Kun palkalla ei elä

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää. Tutkijan mukaan Suomessa on vähintään 200 000 työntekijää, jotka eivät ainakaan ajoittain tule palkallaan toimeen. Näin kertoi Yle eilen. Samasta aiheesta jatkoi Ylen A-studio, jossa toimittaja Annika Damström ja kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki eivät antaneet SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurmiselle suunvuoroa. Sen verran sain jyräämisestä selville, että ainakin Lepomäki kannattaa noin kymmenen euron minimipalkan kirjaamista lakiin.

Se ratkaisisi ongelman, mutta samalla pahentaisi sitä. Ainakaan sen alle menevää palkkaa ei voitaisi maksaa, mutta samalla murenisi työehtosopimusjärjestelmä ja palkkataso laskisi. Meille on jo vuosien ajan yritetty ajaa niin sanottua Saksan minijob-mallia, jossa työllisyysaste on korkea, mutta osa-aika- ja pätkätyöstä saadulla palkalla ei elä. Sen lisäksi tarvitaan yhteiskunnan tukea ja syntyy työtä tekevien köyhien luokka.

Juuri tähän pyrittiin viime hallituskaudella, kun koko ajan tuijotettiin vain työllisyysastetta ja rehvasteltiin sen nousulla. Kikyllä, aktiivimallilla ja muilla pakkokeinoilla saatiin kuulemma 140 000 uutta työpaikkaa, mutta sitä ei kerrottu, että niistä ainakin puolet oli osa-aikaisia, määräaikaisia tai molempia. Tästä kerroin vuosi sitten.

Muistelen Juhana Vartiaisen sanoneen, että ei ole tarkoituskaan tulla toimeen palkalla, vaan sen lisäksi nostetaan yhteiskunnan myöntämiä tukia. Tämä merkillinen ikiliikkuja on yhtä mahdoton kuin ikiliikkujat yleensä. Jos verovaroista maksetaan tukea suoraan työntekijälle ja epäsuorasti työnantajalle, niin jossain vaiheessa raha loppuu. Erityisesti ihmettelen tätä oikeiston suosimaa ajattelua siksi, että minun mielestäni se on sitä sosialismia, jossa valtio elättää sekä työnantajat että työntekijät.

Lakiin kirjatussa minimipalkassa on sekin ongelma, että minimistä tulee helposti maksimi. Nykyinen sopimusjärjestelmä mahdollistaa jatkuvan palkkakehityksen, mutta lakiin kirjatun minimipalkan muuttaminen vaatii lakimuutoksen. On ihan kulloisestakin hallituksesta kiinni, tehdäänkö sellaista lakimuutosta. Palkansaajien palkanmuodostus siirtyisi poliittisten päättäjien armoille.

Puhtaimmillaan tämä valtion elättämän työvoiman ajattelu näkyy palkattomassa työssä, jota teetetään monella eri nimikkeellä. On kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeilua, ja Sipilän hallituksen aikana syntyi kuolleena vielä työnäytekin. Kaikkien niiden taustalla piilee ajatus, että työttömät ovat laiskoja ja heidät on patistettava töihin saamiensa tukien vastineeksi.

Tätä ajattelua yritetään tunkea myös nykyisen hallituksen synniksi. Hallitukselta vaaditaan jatkuvasti työllisyystoimia, ja niillä toimilla tarkoitetaan vain keppiä. Kun hallitus ei sitä keppiä halua antaa, niin Iltalehti väitti hallituksen sitä suunnittelevan aktiivimalli kakkosen nimellä. Tästä kerroin viime perjantaina. Tämä valhe lähti elämään omaa elämäänsä niin tehokkaasti, että sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen joutui sitä oikaisemaan Facebookissa.

Kaikki tämä kytkeytyy siihen ikuiseen ongelmaan, että töitä pitäisi jokaisen tehdä, mutta kukaan ei haluaisi maksaa siitä palkkaa. Kuten olen monesti ennenkin sanonut, niin ei meillä työhaluttomia ole, vaan palkanmaksuhaluttomia.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (91)
 1. Samaan aikaan toisille maksetaan palkkaa, jolla eläisi useampikin ihminen.. kymmeniä ihmisiä..

  1. Ylipäällikkö
   21.1.2020, 10:44

   Satojakin. Joskus muinoin esimieheni tienasi 100 kertaisesti oman ansioni verran ja minunkin palkallani olisi palkattu 4-5 keskipalkkaista.

  2. Kyllä, on täysin väärin että omalla koulutuksella ja pätevyydellä on vaikutusta palkkaan.

   Selvästi isoimmat erot löytyvät ammattilaisurheilulajeista. Esim jääkiekkojoukkueet maksavat parhaille pelaajille monikymmenkertaisesti isompia palkkoja kuin lipunmyyjille tai huoltajille. Tälle tulisi tehdä jotain, mielellään kaikille sama palkka…. eikun, mitenkäs se markkinatalous oikein toimikaan?

   1. Mietin vaan itekseni
    21.1.2020, 11:31

    Niin se toimii markkinatalous johdon palkitsemisessa, että kaverit päättävät keskenään paljonko itselle maksetaan ja kuinka löperöin perustein. Tutkimukset kun osoittavat että johtajien palkitsemisessa matalammin palkatut saavat aikaan parempaa tulosta.

   2. Valitetaan työvoimapulaa. Markkinataloudessa työn hinnan eli palkan pitäisi nousta, jos on pulaa työntekijöistä. Työntekijöitä saa rahalla.

    Ehkäpä pulaa onkin vain ilmaisista työläisistä.

   3. Tuo on se markkinatalouden sairaus, samaan aikaan kun puhutaan ettei millään ole varaa maksaa toisille edes toimeentuloon riittävää palkkaa, niin toisille on varaa melkein mitä vaan. Koska vaikuttaa siltä ettei markkinatalous kykene itse rajoittamaan itseään, on yhteiskunnan se tehtävä ja taattava toimeentulo kaikille. Jos joku haluaa maksaa 100 kertaisen palkan jollekin, niin pidetään huoli että ero on enää 20 kertainen verotuksen jälkeen. Kyllä siinä koulutukselle ja pätevyys tulee riittävästi huomioitua.

    Kaikille sama palkka on sitä iänikuista tahallisten väärinymmärtäjien höpinää, jota vain he jauhavat!

   4. Koulutus ja pätevyys, totta tosiaan! Esim. meillä virkamieshommissa virastossa X se menee niin, että palkka ei nouse mihinkään, teet mitä tahansa – vaikka koko ajan lisäkoulutat itseäsi, hoidat työsi säntillisesti ja jopa ylität työllesi asetetut tavoitteet, painat pitkää päivää ja joustat aina tarvittaessa, kehität koko ajan omaa ja koko tiimisi työtapoja ym. Esimies myöntää, että olet omassa hommassasi itse asiassa Suomen kolmen parhaan joukossa, mutta siitä huolimatta se sinun koulutuksesi ja pätevyytesi ja kaikki lisäponnistelut voidaan palkkakeskustelussa mutkuttaa sillä, että rahaa ei ole. Tai tietenkin sitä on, mutta kun ei sitä meille anneta. Motivaation edes jatkaa hommaa, jossa tarjolla on työn vaativuuteen nähden surkean pienen palkan lisäksi revin siitä, että itse työ on erittäin mielekästä ja palkitsevaa. Vaikka voisin jollain rutiinihommalla tienata yksityisellä puolella enemmän.

    Omaa tyhmyyttä tietysti, eli ammatinvalintakysymys. Ja jos kehtaan nitistä työhön ja varsinkin palkkaussysteemiin liittyvistä epäkohdista, olen tietysti vain KATEELLINEN niille, jotka ovat valinneet homman, josta maksetaankin jotain. 🙂

    T. Nimim. Kiitti kikytyksestä

 2. Markku T Koivisto
  21.1.2020, 09:56

  Nimenomaan. Mites se laulu taas menikään: Työtä työtä työtä tehdään, jotta jotta leipää saadaan.

  1. Vicktor Wojkozky
   21.1.2020, 12:09

   🙄🙄🙄Juurikin näin. On täysin absurdia vaatia palkkaa työstä. Leipää saa jonottamalla – iiilmaiseeeksiii!🙄🙄🙄

Kommentointi suljettu.