Sellaista sosialismia

-Valtio siis maksaa työntekijöiden palkan. Tällaista sosialismia saattoi demarihallitukselta odottaakin. Nyt kaunistetaan tilastoja veronmaksajien rahoilla.

Näin kommentoitiin sosiaalisessa mediassa Rinteen hallituksen suunnitelmaa kaksinkertaistaa palkkatuen käyttö. Hallitus päätti ottaa käyttöön ikivanhan keksinnön maksaa tehdystä työstä palkkaa. Tämä keksintö pääsi viime hallituskaudella unohtumaan, kun palkatonta työtä lisättiin ja uusien työpaikkojen palkoilla ei elä. Muistellaanpa taas menneitä, sillä vain entisiä virheitä muistamalla voi välttää tekemästä niitä uudelleen.

Viikonloppuna pidetyssä keskustan puoluekokouksessa Juha Sipilä piti jäähyväispuheen, jossa ihan odotetusti kehui laittaneensa Suomen kuntoon. Työpaikkojakin syntyi pilvin pimein, ja viralliseksi luvuksi näyttää muodostuneen 140 000. Kuten jo viime joulukuussa kerroin, niin uusista työpaikoista vain alle puolet oli jatkuvaa kokoaikatyötä. Niistä saaduilla palkoilla ei elä, joten loput palkasta maksetaan erilaisina tukina.

Sipilän hallitus lisäsi palkatonta työtä. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevien määrä kasvoi, samoin työkokeilussa olevien. Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua, johon ei saa laittaa tervettä ja työkykyistä, mutta lakia on aina rikottu surutta. Työkokeilussa työtön tekee palkatonta työtä siinä toivossa, että työnantaja jossain vaiheessa rupeaisi maksamaan palkkaa. Sekä kuntouttavassa työtoiminnassa että työkokeilussa työtä tehdään työttömyyskorvausta vastaan, ja sen päälle maksetaan kulukorvausta yhdeksän euroa päivässä. Tämä on sitä vastikkeellista eli osallistavaa sosiaaliturvaa, josta ei enää ääneen puhuta, mutta jota käytännössä toteutettiin koko viime hallituskausi. Jotkut puhuvat myös orjatyöstä.

Surkuhupaisa episodi oli Sipilän hallituksen kehittelemä uusi palkattoman työn muoto työnäyte. Siinä tunnustetttin suoraan, että ei ollut pienintäkään aikomusta maksaa palkkaa. Työtä tehtiin ilman palkkaa ja ilman työsuhdetta. Työnäyte ei käytännössä mitenkään poikennut työkokeilusta. Koko työnäytteestä ei ole kuulunut mitään sen voimaantulon jälkeen, joten todennäköisesti se haudattiin hiljaisuudessa.

Sipilän hallitus nosti maan taloutta palkattomalla työllä. Palkattomuuden varmistamiseksi se rajoitti palkkatuen käyttöä niin, että järjestöt voivat saada täyden tuen korkeintaan 3 000 henkilötyövuodelta. Hallituskauden lopulla kattoa nostettiin neljään tuhanteen. Yritykset voivat saada palkkatukea 30-50 prosenttia palkkakuluista, mutta perinteisesti palkkatuki on alibudjetoitu niin, että rahat ovat loppuneet jo kevättalvella. Mitäpä sitä palkkaa maksamaan, kun voi olla maksamattakin.

Työttömät tervehtivät varmasti ilolla paluuta palkanmaksuun. Yrityksissä ja erityisesti järjestöissä on sitä kuuluisaa tekemätöntä työtä enemmän kuin junan ikkunasta näkyvässä metsässä, mutta ainakaan järjestöillä ei ole ollut varaa palkata ketään sitä tekemään. Työttömälle on herttaisen yhdentekevää kuka sen palkan maksaa, kunhan se vain tulee tilille korvauksena tehdystä työstä.

Palkkatyö antaa työttömälle eväitä elämänhallintaan paljon enemmän kuin kuin se jämäköittämisestä kuuluisa kuntouttava työtoiminta. Palkka antaa itseluottamusta, helpottaa henkisesti, nostaa itsetuntoa ja antaa uskoa tulevaisuuteen. Ihminen haluaa kokea, että hänen työtään arvostetaan edes palkan verran.

Palkkatuen ei ole tarkoituskaan muuttua pysyväksi, vaan se on aina tilapäinen ratkaisu. Palkkatuetusta työstä tuleva työnhakija on ihan eri asemassa kuin palkattomasta työstä tuleva. Vanha totuus on, että kuntouttava työtoiminta lyö ihmisen otsaan sellaisen leiman, että se ei lähde millään pois. Palkattoman työkokeilun leima saattaa vielä lähteäkin, mutta sitkeässä sekin on. Ai se on niitä, pannanpa hakemus pinon alimmaiseksi, kulkee ajatus.

Työstä maksettava palkka on vanha keksintö, ja jos se on sosialismia, niin olkoonpa sitten. Eipähän ainakaan ole orjuutta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (55)
 1. Jussi Parviainen
  9.9.2019, 09:16

  Jos palkkatuesta tulee automaatti, jota yrittäjä voi käyttää jatkuvasti tuloksen tekemiseen, ei se ainakaan miulle oo ihan sama mistä rahat tulevat! Mie en ymmärrä yrittämisen ideaa, jossa valtio joutuu maksumieheksi!

  1. sakutimonen
   9.9.2019, 09:19

   Palkkatuesta ei voi tulla automaattia, koska sitä ei saa jatkuvasti.

   1. Mul olis palkkatuen oikeus jota en koskaan saanu. Olen joko liian vanha työhön tai liian nuori eläkkeelle. Taidan poistuu postuumisti niin kaikki olis tyytyväisiä. Ok….

  2. Vaikka tulis, niin pienempi automaatti se silti olisi kun yritystukiautomaatti joita mm. saavat UPM, Viking Line, Silja Line, Finnlines ja sitten jotkut tuulimylly-yhtiöt, jotka ilmeisesti sen lisäksi saavat vielä tukea sähköhinnassa.

   1. Kyseessä on piiloyritystuki. Valtio tukee yritystä osallistumalla palkkakustannuksiin.

    1. Piiloyritystukea on myös sekin, että kuntouttavassa työssä oleva saa erilaisia tukia, koska tehdystä työstä ei makseta palkkaa. Niin tai näin, maksajana on valtio, mutta työntekijälle on parempi että raha tulee palkkana eikä tukina.

     1. Ja itse asiassa kuntouttavassa työtoiminnassa maksetaan sille joka ottaa kuntoutettavan työntekijän jos oikein olen ymmärtänyt?

    2. @Jouni M

     Niin että palkkatuen sijaan olisi parempi jatkaa työkokeilua, käsipäivää kursseja ja kuntouttavantyötoiminnan väärinkäyttöä?

     Niin ne ei sinänsä ole piiloyritystukea vaan suoranainen lahjoitus yritykselle. Ilmastatyövoimaa tai maksetaan täysin turhasta tuotteesta (käsipäivääkurssit).

  3. Vastikkeellinen sosiaaliturva on työtä työttömyyskorvauksella (työmarkkinatuella). Palkkatukityöpaikassa työstä maksetaan oikeata palkkaa (TES) työsuhteessa.

   Kumpikin raha tulee kokonaan tai osittain veronmaksajilta. Palkkatuessa työnantaja sentään joutuu maksamaan kolmanneksen tai puolet siitä palkasta. Ilmainen työharjoittelu tai kuntouttava työtoiminta työttömyyskorvauksella on kokonaan harakoille.

 2. työtöntyötön
  9.9.2019, 09:26

  Suomessa on jo pitkään etsitty keinoja työllisyyden parantamiseen ja työttömyyden hoitoon Ruotsista ja Tanskasta. No nyt on otettu askel siihen suuntaan mutta onneksi palkkatuen merkeissä eikä niitä ainaisia keppejä etsimällä.

  “Sipilä huomauttaa, että esimerkiksi Ruotsi ja Tanska käyttävät palkkatukeen huomattavasti suurempia summia kuin Suomi. Ruotsissa palkkatuen osuus bruttokansantuotteesta on 0,65 prosenttia ja Tanskassa 0,40 prosenttia. Suomessa vastaava luku on vain 0,17 prosenttia.
  – Euroissa tämä tarkoittaa, että eromme on Ruotsiin miljardiluokkaa ja Tanskaan puoli miljardia, Sipilä sanoo.
  Hän katsoo, että tämä yksi syy siihen, että Suomen työllisyystilanne on heikompi kuin muissa Pohjoismaissa.”

  https://www.verkkouutiset.fi/juha-sipila-vetoaa-tyomarkkinoihin-ansiosidonnaisella-pitaa-voida-maksaa-palkkatukea-54251/

  1. Ja Sipilän takki kääntyy kuin ballerinan piruetti… Miksi tätä ei viime hallituskaudella toteutettu?

  2. Ilmeisesti perussuomalaiset ja kokoomus sitten torppasivat tuonkin ajatuksen hallituksessa ja halusivat lisätä pelkästään palkatonta työtä ja keppiä. Keskustahan oli tuon mukaan selvästi palkkatuen käytön takana jo 2016.

   Onhan ilmiselvää että palkkatuen käyttö on järkevämpää kuin palkaton työ, työntekijä saa sen myötä palkkatyötä josta kertyy eläkettä ja joka motivoi varmasti paremmin kuin palkattomyyden ympärille keksitty puuhastelu ja kaiken lisäksi myös työnantaja hyötyy siitä että saa motivoituneen työntekijän. Kuvittelevatko perussuomalaiset ja kokoomuslaiset jopa että ilman palkkaa työskentelevien työpanos olisi sama kuin palkkaa saavan?

   Ja onhan yhteiskunnankin kannalta paljon järkevämpää käyttää käytännössä se sama raha, joka maksettaisiin työtä vailla olevalle joka tapauksessa, sekä työntekijän että työnantajan hyväksi. Perussuomalaisten ja kokoomuksen ajatus savustaa ihmiset ilmais- ja pakkotyöhön ilman palkkaa tai ylittämään vain työllisem määritelmän 1h/viikko työmäärän jotta työllisyystilasto saataisin näyttämään hyvältä, on vaan niin sairas ajatus ettei sitä voi hyväksyä. Jos tuet ajetaan niin alas että työntekijät joutuvat tinkimään loputtomasti palkoistaan ja työehdoistaan niin seurauksena on kokoomus/perussuomalainen dystopia, jossa työttömiltä on viety lopulta kaikki oikeudet ja ihmisarvo.

   1. Ihan asiaa uit mutta se ilmaistyön teettäminen yrityksille on kyllä ihan Sipilän keksimä tapa kepittää “laiskoja uskottomia ja ulkopuolisia työttömiä”, kookoomus vain innoissaan oli ihan samaa mieltä samoin kuin persut..

Kommentointi suljettu.