Kaikkea voi tehdä

Demokratiassa äänestäjien valitsemat päättäjät voivat lopettaa demokratian ja siirtyä yksipuoluejärjestelmään tai vaikka yhden johtajan diktatuuriin. Niin on käynyt ennenkin, ja niin näyttää käyvän nyt Venäjällä, kun Putinin valtakautta aiotaan jatkaa muuttamalla perustuslakia. Tällaiset muutokset eivät tapahdu kertarysäyksellä, vaan vähitellen. Oireet näkyvät kuitenkin jo kauan ennen lopullista siirtymää.

Halut tällaiseen muutokseen näkyvät jo ennen oireita. Ne näkyvät haluna romuttaa oikeusvaltio hyökkäämällä sen instituutioita vastaan ja ne näkyvät pyrkimyksenä poistaa yhdenvertaisuus lain edessä. Maahanmuuttajista tietenkin aloitetaan, ja sitä meillä yritettiin jo Sipilän hallituksen aikana, kun sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) ilmoitti päätavoitteensa olevan maahanmuuttajien saamien tukien alentaminen muiden tukia pienemmiksi. Muutos törmäsi perustuslakiin, mutta ei halu mihinkään ole kadonnut.

Kaikenlaista voi tehdä, kun tekee vain. Meillä tällainen temppu vaatisi yhdenvertaisuuden poistamisen perustuslaista, mutta senkin voi tehdä, kun tekee vain. Sitten ei olisi mitään estettä poistaa turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien tuet ja lopettaa heidän majoituksensa, jotta he joutuisivat työskentelemään leipänsä eteen. Tämä tarkoittaisi tietenkin halpatyömarkkinoiden tai jopa orjatyön syntymistä, mutta senkin voi tehdä, kun tekee vain.

Kun yhdenvertaisuus olisi poistettu, niin sitten ei olisi mitään estettä tehdä kenelle tahansa mitä tahansa. Näin luoduille orjamarkkinoille löytyisi hyvin nopeasti muitakin työntekijöitä, sillä eihän työtä tekevien ja veroa maksavien kannata elättää yhtään työtöntä. Kaikki tuet pois, niin rupeaa työ maistumaan. Tekemätöntä työtä löytyy eikä palkallakaan ole niin väliä.

Oikeusvaltioperiaate tällaisen estää, mutta siitäkin voi päästä eroon muuttamalla demokratian näennäiseksi vaikkapa Unkarin tapaan.

Paperilla Unkarin demokratia näyttää oikein mallikelpoiselta. Lait ja instituutiot ovat olemassa, mutta ne on valjastettu palvelemaan valtapuoluetta. Instituutioihin on istutettu lojalisteja, jotka ovat riippuvaisia hallinnosta, ja järjestelmä on keskusjohtoinen. Valtaosa mediasta on hallituksen ohjauksessa, joten riippumaton tiedonvälitys hukkuu propagandan alle.

Tällainen järjestelmä tuntuu houkuttelevan kovasti ainakin perussuomalaisten puoluesihteeriä.

Unkarissa maahanmuuton laittaminen aisoihin on helppoa, kun tekee vain. Soraääniä ei kuulu, sillä muiden suut on tukittu ja valtapuolueelle lojaali oikeuslaitos pitää huolen siitä, että lakeja ei arvostella. Kun perustuslakituomioistuin ei näe mitään ongelmia, niin niitähän ei ole.

Perussuomalaisia tuntuu kummasti viehättävän ajatus yhden puolueen ja yhden johtajan mallista. Sitä ei tietenkään sanota suoraan, vaan siihen pyritään tavoite kerrallaan hyödyllisten hölmöjen avulla. Näitä hölmöjä ovat tietenkin ne, jotka ovat nielleet vuosia toistetut valheet maahanmuuttajien suurista tuista ja laiskuudesta. He vastustavat maahanmuuttoa tajuamatta, että se on vain yksi pieni osa tässä pyrkimyksessä yksinvaltaan.

Ja jos siihen tavoitteeseen päästään, niin sitten oikeasti voi tehdä ihan mitä tahansa, kun vain tekee. Sitten ei enää myöskään valiteta vaikkapa tukien puuttumisesta, sillä kaikki on virallisesti hyvin ja kenelle tahansa voidaan tehdä mitä tahansa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (64)
 1. Perussuomalaisten yhden puolueen valtaan on vielä onneksi matkaa, vaikka sinnikkäästi siihen pyrkivät. Nyt on hyvä muistaa kuitenkin vielä tämä: jos perussuomalaisia kannattaisi vaikka 25% äänestäjistä, tarkoittaa se että 75% ei kannata heitä!!! Tämä sama koskee luonnollisesti kaikkia puolueita.

  1. Petri Sakkinen
   11.3.2020, 10:06

   Eräässä maassa ei kovin kauan sitten riitti poliitinen kriisi ja 34% äänistä synnyttämään yhden jussin diktatuurin. Kriisiä ollaan synnyttämässä kokoomuksen, PS:n ja “kristillisten” poliittisin voimin sekä median ja elinkeinoelämän tuella.

  2. SÄHKÖPOSTIMIES
   11.3.2020, 10:44

   Voitais tehdän vaan silleen jännästi vaan tekemällä, että otettaisiin PS:ltä pois oikeus osallistua mihinkään politiikkaan, siinä olisi hyvä esimerkki, että vaan tekemällä voidaan joltain ottaa oikeudet pois.

   Saattaisi siitä tulla toki vähän EU:lta sanomista, mutta mitäs pienistä. 😉

  3. Veikko Sorjonen
   11.3.2020, 10:52

   Antti Rinne teki aivan oikein kun ei ottanut Perussuomalaisia hallitukseen mukaan.
   Miksi? Siksi koska vielä kadenkymmenenvuoden päästäkin muisteltaisiin näillä palstoilla
   miten Perussuomalaisten olessa hallituksessa Suomessa jylläsi Koronavirus ihmisiä kuoli,
   eikä Perussuomaliset pytyneet tekemään mitään viruksen leviämisen estämiseksi.
   Nyt ei jää muuta muistelvaa kuin persujen puskista huutelu Koronavirukseta. Marin hoitaa homman
   kotiin niin että meille jää paljon hyvää muisteltavaa.

   1. Valitettavaa on että kun asiat hoidetaan ihan normaalisti, tunnollisesti ja kuten kuuluukin siitä ei jää monelle yleensä erityisesti muisteltavaa tai minkäänlaista vau-elämystä, populismi on tehnyt politiikasta jonkinlaisen spektaakkelin.

   2. Olavi Saastamoinen
    13.3.2020, 05:19

    Marin on todella rauhallinen ja järkevä nuori nainen. Hän pystyy hyvin perustelemaan sanomansa. On Suomen onni, että meillä on tässä ikävässä tilanteessa järkevästi ajatteleva pääministeri ja hallitus. Halloja Suomessa on ollut ennenkin ja niistä on aina selvitty ja henki on vielä tallella.

  4. Jari, ei hätää, persukannatus oli viime vaaleissa vai 11,9 % äänioikeutetuista.

  5. Matti Eskelinen
   12.3.2020, 00:16

   Juurikin näin, Jari! Tietty porukka löytyy, joka öyhöttää mukana. Mutta tuo porukka on aivan liian epähomogeeninen ja riitainen, että pystyisi maassamme mitenkään valtaa ottamaan. Nettikommenteilla kun ei tätä maata hallita.

 2. Lasse Kosonen
  11.3.2020, 09:56

  Jos joku ryhmä ajaa rajuja lakimuutoksia valtaan päästäkseen ei kyseessä ole välttämättä yleinen etu. Myös Putinin pitkät ja pidennetyt presidenttikaudet ymmärretään Suomessa hyvin, olihan meillä Kekkonen 26 vuotta “kuninkaana”. PS-puolueen pyrky valtaan jos ei sitä ajoissa estetä uhkaa vapautta, varsinkin jos “kaikkea voidaan tehdä “toimenpiteet ulottuvat lopulta kaikkiin.

Kommentointi suljettu.