Kun mitään ei opita

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja puolueen neljä muuta kansanedustajaa ovat tehneet lakialoitteen työmarkkinatuen leikkaamisesta. Kymmenen prosentin leikkaus koskisi periaatteessa kaikkia työmarkkinatuen saajia, mutta leikkauksesta pääsisi eroon osoittamalla suomen tai ruotsin kielen taitonsa, uutisoi Helsingin Sanomat.

Kristillisdemokraatit yrittävät samaa temppua kuin Sipilän hallitus, joka yritti korvata maahanmuuttajien työmarkkinatuen kotoutumistuella, joka olisi ollut kymmenen prosenttia pienempi kuin työmarkkinatuki. Silloinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä julisti tämän hankkeen olevan hänen tärkein tehtävänsä, mutta ihan odotetusti hanke törmäsi jo alkumetreillä perustuslakiin. Niin käy tällekin lakialoitteelle.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä sanoo, että lakialoitteessa ei ole vastaavaa perustuslaillista ongelmaa, mutta kyllä siinä on. Siinä on täsmälleen samanlainen ongelma.

Perustuslain 6 §:n mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Kristillisdemokraatit eivät ole lukeneet perustuslakia, jossa nimenomaan kielletään eriarvoiseen asemaan asettaminen kielen perusteella. Perustuslaki puhuu kaikista ihmisistä, ei Suomen kansalaisista ja maahanmuuttajista. Se puhuu myös kaikista kielistä, ei suomen ja ruotsin kielistä. Asiaa ei yhtään auta läpinäkyvä selittely, että leikkaus koskisi periaatteessa kaikkia tuen saajia, koska leikkaus jo lakialoitteen mukaan ei koskisi ollenkaan suomen- ja ruotsinkielisiä eli käytännössä Suomen kansalaisia.

On tietysti totta, että kielitaidon puute on este työllistymiselle, mutta perustuslaki ei tule sallimaan työmarkkinatuen leikkaamista puutteellisen kielitaidon perusteella. Pitää satsata koulutukseen, ei vastoin perustuslakia olevaan keppiin.

Lakialoite tulee varmaan saamaan kannatusta perussuomalaisilta, mutta ei muilta. Kristillisdemokraatit yrittävät nyt kalastella samasta lammikosta kuin perussuomalaiset, mutta onnistuvat vain munaamaan itsensä. Vastoin perustuslakia olevaa lakia ei voida säätää normaalissa järjestyksessä, ja se pitäisi kristillisdemokraattienkin tietää.

puheenaiheet laki politiikka yhteiskunta
Kommentit (137)
  1. No kuink mahtais käyrä turkkulaisten, saaraaks me mittää tukii sit enää?
    Ja entäs savolaiset sit, ossaaks ne ollenkkaa suomee?

  2. Raimo Kortelainen
    25.2.2020, 09:09

    Jos ei osaa Saamenkieltä inarissa, niin työttömyyskorvausta pienennetään. Menisikö aloite läpi?

Kommentointi suljettu.