Ja kansahan huutaa

Jo monta päivää ovat lehtien otsikot kirkuneet hallituksen rahankylvöä ja ahneutta. Avustajia ja erityisavustajia palkataan lisää ja menot paisuvat. Puoluetukeakin korotetaan kuudella miljoonalla eurolla, ja tästä saavat oppositiopuolueet taas paheksumisen aihetta siihen asti, kunnes ilomielin ottavat itsekin rahat vastaan. Jopa koulutuslupaus on ennätetty pettää, kun hallitusohjelmassa luvattuja rahoja ei kokonaisuudessaan anneta heti ensi vuoden budjetissa. Verotusta kiristetään ja erityisesti polttoaineveron korottaminen on kauhea asia, vaikka ainakaan minä en muista yhtään sellaista hallitusta, joka sitä ei olisi kiristänyt.

Media tietää miten kansaa huudatetaan, ja kansahan huutaa. On huutanut kuin narusta nykäisten milloin mistäkin koko peräti pari kuukautta kestäneen hallituskauden ajan. On huudatettu ja huudettu vappusatasen kutistumisesta ja aktiivimallin purkamislupauksen pettämisestä, ja aina löytyy huutokuoroon liittyviä, jotka eivät koskaan tunnu lukevan muuta kuin nenän eteen työnnetyt otsikot.

Ilmeisesti ministereillä ei saisi olla avustajia ollenkaan, vaan heidän pitäisi tehdä kaikki ihan itse. Viime hallituskaudella nähtiin mitä resurssien vähyydestä seuraa, kun yksi ministeri oli palaa loppuun ja lakien säätämisen ohjenuorana oli, että tehdään nyt tällainen laki ja korjataan sitten, jos jää valuvikoja. Varsinkin sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet olivat helisemässä, kun sotea piti yrittää saada maaliin jatkuvasti vaihtuvilla tavoilla. Jos olisi ollut tarpeeksi poliittisia avustajia, niin virkamiestenkin työ olisi sujunut paremmin.

Koko viime hallituskauden ajan leikattiin jatkuvasti, ja media kiitteli hallitusta tarkasta taloudenpidosta. Nyt rahaa pitäisi löytyä heti ensi vuonna kaikkiin niihin kohteisiin, joista koko viime hallituskauden ajan leikattiin. Kun nykyinen hallitus joutuu väkisin priorisoimaan, niin media parkuu lupausten pettämisestä.

Vappusatasta ei koskaan ole luvattu antaa kerralla, vaan asteittain vaalikauden aikana. Ensimmäinen korotus tulee ensi vuoden alussa. Aktiivimalli puretaan, ja jos joku ei tätä tiedotetta ymmärrä, niin sille en mahda mitään. Aktiivimallin leikkuri ja velvoitteet puretaan, mutta omavastuupäivät säilyvät viitenä. Edellinen hallitushan ensin nosti omavastuupäivien määrää viidestä seitsemään ja lahjoitti jalomielisesti aktiivimallin yhteydessä alennuksen takaisin viiteen.

Olemattomalle uutisoinnille on jäänyt kansaneläkkeen ja siihen sidottujen etuuksien korotus. Kansaneläkkeeseen on tehty tasokorotus viimeksi vuonna 2008, ja työttömän peruspäivärahaan ja työmarkkinatukeen tasokorotus tehtiin vuonna 2012. Lisäksi edellinen hallitus jäädytti indeksit koko vaalikauden ajan, joten kansaneläke ja siihen sidotut tuet eivät nousseet ollenkaan. Poikkeuksen tästä teki hallituksen hätäpäissään tekemä täsmäkorotus, joka markkinoitiin suurena tekona. Ilman indeksijäädytyksiä tuet olisivat nousseet enemmän. Nyt hallitus tekee tasokorotuksen ja antaa indeksikorotuksen täysimääräisenä.

Nämä eivät ilmeisesti ole uutisoinnin arvoisia asioita, koska niistä ei pääse kritisoimaan hallitusta kansaa kiihottavalla tavalla. Tärkeintä on tietenkin päästä kertomaan kansalle, että nykyinen hallitus on kaikin puolin kelvoton. Väitteeltä menee uskottavuus, jos kerrotaan hallituksen leikkaamisen sijaan antavan köyhille.

Maailma on mennyt kummalliseksi, kun bloggaaja joutuu koko ajan uimaan mediaa vastavirtaan. Viime hallituskaudella piti kertoa halituksen vähemmän mukavista teoista, ja nyt joutuu kertomaan hallituksen hyvät teot. Älkää antako huijata itseänne, vaan miettikää mitä on uutisten takana.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (72)
 1. 30 miljoonaa lisäeuroa on pieni hinta siitä että lakien sipilöinti loppuu. Paljon kalliimmaksi on tullut tämä “tehdään nyt tällainen laki ja korjataan sitten, jos jää valuvikoja” lainsäädäntö tapa.

  1. Paljonko soteen menikään?

   1. sakutimonen
    17.8.2019, 12:52

    Vähintään 200 miljoonaa.

    1. Heikki Martikainen
     19.8.2019, 17:56

     Hintalappu lienee lähempänä 2 miljardia ja ”avustajia” töissä n. 1.000. Silti ei saatu tulosta aikaan. Olisi mukava tietää miten kauan terveysjätit ostamiaan poliitikkoja aikovat vielä kustantaa palkkalistoillaan,

 2. ”Älkää antako huijata itseänne, vaan miettikää KUKA on uutisten takana.”

  Korjasin

  1. Markku Saalasti
   17.8.2019, 09:56

   Just näin, KUKA? tai mieluumminkin KETKÄ? Pitäisköhän palauttaa nk. työväenlehtisetelit takaisin, jossain nykyaikaisemmassa muodossa? Tulis ehkä luettua toisenlaisiakin otsikoita, eikä vain näitä vääristeltyjä. Mähän olen jo lopettanut paskalehtien lukemisen lähes kokonaan. Se uutinen mitä ei Demarista tai KU:sta löydy, ei liene kummoinenkaan uutinen.

   1. Petri Sakkinen
    17.8.2019, 12:29

    Aika vaatimaton noiden lehtien uutistarjonta on, mutta kai sillä pärjää siinä missä jollain Uudella Suolella tai muulla perussuomalaislehdellä.

    Minä seuraan kohtuullisen säännöllisesti myös The Guardiania ja vaimo lukee Izvestijaa; tulee ihan eri näkökulmia kv-asioihin.

Kommentointi suljettu.