Matti ja Maija nykyajassa

Muistatteko vielä Pahkasiassa julkaistun Ari Pirttisalon sarjakuvan Matti ja Maija? Siinähän lapset vaelsivat mummolaan jumalaisen kauniissa maalaismaisemassa joskus onnen aikojen alussa. Mummo tarjoili pullaa ja pappa kertoi hyvinvointimme johtuvan pohjoisen rotumme ominaisuuksista. Alati on kuitenkin oltava valppaana, sillä luonnonsuojelijoiden ja sodanvastustajien kaltaiset demokratian vastaiset voimat yrittävät alati tuhota lastemme tulevaisuuden.

Jos ette muista, niin ei se mitään. Nykyisin näitä idyllisen suomalaista ihanneyhteiskuntaa haikailevia Matteja ja Maijoja on ihan oikeasti olemassa, ja jopa verovaroin toimiva Yle antaa heidän tarinalleen tilaa moniäänisyyden ja sananvapauden nimissä. Pitäisikö, siitä voidaan olla monta mieltä, mutta saattaa olla hyväkin, että jokainen pääsee kurkistamaan heidän ajatusmaailmaansa.

Siinä maailmassa ei toteudu yhdenvertaisuus, vaan ihmisen arvo ja asema yhteiskunnassa määritellään hänen suomalaisuutensa mukaisesti. Maan on oltava etnisesti suomalaisten käsissä, eikä kansalaisuutta pidä myöntää sellaisille, joilla ei ole perimällistä taustaa Suomeen. Siinä maailmassa demokratia tarkoittaa yksipuoluejärjestelmää Francon Espanjan tapaan ja kulttuuri pelkkää suomalaista kulttuuria, mitä se sitten mahtaakaan olla. Kristillisyyttäkin täydennetään haluttaessa vanhalla pakanauskonnolla ja suomalaisuutta etelävaltioiden lipulla.

Se maailma on Pahkasian Matin ja Maijan maailma, jota ei ole koskaan ollut eikä tule koskaan olemaankaan. Sarjakuva oli parodiaa, mutta kuten niin monet Pahkasian parodiat, sekin on muuttunut joidenkin mielessä todelliseksi menneisyydeksi. Siihen kuvitteelliseen menneisyyteen nämäkin äärikansallismieliset nuoret haluavat palata.

He olisivat valmiit heittämään roskiin perustuslain takaaman yhdenvertaisuuden ja määrittelemään ihmisten oikeudet ja velvollisuudet perimän mukaan. Etnisyys ja kansallisuus ovat heille synnynnäisiä ominaisuuksia, eikä niitä voi muuttaa, joten eriarvoisuus on synnynnäistä. Suomalaisuus on määritelty niinkin tarkasti, että isovanhemmista kolmen neljästä on oltava perimältään suomalaisia. Tämä ei enää poikkea käytännössä mitenkään Nürnbergin rotulainsäädännön määrittelyistä, mutta ainakaan vielä ei puhuta ylivertaisesta suomalaisesta rodusta. Ehkä senkin aika tulee.

Tämä Ylen juttu on saanut paljon kritiikkiä. Monelle äärikansallismielisten etnonationalistien ajatukset ja jopa olemassaolo saattoivat kuitenkin tulla yllätyksenä, vaikka käytännössä he ovat miehittäneet Suomen Sisun ja Perussuomalaiset nuoret. Juuri heidän takiaan PS-nuoret menettivät valtionavustuksensa. Käsitys omasta rodullisesta paremmuudesta elää vahvana.

Minun mielestäni tällaisia juttuja saa ja pitääkin tehdä, mutta nämä ajatukset pitäisi haastaa voimakkaammin. Kun joku määrittelee etnisen suomalaisuuden isovanhempien tarkkuudella ja pitää monipuoluejärjestelmää vain kansaa jakavana tekijänä, niin siitä haastattelun pitäisi vasta alkaa. Kun joku kertoo kokeneensa herätyksen lukemalla Jussi Halla-ahon tekstejä, niin pitäisi kysyä ollaanko tekemisissä jonkin kultin kanssa.

Oikeastaan näille Pahkasiasta tempaistuille Mateille ja Maijoille pitäisi esittää perustavaa laatua oleva kysymys. Millaisen yhteiskunnan haluaisit rakentaa, jos et etukäteen voisi mitenkään tietää omaa asemaasi siinä? Veikkaanpa, että aika moni pitäisi monipuoluejärjestelmään perustuvaa demokratiaa parhaimpana vaihtoehtona. Siinä jokaisesta voi tulla jotain syntyperästä riippumatta ja se mahdollistaa nytkin kaikenlaisten ajatusten tuomisen julki jopa verorahoitteisessa mediassa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (65)
 1. Tyhjän päällä ovat. Kelluvat omassa virtuaalimaailmassaan. Olen somessa kysellyt persuilta suomalaisuuden määritelmää. Pikkupersut jotakin ovat lausuneet. Sellaista itselleen sopivaa. Mestari tai läheiset eivät ole, vaikka suomalaisia puolustavatkin kertoneet mikä/kuka oikein on suomalainen.
  Tuo sukujuurien (vanhempien, isovanhempien) suomalaisuus edellyttää heidän vanhempiensa suomalaisuutta ja edelleen…
  Tiedän kyllä miksi. Määritelmä, jos osin onnistuisikin, ei sopisi muuhun genreen.
  Meinaan jotta ei suomalainen niin sisäsiittoinen ole, että DNA suomalaisuuden määrittelisi eivätkä arkistot riitä kuin 1600-luvun alkuun juuria todistamaan, jos todistavat. Jopa vain OÄ-merkintä voisi suomalaisuuden evätä ;-). Syntymäpaikkakaan ei riitä määrittelemään suomalaisuutta.
  Kielen ja kulttuurin avulla vielä vähemmän suomalaisuus selviää. Sipoon ja Närpiön suunnassa ei suomi ole äidinkieli, tuskin edes osataan. Joensuulaisen ja Vaasalaisen käsitys kulttuurin yhtäläisyydestä taitaa olla utopiaa.

 2. Mark Andersson
  28.10.2019, 13:25

  Samaa mieltä siitä, ettei näiden friikkien piilottelulla mihinkään päästä. Kyllä Ylellä pitää olla jopa velvollisuus esitellä myös todellisuuden nurjaa puolta, oltiin siitä mitä mieltä tahansa.

  Minusta juttu (etenkin se varsinainen joka on videolla areenassa) oli oikein hyvä keskustelunavaus. Eivät kai nuo hörhöt edes suostu haastatteluun, jossa lähtökohtaisesti aiotaan kumota heidän uskontonsa. Kyllä katsojaan/lukijaan pitää sen verran luottaa, että he osaavat ajatella. Ja olihan jutussa myös kriittisen vastapuolen näkemyksiä.

  Mielestäni jutun kiihkeimmät vastustajat (jotka kuvittelevat olevansa jonkinlaisen tarttuvan viruksen kanssa tekemisissä) pyrkivät työntämään oman ja kaikkien muittenkin päät pensaaseen halutessaan kieltää tämänkaltaisten ilmiöiden olemassaolon.

  1. Petri Sakkinen
   28.10.2019, 14:54

   Sankareinahan tämä uusnatsipariskunta esiteltiin. Siihen verorahoitetulla YLE:llä ei ole oikeutta. Lukijat ja katsojat eivät osaa ajatella.

   Nettivideoita en katso, koska olen lukutaitoinen ja haluan informaation kirjallisessa muodossa (en käynyt peruskoulua, joten osaan lukea ja kirjoittaa.)

   1. Sean Ricksin lyhytpätkä dokkari esittelee kaksi valkoista saunovaa nuorperussuomalaista.

    https://areena.yle.fi/1-4651051

    1. Heikki Jormalainen
     29.10.2019, 10:13

     Nämähän olivat ihan perusmukavan oloisia nuoria heppuja. Kyllä se siitä, kunhan vähän altistuvat ulkomaalaisuudelle. Olen itsekin Lapista ja joskus ollut vähän tuota mieltä – en onneksi muista tarkkaan, mitä. Työ vei sittemmin noin 50 maahan ja olen alkanut nähdä samanlaisuutta pikemminkin kuin erilaisuutta.

     1. “Perusmukavan”oloisia nuoria jotka ottaisivat oppia Francisco Francosta:

      Kenraali Francisco Franco hallitsi Espanjaa diktaattorina vuodesta 1939 aina kuolinvuoteensa 1975 saakka.

      Ensitöikseen Franco teloitutti Espanjan tasavallan sosialistihallituksen ja autonomisen Katalonian presidentin, Lluís Companysin, sekä lukuisia anarkisteja, kommunisteja, intellektuelleja ja taiteilijoita. Pelkästään Kataloniasta lähti maanpakoon lähes puoli miljoonaa ihmistä. Katalonia menetti itsehallintonsa ja oikeuden kieleensä. Pelkästään katalaanin puhuminen julkisesti saattoi merkitä kuolemantuomiota.

      Francolaisuuden tärkeimpiä aatteita olivat äärikatolisuus, äärinationalismi, rasismi, maan sulkeutuminen muun maailman turmelevilta vaikutuksilta ja hierarkkinen yhteiskuntajärjestelmä: nuorten tuli kunnioittaa vanhempiaan, köyhien rikkaita ja naisten miehiä.

      Ja kuuluvat järjestöön joka käyttää tunnuksessaan riimuja:

      Pahuuden tunnukset
      http://areena.yle.fi/1-4583742

      Ehkä elämä opettaa, mutta…?

  2. Virva Itäranta
   28.10.2019, 16:33

   Valitettavasti kaikki Suomessa eivät kykene kyseenalaistamaan kirjoitettua tekstiä. Joka 8. poika ei osaa lukea tai ei ymmärrä luetun sisältöä. Ne, jotka ymmärtävät etnonationalistipariskunnan kuuluvan harhaiseen vähemmistöryhmään, ovat kohta itse vähemmistönä. Ainakin, jos lukee netin ja lehtien kommenttipalstoja.

   Olen kyllä sitä mieltä, että nämä Matit ja Maijat tulee haastaa julkisesti ja tieteellisesti. Loppupäätelmäksi pitää jäädä kriittinen näkökulma tällaisiin esittäytymisiin, eikä pullantuoksuinen koti-uskonto-isänmaa -harmonia.

Kommentointi suljettu.