Kysytäänkö kansalta?

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta, sanoo Suomen perustuslain 2 §:n 1 momentti. Saman pykälän 3 momentin mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Tämän mukaan olemme siis valinneet eduskuntaan sellaisia ihmisiä, jotka meidän mielestämme parhaiten edustavat meidän mielipiteitämme ja edistävät meidän tavoitteitamme tiukasti olemassaolevia lakeja noudattaen ja uusia säätäen.

Ei uskoisi, kun ajattelee al-Holin leirillä olevien suomalaisten lasten ja heidän äitiensä auttamisesta käytävää rähinää. Oppositiopuolueet ovat heittäneet syrjään vallan kolmijako-opin ja haluavat olla sekä tuomareita että viranomaisia. Kuten eilen kerroin, niin kokoomus on linjannut, että vain lapsia autetaan, ja jos äidit eivät suostu luovuttamaan lapsiaan, niin lapsetkin jääkööt leirille. Käytännössä samaa mieltä oli aamun Karjalaisessa kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah sanoessaan, että vain lapsia pitää auttaa. Molemmat korostavat lasten auttamista, mutta eivät suostu miettimään mitä tehdään sitten, kun äiti ei luovu lapsestaan.

Näin ovat selvästikin heidän äänestäjänsä halunneet. En tiedä miten sitä on heiltä kysytty, mutta kaikenlaistahan nykyisin kysellään someäänestyksillä. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sitä pienen hetken kokeili, mutta tajusi virheensä. Muitakin äänestyksiä asiasta on näkynyt, mutta ne ovat politiikan pikkutekijöiden järjestämiä. Silti niihin osallistuu runsaasti netin trolliväkeä, jolla ei ilmeisesti ole mitään muuta tekemistä kuin roikkua netissä.

Kummallisin kansanäänestyksen muoto on median järjestämä huutoäänestys milloin mistäkin asiasta. Nyt on tutkittu sekin, että 57 prosenttia kansalaisista on sitä mieltä, että kansanedustaja Pirkka-Pekka Peteliuksen ei olisi pitänyt pyytää anteeksi saamelaisilta vanhoja sketsejään. Kun Petelius on nyt pyytänyt anteeksi myös romaneilta, niin Helsingin Sanomat varmaan järjestää tästäkin kansanäänestyksen. Pitäähän kansan mielipide näin tavattoman tärkeästä yhteiskunnallisesta asiasta saada selville.

Vai pitääkö? Ei pidä. Mitä hemmettiä se meille muille kuuluu, jos joku pyytää tai ei pyydä anteeksi jotain? Miksi ihmeessä kansan mielipidettä edes kysytään? Eikö toimituksessa oikeasti ole mitään muuta tekemistä kuin huudattaa kansaa tyhjänpäiväisillä asioilla?

Minun mielestäni olisi. Helsingin Sanomatkin voisi vaikka keskittyä uutisoimaan hallituksen tekemisistä oikein, että ei toiste tulisi tällaista virhettä:

Kela korottaa etuuksia siksi, että maan hallitus on antanut asiasta lakiesitykset eduskunnalle, joka on esitykset hyväksynyt. Näin merkittävän hallituksen ansion lehti esittelee ikään kuin se olisi Kelan hyväntekeväisyyttä, ja koko asia on vain pikku-uutisen arvoinen.

Ei ihme, että kansan mielestä hallitus ei saa aikaan mitään. Sitä käsitystä syötetään jatkuvasti uutisissa ja tv:n ajankohtaisohjelmissa. Aktiivimalli on purettu, koulutukseen satsataan lisää 350 miljoonaa, pienimpien eläkkeiden korotuksiin käytetään 600 miljoonaa, neljä vuotta kestänyt sosiaalietuuksien indeksijäädytys on purettu ja kokopäiväinen oikeus varhaiskasvatukseen palautetaan kaikille lapsille.

Eipä näy jättiotsikoita näistä asioista, vaan mieluummin kysellään kansalta joutavia. Jos kansalta olisi kysytty huutoäänestyksellä vaikkapa sitä, onko mynämäkeläisen kunnanvaltuutetun suosittelema ratkaisu al-Holin leirillä oleville oikea, niin tulos olisi saattanut kauhistuttaa aika monia. Olen nimittäin ihan varma, että näihin äänestyksiin kaikkein innokkaimmin osallistuvat botit ja trollit olisivat olleet valtuutetun kannalla.

Kansalla on ihan varmasti mielipide jokaiseen asiaan, mutta ei sitä aina kannata kysyä. Ei ainakaan ennen kuin on annettu riittävästi oikeaa tietoa. Se on minun mielestäni median tärkein tehtävä, mutta liian usein media unohtaa sen. On paljon houkuttelevampaa ruokkia kansan tietämättömyyttä syöttämällä sille jatkuvasti puutteellista tietoa.

Joskus tuntuu siltä, että näillä mielipidetiedusteluilla mitataankin kansan tyhmistymistä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (71)
 1. Marja-Leena Kuronen
  21.12.2019, 11:40

  Sanoin jo Hesarin sivulla, että olisi varmaan P-P Peteliuksen
  pitänyt käyttää sitä suomalaista anteeksipyyntösanaa: “OHO”!

 2. Joskus tuntuu siltä, että näillä mielipidetiedusteluilla mitataankin kansan tyhmistymistä.

  Gallupeilla, mielipidemittauksilla, tyytyväisyyskartoituksilla tai muilla kyselyillä ei haluta tietää mitä kansa ajattelee vaan etsitään keinoja saada väki ajattelemaan niin kuin elinkeinoelämä ja omistajien näkymätön käsi haluaa kansan ajattelevan.

  Media rakentaa yleistä mielipidettä näillä. Koiralle heitetään kuppiin palkoja ja herneitä ja katsotaan vetääkö sieraimeen.

  1. Otto Liimatta
   21.12.2019, 23:01

   Näinpä. Koirahan oppii, kun sitä systemaattisesti opetaan.

Kommentointi suljettu.