Joka tietoa lisää…

Välipäivien poliittinen uutisointi on vähän hämmentävää sillisalaattia. Kun mitään erityistä ei tapahdu, niin uutisia tehdään tyhjästä. Niinpä olemme saaneet lukea muun muassa Marinin hallituksen olemassaolon sotivan perustuslain henkeä vastaan. Tämä on kummallinen väite, sillä ovat pääministerit ennenkin eronneet kesken vaalikauden, eikä uusia vaaleja ole silti tarvinnut järjestää. Ihan äkkiä muistuu mieleen vaikkapa Jyrki Kataisen ja Matti Vanhasen ero. Viime keväänä Juha Sipilän hallitus erosi vähän ennen vaaleja.

Kaiken huippu oli kesällä 2017, kun perussuomalaiset jakaantuivat kahtia ja sen ministerit jatkoivat hallituksessa puolueena, jota ei ollut edellisten vaalien alla olemassakaan. Tämänkin tempun katsottiin mahtuvan perustuslain raameihin.

Tätä kiinnostavampi uutinen on Helsingin Sanomien toteuttama kysely, jonka mukaan vain 40 prosenttia kansalaisista osaa nimetä hallituspuolueet. Perussuomalaisten kannattajista 23 prosenttia luuli oman puolueensa olevan hallituksessa. Ei siis ihme, että varsinkin sosiaalisessa mediassa käytävä keskustelu on usein ihan käsittämätöntä. Tutkijat analysoikoot tätäkin asiaa, minä tyydyn vain viittaamaan Maaseudun Tulevaisuuden lukijankirjeeseen.

Itse olen ajatellut, että perussuomalaisiin kanavoituu kansan syvien ja tietämättömien rivien ikiaikainen herraviha, kateus ja kauna. Puolueiden tavoitteista ja linjauksista tietämättömät näkevät epäkohtia yhteiskunnassa ja omassa elämässään, mutta eivät osaa nimetä niille syytä tai kertoa parannusehdotuksia. He valitsevat helpoimman tien ja lähtevät massan mukaan luottaen siihen, että nousussa oleva puolue hoitaa varmaan heidänkin asiansa kuntoon.

Tärkein uutinen on tietenkin tieto siitä, mikä muuttuu ensi vuonna. Aktiivimalli poistuu ja pienimpiin eläkkeisiin ja perusturvaan tulee korotuksia. Tähän asti on hallituksen vaihtumisesta huolimatta eletty Sipilän hallituksen laatiman budjetin mukaan, mutta kaikki ensi vuoden muutokset ovat Rinteen ja Marinin hallitusten käsialaa.

Verotuksen kiristymisestä on huudettu jo kesästä lähtien, ja epäilemättä nytkin tullaan väittämään, että tuloverotus kiristyy kaikilta. Se ei pidä paikkaansa, sillä pieni- ja keskituloisten verotus kevenee. Ihan varmasti tullaan sanomaan, että palkkatuloista ei jää nykyistä enempää käteen, koska työntekijän osuus sosiaalivakuutusmaksuista pysyy aiempaa korkeampana.

Pysyyhän se, ja se johtuu siitä surullisen kuuluisasta kikystä. Kiky-sopimuksella työntekijöiden osuutta sairausvakuutusmaksuihin korotettiin tilapäisesti. Samassa yhteydessä säädettiin laki, jolla työnantajien maksuosuutta pienennettiin pysyvästi tai ainakin siihen asti, kunnes lakia muutetaan. Nyt kiky-sopimus päättyy, mutta laki on edelleen voimassa. Niinpä työnantajien maksuosuus pysyy alennettuna. Tämän seurauksena maksuihin jäi viidensadan miljoonan aukko, joka pitää täyttää jollain tavalla. Kerroin asiasta jo heinäkuussa.

Tämänkin kertominen oli varmasti turhaa niille, jotka eivät pysty nimeämään edes hallituspuolueita. Olenpahan kuitenkin sanonut, sillä suurin osa lukijoistani tietää kyllä missä mennään.

Kommentit (71)
 1. Jarmo Mäkinen
  28.12.2019, 10:00

  Tekipä taas hyvää lukea järjen sanoja sen jälkeen, kun olin erehtynyt lukemaan persujen Mestarihymnejä jonkin sadasosan gallup-kannatuksen nousun vuoksi. Julistavat kirkkain (?) silmin olevansa Suomen kansa. Eihän ne osaa edes prosenttilaskua. ”Kyllä se siitä”, sanoi jo Manu. Ja tämä höpöjä kirjoitteleva ”entinen diplomaatti”: kyllä laajalti tiedetään miksi on entinen.

 2. Jani Mäkinen
  28.12.2019, 10:09

  Perssuomalaisten keskuudessa elää vahvasti myytti siitä, jos kehitysapu lakkautetaan niin kaikki suomalaiset saavat uuden auton.

  1. Jukka Tujula
   28.12.2019, 11:22

   Eilen luin Iltasanomien kommenteista, että kehitysapu on 2020 miljardia vuodessa. Ja vielä kirjoittaja korosti miljardin olevan tuhat miljoona.
   Oikeastihan kehitysapu on 1 miljardi vuodessa ja siihen sisältyy lainoja sekä investointeja. Bkt:sta kehitysapu on noin 0,4%.

   1. Ettei kuitenkin kirjoittanut, ”kehitysapu on 2020 miljardin vuodessa”. Jos ei, niin olisi pitänyt näppärimpien hoksata, että noin se oli mitä todennäköisemmin tarkoitettu.

    Ja miljardi on iso raha, oli se peosenttiosuutena mikä hyvänsä. Kehitysapu on mennyt enimmäkseen sinne kuuluisaan kankkulan kaivoon. Aitä eivät kiellä ketkään asiaan perehtyneet. Silti sama rahan haaskaaminen jatkuu pohjattomaan kankkulan kaivoon.

    Holtittoman lisääntymisen tukeminen on lyhytnäköistä, sillä ajan kanssa edessä on entistä isompi ongelma. Ja sehän tässä on ollut ainut vaikutus lapsikuolleisuuden vähenemisen myötä, ainakin Afrikan mantereella, valtava väestön lisääntyminen.

    1. Tuossa on paljon totuutta. Sinänsä miljardi kehitysapuun ei ole paljon, varsinkin kun vertaa noin kymmeneen miljardiin jotka suorina ja epäsuorina tukina menee yrityksille. Tai yritysten omistajille. Ja tästäkin on todettu, että siitä ei ole mitään hyötyä työllistymiseen tai noiden yritysten hengissäpysymiseen.

     Mutta nuo rahat tosiaan voivat jopa pahentaa tilannetta.

     Katsoin Ruotsissa asuessani dokumentin, missä erään (en muista minkä) maan oppositioedustaja pyysi Ruotsia lopettamaan kehitysavun. Hän sanoi että ne rahat ovat vain pahentaneet tilannetta maassa. Ei niinkään siksi, että syntyvyys olisi kasvanut ja sen myötä nälänhätä, vaan siksi että ne rahat menivät maan hallitukselle, joka pisti ne sitten aseisiin ja muuhun, millä terrorisoida kansaa. Ja helvetin paljon meni vallanpitäjien taskuihin. Pohjattomiin sellaisiin…

     Kyllä ihmisiä pitää auttaa, mutta ulkomaanapu on sellainen apu, että kukaan ei voi varmuudella sanoa, mihin rahat menee.

     Ja ollakseni ilkeä vaihteeksi, niin olisikohan aiheetonta kysyä paljonko ne, jotka myöntävät noita apurahoja, nettoavat. Sillä ei kai kukaan oikeasti usko, että tässä maassa ei ole korruptiota?

     1. ” Sinänsä miljardi kehitysapuun ei ole paljon, varsinkin kun vertaa noin kymmeneen miljardiin jotka suorina ja epäsuorina tukina menee yrityksille. Tai yritysten omistajille. Ja tästäkin on todettu, että siitä ei ole mitään hyötyä työllistymiseen tai noiden yritysten hengissäpysymiseen.”

      Yritystuet ovat kohdennettuja veronpalautuksia. Edes pieni osaa TE-keskusten aloittavien yritysten suorista tuista ei ole vastikkeetonta. Jokaista saatua euroa kohti on yrityksen ensin käytettävä kaksi. Näistä kun maksaa verot ja kulut, niin tuki vastaa lähinnä verojen osaa ja on joitakin kymmeniä tuhansia euroja, satoja maksimissaan.

      Ilman yritystukia pitäisi samat kevennykset tehdä verotuksen keinoin, mutta sitä ei voida kohdistaa niin tarkasti. Nämä raportit siitä että yritystuet ovat kannattamattomia ovat vertailuja vastaavasti kevennetyn verokantaan, ei siihen että teollisuuden verotusta kiristettäisiin 10 miljardia (=poistettaisiin nämä veronpalautukset = yritystuet)

    2. Jukka Tujula
     29.12.2019, 00:01

     Nyt kun karroit, niin noin se on varmaankin alun perin tarkoitettu. Ymmärsin tarkoituksen väärin, mutta jos kirjoittaa väärin, niin minä ymmärrän väärin.

    3. Seppo: vai että kehitysavulla tuetaan ihmisten holtitonta lisääntymistä? Minä kuvittelin, että kehitysavun tarkoitus on *kehittää* avustettavia maita niin, että niissä asuvat ihmiset eivät hätäpäissään lisääntyisi holtittomasti, söisi maitaan tyhjiksi kuin kulkusirkat konsanaan ja sen jälkeen lähtisivät parveilemaan kohti esim. Suomea.

     Ei nää asiat oo niin yksinkertaisia kuin populistit ja heidän laumansa kuvittelevat.

  2. No ei toki kaikki mutta ehkäpä 150 000 suomalaista.

   1. Luuleeko ne että ne säästyneet varat sitten annataan auton ostoon halukkaille? Vähän vaikeaa on uskoa niin suureen tyhmyyteen.

    1. Luultavasti vain kaikkein tyhmin uskoo jonkun uskovan tuollaista. Tai sitten ei ole tyhmä ollenkaan, vaan luo tahallisesti mielikuvan jostain olemattomasta luulosta, johon sitten kaikkein herkkä uskoisimmat lankeaa.

  3. Henrika Rautanen
   28.12.2019, 17:20

   Nauroin tälle autokommentille, ihan sydämestäni, ääneen. Kiitos!

Kommentointi suljettu.