Hiljaiset hautajaiset

Työttömiä kaksi vuotta kurittanut aktiivimalli kumottiin jo keskiviikkona, mutta vasta nyt siitä on ruvettu uutisoimaan. Tämä ei sinänsä ole mikään ihme, sillä se synnytettiinkin mediahiljaisuudessa, koska sen ei oletettu kiinnostavan ketään. Työttömille oli totuttu tekemään ihan mitä tahansa, ja samaan aikaan oli seurattavana eduskunnassa käytävä keskustelu alkoholilainsäädännöstä. Vasta mallin kumoamista vaativa kansalaisaloite ja mielenosoitukset saivat median havahtumaan.

Kun kuukausi sitten eduskunnassa käytiin lähetekeskustelua, niin kaikki puolueet laidasta laitaan olivat liikuttavan yksimielisiä aktiivimallin kumoamisesta ja siitä, että sitä ei olisi koskaan pitänyt säätääkään. Vaan kuinkas kävikään lopullisessa äänestyksessä?

Tästä on sosiaalisessa mediassa levinnyt väärää tietoa, jonka mukaan perussuomalaiset olisivat vastustaneet aktiivimallin purkamista. Siis näin.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan äänestyksiä pidettiin kolme. Niissä äänestettiin Mia Laihon lausumaehdotuksista, ja tämä kuva on niistä ensimmäisen äänestyksestä. Ei-äänet tarkoittavat Laihon esityksen kannattamista. Suoraan sanoen en jaksa kaivaa esille Laihon esityksiä, koska niillä ei ole lopputuloksen kannalta merkitystä.

Viimeisen äänestyksen tulokset näkyvät tässä kuvassa, ja se antaa perussuomalaisille synninpäästön. He äänestivät kahdessa äänestyksessä kolmesta hallituksen esityksen eli aktiivimallin kumoamisen puolesta. Jaa-äänet ovat siis hallituksen esityksen kannattamista.

Äänestykset löytyvät eduskunnan pöytäkirjasta, kun jaksaa penkoa. Ilmeisesti toimittajatkaan eivät jaksa, koskapa äänestystuloksista ei ole ainakaan vielä uutisoitu. Sosiaaliseen mediaan ei tunnetusti kannata tarkistamatta luottaa.

Aktiivimallia jäivät siis kaipaamaan kokoomus ja kristilliset, vaikka hekään eivät muistaneet surra aktiivimallia lähetekeskustelun aikana. Perussuomalaiset olivat valmistelemassa aktiivimallia, mutta puoli vuotta ennen sen hyväksymistä puolue jakaantui, ja hallituksessa jatkaneet siniset saivat syyt niskoilleen.

Samana päivänä aktiivimallin purkamisen kanssa palautettiin subjektiivinen päivähoito-oikeus kaikille lapsille. Sipilän hallitushan purki sen siten, että antoi kunnille mahdollisuuden poistaa työttömien lapsilta oikeuden kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen. Sanoin jo silloin, että näin kasvatetaan lapset pienestä pitäen tietämään paikkansa yhteiskunnassa. Liian monet kunnat käyttivät avautunutta säästämismahdollisuutta, mutta ylpeänä voin ilmoittaa, että SDP:n valtuustoryhmän esityksestä Juuan kunta ei tähän lähtenyt mukaan. Päätös oli yksimielinen.

Oppositio väittää jatkuvasti, että Rinteen hallitus ei tehnyt mitään ja Marinin hallitus ei tee mitään. Nyt nähdään, että kyllä tekee. On tehnyt jo ennenkin, kuten viime viikolla kerroin. Mutta viime päivinä on ollut niin kiire raportoida hallituksen jatkuvasta horjuttamisesta, että positiivisista asioista ei ennätetä kertoa. Ehkä ei halutakaan.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (35)
 1. Kukapa ei haluaisi säilyttää työpaikkaansa. Jos toimittaja aprikoi, onko duunin säilyttämisen kannalta turvallisempaa olla hissun kissun hallituksen inhimillisistä ja pätevistä toimista, niin eipä ihmetytä. Toki toimittaja tekee tuolloin heikkolaatuista työtä, joka ei ainakaan minun silmissä arvoa ansaitse.

 2. Aktiivimalli deaktivoi ministeri Mattilan. ”Ei kai aktiivimalli kommentoimalla kummene.”

  Yhdellä twiitillä Pirkko Mattila (ex-PS) sinetöi lemput eduskunnasta. Aktiivimalli söi myös työministeri Jari Lindströmin jatkon. Nyt on aikaa savusaunailla! Joulubastu kuumaksi!

  https://yle.fi/uutiset/3-10050264

  Eduskunnan ensimmäinen käsittely pidettiin täysistunnossa perjantai-iltana joulukuun 8. päivä, jolloin paikalla oli vain muutamia hallituspuolueiden edustajia. Samaan aikaan vastuuministeri Pirkko Mattila (sin.) tviittaili odottavansa savusaunaan pääsemistä.

  https://areena.yle.fi/1-50001657

  Pirkko Mattila on ollut sosiaali- ja terveysministerinä elokuusta 2016 alkaen. Minkä hän kokee tärkeimmäksi saavutuksekseen? Mattila kertoo kantansa myös aktiivimalliin ja Kela-indeksien jäädytyksiin. Juontajana Marja Sannikka.

  1. Ehkäpä joku työkkärin kurssi jämäköittäisi ex-ministerit?

Kommentointi suljettu.