Mitä meille uutisoidaan?

Eilisen tärkein uutinen tuntui olevan hallituksen toimintaan kohdistunut opposition kritiikki. Kokoomus vaati hallituksen eroa, koska mistään ei tule mitään. Työllisyystoimia ei kuulu ja ilmastotoimetkin takkuavat. Perussuomalaiset säestivät kokoomusta, vaikka heiltä itseltään ei ole koskaan kuultu yhtään konkreettista ehdotusta työllisyyden parantamiseksi, eikä ilmastonmuutoksellekaan heidän mielestään tarvitse tehdä mitään. Kokoomuksen työllisyystoimet ovat vain kepin antamista työttömille.

Onko opposition hallitukseen kohdistama arvostelu jokin uutinen? Opposition tehtävähän on arvostella hallitusta, joten osaavat toimittajat olisivat perehtyneet arvostelun kohteeseen. Syynä oli tällä kertaa pääministeri Sanna Marinin ilmoitus eduskunnalle hallituksen politiikasta vuonna 2020. Sitä ei oppositio kuunnellut eikä media lukenut.

Siellä sanotaan muun muassa, että kuntouttavan työtoiminnan lainsäädäntöä uudistetaan. Työtoiminnan määrittelyä tarkennetaan ja siihen tulee myös sisältyä henkilön tarvitsema tuki ja ohjaus. Nämä tulee kirjata myös henkilön aktivointisuunnitelmaan. Esityksen myötä kuntouttavan työtoiminnan luonne sosiaalihuollon palveluna vahvistuu. Jo tästä olisi asiasta jotain tietävä toimittaja saanut aikaan ison jutun, koska kuntouttavaa työtoimintaa on jatkuvasti  käytetty lainvastaisesti palkattoman työn teettämiseen terveillä ja työkykyisillä.

Sanotaan siellä paljon muutakin, mutta lukekaa itse. Oppositio ja media pitävät jatkuvaa meteliä hallituksen työllisyystavoitteen karkaamisesta, vaikka tosiasiassa työllisyys on tälläkin hetkellä nousussa ja korkeammalla kuin kertaakaan Sipilän hallituksen aikana. Silloin uutisoitiin jatkuvasti hallituksen työllisyystavoitteen lähestymisestä, mutta nyt kerrotaan, että tämä hallitus ei näytä saavuttavan omaa tavoitettaan.

Uutisten henki ihan Yleä myöten näyttää olevan, että hallituksen työstä ei tule mitään. Tätä henkeä luodaan jatkuvasti uutisoimalla negatiivisesti ja nostamalla opposition antama kritiikki pääuutiseksi sen sijaan, että kerrottaisiin neutraalisti siitä hallituksen politiikasta.

Mennäänpä vielä noihin työllisyystoimiin. Hallitus lisää palkkatuen käyttöä yrityksissä ja tuo eduskunnalle lain rekrytointitukikokeilusta, jonka tavoitteena on edistää työttömien nopeaa työllistymistä, uusien työnantajayritysten syntyä ja yritysten kasvua alentamalla yksinyrittäjien ja mikroyritysten kynnystä palkata työntekijöitä. Tulossa on lakiesitys työllisyyden kuntakokeilusta, jossa TE-toimistojen tehtäviä siirretään kunnille. Tavoitteena on sovittaa paremmin yhteen valtion ja kuntien osaaminen, resurssit ja palvelut. Näin parannetaan erityisesti kauan työttömänä olleiden ja heikommassa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille.

Tämähän ei ole tietenkään yhtään mitään, kuten ei ole tuokaan kuntouttavan työtoiminnan epäkohtien korjaaminen. Ainoa oikea työllisyystoimi on tukien leikkaaminen, ja kun kokoomus sanoo perussuomalaisille taikasanan “maahanmuuttajat”, niin yhteisymmärrys löytyy heti. Heidän tukiaan pitää ainakin leikata. Ikävä kyllä samalla leikkautuisivat ihan kaikkien tuet, mutta tätä perussuomalaiset eivät kerro kannattajilleen. Perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, joten jos yhden ihmisryhmän tukia aiotaan leikata, niin silloin on leikattava kaikkien tukia.

Media unohtaa johdonmukaisesti kertoa hallituksen saavutuksista. Sellaisia ovat muun muassa pienimpien eläkkeiden korotukset, aktiivimallin purkaminen, tukien indeksijäädytysten poistaminen ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen. Sen hallitus ennätti tehdä jo ennen kuin Euroopan sosiaalisten oikeuksien komiteasta tuli langettava päätös sen rajoittamisesta. Sipilän hallitushan poisti työttömien lapsilta oikeuden varhaiskasvatukseen , vaikka sitä siitä varoiteltiin.

Hallitus myös toteuttaa perhevapaauudistuksen. Se toteuttaa hoitajamitoituksen, oppivelvollisuuden laajentamisen, leikkaa yritystukia ja alentaa teollisuuden sähköveron EU:n minimitasolle. Mitään näistä eivät kokoomus ja perussuomalaiset hallituksessa ollessaan saaneet aikaan, mutta nyt Marinin hallituksen pitäisi erota. Ja kyllä, ne siniset olivat todellakin perussuomalaisia silloin, kun suurimmat leikkaukset ja pahimmat virheet tehtiin.

Mitä me eilisen uutisista opimme? Sen, että Demokraatti ja Kansan Uutiset alkavat olla ainoita medioita, jotka kertovat hallituksen tekemistä päätöksistä.  Muut kertovat vain niihin kohdistuvasta kritiikistä. Jos joku ei puoluelehtiä halua poliittisista syistä lukea, niin suosittelen Valtioneuvoston virallisia sivuja. Niitä saisivat toimittajatkin joskus lukea sen sijaan, että toistavat kaikuna vain opposition sanoja.

Tänään sentään kerrotaan, että Sipilän hallitus aiheutti valtiolle lähes miljardin euron tappion lahjoittamalla ja myymällä Nesteen osakkeita. Tosin minä kerroin siitä jo vuosi sitten, mutta kyllä tämänkin takia Marinin hallituksen pitää nyt varmaan erota.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (84)
 1. Hyvä Saku! Tuota hallituksen mollaamista on somessa saanut lukea lähes päivittäin ja saavutukset eivät ole uutiskynnystä ylittäneet. Varsinkin iltapäivälehdistä toinen on siinä asiassa kunnostautunut erittäin hyvin. Hyvä että tuot julki asioita joita lehdissä ei juurikaan mainita.

 2. Markku Hetula
  12.2.2020, 10:19

  Olet oikeassa tuosta, mitä kirjoitat Ylenkin journalismista. Siitä on tullut todella laiskaa. Liekö syypää entinen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen vai yleinen muutos median keskimääräisissä toimintatavoissa, en osaa sanoa.

  Joka tapauksessa nykyään kylmän neutraali, suorastaan tylsän arkinen journalismi alkaa olla mennyttä. Osa mediataloista, kuten Yle, ovat ilmeisesti osittain jo päästäneet irti pelkkien klikkailujen seuraamisesta ja siirtyneet mittaamaan myös artikkeliin käytettyä lukuaikaa. Onko tämä sitten automaattisesti parempi mittari hyvin tehdylle jutulle, niin tuskinpa. Minulla on muutama tuttu Ylellä töissä, mutta heidän ollessa vapaa-ajalla en kuormita heitä omilla näkemyksilläni, vaan puhumme esimerkiksi patikoinnista.

  Minä kaipaan aikaa, jolloin uutiset toimitettiin ns. “kuivana”. Nykyinen uutisointitapa lähestyy hiljalleen some-keskustelua seuraten kuitenkin vielä joiltain osin hyvää journalistista tapaa. Leif Salmenin kaltaisia asiaansa uppoutuvia ja kylmät tosiasiat ensiksi selvittäviä toimittajia ei enää juuri ole, tai sitten heidän on ainakin alistettu osaksi nykyistä koneistoa, jossa moiseen pilkunviilaamiseen ei ole aikaa. Salmenin kaltaiset toimittajat eivät myöskään päästäneet haastateltavaa helpolla, kun oli politiikasta kyse. Nykyään moni toimittaja tuntuu toimivan lähinnä mikrofonitelineenä, johon poliitikko saa sitten tokaista kaikki näkemyksensä ilman asiaan kuuluvia vastakysymyksiä ja perustelujen pyytämisiä.

  1. Nykyinen päätoimittaja on entinen “Lahtarin hätähuudon” (Tamperelainen nimitys), Aamulehden ent. päätoimittaja ja Tj on Maikkarin entinen vastaava. Yle on siis Alma-median suora jatkumo.

  2. Eiköhän nykyinen toiminta johdu nykyisestä johdosta sillä ei ne entiset missään käytäntöjä johda.

Kommentointi suljettu.