Köllöttely-yhteiskunta

-Maallamme ei ole varaa köllöttely-yhteiskuntaan, jossa työkykyiset ja -ikäiset voivat valita jäädä elämään sosiaalituilla. Jokainen ymmärtää, että jos systeemi tarjoaa ilmaista, käytännössä lähes vastikkeetonta rahaa 1100 euroa kuussa, moni siihen mahdollisuuteen tarttuu.

Näin julistaa kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman, ja monet ovat samaa mieltä hänen kanssaan. Sosiaaliturvamme on liian avokätinen ja kannustaa köllöttelemään kotona, jonne yhteiskunta lahjoittaa 1 100 euroa kuukaudessa. Mitään ei tarvitse tehdä, ja moni raskaan työn raataja haluaisi elää samalla tavalla.

Näin kokoomus on aloittanut sosiaaliturvan uudistamistyön hallituksen parlamentaarisen komitean jäsenenä. Tuet alas tai kokonaan pois, niin rupeaa työ maistumaan. Tästä kerroin eilen, ja monet kommentoijat kannattivat tukien leikkaamista.

Nämä kommentoijat ovat joko rikkaita tai ymmärtämättömiä. Jos he ovat rikkaita, niin asia on selvä. Rikashan ei tunnetusti halua maksaa edes veroja siinä pelossa, että joku hyötyy hänen kustannuksellaan. Hänhän on ansainnut ihan kaiken omistamansa perinnöstä alkaen omalla työllään, johon ei koskaan ole tarvinnut yhteiskunnan tai kenenkään muun apua.

Ymmärtämättömät eivät oikeasti tunne sosiaaliturvan rakennetta eivätkä tukien suuruutta. He tulkitsevat tuonkin Vestmanin julistuksen niin, että työttömälle köllöttelijälle maksetaan asuminen ja kaikki kulut, ja sen lisäksi lyödään kouraan tonni kaljarahaa. Vuosien varrella olen törmännyt valtavaan määrään näin luulevia. He eivät usko ennen kuin työttömyys osuu omalle kohdalle.

Kaikki eivät usko sittenkään, vaan he väittävät ainakin maahanmuuttajien saavan enemmän kuin he itse. Näinhän heidät on netissä opetettu uskomaan, eivätkä he koskaan kuuntele, kun heille kerrotaan tukien olevan samat kaikille. Paitsi turvapaikanhakijoille, joiden vastaanottoraha on pienempi kuin toimeentulotuen perusosa. He vaativat maahanmuuttajien tukien leikkaamista tajuamatta, että sitä ei voida tehdä leikkaamatta kaikkien tukia.

Hyvin usein nämä samat tukien suuruudesta ja rakenteesta tietämättömät ovat sitä mieltä, että ay-liike pitää lakkauttaa. Se rosvoaa verovaroja kuuluisan Kojamon avulla, eikä siitä muutenkaan ole mitään hyötyä. Loimaan kassasta saa saman työttömyysturvan.

Heitä ei kiinnosta tietää, että ay-liike omistaa vain pienen osan Kojamosta ja että se maksaa veroja normaalisti kaikista muista paitsi osinkotuloista. Niidenkin verottaminen sopisi SDP:lle ja Vasemmistoliitolle, mutta se ei sovi EK:lle ja kokoomukselle.

Heitä ei kiinnosta tietää ay-liikkeen saavutuksista, vaan he kuvittelevat kaikkien työelämän etujen tipahtaneen taivaasta. He luottavat siihen, että eihän niitä voida ottaa pois, kun ne on kerran annettu.

Kyllä ne voidaan ottaa pois, ja tällä menolla vielä otetaankin. Tarkoituksena on saada ay-liike pois häiritsemästä työnantajien sanelua palkkauksessa ja muissa työehdoissa. Kun se saadaan tehtyä, niin palkat putoavat kaikilta. Kun vielä tuet saadaan leikattua tai poistettua kokonaan, niin rupeaa työ maistumaan millä tahansa palkalla. Sitten ei puhuta köllöttely-yhteiskunnasta, vaan orjayhteiskunnasta, jossa kyllä jotkut köllöttelevät rahakasan päällä.

Minua kyllästyttää puhua tästä asiasta jatkuvasti, koska tiedän puhuvani seinille. Suppeasti asioita oman elämänsä tirkistysluukusta katseleva ei näe kokonaisuutta. Ehkä hänen pitää se kokea. Minä sanon sitten, että mitäs minä sanoin.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (110)
 1. Kerkesin maksaa sotu- ja työttömyysvakuutusmaksuja vuodesta -86 vuoteen 2013 ennen kuin työttömyys osui kohdalle. Nyt ne sitten ovatkin Vestmanin mielestä vastikkeetonta rahaa.
  Olisin enemmän huolissani siitä, että nykyään niin kansanedustajat kuin toimittajat tienaavat elantonsa puhumalla ja kirjoittamalla sitä kohuttua paskapuhetta. Siinä veronmaksajat ja lukijat jäävät täysin vailla vastinetta rahoilleen.

  1. kroonikkokoomikko
   17.2.2020, 13:42

   Kerkesin myös maksaa sotu- ja työttömyysvakuutusmaksuja vuodesta -78 vuoteen 2014. Täytyy myöntää, että silloin aikoinani minullakin oli vestmanilaisia ajatuksia vastikkeettomista tuista mutta kuten sanonta kuuluu, ’karma is the bitch’ ja ajatukset ovat muuttuneet.

   Nyt kuntouttavassa työtoiminnassa ja työkokeiluissa pyöriessäni olen huomannut, miten moni avainlipputuote kasataankaan näissä 9eur/pv työpajoissa. Osa vieläpä design-tuotteita, jotka laskuttavat suomalaisen työn lisää ja keräävät lisää voittoa orjatyöläisten nahasta.

   1. Aarikka ainakin tulee ekana mieleen.

   2. työtöntyötön
    17.2.2020, 22:45

    Nämä firmat pitäisi saada jonnekin listattua jotta halukkaat voisivat boikotoida. Itselläni on vuosikausia ollut boikotissa eräs mm-firma joka pussitti heijastimiaan nuorilla 9e/päivä. Estää kuulemma syrjäytymistä ja blaa blaa. Tästä oli juttua joskus vuosia sitten televisiossa ja pääsivät kuvaamaankin nuoria työn touhussa.

    1. kroonikkokoomikko
     18.2.2020, 13:26

     Vaikea valinta: tukeeko kaukoidän hikipajaa vai orjatyötä kotimaassa. Jotkut yritykset kertovat avoimesti teettävänsä töitä ’kolmannella sektorilla’ tai ’sosiaalisen työllistämisen piirissä’, mutta kaikki eivät. Mistä löytyisi oma merkki kotimaassa valmistetulle tuotteelle, jonka tekijälle on myös maksettu oikeaa palkkaa?

 2. Tarja Laaksonen
  17.2.2020, 13:05

  Aina vaan toinen toistaan parempi kolumni on Sakulla joka päivä. Näyttää olevan jo jokapäiväinen pakko saada tietoa annos, ja näistä kolumneista tulee riippuvaiseksi. Koska tarvitaan oikeaa tietoa ja tiedon kertausta. Kiitos taas!

  1. Petri Sakkinen
   17.2.2020, 14:22

   Valitettavasti Sakun kolumneja eivät lue ne, joille se olisi eniten tarpeen; jos lukevat, eivät usko, koska ns. mediasta tulvii vastakkaista kommentaaria.

   1. Näin minäkin luulen ja harmittelen, ettei tätä Sakun palstaa lue ne, joille tieto pitäisi saada.Eivät usko,mutta edes vähän ajattelisivat.

    1. Nollatunti Ukko
     17.2.2020, 15:53

     Oletan että myös vastakkaisia näkemyksiä kommenttiosioon tarjotaan. Kirjoitustyylinä vain on usein perustelematon alatyylinen haukkuminen ja kiukkuinen öyhötys. Huonosti perusteltua jankuttamista pääsee joskus luettavaksemmekin. Korjaa Saku, jos olen väärässä. Toki olisi virkistävää joskus nähdä täällä hyvin perusteltuja vastakkaisia näkemyksiä. Aina on hyvä, jos omat ajatukset haastetaan niin että pitää miettiä omia kantojaan.

   2. Uskon että lukisivat, mutta kun tajuavat ettei heidän menkää töihin kyllä niitä tekevälle löytyy jne. Kommentit ei pääse ehkä läpi. Niin siirtyvät niiden parempien medioiden pariin, jossa heidän kommentteja työttömistä arvostetaan yli kaiken.

    Eikä pelkoa, että joku kysyisi milloin työtön päättää sen ottaako joku työnantaja hänet töihin niin, että nimi kirjoitetaan myös sinne PALKKAA saavienkin listoille? Eikä pyörittäisi firmojen tiloissa milloin milläkin jännittävällä työvoimapoliittisella orjatyö nimikkeellä tekemässä pelkästään työtä.

    Josta voi seurata haukut kun orjatyösopimus lähestyy loppua vaikka 1-12 kuukauden sisään. Ja haave PALKKA-työstä jää vain haaveeksi ja CV-luetteloon täytyy kirjata taas uusi orjatyöpesti muiden jatkoksi. Mutta voihan toki lisätä CV:en, että oli pidetty työntekijä kunnes orjapesti loppui.

    1. Nollatunti Ukko
     17.2.2020, 16:35

     Niillä ”paremmilla” palstoillahan aina valitetaan miten töitä ei oteta vastaan. Niinkuin joku muka tarjoaisi töitä ja pitäisi vain päättää otanko vai enkö. Saattaa kyllä olla noin, jos puhutaan kuntouttavasta työtoiminnasta. Mutta oikea palkkatyö? Pitää ensin valehdella omasta ylivertaisesta erinomaisuudestaan vuokrafirman, sitten työn suorittamispaikan edustajalle. Ja hyvät suosittelijat pitää toki olla. Ja se ikä. Itse pääsin edes osa-aika töihin vain koska päädyin työpaikkaan, jossa olen jo aiemmin ollut 20 vuotta kokoaikaisena työntekijänä. Sinne huolittiin tällainen viisikymppinenkin, kun tunnettiin entuudestaan.

    2. Vicktor Wojkozky
     17.2.2020, 16:37

     Genäü!

   3. Mari Ryyppö
    17.2.2020, 16:02

    Törmännyt siihen, että jos jotain Sakun blogia tarjoaa tiedon lähteeksi, on eräillä tietyillä piireillä valmiina vastaus ”no en varmasti lue ton juttuja”. Siis kieltäydytään edes tietämättä, mitä jutussa olisi koska Saku.

    1. Pelkäävät kai että sitten on vaikeampi jatkaa sillä halutulla linjalla kun ei voi ihan heti vain poistaa mielestä sitä mitä on lukenut. Se epämieluisa tieto kun tarttuu paremmin muistiin kun joku muu tieto, koska se oikea tieto häirtsee sen mieluisan väärän tiedon eteenpääin vientiä ja saa tuntemaan itsensä väärintekijäksi jossain siellä sielun sopukoissa. Siksi eivät lue.

Kommentointi suljettu.