Lain yläpuolella

– Perussuomalaiset tulee vastustamaan syyteoikeuden antamista ja estämään sen. Kansanedustajan syytesuoja on luotu juuri sitä varten, että politiikkaa ei siirretä eduskunnasta tuomioistuimeen.

Näin sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho eilen Ylen uutisissa. Samalla hän tuli sanoneeksi, että hänen puolueensa mielestä ihmiset eivät ole yhdenvertaisia lain edessä ja että eduskunnan pieni vähemmistö julistautuu maan ylimmäksi tuomioistuimeksi päättäessään yksittäistapauksessa estää kansanedustajan syyttämisen oikeudessa.

Kansanedustaja Juha Mäenpää puhui ensin maahanmuutosta ja heti tämän jälkeen vieraslajien torjunnasta tavalla, joka rinnasti turvapaikanhakijat vieraslajeihin. Puheenvuorosta tehtiin neljä rikosilmoitusta, ja poliisi teki asiassa esitutkinnan. Esitutkinnan jälkeen poliisi katsoi, että Mäenpään on syytä epäillä syyllistyneen menettelyllään kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Poliisi toimitti asian syyttäjälle syyteharkintaan.

Kansanedustajaa ei kuitenkaan voida asettaa syytteeseen hänen valtiopäivillä lausumansa mielipiteen takia, ellei eduskunta ole antanut siihen suostumusta päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa edustajista kannattaa. Perussuomalaiset voivat yksin kieltää syytteen nostamisen. Siinä tapauksessa valtakunnansyyttäjän on jätettävä syyte nostamatta syyteoikeuden puuttumisen takia, ja poliisin arvio ”syytä epäillä rikosta” jää voimaan.

Vaikka eduskunta antaisi suostumuksen, niin se ei välttämättä tarkoita syytteen nostamista. Jos se nostettaisiin, niin Mäenpää ei välttämättä tulisi tuomituksi. Perussuomalaiset eivät kuitenkaan uskalla tätä kokeilla, vaan estävät oikeudenkäynnin jo etukäteen. Näin Mäenpään statukseen jää pysyvä leima ”syytä epäillä rikoksesta”, vaikka hän itse kiistää syyllisyytensä. Jokainen on syytön siihen asti, kunnes hänet oikeudessa todetaan syylliseksi, mutta nyt asiaa ei tulla tutkimaan.

Parlamentaarisesta immuniteetista ei ole säädetty sitä varten, että sillä suojeltaisiin rikokseen mahdollisesti syyllistynyttä. Sen tarkoituksena on turvata se, ettei syytteeseen asettamisella estetä kansanedustajan tehtävän hoitamista ja sitä kautta haitata eduskunnan toimintaa. Kansanedustajan on noudatettava lakia ihan samalla tavalla kuin muidenkin, sillä perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Halla-aho sanoo, että politiikkaa ei saa siirtää tuomioistuimeen. Samalla hän kuitenkin nostaa politiikan tuomioistuimen yläpuolelle ja tekee poliittisesti valitusta eduskunnasta tai oikeammin oman puolueensa eduskuntaryhmästä poliittisen tuomioistuimen, joka suojelee yhtä rikoksesta epäiltyä ryhmän jäsentä.

Kaikkien tiedossa on, että perussuomalaiset haluavat kansanryhmää vastaan kiihottamisen pois rikoslaista. Julistautuminen ylimmän tuomiovallan haltijaksi yksittäistapauksessa ei kuitenkaan edistä asiaa. Se kertoo vain siitä, että ihmiset eivät puolueen mielestä ole yhdenvertaisia lain edessä. Puolueen rivijäsen voidaan haastaa oikeuteen ja tuomita täsmälleen samoista sanoista, jotka kansanedustaja voi laukoa eduskunnassa joutumatta syytteeseen. Omat suojelevat puolue-eliittiä, mutta eivät pysty suojelemaan rivijäsentä.

Halla-aho ja hänen puolueensa kunnioittavat lakia ja oikeuslaitosta silloin, kun se heille itselleen sopii. Ihan tästä muistutuksena laitan kuvan Halla-ahon twiitistä lähestymiskieltopäätöstä odottaneelle Jessikka Arolle:

Kommentit (71)
  1. T Koivistoinen
    24.1.2020, 10:16

    Eduskunnan puhujanpönttö ei ole oikea paikka muukalaisvihan esittämiseen.

  2. Joni Pelkonen
    24.1.2020, 10:49

    Persujen tavoitteena näyttää olevan mahdollisimman laajan kaaoksen aiheuttaminen ja siinä sivussa henkilökohtaisten etujen ajaminen laeista välittämättä. Mihinkähän he tällä pyrkivät? Yhteistä hyvää sillä ei ainakaan edistetä.

Kommentointi suljettu.