Laki, käytöstavat, some ja politiikka

Kun torstaina kirjoitin, että eiköhän se Husu Husseinin julkinen mätkiminen alkaisi jo riittää, niin tietty kansanosa raivostui. Ei kuulemma riitä, vaan se tulee jatkumaan ikuisesti. Kun perjantaina sanoin EIT:n langettavan tuomion olevan häpeätahra Suomen maineelle oikeusvaltiona, niin meteli yltyi helvetilliseksi.

Ääntä lisäsi poliisin oikea ja käytännössä ainoa mahdollinen päätös keskeyttää pakkopalautukset Irakiin rikosperusteisia palautuksia lukuunottamatta ja selvittää muidenkin maiden osalta palautuksen perusteiden oikeellisuus. Migri on itsekin myöntänyt, että se ei tiedä kuinka monessa tapauksessa riskiarviointi on pettänyt.

Tämähän ei tietenkään sovi sille kansanosalle, joka ei halua ymmärtää lainsäädäntöä ja kansainvälisiä sopimuksia, puhumattakaan ihmisoikeuksien ymmärtämisestä. Pitää voida palauttaa, rikollisia ne ovat kaikki ja palautuksilla säästetään suomalaisia ihmishenkiä.

He eivät suostu ymmärtämään muutamia tosiasioita. Turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut ihan tavalliseen noin 5 000 hakijaan vuodessa, ja heistä puolet ei tule turvapaikkaa saamaan. Kansainväliset sopimukset takaavat oikeuden hakea turvapaikkaa, vaikka sitä ei sitten myönnettäisikään. Oikeus hakea turvapaikkaa ei ole muiden oikeuksien ohi menevä perusoikeus, kuten eräs iltapäivälehden poliittinen toimittaja syksyllä väitti Maria Ohisalon sanoneen, mutta se on yksi ihmisoikeus.

Vain murto-osa turvapaikanhakijoista syyllistyy rikokseen. Silti tämä tietty kansanosa olisi valmis pakkopalauttamaan kaikki vaikka surmattaviksi, koska joku heistä saattaa tehdä rikoksen. Jokainen meistä on potentiaalinen rikoksentekijä, mutta ei ketään pistetä lukkojen taakse vain siksi, että ei tiedetä mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Näin yksinkertaiset asiat ovat siis monilta hukassa. Tietämättömyys ei ole häpeä, mutta käytöstapojen puute on. Jatkuvaan rähinään kyllästyttyäni päätin siivota oman tonttini. Siksi kerroin blogini Facebook-sivulla kiinnittäväni erityistä huomiota kommenttien moderointiin. En voi selittää lakia jokaiselle erikseen, koska halu kuunnella puuttuu, ja käytöstavat olisi pitänyt opettaa jo koulussa.

Oletin oikeasti sivun tykkääjien vähenevän bannien mukaisesti, mutta kävikin toisin. Tykkääjien määrä ei laskenut, vaan nousi. Rähisijät eivät ole vakituisia lukijoitani, vaan he vain etsivät vapaata tilaa. Sitä löydettyään he karkottavat kaikki muut pois.

Jos kaikki lehdet tekisivät samanlaisen linjauksen, niin niidenkin kommentoinnin taso paranisi, vaikka määrä luultavasti vähenisi. Rähinöijät ovat vallanneet liikaa ilmatilaa.

Se ei ole mikään ihme, sillä monet heistä ovat perussuomalaisten kannattajia. Puolue ei Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi valinnan jälkeen ole puhunut mistään muusta kuin maahanmuutosta. Eduskunnan kyselytunnista on tullut kyselytunti maahanmuutosta, kirjoittaa Verkkouutiset.

Puolueessa on useita korkeasti koulutettuja kansanedustajia, mutta he tuntuvat menettäneen kaiken ammatillisen osaamisensa ja jauhavat muiden mukana vain maahanmuutosta. Siitä on tullut puolueelle sellainen päähänpinttymä, että kaikki muut asiat sivuutetaan. Jopa puolueen varjobudjetissa on puoli miljardia euroa ilmaa, mutta se ei tunnu häiritsevän edes puoluejohtoa, kenttäväestä puhumattakaan. Vain maahanmuutto kiinnostaa, ja siitä pitää saada puhua. Siitä ei kuulemma vieläkään saa puhua, vaikka vuosikausiin puolue ei ole puhunut mistään muusta.

Kuva: Sira Moksi

Puhukaa eduskunnassa mistä haluatte, mutta lakatkaa yllyttämästä yhteiskunnallisista asioista ja käytöstavoista tietämättömiä huutamaan julki mielipiteensä joka ikisessä paikassa. Tai neuvokaa edes, että mielipiteen voi kertoa ilman vihaa tihkuvia uhkauksia ja ivallista nälvimistä. Mielipidehän se on tietämättömyyteenkin perustuva, mutta mitään käytännön arvoa ja merkitystä sillä ei ole. Se on pelkkä rasite.

Puoluetta neuvoisin puhumaan välillä vaikkapa työllistämistoimista, eläkkeistä, lapsilisistä, varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta, terveydenhuollosta, sosiaalipalveluista ja muista sellaisista asioista, jotka koskettavat jokaista ihmistä arjessa. Niistä voi puhua ilman aasinsiltaa maahanmuuttoon, ja puolueesta löytyy näihin asioihin myös osaamista. Puolue näyttää jääneen vangiksi puheenjohtajansa päähänpinttymään.

***
Sama tiukka kommenttien moderointi on voimassa täälläkin. Se ei tarkoita sitä, että ei saisi olla eri mieltä. Se tarkoittaa sitä, että ollaan eri mieltä asiallisesti ja perustellen.

puheenaiheet laki politiikka yhteiskunta
Kommentit (70)
 1. Saku hyvä, ymmärrän että joskus meinaa kärsivällisyytesi loppua. Kun ei järkipuhe näytä menevän tietylle porukalle päähän. Vaikka kuinka monta kertaa toistaisi. Kiitos että jaksat pitää heikompien puolta. 9 euron päiväpalkalla duunin määrättyjen, turvapaikan hakeneiden oikeudesta saada asiansa kunnolla selvitetyksi, ja köyhistä eläkeläisistä olet myös kirjoittanut. Blogillasi on valtava määrä seuraajia. Vaikka varsinainen poliittinen asemasi on kunnanvaltuutettu, niin kirjoituksillasi on laajempaakin vaikutusvaltaa.

  1. Anssi Keskiväli
   17.11.2019, 12:04

   9€/pvä kulukorvaus ei ole palkka, jos sitä meinasit. Kyseessä on veroton kulukorvaus.

   Palkka on sopimuksenmukainen lakisääteinen korvaus tehdystä työstä ja siitä maksetaan verot sekä eläkemaksut. Kulukorvaus sekä työmarkkinatuki eivät ole palkkaan verrattavia. Lisäksi kyseessä ei ole duuni, vaan työvoimapoliittinen toimenpide, josta kieltäytymisestä tai jonka keskeyttämisestä seuraa rangaistus, eli karenssi ja todennäköisesti etuuksien leikkaus.

   1. Se 9 € ei tietenkään ole palkka mutta siitä korvauksesta puhuttaessa se pitäisi käsittää niin että se on ”9€ palkka” noin niin kuin käytännössä siitä työstä. Sen keksineet ajattelevat sitä sellaisena palkkana mitä ne työttömät ansaitsee. Samoin ajattelee melkoisoosa kansastakin. Riippumatta ihan siitä todellisesta työstä ja sen työn arvosta.

   2. ”Lisäksi kyseessä ei ole duuni, vaan työvoimapoliittinen toimenpide, josta kieltäytymisestä tai jonka keskeyttämisestä seuraa rangaistus, eli karenssi ja todennäköisesti etuuksien leikkaus.”

    Työvoimapoliittisesta toimenpiteestä voi karenssien lisäksi seurata mielenterveyden ongelmia, työtapaturmia ja terveysongelmia. Firmoilla näet jotka saavat ilmaista työvoimaa, joka ei maksa mitään ja jolla ei ole juuri mitään oikeuksia ei ole mitään motivaatiota kohdella ilmaista työvoimaa hyvin. Sen ilmaisen voi näet heittää aina heti pihalle kun se on kulutettu loppuun ja ottaa uuden tilalle ja väittää, että oma vika oli kun on työtön. Vähän kuin orjan jolla ei ole enää mitään arvoa sen jälkeen kun orja menee siihen kuntoon, että edes työpanosta ei enää saa orjasta irti.

    Kaikki tietävät, että työtön on niin stigamatisoitu, että ei niitä epäkohtia kukaan ikinä tule tutkimaan eikä selvittämään ja kaikesta selviää muutaman sanan selityksillä. Kaikki tietävät kyllä, että kukaan ei ota asiasta mitään vastuuta vaan kaikki kyseisen asian aiheuttamat ikävät seuraukset vain tipahtavat taivaasta kenenkään tietämättä ja huomaamatta tai sitten ne ovat sen köyhän työttömän oma vika.

    1. ”Työvoimapoliittisesta toimenpiteestä voi karenssien lisäksi seurata mielenterveyden ongelmia, työtapaturmia ja terveysongelmia.”

     Hmm. Luulisi että moiseen palkattoman orjan rooliin kiristetyn duunarin työmoraali olisi sitä luokkaa että saattaisi niitä vahinkoja työtapaturmia ja muita turmia sattua sen orjafirman pyörittäjän vahingoksikin. Enkä epäile yhtään etteikö moisessa rysyssä terveyskin olisi vaarassa.

     Voisi kuvitella että loppuisi se orjan simputtaminenkin aika lyhyeen jos joka päivä/viikko orjuuttajafirmalle sattuisi joitakin helvetin kalliita ja ikäviä vahinkoja. Vahinkoja saattaa sattua kun oikein vituttaa ja eikähän sille sit mitään voi.

     Ja jos ei kotimainen orja kelpaa niin pitää vaihtaa orjia.Ottavat sitten niitä 50-80 ÄÖ:n omaavia ulkomaan orjia tilalle.

     1. Joo, mutta tuollaisesta joutuu karensille sen lisäksi tilannetta käytetään propagandassa todisteena työttömien laiskuudesta ja epärehellisyydestä oikeuttamaan kaikkia leikkauksia ja aktiivilakeja. Joten järjestelmä voittaa tuossakin tapauksessa. Hetken päästä sama työnantaja on lehdessä valittamassa että olisin palkannut 20 työtöntä mutta eivät tehneet kun tuhoa. Ketään mediasta ei edes kiinnosta selvittää mitä siellä on taustalla tai oliko firmalla koskaan edes kykyä palkata ketään alunperinkään.

     2. Markku, tätä olen useasti miettinyt itsekkin, kun satun olemaan sitä mielikuvitusrikasta lajia. Voihan sopivassa välissä jäädä tulppa vessan käsienpesualtaaseen ja hana auki, tai vessanpönttöön tipahtaa vierasesine joka tukkii sen, lähes joka päivä, tai rikkoa vahingossa vähän kaikkea, mutta pelkään että näissä paikossa se arvokkain rikottava on itse artisti. Mutta kuka estää olemasta erittäin vittumainen ja hidas ihan kaikessa mitä tekee.

      1. Anssi Keskiväli
       18.11.2019, 10:18

       Kts. Italialainen lakko.

       Ja Markku:
       ”Ja jos ei kotimainen orja kelpaa niin pitää vaihtaa orjia.Ottavat sitten niitä 50-80 ÄÖ:n omaavia ulkomaan orjia tilalle.”

       Avaatko hieman? Esim. mikä ÄÖ? ÄO:n kyllä tiedän.

 2. Puhukaa eduskunnassa mistä haluatte, mutta lakatkaa yllyttämästä yhteiskunnallisista asioista ja käytöstavoista tietämättömiä huutamaan julki mielipiteensä joka ikisessä paikassa. Tai neuvokaa edes, että mielipiteen voi kertoa ilman vihaa tihkuvia uhkauksia ja ivallista nälvimistä.

  Niinpä. Joskus jopa lipsuu ja kannattajia löytyy onhan ”mestari” sanonut!

  Ilmoitus siitä, että kaikki saavat jäädä, on muuten verrattavissa Sipilän talolupaukseen 2015, mutta Ohisalon tapauksessa takana ei ole sinisilmäisyys vaan kiilusilmäinen ideologia. Viesti leviää reaaliajassa Irakiin. Saa nähdä, kauanko kepulla on kanttia kannattaa vihreää aisaa.

  Vaan mitäpä tuossa sanottiinkaan? Levitettiin sanomaa, jota kukaan muu ei ole sanonut (Kaikki saavat…) Vihjaistaan kuitenkin Ohisalon sanomaksi Sipilään verraten. Viestin luvataan leviävän maailmalle. No tuossahan se olikin valmiiksi levitettäväksi. Onko ihan tervetulotoivotus?
  Kiiluvista sinisilmistä en tiedä, enkä Kepun aisioista, mutta Halla-Ahohan näyttää tietävän. Tietävätköhän Kepulaiset?

  Meinaan jotta (nyt) 800 tuon viestiulosteen tykkääjää ei voi olla väärässä. Paska on hyvää – muidenkin kuin lantakärpästen mielestä

  1. Ohisalo on käsittääkseni sanonut, että ketään (pl. rikostapaukset) ei palauteta Irakiin. Eikö se käytännössä ole sama kuin että kaikki saavat jäädä. Voi tosin olla, että päättäjä on ollut muu kuin Ohisalo itse, mutta tuollainen päätös ainakin on olemassa.

Kommentointi suljettu.