi perustuslainvastaista haavetta alentaa maahanmuuttajien tukia muiden saamia samoja tukia pienemmiksi. Tätä yritti ihan virallisesti edellisen hallituskauden alussa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps). Hänkään ei ollut ymmärtänyt, että perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Mäntylän ura jatkui erona ministerintehtävistä ja poliittisena virkanimityksenä Euroopan neuvostoon, kunnes poliittisen tuen loputtua sekin työ loppui.

Tietämättömyydellä voi siis päästä pitkälle, mutta ei loputtomiin. Jossain vaiheessa osaamattomuus huomataan. Mäkysen tietämättömyyttä eivät luultavasti ainakaan häntä äänestäneet huomaa, vaan meuhkaavat tälläkin hetkellä somalien saamista tuista, niiden lähettämisestä ulkomaille ja Suomen olemisesta koko maailman sosiaalitoimistona. Tämän selkäydinreaktion taustalla piilee epämääräinen kuvitelma siitä, että jos maahanmuuttajien tukia leikattaisiin, niin ne rahat saisi joku muu. Tietenkään ei saisi, mutta tämän ymmärtäminen on joillekin ylivoimaisen vaikeaa.

Mäkynen tulee saamaan vastauksen, jonka mukaan tukena saatujen rahojen käyttöä ei valvota, rahansiirto on sallittua kaikille, eikä perustuslain takaama yhdenvertaisuus lain edessa salli yhden ihmisryhmän tukien alentamista. Jos joku haluaa lahjoittaa jo muutenkin pienistä tuista jotain sukulaisilleen naapuriasunnossa tai Somaliassa, niin se on pois hänen omasta kulutuksestaan. Väännetään vielä rautalangasta: jos kuka tahansa tuen saaja antaa tuestaan 30 euroa jollekin toiselle, niin se raha on pois vain häneltä itseltään. Ei kansanedustaja Mäkyseltä ja hänen äänestäjiltään, ei Suomen köyhältä kansalta. Jos toimeentulotuen saaja laittaa rahaa toisen toimeentulotuen saajan tilille, niin se vaikuttaa saajan tukeen, mutta ei antajan.

Mutta kirjallinen kysymys on tehnyt tehtävänsä ja kansanedustaja näyttäytyy äänestäjiensä silmissä valppaana kansan ja maan etujen puolustajana. Jokaiselle asioita vähänkään tuntevana hän näyttäytyy totaalisen tietämättömänä, mutta se on sitten kokonaan toinen juttu.

***

Ei sitten mitään mölinää kommentiosioon, tai kommentointi loppuu alkuunsa.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (95)
 1. Pipsa Mäntykangas
  3.8.2019, 10:44

  Olen ottanut uusiokäyttöön sanan
  Mykistyä.

  Kurkussa kuplii vaikka mitä sanoja.
  Kiitos Saku🙏

  1. Pitkäaikaistyötön
   3.8.2019, 10:57

   Mykistyä hyvä, koska minäkin mykistyin.

  2. Tässä tapauksessa mäkystyminen olisi melkein parempi sana.

 2. Risto Kohonen
  3.8.2019, 10:44

  Persujen mielestä maahantulijoita pitäisi auttaa heidän kotimaassaan. Kuitenkin puolue vastustaa näiden alueiden kehitysavustuksia ja muita tukia.Olisiko siis parempi, jos suomalainen somali sijoittaisi kolmikymppisensä sokeriin ja hiivaan tehdäkseen kiljua?

  1. > Olisiko siis parempi, jos suomalainen somali sijoittaisi kolmikymppisensä sokeriin ja hiivaan tehdäkseen kiljua?

   Kyllä!

   Kiljun valmistuksen laillistaminenhan oli yksi niistä harvoista edellisen hallituksen uudistuksista, jotka hyödyttävät pääasiassa köyhiä.

   1. Luukas Pyykorpi
    3.8.2019, 18:50

    ”Kiljun valmistuksen laillistaminenhan oli yksi niistä harvoista edellisen hallituksen uudistuksista, jotka hyödyttävät pääasiassa köyhiä.” ’
    Jospa olisikin ketunhäntä ollut kainalossa ! Juokaa köyhät halvalla ittenne hengilta, niin jää meille veronmaksajille jotain…
    Oispa edellisen hallituksen erikoisministeri Berner sotkeentunut alkoholikauppaan eikä kuljetusasioihin

Kommentointi suljettu.