Kampanja jatkuu

Kuten toissapäivänä ja eilen totesin, niin meillä on taas aloitettu massiivinen kampanja työttömiä vastaan. Tarkoituksena on saada asioista tietämättömät uskomaan, että liian antelias sosiaaliturvamme kannustaa työttömiä laiskottelemaan. Erityisesti Iltalehti on näköjään ottanut tehtäväkseen asian takomisen lukijoidensa kalloihin.

Lauantaina Iltalehden Mika Koskinen nosti laiskuuden mannekiineiksi Yle Areenan sarjan Logged in ongelmanuoret, joita hän nimitti loisijoiksi. Suunnilleen saman asian eri sanoin kertoi Kreeta Karvala eilen pääkirjoituksessaan, ja sen lisäksi lehti esitteli kolme työvoimapulasta kärsivää yritystä. Yhtälö näyttää selvältä: kaikki työttömät ja erityisesti nuoret ovat liian hyvällä sosiaaliturvalla loisivia laiskureita, jotka on tukia alentamalla pakotettava näihin avoimiin työpaikkoihin. Ongelma on ratkaistu.

Ei se ole. Sarjassa esitellyt nuoret ovat erityistapauksia, joiden ongelmia ei saa yleistää koskemaan kaikkia. Näin kuitenkin tehdään, ja kohtelias tapa olla lyömättä alaspäin on unohdettu pyhän mission edessä. Nyt on löydetty ihanteellisia tapauksia haukuttavaksi, ja nämä omasta elämästään avautumaan uskaltautuneet nuoret ovat julkisesti ruoskittavina päivästä toiseen.

En minä kiistä noiden yritysten vaikeuksia saada palkattua työntekijöitä, mutta pätkätöihin ei välttämättä ole helppoa palkata väkeä. Se ei johdu sosiaaliturvan anteliaisuudesta, vaan siitä, että pätkätyön vastaanottaminen sotkee työttömän talouden pitkäksi aikaa. Saatu palkka on kulutettu moneen kertaan ennen kuin työvoimahallinnon ja Kelan byrokratia saa tukien maksatuksen uudelleen käyntiin.

Kuten ainakin toimittajien pitäisi tietää, niin sosiaaliturvamme ei ole liian hyvä, mutta sinnikkäästi jaksetaan toistaa tuota käteen annettavaa summaa 1 100 euroa. Sitä ei saa jokainen, eikä se tule puhtaana käteen kaikkien pakollisten menojen lisäksi. Työmarkkinatuki on vakiosumma. Asumistuki määräytyy vuokran suuruuden mukaan, mutta se ei koskaan kata koko vuokraa. Toimeentulotukea saa vain siinä tapauksessa, että laadittava laskelma osoittaa vajausta. Silloinkin tukea saa vain vajauksen verran.

Työstä kieltäytyvän toimeentulotukea alennetaan lehden pääkirjoituksen mukaan “vain” 20 prosenttia. Toistuvasta kieltäytymisestä alennus on kuitenkin 40 prosenttia. Kun toimeentulotuen täysi perusosa on 502,21 euroa kuukaudessa, niin prosenttilaskua osaavat voivat laskea jäljelle jäävän summan.

Mutta varmaan tänäänkin saamme lukea sosiaaliturvan olevan laiskotteluun kannustava. Tähän toitotukseen ei vaikuta se tosiasia, että Suomi on saanut Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealta useita huomautuksia sosiaaliturvan liian alhaisesta tasosta.

Saa nähdä, kuinka kauan tämä työttömien vastainen kampanja tällä kertaa kestää. Ainakin Iltalehden juttujen kommentoinnista päätellen lukijat alkavat saada mustamaalauksesta tarpeekseen jo nyt. Ehkä toimittajien pitäisi ottaa selvää sosiaaliturvan oikeasta tasosta ja kuulostella myös lukijoidensa mielipiteitä. Rupeaa näyttämään siltä, että lukijat tietävät asioista enemmän kuin toimittajat.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (95)
 1. Veikko Sorjonen
  18.2.2020, 09:40

  Jos kieltäytyy tarjotusta työstä tuen
  alennus 20%.
  Miksi hakee työtä jos siitä kieltäytyy?
  Onko perusteet muuttuneet työhön
  sitten -70 luvun . Silloin otettiin
  työ vastaan jos sitä tarjottiin.
  Ei ymmärretty kieltäytyä, sieltä
  Juuastakin tuli linja-autolla miehiä savotoille Kuhmoon. Taisi olla
  silloin eri asenne työhön.

  1. Mirja Pekkonen
   18.2.2020, 10:24

   Minä muistan taas sen ajan, kun ammattisuoja oli melko ehdoton. Ei silloin lähdetty kuin oman alan töihin. Ei sillä että olisi tarvinnutkaan, nykyisin tulee aivan käsittämättömiä työtarjouksia.

   1. Puhelinmyyntiä provikkapalkalla ja nollatuntisopparilla omin välinein jollekin vuokrafirmalle.

    Tai sähkösopimusten myyntiä ohikulkijoille ostarilla, jälleen ilman peruspalkkaa.

  2. Tällaisen esimerkin eräs henkilö kertoi minulle: Hän joutui kieltäytymään työstä, koska se oli vuorotyötä, ja sen takia hänen erityislapsensa olisi joutunut vaihtamaan päiväkotia. Ennen töihin menoa lapsi olisi pitänyt kuljettaa polkupyörällä toiselle puolelle kaupunkia vuoropäiväkotiin. Ei mikään pikkujuttu erityislapsen kanssa joka reagoi helposti muutoksiin.

   Joskus taitaa tulla näitä, että vaikka työhalyja olisi, niin tietyn työpaikan vastaanottaminen on elämäntilanteen takia aika mahdotonta, eikä systeemi jousta.

  3. Elisa Hartikka
   18.2.2020, 10:29

   Syy voi olla esimerkiksi se, että on vastuussa lapsistaan, joille ei saa hoitopaikkaa vuorotyöaikojen mukaan, tai esimerkiksi se, että työhön ei pääse julkisilla liikennevälineillä, eikä varaa auton hankintaan ole. Tai ettei ole tarvittavia kykyjä työstä selviytymiseen, vaikkapa fyysinen työ ja krooninen sairaus, joka estää työn tekemisen. Systeemin ehdot tunteva menee haastatteluun ja sanoo, että hakee ja tulisi muttei kykene. Liian rehellinen ilmoittaa TE-toimistolle, että ei voi ottaa työtä vastaan ja saa sanktiot niskaansa. Tapaukset on kaikki erilaisia.

  4. Pertti Ikonen
   18.2.2020, 10:35

   “Miksi hakee työtä jos siitä kieltäytyy?”

   Varsinkin ennen liki kaikki karenssit luokiteltiin työstä kieltäytymisiksi. Jos esimerkiksi myöhästyit työkkärin käynniltä, tuokin katsottiin työstä kieltäytymiseksi.

   1. Vicktor Wojkozky
    18.2.2020, 12:55

    1) “Pätevää syytä” kieltäytyä työstä, olla vastaamatta TE-palvelun soittoon, tai irtisanoutua työpaikasta ei ole olemassakaan. Byrokratian hevonkukkuilmaus. Karenssi pamahtaa aina, vaikka pää irtoaisi tahi työkaveri päällekarkaisi. Kaikenlainen menettely – paitsi työssäolo, oli se työ sitten kuinka helvetillistä tahansa – on aina moitittavaa. Mikään muu kuin kuolema ei kumoa karenssia.

    2) Mikä olisikaan alhaisempi olio kuin työtön? Työtön maahanmuuttaja!

    Näin meitä lyötyjä miehiä lyödään.

    1. Todistettavasti ainakin irtisanoutuminen työpaikasta, jossa työpaikkakiusaaja on hommannut itsensä työsuojeluvaltuutetuksi (hah) on karenssin paikka. Tuota kun vierestä katselin, niin hieman alkoi sapettamaan. Karenssihan saattaa tällaisen tapauksen jälkeen jo pelottaa ihmistä hakemasta töihin – kun työpaikasta ei pääse eroon jos siellä on huono olla.

  5. työtöntyötön
   18.2.2020, 11:07

   Pakko hakea jos työtarjous on tullut. Lastenhoito-ongelmat on yksi syy, myös mahdoton työmatka (taitaa jo savottojen aika olla ohi ja linja-autotkaan ei juuri liikennöi sen paremmin Juuassa eikä Kuhmossakaan) tai ihan vain se ettei koe pystyvänsä suoriutumaan kyseisestä työstä ja ilmaisee sen haastattelussa saa aikaan karenssin jos siitä menee te-toimistoon tieto. Myös hakematta jättäminen tulkittaneen työstä kieltäytymiseksi joten voi vain toivoa että tarjoukset kulkevat postin mukana.

   Tässä syitä karensseihin, tosin kaikki eivät saa karenssin ajalta toimeentulotukea. Isoimmat lukemat on työstä eronneiden kohdalla. Muistaakseni Ruotsissa karenssi työstä eroamisen kohdalla on 3 viikkoa ja meillä 3kk. Siinäpä nyt ensimmäinen korjattava kohta kerran Ruotsin malli on mainittu.
   https://yle.fi/uutiset/3-9899072

   40% alennuksen (ja pysyvän sellaisen) saa mielestäni vain siinä tapauksessa jos kieltäytyy ilmoittautumasta te-toimistoon. Näitäkin on, ovat vain saaneet tarpeekseen.

   1. Sen 40 % alennuksen saa jättämällä hyväksymättä tarjotun työllistymisuunnitelman, jossa riistetään perustuslain muille vapaille kansalaisille takaama oikeus yksityisyydensuojaan määräämättömäksi ajaksi. Toimeentulotukea saadakseen on ensin haettava muuta tukea (työmarkkinatukea). On oltava työttömänä työnhakijana. Kun kieltäytyy allekirjoittamasta kuntouttavan mopan yhteispalvelun sopimuksen, seurauksena lankeaa oikeudenmenetys työmarkkinatukeen ja tt-tukea leikataan 40 prosenttia. Mopa-typ monialainen yhteispalvelu on kaikille vähintään vuoden työttömänä olleille pakollinen sopimus, josta ei sanktioitta voi kieltäytyä.

    1. työtöntyötön
     18.2.2020, 13:46

     Mielestäni lain mukaan mopasta kieltäytymisestä tulee ensin antaa se -20% alennus ja sitten vasta -40%. Ja pitkäaikaisesti -40% olevat ovat tietääkseni heitä jotka ovat saaneet tarpeekseen “palveluista ja kannustamisesta” ja kieltäytyvät enää edes ilmoittautumasta te-toimistoon. Ja silloin tekee jo todella tiukkaa taloudellisesti ja muutenkin.

     “Mopa-typ monialainen yhteispalvelu on kaikille vähintään vuoden työttömänä olleille pakollinen sopimus, josta ei sanktioitta voi kieltäytyä.”
     Ei välttämättä vielä vähintään vuoden työttömänä olleille. Se on tapauskohtaista.

     1. Vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleet voidaan lain mukaan pakottaa allekirjoittamaan mopan yhteispalvelusopimus työmarkkinatuen menettämisen uhalla. Viimeistään kunta näin tekee silloin, kun valtionosuus työmarkkinatuesta lankeaa. Ansiosidonnainen suojaa vielä putoamasta mopa-kastiin.

      “Työ- ja elinkeinotoimisto, kunta tai Kansaneläkelaitos arvioi, onko työttömällä monialaisen yhteispalvelun tarve, kun työtön on:

      1) saanut työmarkkinatukea vähintään 300 päivää työttömyyden perusteella;

      2) täyttänyt 25 vuotta ja hän on ollut julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain (916/2012) 1 luvun 3 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettu työtön yhtäjaksoisesti 12 kuukautta; tai

      3) alle 25-vuotias ja hän on ollut julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 1 luvun 3 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettu työtön yhtäjaksoisesti kuusi kuukautta.

      Työ- ja elinkeinotoimisto, kunta tai Kansaneläkelaitos ohjaa monialaiseen yhteispalveluun 2 momentissa säädetyt edellytykset täyttävän työttömän, jolla on monialaisen yhteispalvelun tarve.”

      1. työtöntyötön
       18.2.2020, 18:39

       Tuttua tekstiä. Se on tapauskohtaista tai pitäisikö ennemminkin sanoa virkailijakohtaista. Siinäkin yksi epäkohta lisää. Yhdelle virkailijalle on annettu vähän liian suuri päätäntävalta.

       Olen itsekkin joskus muinnoin käynyt kertaalleen typissä juttelemassa mutta toista kertaa ei tule. Ennemmin sitten vaikka alennetulle toimeentulotuelle jos sellaistakaan enää siinä vaiheessa saa.

    2. Täytyy sanoa että saa kiittää luojansa että on päässyt jo eläkkeelle eikä enää tarvitse olla kaiken maailman kyykytyksissä mukana.

   2. Te-keskus toimii kuin natsiSaksa. Tai kuin Venäjä Stalinin aikaan. Siellä käytettiin mielivaltaa. Venäjällä se jatkuu vieläkin. Kuin myös te -keskuksella. Päätöksistä ei voi valittaa. Se johtaa siihen että työvoimavirkailija voi tehdä mielivaltaisia päätöksiä, eikä joudu siitä vastuuseen. On tietenkin muutoksenhakulautakunta, mutta siellä on saman instanssin käsittelijät ja ei korppi korpin silmää noki. Te -keskuksen virkailija voi kävellä lääkärinlausunnon yli tuosta vaan. Ja miksi ei kävelisi kun voi, eikä kukaan mahda mitään. Tämä jos mikä on natsihommaa.Kun voi tehdä mitä haluaa eikä häntä voida vetää vastuuseen siitä päätöksestä , niin voidaan harjoittaa mielivaltaa. Vielä ei ole kuitenkaan talutettu junaan täällä Suomessa , kuten tehdään Venäjällä vielä tänäänkin ja kuten tehtiin natsiaikana Saksassa.

   3. Totta, työvoimapalvelujen ja työvoimapolitiikan toimintalogiikka on muistuttaa paljon totalitarismia, jota harjoitettiin mm natsiajan Saksassa.

    Työtön ei ole yksilö vaan vain yksi numerosarja tietokoneen päätteellä (enää ei tarvitse tatuoida nrosarjaa ihoon kun teknologia tatuoi sen nimeen ja sosiaaliturvatunnukseen). Työtön on tilastotieto, ei enää edes ihminen. Työtön ei ole henkilö vaan Nimetön, joka on toimeenpiteen X tai Y kohde. Työttömät ovat massa, jota liikutellaan. Ihmisryhmä, jolla on yhdenmukaiset, useimmiten vain kielteiset, ominaisuudet. Loisiminen sekä sohva. Juopottelu, huonotapaisuus, moraalinen heikkous ja alhainen koulutustaso kuuluu jokaisen työttömän ominaisuuksiin. Yhteiskunnasta vierautuneisuus, itseaiheutettu syrjäytyneisyys ja kaikenlainen velttoilun halu on työttömän ongelma ja yhteiskunnan on puututtava hänen elämäänsä kovin ottein sekä kitkettävä työttömästä kaikki paheet. Hänestä on tehtävä kuuliainen ja alistunut, kiltti kansalainen. Siksi kaikki keinot ovat käytössä.

    1. Ja samaan aikaan toisaalla: eilisestä hesarista luin kuinka töitä tehdään Valmetin tehtailla Shanghaissa.

     Repikää siitä…

  6. Kukaan ei kieltäydy varmasta palkkatyöpaikasta.

   “Kieltäytyminen työstä” on TE-palveluiden jargonia. Se tarkoittaa mitä tahansa heidän mielestään moitittavaa menettelyä, vaikkapa kieltäytymistä allekirjoittamsta työllistymissuunnitelmaa, jossa tarjotaan kuntouttavaa työtoimintaa. Ilmaistyöstä pitääkin kieltäytyä.

   Vain aniharvoin TE-palvelut tarjoavat palkkatyöpaikkaa. Sieltä tulee kaikenlaisia muita velvoittavia kutsuja tai passituksia . Vartiaisen sanoin työtöntä “tökitään”, jotta tämän elämä ei olisi mukavaa. Kun kauan on tökitty, mieli muuttuu kielteiseksi temppuiluille.

   Koska julkisuudessa puhutaan aina “työn vastaanottamisesta” ikään kuin tarjottimella tarjotusta palkkatyöpaikasta, on yleisölle tullut mielikuva, että hankalat työttömät eivät halua vastaanottaa työtä kun eivät työllisty.

  7. “Miksi hakee työtä jos siitä kieltäytyy?”

   Lyhyt vastaus:
   ––On oltava työttömänä työnhakijana, jotta saa työmarkkinatukea tai toimeentulotukea.

   Pitkä vastaus:
   On oltava kortistossa työttömänä työnhakijana vaikka olisi työkyvytön tai sairas. Jos sairaspäivärahat ovat loppuneet eikä eläkettä myönnetä, on ainoa sosiaaliturvan muoto työmarkkinatuki, jota on ensin haettava jos haluaa toimeentulotukea. Suomessa on kymmeniä tuhansia ihmisiä väärällä tuella, koska eivät pääse eläkkeelle sairauksistaan huolimatta, eikä parempaa lokeroa kuin kortisto ole kehitetty.

   1. Mari Ryyppö
    18.2.2020, 15:32

    Kun oikeus sairaspäivärahaan loppuu, mutta sairausloma jatkuu ja odottelee ensimmäistä kuntoutustukipäätöstä, joutuu tosiaankin roikkumaan työttömänä työnhakijana saadakseen rahaa edes jostakin. Tähän kun itse aikoinani törmäsin, en ollut uskoa asiaa todeksi. Vielä kummallisemmaksi asia muuttui kun tukipäätöksen jälkeen maksettu työmarkkinatuki perittiin takaisin bruttona. Selitys oli luokkaa “kirjanpidollisista syistä” ja että minulle menetetty summa hyvitetään seuraavan veronpalautuksen yhteydessä. Paljonpa lämmitti.

  8. SÄHKÖPOSTIMIES
   18.2.2020, 13:21

   @Veikko

   Jos oot asioinut TE-toimistossa 50v sitten, niin se kokemus voi olla vähän eri kuin tänään. Otappa kohtitehtäväksi huvikseen käydä siellä kyselees hommia vaikka oisitkin eläkkeellä. Saattaa ne tarjotut paikat ja palkat pistää kummastelemaan. 😀

  9. Tuostakin selviää jotakin:

   https://yle.fi/uutiset/3-9899072

   Jokaisen pitää ymmärtää kuitenkin se ettei 10% työttömistä ole se joukko jolla esimerkiksi kohtaanto ongelma ratkaistaisiin. Tuo 10% on kuitenkin marginaalinen osuus ja siihen liittyy monia erikoistapauksia. Nyt nämä erikoistoimittajat” ja kokoomus ovat juuttuneet propagandassaan aivan hakoteille. Vaikka kaikkien ongelmat pitäisi ratkaista, niin Suomen talouden ja työllisyyden kannalta työllistymisponnistelut pitää kohdistaa ensisijaisesti loppuun 90% työttömistä. Se ei tarkoita että 10% jätetään heitteille ja leikataan heiltä kaikki, vaan heitä pitää tukea tarvittaessa yksilöllisesti ja vaikkapa yksilöllisin toimin auttaen muutenkin kuin pakottamalla työhön, varsinkaan palkattomaan työhön.

   Kerrataan vielä kokoomukselle ja persuillekin, työttömien syyllistämisellä ei luoda yhtään uutta todellista toimeentulon takaavaa työpaikkaa. Motivoimalla ja valmiuksia vahvistamalla ehkä useitakin! Jos joku pitää köllöttelyä todella houkuttelevana, niin mikä estää hyvätuloistakin jäämästä köllöttelemään, voi ainakin aluksi köllötellä vaikka konjakilla tai mallasviskillä aamusta iltaan tai niin kuin Vartiainen, torkkupeiton alla vuosikerta punaviiniä lipitellen. Mikä saakaan kokoomuslaiset kadehtimaan niitä joilla on kaikkein vähiten? Jokin sairaus?

  10. 80-luvulla osoitetusta työstä maksettiin TES:n mukainen palkka. Palkattomat harjoittelut ja muut tulivat vasta 1990-luvun lamassa, kun työttömiä alettiin “kannustamaan”.

   20% ja 40% pudotusta toimeentulotukeen ei silloin tunnettu. Onkin käsittämätöntä, että viimesijaista tukea voidaan vielä pudottaa peräti 40% jos TE-toimisto mielivaltaisesti niin katsoo. Tätä pikku yksityiskohtaa tuskin tunnetaan edes Euroopan sosiaalisten oikeuksien komiteassa.

  11. valitettvan useat tapaukset ainakin aktiivimallin aikana johtui vain siitä, että oli pakko hakea niihin työkkärin osoittamiin paikkoihin.

   itsekin olin silloin vielä työtön (en ole enää ja kiitän marinin hallitusta asiasta ihan vaikka piruillakseni).

   ja kyllä. hain jokaiseen paikkaan, jotka haettavikseni käskettiin.

   käytäntö olikin sitten sitä, että kyseinen vaade tuli suurin piirtein päivää ennen määräaikaa postiluukusta. soitin, kun ei kirjeitsekään hakien ehtinyt. ja kappas; jokaikiseen paikkaan oli joku jo löydetty. siinä sitten selvitettiin te-toimistolle tilannetta ja pyhelinlasku hurrasi.

   mitä tästä opimme: oikeiston opeilla mennään perse edellä puuhun… ja muut sitten korjaavat vahingot.
   ja siitäkin suututaan juuri niiden kuvitteellisten loisten takia)

   yhtä perse auki olen edelleenkin töistä huolimatta.mutta tule toki kasvotusten kertomaan allekirjoittaneen olevan työnvieroksuja/laiskuri, niin tulet löytämään muutaman rystysen turpavärkistäsi. kaikella rakkaudella kuitenkin.

  12. Jos joutuu kauas eikä ole kulkuneuvoa voi olla vaikeuksia ottaa se tarjottu vastaan tai sitten on ihan sellainen ettei osaa sitä tarjottua työtä ollenkaan, sillälaikainkunniitäTyötarjoiksia” saaeikä ne ihan oikeastioleedestyötajousia ja sama annettaan useammalle. Itselle käynyt aikoinaan niin että kun haastatteluun tilasin aikaa kysyttiin syntymävuosi ja sanottiiin suoraltaan että olet liian vanha, ei haastatella eikä edes siihen muutaman kuukauden työhön kelvannut. Jos pitäisi muuttaa toiselle paikkakunnalle muutaman kuukauden takia on ihan mahdottomuus jokaisen pätkätyön mukaan muuttoja tehdä eikä välttämättä edes asuntoa saisikaan. Muutot on kalliita eikä niitä voi kukaan työtön muutaman kuukauden välein tehdä ja vaikka menisi vain väliaikaisesti niin ei voisi sillan alla asua ja sieltä töissä käydä jos ei työnantaja voijärjestää jotain majapaikkaa. Luulisi jokaisen käsittävän tälläiset tosiasiat mutta ilmeisti ei kaikilla se järki siihen riitä. Jos ei satu omistamaan asuntoautoa tai vaunua ei ole mitään mahdollisutta työttömän sellaistakaan ostaa.

  13. Voithan toki yrittää samaa nykyään, mutta veikkaampa ettet mitään paikkaa saisi.

   70-luvulla otettiin peruskoulun käyneitä työhön ja koulutettiin.

   Nykyään pitää olla ammattitutkinto ja soppeli ikä.

   Muuten menet mappiin Ö.

  14. Eiköhän silloin palkkataso ollut noin keskimäärin kohdallaan. Nyt ei tarjota oikeastaan muuta kuin matalapalkkatöitä vuokrafirman kautta.

 2. Iltalehden toimittaja Mika Koskiseen ja pääkirjoitustoimittaja, tohtori Kreeta Karvalaan pätee kirjailija-journalisti Erno Paasilinna vuonna 1987 käyttämä ilmaisu “roskaa kirjoittava tähtitoimittaja”. Mahdollisesti heille maksetaan ns. “likaisen työn lisää” yhteiskuntamme syrjäytetyistä ja syrjäytyneistä huono-osaisia leimaavasti yleistävistä törkykirjoituksistaan. Ainakaan heidän kirjoittelunsa ei osoita minkäänlaista perehtyneisyyttä sosiaalipolitiikaan eikä halua paneutua sosiaalisten ongelmien syihin.

  Iltalehden kirjoittelua voi todeta fasistiluontoiseksi. Erno Pasilinnan mukaan ns. A-luokan hyväosaisen ilmisen sosiaalinen omatunto on surkastunut ja paatunut,ääritapauksessa ase on muodostunut jo aidon fasistiluontoiseksi: sen ihmislajin halujen ja tavoitteiden korostamisksi, josta oma henkilökohtainen menestys on noussut. “Fasistiluontoiseksi hänen asenteensa muuttuu silloin , jossa hän ensiksi karttaa, sitten torjuu, halveksii ja lopulta vihaa heikompia kansalaisia, kilpailussa hävinneitä B-ihmisiä.”

  “A-tyypin yhteinen tunnusmerkki on aina sama: itsekkyys. Inhimillisenä luonteenominaisuutena se on meissä kaikissa, mutta sivistyneissä yhteiskunnassa se on pyritty asettamaan kontrolliin. Nyt kilpailuyhteiskunnassa on tapahtunut jyrkkä muutos ja sosiaalisen kopntrollin verkko on hajoamassa ja sitä ollaan suorastaan purkamassa A-ihmisten itsekkyyden tieltä.”

  “Omahyväisyyden evankeliumin ylimieliset apostolit” entinen EVA:n johtaja, professoriksi nimitetty Matti Apunen ja Iltalehden Kreeta Karvala saa runsaasti esiintymisaikaa viikoittaisessa YLE:n Jälkiviisaat-keskusteluohjelmassa, jossa jopa ilman vastaväitteitä saavat esittää ennakkoluuloisia mielipiteitään “viisauksina”.

  1. Kimmo Paaso
   18.2.2020, 11:08

   Hyvä kirjoitus.

   Mitä tulee Ylen jälkiviisaisiin, niin en enää pariin vuoteen ole kuin syrjäsilmällä vilkaissut kyseistä propagandapätkää. Nekin hetket ovat pilanneet minun päivän ainakin muutamaksi tunniksi.

   1. Paavo Kilgast
    18.2.2020, 12:20

    Kaukana on se aika kun siellä oli todellisia viisaita. Nythän siellä on enimmäkseen pas… Ööö… Roskan puhujia. Kuten tuo Karvala. En enää minäkään viitsi mokomaa katsoa.

  2. HTK, toivottavasti et pahastu,että laitoin tämän kommenttisi lainausmerkeillä yleiseen jakoon, ilman nimimerkkiäsi. Niin osuvasti sanottu ja toivottavasti useammalle silmäparille löytyy luettavaksi.

   1. En suinkaan pahastu, vaan päinvastoin.

Kommentointi suljettu.