Työtä ilman palkkaa

Olen kirjoittanut kuntouttavasta työtoiminnasta varmaan satoja juttuja, ja itseänikin kyllästyttää joskus toistaa itseäni. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että valvontaviranomaiset ovat viimeinkin puuttumassa kuntouttavan työtoiminnan laittomuuksiin. Kaksi yritystä on perääntynyt yhteistyöstä Sastamalan työllisyyspalvelujen kanssa ja aluehallintovirasto pyytää kaupungilta lisäselvityksiä, kertoo Yle. Juttu linkkeineen Ylen aiempaan juttuun kannattaa ehdottomasti lukea, sillä niissä esitetään perustellut epäilykset toiminnan lainvastaisuudesta.

Kuntouttava työtoiminta ei ole työllistämistä, vaikka niin yleensä väitetään ja luullaan. Lain mukaan kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukaista sosiaalipalvelua, ja se on viimesijainen toimenpide. Kun työttömälle laaditaan aktivointisuunnitelma, niin siinä on selvitettävä mahdollisuudet työllistyä palkkatyöhön sekä kaikki muut työvoimapoliittiset toimenpiteet. Jos mikään niistä ei ole mahdollista, niin vasta sitten tulee kuntouttavan työtoiminnan vuoro.

Tätä vastaan rikotaan monessa kunnassa avoimesti ja kuntouttavaan työtoimintaan määrätään täysin työkykyisten lisäksi sellaisia, jotka voisivat osallistua muihin työvoimapalveluihin. Tämä taas johtuu kahdesta asiasta. Ensinnäkin kuntouttava työtoiminta vapauttaa kunnan työmarkkinatuen maksuosuudesta ja sen lisäksi kunta saa 10,09 euroa päivässä jokaisesta kuntouttavassa työtoiminnassa olevasta. Työtoiminnassa oleva saa työmarkkinatuen lisäksi yhdeksän euroa päivässä.

Toiseksi terveitä ja työkykyisiä käytetään lainvastaisesti korvaamaan palkkatyönä tehtävää työtä. Suunnilleen jokaisessa kunnassa piha-alueiden ja puistojen siivoustyötä tekevät kuntouttavassa työtoiminnassa olevat. Puheet räntäsateessa lehtiä haravoivista työttömistä eivät ole urbaanitarinoita.

Yhä yleisempää on työtoiminnassa olevien käyttäminen alihankintatöissä, kuten Sastamalan tapauksessa. Laki kieltää yksiselitteisesti kuntouttavan työtoiminnan järjestämisen yrityksissä, mutta tätä yritetään kiertää teettämällä töitä alihankintana. Juuri tätä selvitellään Sastamalassa. Laki on kuitenkin sikäli selvä, että sekä palkkatyötä korvaavan työn kielto että toiminnan yrityksissä järjestämisen kielto tulevat selkeästi vastaan juuri tällaisissa tapauksissa. Samaa työtä rinnakkain tekevistä toinen saa palkkaa ja toinen ei. En yleensä vetoa yleiseen oikeustajuun, mutta miettikääpä tilannetta omalle kohdallenne.

Yritys saa myös lain kieltämää kilpailuetua, jos sen ei tarvitse maksaa osalle työntekijöistä palkkaa.

Kuntouttava työtoiminta ei ole yksiselitteisen huono asia, jos lakia noudatetaan ja toimintaan ohjataan vain sellaisia, joille se on tarkoitettu. Sen aikana etsitään työkykyiseksi kuntoutuvalle sopivaa tapaa työllistyä ja työkyvytön ohjataan eläkkeelle. Siitä on kuitenkin tehty kunnille liian houkutteleva keino säästää, saada palkatonta työvoimaa itselle ja antaa sitä kiertotietä yrityksillekin. Tämän on mahdollistanut toimintaa valvovien aluehallintovirastojen lepsuus, mutta onneksi nyt asiaan on puututtu.

Jos työkykyistä henkilöä yritetään saada allekirjoittamaan kuntouttavaan työtoimintaan ohjaava aktivointisuunnitelma, niin neuvot löytyvät täältä. Minulle on kerrottu, että neuvoista on ollut apua. Viranomaisten on noudatettava lakia.

***
Koska olen profiloitunut tästä aiheesta puhujaksi, niin kerrotaan vielä kaksi asiaa. Meillä Juuassa noudatetaan lakia. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevien määrä laskee koko ajan, kun sieltä ohjataan henkilöitä palkkatuettuun työhön ja eläkkeelle. Muutamat ovat työllistyneet jopa avoimille työmarkkinoille.

Syyskuussa järjestetyn eduskuntakäynnin yhteydessä minulla oli tilaisuus keskustella asiasta Sanna Antikaisen (ps.) ja Hanna Huttusen (kesk.) kanssa. Molemmat olivat erittäin kiinnostuneita aiheesta, ja lähetin heille tapaamisen jälkeen muistion. Toivottavasti he pitävät asian mielessään.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (49)
 1. Hyvä Saku 🙂

  1. Jes, hyvä Saku!

   Tuskin on liioittelua väittää, että tämäkään Sastamalan juttu olisi saanut tätä käännettä ilman että Saku olisi pitänyt asiaa ja epäkohtia esillä.

   Hienoa työtä!

 2. Monialainen yhteispalvelu on käytännössä sama kuin kuntouttavaan ohjaus (koska “näille” ei enää tarjota tavallisia TE-palveluita). Monialaisen yhteispalvelun (mopa, typ) sopimuksen allekirjoittamisesta kieltäytyminen johtaa työttömyysturvaoikeuden menettämiseen. Laki monialaisesta yhteispalvelusta on presidentti Niinistön ja ministeri Ihalaisen (SDP) hyväksymä laki. Laki antaa valtuudet määrittää työttömyys sairaudeksi, johon auttaa ilmainen työ. Työttömyys johtuu TE-palveluidenkin mukaan työttömän henkilön ominaisuuksista – ei palkkatyön tai koulutuksen puutteesta.

  Seura teki jutun (Hertta-Mari Kaukonen, 7.11.2018, päivitetty 13.08.2019) kuntouttavaan ohjatusta työttömästä, joka käy osa-aikatöissä. Osa-aikainen palkkatyökään ei vapauta kuntouttavasta, kun kunta haluaa säästää. “He ovat näitä monialaisen yhteispalvelun asiakkaita, jotka ovat saaneet työmarkkinatukea tuhat päivää.”

  https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/tyoton-velvoitettiin-ilman-perusteluja-kuntouttavaan-tyotoimintaan-kannamme-metsassa-painavia-pitkospuita-vailla-toimintasuunnitelmaa/

  Soitto Tampereen kaupungin työllisyyspalveluihin aiheuttaa puheluketjun, sillä aihe tuntuu olevan hankala.

  Laura Kaseliuksen päätöksen allekirjoittanut johtava sosiaalityöntekijä Ilona Huuhtanen kehottaa soittamaan työllisyyspalvelujen johtaja Regina Saarelle, joka puolestaan ohjaa puhelun palvelupäällikkö Mirva Rosholmille.

  ”He ovat näitä monialaisen tuen asiakkaita, jotka ovat yli tuhat päivää saaneet työmarkkinatukea”, Regina Saari sanoo ennen kuin ohjaa puhelun eteenpäin.
  Palvelupäällikkö Mirva Rosholm, miksi työkykyinen ihminen on kuntouttavassa työtoiminnassa?

  ”Kunnan säästöt eivät tietenkään ole kenenkään asiakkaan kohdalla peruste. Tieten tahtoen emme ohjaa ketään kuntouttavaan työtoimintaan, kuka on työkykyinen”, palvelupäällikkö Mirva Rosholm sanoo.

  Mutta eikö ihminen ole työkykyinen, jos hän tekee osa-aikatyötä?

  ”Kyllä me yritetään löytää työkykyisille ihmisille lisätyötunteja, jotta työssäoloehto tulisi täyteen.”

  Laura Kaselius on juuri tehnyt oikaisuvaatimuksen kuntouttavan työtoiminnan päätöksestään. Hän harkitsee valittavansa asiasta myös eduskunnan oikeusasiamiehelle.

  Jutun ilmestyttyä Seura.fi:ssä TE-keskuksen OMA-valvoja otti yhteyttä Lauraan todeten, että kuntouttava työtoiminta ei ole hänelle sopiva palvelu.

  1. ääni korvessa
   17.10.2019, 12:30

   Kävin Finlexistä lukemassa kyseisen lain. Olen kielitieteilijä, ja pakko sanoa, etten kyllä paskempaa sanojen pyörittelyä asian piilottamiseksi ole kuunaan nähnyt.

   1. Monialaisen yhteispalvelun asiakkuus jatkuu niin kauan kuin asiakkaalla katsotaan olevan tarve monialaiselle palvelulle. Käytännössä kunnes vanhuuseläkeikä täyttyy tai itse löytää palkkatyötä järjestelmän ulkopuolelta. En ihmettelisi, vaikka systeemin tarkoitus olisi lannistamalla tahdonvoima murtaa psyyke ja oikeasti tehdä työttömästä ikuista kuntoutusta tarvitseva hylkiö. Ken yhtään arvostaa itseään, ei suostu moiseen rumbaan, jossa pelissä on oma mielenterveys. Painostus voi kuitenkin olla liian suurta kestää. Moni antaa periksi.

    Nurse Ratched, Yksi lensi yli käenpesän.

    1. Aikoinani allekirjoitin tuon lappusen mutta kuntouttavaan en sentään suostunut. Palvelu päättyi kohdallani yhteen kertaan mutta sen tarkemmin yksityiskohtiin menemättä ilman ulkopuolista puolestapuhujaani (olen melko varma että tämä oli syy miksi vapauduin palvelusta) istuisin tällä hetkellä ikikarenssissa toimeentulotuella. Kohtelu avasi kuitenkin silmäni ja yhteistyökykyni te-toimistoa ja kuntaani kohtaan on melkolailla nolla.

    2. Vicktor Wojkozky
     18.10.2019, 09:18

     Eipä ole muuta vaihtoehtoa, kuin suostua. Omalla kohdallani suunnitelma on sellainen, että ellei löydy työkokeilupaikkaa, laitetaan sitten kuntouttavaan työtoimintaan. Joka on pahempi leima kuin rutto tai lepra. Kyllä se paarian psyyke on murtunut jo aikapäiviä sitten. Ei pakotietä -tunne 😵

   2. Monialainen yhteispalvelu? Työtoiminta? Tämä sanoillahukuttamisjargoni ja kielenpyöritys on kertakaikkisen vastenmielistä. Verenpaine nousee tappiin heti kun tähän kömpelöön kätkemiskieleen törmää!

Kommentointi suljettu.