Väärin veisattu virsi

Jo pari viikkoa oppositio ja osa mediaa ovat huutaneet, että hallitus kurittaa keskituloisia veronkorotuksilla. Ahkera, keskituloinen suomalainen kärsii suunnattomasti, kun joutuu maksamaan jopa 13 euroa nykyistä enemmän veroa. Palkansaajan ostovoima romahtaa.

Nyt valtiovarainministeriön laskelmat osoittavat tämän alkujaan Veronmaksajien keskusliitosta lähtöisin olevan virren väärin veisatuksi. Hallituksen tekemät päätökset nostavat ensi vuonna käteen jääviä tuloja enemmistöllä suomalaisista, myös keskituloisilla. Parannukset kansaneläkkeisiin ja perusturvaan nostavat keskimääräisiä tuloja alimmissa ja keskimmäisissä tuloluokissa. Nämä parannukset riittävät useimmissa tuloluokissa kuittaamaan esimerkiksi bensa- ja tupakkaverojen kiristykset, minkä vuoksi ostovoima suurella joukolla suomalaisia ensi vuonna kasvaa.

Onhan opposition kritiikissä jokin verran myös totta. Hallituksen päätöksillä verotus kevenee, mutta kun mukaan laskelmaan otetaan edellisen hallituksen kiky-sopimukseen liittyvät sosiaaliturvamaksujen korotus, niin kokonaisverotus nousee vähän.

Muistellaanpa miten se kävi. Kiky-sopimusta solmittaessa kesäkuussa 2016 mukaan pujahti muutaman sadan miljoonan euron laskuvirhe. Sopimuksella alennettiin työnantajien maksamaa sairausvakuutusta 0,58 prosenttia palkoista, mikä tarkoittaa työnantajille vuodessa noin puolen miljardin euron helpotusta.  Tämä erotus piti rahoittaa säästöillä, jotka valtio ja kunnat saavat työaikojen pidentämisestä, lomarahojen leikkaamisesta ja vakuutusmaksujen siirtämisestä työnantajilta palkansaajille.

Säästöjä ei tullut. Vaikka kiky nyt loppuu, niin työnantajan sairausvakuutusmaksun alennus pysyy, koska se kirjattiin määräaikaiseen lakiin. Samoin pysyy myös palkansaajan korotettu maksuosuus vakuutusmaksuista. Tästä kerroin jo heinäkuussa.

Tätä aukkoa paikataan nyt 200 miljoonalla eurolla, mutta se ei riitä. Siksi keskituloisten käteen jäävä summa pienenee vähän. Tästä korotuksesta voi siis kiittää edellistä hallitusta perussuomalaiset mukaan lukien, sillä hekin olivat hallituksessa kikystä päätettäessä.

Kokoomus oli ihan itse tekemässä tätä päätöstä, jonka seurauksista se on nyt kaksi viikkoa syyttänyt nykyistä hallitusta. Oppositiossa oleminen on puolueella pitkän hallituskauden jälkeen kovasti hakusessa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (20)
 1. Olavi Lehtonen
  27.9.2019, 09:25

  Oppositio on kaiku edellisestä hallituksesta.

 2. Onkohan toista niin ”puolueista riippumatonta”esittävää organisaatiota kun Veronmaksajien keskusliitto. Se on ihan puhtaasti kokoomuksen propagandaosasto.

  1. …ja joku multa joskus kysyi et miks mä erosin veronmaksajain keskusliitosta???? Sanoin jo silloin -80-jotain, et tää on parempiosaisten keskusvalitusliitto. Ei kiinnosta näiden jutut!

  2. Jussi Parviainen
   27.9.2019, 12:07

   Yle on!

Kommentointi suljettu.