Ne tekivät sen itse

Tänään kuuluu kova parkuminen siitä, miten hallitus kurittaa keskituloisia veronkorotuksilla. Veronmaksajien keskusliiton mukaan 3 400 ansaitseva maksaa tuloveroa perät 13 euroa nykyistä enemmän kuukaudessa. Aktiivimalli leikkasi työmarkkinatuesta tuplasti saman summan, mutta ei silloin kuulunut surkuttelua ostovoiman leikkaamisesta.

Se siitä, mutta miten tämä asia oikeasti on? Meille annetaan sellainen mielikuva, että hallitus korottaa keskituloisten veroja.

Totuus on kuitenkin toisenlainen, kuten Li Andersson kertoo.

Andersson on oikeassa. Hallitus tosiaankin on päättänyt käyttää 200 miljonaa euroa pieni- ja keskituloisten veronkevennyksiin. Verotus kiristyy tästä huolimatta, koska 200 miljoonaa euroa ei riitä kattamaan palkansaajan sosiaalimaksujen korotusta, josta päätti edellinen hallitus osana kikyä. Asian esitteli silloinen valtiovarainministeri Petteri Orpo, joka nyt pitää kovaa meteliä verotuksen kiristämisestä.

Siinä kävi niin, että kiky-sopimusta solmittaessa kesäkuussa 2016 mukaan pujahti muutaman sadan miljoonan euron laskuvirhe. Sopimuksella alennettiin työnantajien maksamaa sairausvakuutusta 0,58 prosenttia palkoista, mikä tarkoittaa työnantajille vuodessa noin puolen miljardin euron helpotusta.  Tämä erotus piti rahoittaa säästöillä, jotka valtio ja kunnat saavat työaikojen pidentämisestä, lomarahojen leikkaamisesta ja vakuutusmaksujen siirtämisestä työnantajilta palkansaajille.

Säästöjä ei tullut. Vaikka kiky nyt loppuu, niin työnantajan sairausvakuutusmaksun alennus pysyy, koska se leivottiin sisään lakiin. Samoin pysyy myös palkansaajan korotettu maksuosuus vakuutusmaksuista. Tästä kerroin jo heinäkuussa.

Tätä aukkoa paikataan nyt 200 miljoonalla eurolla, mutta se ei riitä. Siksi keskituloisten verotus kiristyy. Tästä veronkorotuksesta voi siis kiittää edellistä hallitusta perussuomalaiset mukaan lukien, sillä hekin olivat hallituksessa kikystä päätettäessä.

Kansalaisten poliittinen muisti on lyhyt, ja niin näyttää olevan toimittajienkin. Tätä poliitkot käyttävät hyväkseen, vaikka itse tietävät ihan hyvin omat tekemisensä. Jos tietävät. Joskus tuntuu siltä, että heille on annettu unohtamisen lahja.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (38)
 1. Viljo Kärkkäinen
  18.9.2019, 12:42

  Media on myynyt esikoisoikeutensa hernekeitosta moneen kertaan ja oppositio yrittää huijata äänestäjää kuin Jakoppi isäänsä Iisakkia…

 2. Jukka Laine
  18.9.2019, 12:56

  Porvarihallitus leikkasi yli kertaa enemmän prosentteina pienituloisilta kuin uusi hallitus keskituloisilta.

  Tietysti lämmittäisi enemmän jos leikattaisiin yläluokalta.

Kommentointi suljettu.