Itseään isompi asia

Tätä kirjoittaessani en vielä tiedä hallituksen tulevaa linjausta al-Holin leirillä olevien suomalaisten suhteen, mutta ainakin sen tiedän, että siitä on tehty itseään isompi asia. Nyt siihen on jo ottanut kantaa presidentti Sauli Niinistökin varovaisella tavallaan, mutta hänen tekstinsä rivien välistä voi lukea hänen kantansa olevan vain lasten auttaminen.

Asiasta ihan tekemällä tehtiin poliittinen farssi, kuten viime viikolla kerroin. Taustalla on niin sanotun keskustan kenttäväen mielipide, joka asetti Katri Kulmunin vaikeaan tilanteeseen. Löylyä löi Jussi Halla-aho levittämällä väärää tietoa meneillään olevasta salaisesta operaatiosta leiriläisten tuomiseksi Suomeen.

Tällä hän pohjusti välikysymystä hallituksen kaatamiseksi, mutta todennäköisesti onnistuu vain pääsemään kuulusteltavaksi salassapitorikoksesta joko rikoksesta epäiltynä tai todistajana. Itse toivon häntä kuultavan todistajana, koska todistajan velvollisuus on puhua totta. Näin saataisiin selville, miksi valtionhallinto on tässä asiassa vuotanut kuin seula ja salassa pidettäviä asiakirjoja on vuotanut julkisuuteen.

Kuten tiedämme, niin niistä asiakirjoista ei paljastunut yhtään tehtyä päätöstä, vaan ainoastaan erilaisten toimintatapojen valmistelua. Valmistelu ei ole päätöksentekoa, joten ulkoministeri Pekka Haavisto ei ole puhunut muunneltua totuutta. Välikysymys ei tällä näytöllä kaada Haavistoa eikä hallitusta. Tosin kun on kyse politiikasta, niin juridiikkaan tottunut aina välillä yllättyy. Poliitikoille asioiden näyttäminen joltain on liian usein tärkeämpää kuin totuus.

Kuten olen ennenkin sanonut, niin asia olisi voitu hoitaa ilman poliittista päätöstä viranomaistyönä lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia noudattaen. Koska opposition tarkoitus on vain vaikeuttaa hallituksen toimintaa, niin nyt hallitus joutuu tekemään poliittisen päätöksen siitä, noudatetaanko lakeja ja sopimuksia, ja jos noudatetaan, niin missä laajuudessa.

Tuosta presidentti Niinistön toiveesta saada terroristijärjestöön kuuluminen rangaistavaksi muistutan, että sitähän suunniteltiin vuonna 2016, kun rikoslain 34 a lukuun lisättiin matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten. Samaa mietittiin vuonna 2018, kun sinne lisättiin tällaisen matkustamisen edistäminen. Ongelmana oli ja on edelleen tuossa linkittämässäni lehtiartikkelissa oleva entisen oikeusministeri Antti Häkkäsenkin toteamus, että järjestöön kuulumisen näyttäminen toteen on hankalaa.

Moni kansalainen ei muuten tiedä, kuinka monta terrorismirikoksiin liittyvää pykälää laista löytyy. Suosittelen kaikkia lukemaan rikoslain 34 a luvun.

Nyt jäämme siis odottelemaan hallituksen tänään annettavaa linjausta. Tietenkin odottelemme myös Jussi Halla-ahon ja Mikko Kärnän vedonlyönnin tuloksen näyttämistä suorassa lähetyksessä. Tässä asiassa on niin monta sivujuonnetta erilaisin tarkoitusperin, että itse varsinainen asia eli ihmisoikeudet ja lasten oikeudet ovat jääneet poliittisen pelin jalkoihin.

puheenaiheet laki yhteiskunta politiikka
Kommentit (36)
 1. Al-holin leiri puretaan joka tapauksessa ennen pitkää, koska pitkittyessään se on syyrialaisille aikapommi. Kansainväliset järjestöt kuljettavat naiset ja lapset kotimaihinsa ja vastaanottaja saa laskun.

  1. Eero Heikkinen
   16.12.2019, 13:57

   Ja syyrialaisten kannalta leirillä on ”laittomia” ulkomaalaisia, joiden palauttaminen kotimaihinsa luulisi olevan persuillekin sopiva toimenpide.

  2. Lasse Sipilä
   16.12.2019, 14:07

   Jostain kuulin juttua että EU olisi sopinut maksavansa Syyrialle siitä että pitävät näitä kansalaisiamme siellä, mutta maksusta suoritettiin vain osa. Pitääkö tämä sitten paikkansa,sitä en tiedä.

  3. Raimo Korhonen
   16.12.2019, 17:52

   Ilmeisesti ”ennen pitkää”, mutta tässä tapauksessa ”pitkä” on kyllä tosi pitkä – vrt. palestiinalaisten pakolaisleirit.

 2. Mielellään näkisin arvon vedonlyöjien jakavan sen hatullisen puoliksi ihan vedonlyönnin lopputuloksesta huolimatta.

Kommentointi suljettu.